Tema od zadnjič….poznavalci olivnih olj
Zadnjič je nekdo govoril o olivnem olju Rocchi, da se v hladilniku čez noč strdi v obliko masla. Sploh ni res! Jaz sem ga imela v hladilniku od včeraj takle čas do zdajle, se pravi 24 ur, pa je popolnoma tekoč.
Ali je bilo mišljeno dat ga v zamrzovalnik – skrinjo??
Poznavalci, se res na ta način (strjevanje) preveri ali je olivno olje res olivno ali pa je mešano z navadnim? Se pravi bolj kot se strdi boljše kvalitete je, bolj kot je teloč, večji klump sem kupila..
ManaMnina oljčno olje ”zmrzne” v hladilniku. V zmrzovalnik ga nikar ne dajaj. Če je olje ostalo povsem tekoče potem je res vprašljive kvalitete. Ali je mešano ali pa staro. Tudi najbolj kvalitetno oljčno olje namreč s časom izgubi na kvaliteti in je potem le še olje, če se lahko tako izrazim. Z oljem ni nič narobe nima pa tistega pozitivnega učinka, ki ga sicer ima oljčno olje. Seveda mora potem biti tudi cena primerna.
Kot sem pa že zadnjič pisala nobeno kupljeno olje ne dosega kvalitete domačega oljčnega olja. Četudi v celoti zmrzne še vedno to ni primerljivo olje. Najmanj je to, da dodajajo konzervanse zato, da se olje ne pokvari. Tako, da to kristaliziranje olja je eden od testov ni pa to vse kar je dobro o oljčnem olju vedeti.
aja sicer pa oljčnega olja (če boš kupila dobro olje) nikar ne hrani v hladilniku.
Če ni staro je pa povsem nekvalitetno. Za primerjavo meni olje kristalizira že v avtu, ko ga pozimi komu peljem.
Rok trajanja pa ni nek podatek, ki bi pri kvaliteti v tem primeru kaj veliko povedal. Oljčnemu olju pada kvaliteta če je izpostavljeno svetlobi, če je temperatura previsoka ali pa če je temperatura prenizka (zato teh testov z oljem v hladilniku ne ponavljajte preveč). To je razlog zakaj dobrega domačega olja ne moreš kupiti v trgovini. Nikakor nimajo pogojev za hranjenje olja in noben odgovoren oljkar ne bo olja prodajal v trgovinah oz.supermarketih.
tudi sama sem testirala olje v hladilniku,
Rocchi je postalo motno, ni pa se strdilo (ne vem zakaj pišeš “oljčno olje slovenske istre”, da zmrzne, ket to v hladilniku ne more, kvečjemu se strdi), olje od kmetije Drnovšček-Kojsko-Goriška brda pa je ostalo popolnoma tekoče. Kupila sem ga jeseni, so mi ga pripeljali na dom, 13 eur za 750 ml, nikoli več me ne bodo nategnili. Tako, da nateg je tek na kratke proge. Zdaj pa še drugih njohovih pridelkov ne bom več kupila.
Dajte še drugeipovedat svoje izkušnje.
Slovenska istra, kje prodajaš svoje olje, omenila si tudi Ljubljano. Ga pridem iskat, če je res kvalitetno.
hm,
mi je sodelavka prinesla super truper naravno, odlično oh in sploh dobro oljčno olje (sem ji rekla, da bom z njim masirala dojenčka in če pozna od koga ki je zanesljiv). mhm
od včeraj od 14h se ni strdil niti malo. je prav lep tekoč…. žal…
ps. pa njej absolutno zaupam, da tudi sama verjame kako dobro olje da dobiva oziroma kupuje.
Na temo kako shranjevati in kakšne barve je oljčno olje, sem videl tu kar dosti uporabnih zadev napisanih:
https://oljcno-olje.net/vse-o-oljcnem-olju/