Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

paradižnik

Default avatar

vrtičkar

Vrtičkarji, prosim razložite. Kaj narediti,da paradižnik ne bo črnel. Naredili smo mu streho, a ni nič boljše kot lani, ko je ni bilo. Špricanje ? No, tega pa ne bi.
Default avatar

sAtAnA

Če kupiš pravo sorto paradižnika, ki ga ni potrebno špricati, pokrivati in je v štartu odporen proti plesni, bo drugo leto super. Tudi mi imamo takega.
Default avatar

luci dum

pomaga rmanov čaj - ampak razrečen v vodi in koprive, poškropiti z mlekom (domače), pa tudi dodajanje kalcija pripravki ali jajčne lupine
Default avatar

elaine

Pomaga tudi domače žganje. Ko ga popiješ dovolj, ti je vseeno kakšne barve je paradižnik.
Default avatar

vrtičkar

;))...elaine, smo že probali /parkrat/, a ko alko izhlapi,je spet črn...;)

Katera sorta je pa tista prava?
Default avatar

buurja

Predlagam, da malo pobrskaš po forumu www.rastline.mojforum.si , kjer je podforum paradižniki. Tam je na tone zelo koristnih informacij kako do uspešne pridelave paradižnika tudi brez kemije.

Takole na hitro, pa bi ti predlagala bio sodino škropivo, če se plesen še ni pretirano razširila.
Priprava:
- 4,56 litra vode (zaokrožimo na pet)
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.
Dodaš lahko še par kapljic cimetovega eteričnega olja, ali pač malo več cimeta v prahu (jaz ga pokuham z malo vode). S tem poškropiš obilno, tudi pod listi, tako da rastlino skoraj okopaš. Nikoli ne škropiš zjutraj, sicer bi liste ožgalo. Torej zvečer.

Preventivno pa škropiš s čajno mlečnim pripravkom (zeliščni čaji in mleko). To je preventiva pred vsakim večjim deževjem.

Tako lahko imaš zdrav skoraj vsak paradižnik. Jaz gojim izključno naravne sorte, nič hibridov, pa so vedno b.p..
Default avatar

buurja

Očitno gre pri tebi za krompirjevo plesen. Najprej potrgaš vse okužene liste, nato pa predlagam škropljenje s bio sodinim fungicidom.
Priprava:
- 5 litrov vode
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.
Dodaš lahko tudi nekaj kapljic cimetovega eteričnega olja (ali pač malo več simeta - jaz ga prevrem v majhni količini vode). S tem obilno poškropiš rastline, tudi na spodnji strani listov. To delaj vedno zvečer, da se rastlina do jutra posuši.

Sicer pa preventivno škropim s zeliščo mlečnim pripravkom (zeliščni čaj + mleko). S tem škropiš pred vsakim dežje. Bio sodin fungicid pa je kurativa. Rastline so zdrave, četudi imam same prave sorte, nobenega hibrida.
Default avatar

buurja

Aja, sem pozabila. V mešanico bio sodinega fingicida dodaš še žličko nevtralnega mila (kako otroško npr) za boljši oprijem škropiva.
Default avatar

TINA-S

Ja, tako kot piše buurja, je preverjeno prav. Ekološko in zelo učinkovito!
Default avatar

vrtičkar

Hvala za nasvete.
Kolikor gledam, z listi ni nič narobe.So lepi zeleni, močni.

Za drugo leto: kje se kupi prave sadike, kakšno "ime" imajo?
Default avatar

buurja

vrtičkar, a ti črni samo paradižnik? Take črne lise? Mogoče gre za pomanjkanje kalcija....
Prave sadike, hi, hi... s tem mislim originalne sorte. Sadike vzgojim sama iz semen, ki jih imam delno sama, delno jih menjavam. Nekaj zanimivih sort se dobi vsako pomlad tudi v botaničnem vrtu v LJ, pa verjetno še kje. Kar pa hočem povedati, tako kot sem zgoraj napisala tretirani paradižniki bodo sigurno lepše uspevali, predvsem pa bodo bolj zdravi. S tem ne škodujemo niti rastlini, niti zemlji, niti okolju. :)

Če te zanima kaj več o paradižnikih, poglej malo po rastlinskih forumih: www.rastline.com, www.mojforum.rastline.com kjer najdeš ogromno zelo koristnih nasvetov.
Default avatar

vrtičkar

Paradižnik črni, prične črneti, ko prične dobivat barvo. Dokler so zeleni, so lepi, potem pa prične črnet na spodnjem koncu. Sem danes gledala /vrt imam na vikendu/ in opazila, da so tudi listi pričeli spreminjati barvo. Še prejšnji teden so bili lepi.
Bomo poskusili s škropljenjem. Je sedaj še čas, ali je treba škropiti še preden se pričnejo razvijati plodovi?
Default avatar

AnitaO

Sama škropim z eko škropivom iz cimetovega pripravka, katerega navodila sem našla tukaj: eterično olje cimeta. Učinkovito odganja listne uši!
Default avatar

KristincaKatarinca

Zraven paradižnika poseješ baziliko in ni nobenih bolezni več, ne plesni. Pa srečno!