Starševski čvek

moskva rusija

Default avatar

katjuša-k

Ta forum je zelo obiskan, zato bi še tukaj vprašala.


_____
Pozdravljeni, v maju bi šli v Rusijo, torej najprej za en teden v Moskvo, potem pa razmišljamo, da bi šli še do Leningrada ali pa kam? drugam. To je čisto okvirno. Nekako se ne moremo odločiti, organizirati.
Prosila bi tiste, ki ste že bili za par nasvetov, namigov. Torej V moskvi imamo rezerviran hotel, zanima me, na kakšen način je najbolje "raziskovati" Moskvo, z vodičem, taksijem, metrojem rent-a car....sploh kako te stvari potekajo. Če se odločimo za Leningrad, kaj bolj priporočate:potovanje z vlakom, ali avion? Kam drugam bi se še šlo oz. kako to v Rusiji poteka? Greš na agencijo, kupiš izlet, karto? Še nekaj: denar. Kako se menjuje: je bolje doma, ali kar gor? Torej vprašanj imam veliko.Vesela bom vseh napotkov, izkušenj ipd. Hvala.
Default avatar

Bananaman

Za gibanje po Moskvi je najboljsi metro. Hiter, ucinkovit, varen in zelo poceni, vozi pa mislim da do 1.00 ponoci. Tudi v St. Petersburgu je metro podoben kot v Moskvi, le da je mreza nekoliko manj razvejana (v Moskvi prides z metrojem prakticno kamorkoli, v St. Petersburgu pa si bolj omejen). Obe mesti si brez tezav ogledujes v lastni reziji - kupi ze v SLO kaksno dobro knjigo (vodic). V njem je ponavadi tudi shema metroja. Ce pa je v knjigi ni, pa vzemi v hotelu zastonj plan metroja. Pri taksijih je potrebno paziti zaradi nategov tujih turistov. Ce ze nameravas vzeti taksi, se pozanimaj v hotelu, koliko stane dolocena relacija, da te ne nategnejo prevec in se v vsakem primeru dogovori za ceno, preden vstopis v taksi. V St. Petersburgu - ce stanujes v kakem hotelu, ki ni ravno v cistem centru, deluje tudi " stop sistem " - postavis se na cesto in stopas. Ko ti clovek ustavi, mu poves, kam bi sel, on ti predlaga ceno (ki je nizja od taksija) in te pelje.

Glede menjave denarja ni nobenih problemov - menjalnice so na vsakem koraku, na bankomatih v Moskvi lahko dvigujes tako rublje, kot dolarje in tudi evre.

Med Moskvo in St. Petersburgom lahko letis ali pa gres na vlak (spalnik) oz. na hitri vlak, ki vozi le 4.5 ur na eno stran.

Dalo bi se pisati se vec - ce te kaj posebej zanima, vprasaj. Je pa koristno znati (cimvec) rusko. Ali pa vsaj cirilico - za orientacijo po mestu in zlasti v metroju.
Default avatar

katjuša-k

Najlepša hvala. To bi bilo v grobem vse, kar me je najbolj zanimalo- iz prve roke:). Zanima me tudi, če imaš še kakšne izkušnje s potovanjem po tistem koncu sveta. Z možem sva se malo pogovarjala oz. ugibala, kam bi se (še) šlo, da začutiš pravi utrip dežele, ljudi. Gre nas več in padla je ideja : Ural, Bajkalsko jezero- vem, vse je zelo daleč :). Imaš kakšne izkušnje (tovrstne), ideje. Se splača leteti oz. bolj splača z vlakom (če in kako vozi?). Je kakšen problem individualno (nevodeno) potovati - viza, dovoljenja,rezervacije ipd?
Default avatar

Bananaman

Katjusa,

v Rusiji sem bil v zadnjih 3 letih 4x, od tega enkrat zasebno (St. Petersburg z vlakom iz Helsinkov) in trikrat sluzbeno (2x v Moskvi, enkrat v Novosibirsku). Kar se tice vize, je nekako
tako, da moras za turisticno vizo okvirno navesti kraje, v katere zelis potovati. Koliko to strogo velja, ne vem. Vsekakor v Rusiji se vedno obstaja (ne toliko ocitno kot v casih SZ) sistem neke vrste interne kontrole gibanja znotraj drzave in se vedno obstajajo dolocena prepovedana obmocja (npr. Novaja Zemlja itd.), ki pa jih je v primerjavi z bivsimi casi zelo malo. Ko sem npr. opazoval Ruse, s katerimi smo se vkrcavali skupaj na avion za Novosibirsk, sem opazil, da so se prakticno vsi identificirali s potnimi listi in ne z osebnimi izkaznicami.

Kar se tice potovanj znotraj Rusije je tako, da je vse dosegljivo z vlakom, vprasanje pa je, ali smiselno potovati npr. do Novosibirska 3 - 4 dni (ceprav je gotovo zanimiva izkusnja). Notranjih letalskih letov je veliko in obstaja veliko letalskih druzb, ki so relativno ugodne in se da karte kupiti preko interneta - npr. S7 Airlines, Transaero (teh dveh se spomnim, ker sem sam letel z njima), potem mislim da tudi Air Ural - skratka, malce posrfaj po netu. S7 in Transaero imata zahodne avione (boeing, airbus), druzb, ki letajo s starimi sovjetskimi avioni je vedno manj.

Se to: za notranje lete iz Moskve je dobro preveriti v naprej, iz katerega letalisca letijo. Ce imas moznost, raje izberi Domodedovo in ne Seremetjevo. Domodedovo je novo moderno letalisce z odlicno povezavo z vlakom do centra Moskve.
Default avatar

katjuš-k

To je pa že izčrpno ! :). Hvala. Z vsemi napotki in malo interneta bomo sigurno splanirali kaj zanimivega. LP