Starševski čvek

Kaj bodo letos brali za Cankarjevo tekmovanje - groza!

Default avatar
Včeraj je ena omenjala, kaj se bo letos bralo za Cankarja v 8. in 9. razredu. Sem šla danes v knjižnico po ti knjigi. Preletela naključne strani.

Naj vam prepišem naključni odlomek:

Ivč nam je pridvignil drobno, mokro, grdo živalco pred oči. Je bila v pasti še vedno ona? Jezni se je dlaka zoprno lepila ob zdaj še neznatnejše telesce, ki se je v drgetu postavljalo na tace. Rep se je ostudno vlekel za njo, ko je zdelana začela kolovratiti po okroglem hodniku mišnice. Hotel sem še enkrat nekaj reči v njeno obrambo, pa sem se ustrašil mehkobe v sebi. Saj sem vendar dedec. Bom raje kar molčal..
Žival ima res vedno odprte oči - ko živi, ko trpi, tudi ko umira in umre. Žival se med trpljenjem ne zna skriti kot človek. Za zaprte veke. /.../
Frenk je zbral slino in jo v okroglem pljuncu poslal proti sredini ribnika. Enako sem storil sam, le da skozi razmaknjena gornja sekalca in slina je bila kot oblak.
"Ubij jo! Gabi se mi!"
"Štej do trideset. Dvakrat."
To je bil spet Ivč.
Joc se je zagnal v številke.
"Stoj! Še enkrat! Od začetka. Kam se zaganjaš? In počakaj, da bo pod vodo!" je bil utapljalec neizprosen.
Mokra kepica mesa se je ravno trdno postavila na tace, ko je morala spet nazaj v skoraj breztežje. In še enkrat vse od začetka, le da zdaj enkrat dalj - mreža, dno, proti vrhu, nazaj, hrbtno, mehurčki, dno, gor, dol, gor ...Oči v nebo. Menda tudi v nas. Jezna.
"Ne hiti! Še gleda."


Je kdo, ki ga ob tem ni spreletel srh?

A so normalni???
Default avatar
so normalni ja, to je resničnost. pojdi malo po blokovskih naseljih pa boš videla koliko pohabljenih mačk hodi okoli, kaj počnejo z mladiči, kaj počnejo s pticami in njihovmi gnezdi. sej tudi na podeželju počnejo take stvari, samo v blokih je bolj vidno.
še nikoli nisi nikogar slišala kako se je hvalil da muham trga krila, ali pa kaki drugi živali? in tisti kreteni iz tržiča, ki so pobili preko 40 mačk ... ja, to je vse resnica. in ko bereš ta odlomek se v tebi porodi usmiljenje do živali. no, ali pač ne, mogoče želiš probat kako to zgleda v resnici. vsekakor pa ni nič ogabnejše in srhljivejše od plejstejšn igric, risank, terminatorja, ipd. vse je isto nasilno sranje, samo da nekatee starši sami odobravajo.
Default avatar
katarina73 je napisal/a:
Tole sranje je odobril gospod Igor Saksida, guru mladih slovenskih literatov.
Mislim pa si, da je malo verjetno, da bi moja hči, ki rada bere kvalitetno literaturo (PS pa nima, tudi srhljivk ne gleda), z veseljem in poglobljeno brala tole predpisano čtivo.

Ja, najbrže je to realnost (ne vem, s tem se ne srečujem), vendar - je tako pretresljivo branje res potrebno za postavitev mladostnikovega odnosa do stanja v družbi? Je šok terapija nujna? Čemu pravzaprav služi?
Želijo ozavestiti tistih nekaj otrok, ki radi berejo in pišejo - hm, ugibam, da je sprežvrencev v tej skupini bore malo in bi šok potreboval kdo drug...
Default avatar
katarina73 je napisal/a:
Podpišem!

In dodajam: nekateri starši pač svoje otroke ne seznanjajo dovolj hitro oz. namenoma in letom primerno,kot jih tudi sploh ne seznanjajo in se z njim ne pogovarjajo o tovrstni problematiki, ki je dostikrat psihičnega izvora, tako da jih nauči vse o tem in o dodatnih grozotah največkrat kar ulica.....Zato se bodo nekateri soočali s tem in morda tudi že s svojimi dejanji tudi preko branja literautre za tekmovanje ;) Realnost je pač kruta, kajne? Nekateri si pred njo zatiskajo oči nekateri si jih ne.
Default avatar
Vatkanje s posiljevanjem nima nobene veze.
Default avatar
še pomnite tovariši kak halo je bil zaradi tiste pravljice o dveh pingvinih ki sta posvojila pingvinčka? še dobro nimajo v branju Malove Napačne odločitve. to bi bilo šele grozno.

usmiljenje my ass: jaz sem pri 14 brala Angeliko, v kateri je zelo nazorno opisano mučenje, razčetverjanje, kaznovanje z zapiranjem v kletko in spuščanjem divjih mačk, itd. tudi samorastniki ni prav nič romantična knjiga, pa boj na požiralniku tudi ne, pa jih vseeno beremo. da o erotiki ne govorim a ne. :)
Default avatar
Telebajs je napisal/a:
Ni nobeno posiljevanje, ampak soočanje z realnim stanjem in dejanji današnje mladine.
Default avatar
Ja, le kje se otroci učijo lumparij? Ja, verjetno od tistih tavatkanih.

Menim, da bi morali napraviti cenzure tudi na TV, vendar tukaj mone trdijo, da je vse OK. Jaz pa se strinjam, da je vse več psihopatov prav zaradi neprimernih vsebin, po katerih se učijo. Če otrok ni osveščen o tem, kako se živalico muči, je tudi ne bo znal mučiti. Tako pa bo pot še lažja. Še edina institucija, ki bi morala funkcionirati v pravo pot, je podlegal pritisku blesave družbe.
Default avatar
nič zavatkano je napisal/a:
Zanimivo.
Namen tekmovanje za Cankarjevo priznanje ni vzljubiti branje, poskusiti pridobiti kritično širino ob razmišljanju o napsianem in svoje občutke ubesediti v eseju - nak!
Očigledno gre za bombardiranje zavatiranih otrok z vsemi sprevrženostmi, ki si jih lahko izmisli bolna človeška psiha in vzgoja v zgodnjo prepoznavo psihičnih obolenj.
Default avatar
nič zavatkano je napisal/a:
Če je že treba otrokom na koncu osemletke do potankosti predstaviti najlepejša možna dejanja današnje mladine (čeprav ne vem zakaj že, ampak okej), bodo to storili starši, ko bodo ocenili, da je treba. Z njimi se bodo otroci o tem tudi lahko pogovorili.

Takole ni pa NOBENE POTREBE. Sploh pa se, prepričana, da obstaja nebroj primerne literature, ampak niso primerni pro koritu za izbor
Default avatar
Literatura naj bi bila umetnost, zadeva, ki naj bi človeka duhovno in estetsko bogatila.

Tole je pa kvečjemu straniščna ali pa bljuvalna literatura, za katero ne bi nikoli želel, da pride v roke mojim otrokom.

Šolarjem naj dajo v roke slovensko klasiko, ne pa izpade nekih zmedenih sodobnikov. Finžgarjev po svobodnim soncem, Jalnove Bobre, Jurčiča, Kersnika, Tavčarja, Pregla.
Default avatar
katarina73 je napisal/a:
Kaj si ti brala, ni relevantno, ker ti nabor dobre literature očitno (nikoli) ni bil ponujen.
Prežihova socialna krutost se s psihološkimi motnjami in deviacijami najslabših vrst pač ne more meriti...
Default avatar
usmiljenje my ass je napisal/a:
tak in drugačen izbor delajo posamezinki po lastnih presojah, objektivnega izbora ni. sej veš ... enim bolj paše evrokrem, drugim marmelada, tretjim salama.
mučenje je vrojeno, samo kako "globoko" vanj gre človek je odvisno. že pobijanje komarjev je mučenje. za komarje, se razume. ampak kaj bi mestni vedeli o tem, mar ne.
Default avatar
usmiljenje my ass je napisal/a:
Za popoln nabor deviacij, krutosti in vsakovrstnih svinjarij je najboljši začetek kar Sveto pismo stare zaveze.
Default avatar
Katera dva naslova pa bosta?
Default avatar
No, naj mi kdo od advokatov tega izbora odgovori vendar:

Zakaj tole in ne Finžgarjev Pod svobodnim soncem, Jalnove Bobre, Jurčiča, Kersnika, Tavčarja, Pregla, Cankarja?
Default avatar
V Jalnovih Bobrih imaš same slabe zglede: nepokorščino staršem, kurbarijo, poligamijo, ni da ni.
V Pod svobodnim soncem imaš sinkota, ki zapusti familijo, se potepe v tujino in tam nasede tujim obveščevalnim službam.
Jurčič, Kersnik, Tavčar, Pregl so tako polni razne družinske in sosedske patologije, da kar glava boli, starševski čvek je v primeri z njimi prava milina.
Cankarja, te brezbožne duše, ki je zatajil celo lastno mater (in scal v posteljo) menda ne moreš dajati odraščajoči mladini za zgled.
Torej, videti je, da si sam zelo slabo bral slovenske klasike ali pa da te spomin že malo zapušča.
Default avatar
Tole je res sranje, kr neki, sploh ne vidim nobenega pointa.

Me pa zanima, kako lahko verni starši pustite, da otroci popri verouku slušajo tiste res grozljive zgodbe, npr. kako je Abraham hotel zaklati lastnega sina, da bi ga žrtvoval Bogu in podobno. Konec koncev je tudi križanje živega človeka za nežno otroško dušico prav grozljivo.
Default avatar
... :) da ne govorimo o polgolem moškem, ki ves krvav z rano na prsih visi s križa. to je tudi samo pri krščanih a ne. ampak smo že navajeni pogleda nanj in nam ne vzbuja več srha, groze, gnusa, usmiljenja, ipd.
Default avatar
Malo razmišljam o teh krutih zgodbicah ... sem vse brala kot otrok, kot mladinka, ampak me ni zaznamovalo. Vzela sem kot del zgodovine (vem da sem marsikdaj zraven obžalovala v stilu - kaj bi bilo, če bi bilo, ampak je bil razplet drugačen) - verjetno zato, ker zadeve niso bile opisane z mikroskopsko natančnostjo in še bolj verjetno zato, ker smo se o tem POGOVARJALI, s starši, s katehetom, botrco, skratka z odraslimi, ki so imeli precej več kilometrine in uvida v to. Tako me ni strah, ko pride moj otrok z vprašanji. Bala se bom bolj, če bi kdaj moji otroci nehali prihajati z vprašanji in bi se raje obrnili na sosedovega mulca, ki je mimogrede že kaki žabi odtrgal krak in metulju krila, ter se zravne režal.

Pa tudi povesti in zgodbe slovenskih klasikov - ne glede na to, koliko svoje prtljage so v zgodbah pustili - so zagotovo vrednejše, kot cel kup telih črev, ki sem jih danes tu zgoraj imela čast prebrati. Ne govorite, da je to taista stvar. Ni. In čas je že, da se kdo upre.