dobra zeljna solata
Tudi jaz sem imela težave s tem zeljem, ampak včasih je enostavno zelje zanič, pretrdo in ga ne moreš zmehčat niti s soljo. Pa tudi sredico oz. trši del izreži ven, reži samo mehkejši del listov.
Sem si pa kupila pred časom en zelooooo dober ribežn, prodajajo jih v Merkurju, stane okoli 20 €, proizvajalec je neka firma iz Metlike, reže kot nor, vse: zelje, kumarice, …. tudi suho salamo, čeprav je mi ne jemo…. in ti povem odkar ga imam, večkrat jemo zeljno solato, ker prej nisem imela živcev rezat z nožem tolk koliko bi midva pojedla…
Ko ga naribam, ga solim in pustim stati, potem dodam oljčno olje, zeliščno sol, limonin sok, poper, bučno olje in vodo. Pa dober tek.
LP
Ko gre že zima paroti koncu, je tole kupljeno sveže zelje zelo slabe kvalitete in hrenasto, trdo. Običajno so glave čito bele. Jaz kupim, če dobim, že taa novega, ki ima zelene galve. Je mehek.
Ostalo pa tako kot ste napisale. Naribam na ribežen (Lifeheit), posolim, pustim. Pripravim (brez česna), pa še pustim, ker kis naredi svoje. Njami, pa še poceni solata.
Pri zelju je najbolj važna sorta. Ne vem imen sort, ampak tisto zeleno, trdo zelje, ki ima debele liste in težke, okrogle, zbite glave, boš bolj težko na tanko narezala tako, da bi bilo mehko. Če dodaš topel krompir, se bo seveda zmehčalo, ampak še vedno to ni to. Nekatere vrste, ki jih kupimo v hipermarketih, imajo celo nekakšen grenkast okus – ali pa malo kiselkast. Tako zelje za presno solato ni tako okusno, je pa bolj obstojno in se ga več pridela (tudi težje je), zato ga sadijo za široko potrošnjo.
Za dobro zeljno solato pojdi na tržnico k branjevki ali kmetu. Tam imajo bele (zeljne, da ne bo pomote) glave, take bolj ploščate. Že na prvi pogled je drugačno od zgoraj opisanega. Tudi če ni tako na tanko narezano, je za jesti mehkejše in prijetnega okusa. Je pa malo dražje (no, kar precej).
Dober tek!
Jaz pa tudi opažam razlike v sortah zelja, in dejansko v Mercatorju, Sparu je težko dobit ta pravo okusno glavo zelja, ki ni trda, oziroma “pusta k stiropor”…
Sicer pa jo jaz kar naribam, ali pa če se mi le da, res na drobno narežem z ostrim nožem. POtem dam gor običajne sestavine in na žalost, ker ne smem solit, pač ga zmehčam s kuhanim fižolom oz. olivnim oljem. Dodam pa še peteršilj in česen in pest ali dve motovilca.