Forum.Over.Net

Starševski čvek

nepremičninske agencije in nepoštene poslovne prakse

Default avatar

Hmn.

http://www.mojevro.si/250363/Nasvet_dne ... ti_pogodbe

Vprašanje: Z ženo kupujeva stanovanje, zato si želiva večkrat ogledati stanovanje v oglasih nepremičninskih agencij. Opazila sva, da nekatere od agencij omogočajo ogled nepremičnine samo ob podpisu pogodbe o posredovanju, s čimer posledično ob nakupu pristaneva tudi na plačilo provizije. Ali je to v skladu z zakonom?

Odgovor: Zakon o nepremičninskem posredovanju sicer izrecno ne prepoveduje nepremičninski družbi oziroma agenciji sklepanja posredniških pogodb z osebo, ki se javi na oglas za prodajo, čeprav jo je za isto nepremičnino sklenila že s prodajalcem.

Res pa je, da mora nepremičninska agencija v takem primeru drugega naročitelja jasno in pisno opozoriti o morebitnih nasprotjih med interesi naročitelja in interesi nepremičninske agencije oziroma drugih naročiteljev, za katere nepremičninska agencija opravlja storitve posredovanja v prometu z nepremičninami, kot to določa 21. člen zakona o nepremičninskem posredovanju.

Siljenje potencialnega kupca lahko pomeni kršitev določb zakona o varstvu potrošnikov

Siljenje potencialnega kupca k sklenitvi pogodbe o posredovanju lahko pomeni kršitev določb zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, opozarjajo pri Tržnem inšpektoratu. Ta v 8. členu določa, da se poslovna praksa šteje za agresivno, če v določenem primeru, ob upoštevanju vseh značilnosti in okoliščin, z nadlegovanjem, prisilo, vključno z uporabo sile ali nedopustnim vplivanjem, bistveno zmanjša ali bi utegnila bistveno zmanjšati svobodo izbire ali ravnanja povprečnega potrošnika v zvezi z izdelkom ter s tem povzroči ali bi utegnila povzročiti, da potrošnik sprejme odločitev o poslu, ki je sicer ne bi sprejel.
Default avatar

đizsss

Ja, pa sej te noben ne sili, da kupiš tisto stanovanje, ki ga prodaja agencija a ne? Kupuj pri zasebnikih.

Ko smo mi kupovali stanovanje, nam ni nobena agencija dala pištole na glavo za podpis pogodbe...to je bila NAŠA odločitev, ker so imeli točno tako stanovanje, ki smo si ga želeli. In glede na to, da se običajno kupuje enkrat ali dvakrat v življenju tako stvar, nismo gledali na tista 2%, saj je bilo stanovanje sanjsko in danes sem ponosna lastnica le-tega.

V zgornjem postu ne razmumem predvsem besede SILJENJE!?
Default avatar

glede tistih 2 procentov

Siljenje zame pomeni, da agencija, ki je plačana od prodajalca, potencialne kupce izsiljuje s tem, da jim ne omogoči ogleda nepremičnine, če ji ne podpišejo pogodbe o posredovanju. S tem, ko na tak način odganja kupce, škodi tudi prodajalcu, ki jim je plačal, da naj jim nepremičnino proda, ne pa za to, da na njej služi dvojno provizijo, pa kadarkoli bo že prodana. Če nekdo hkrati zastopa dve nasprotni stranki, je pa vendar jasno, da v resnici ne zastopa nobene, ampak poskuša od obeh le izvleči denar, za interese ene ali druge stranke ga pa ne briga.

Tista 2%, ki ju niste gledali, je veliko denarja. In zaradi takega razmišljanja, kot ga imaš ti, uspevajo dobro služiti brez nekega resnega dela tudi slabi nepremičninski posredniki in tako kvarijo ugled dobrim in jih tudi izrivajo s trga, hkrati pa zaradi takih strank lahko z nepošteno prakso nadaljujejo. Ker nezastopanje interesov stank, ki jim računaš provizijo za zastopanje, zame je nepoštena praksa.
Default avatar

čakteemal

Čakte mal no. Saj podpiše se pogodba zgolj za tisto stanovanje, katerega se gre gledat, ker ga pač prodaja agencija. In to je vse, kar kupca bremeni. Ja, a naj agent pripelje stranko na ogled stanovanja, mu ne da podpisati pogodbe in potem kupec kupi mimo agencije?? Ja lepo vas prosim no. Se pravi agencija da informacijo "zastonj". Meni je več kot logično, da agencije zaračunajo svoje delo. Je pa res, da treba ločiti med dobrimi in slabimi... Tako kot pri frizerjih, zdravnikih itd...
Default avatar

Hmn.

no če se ti zdi nepoštena poslovna praksa sprejemljiva to ni moj problem.
Problem je, da so agencija pokrile nepremičninski trg in da nepremičnine praktično ne moreš kupiti, brez da bi naletel na posrednika, ki od tebe hoče provizijo. Zakaj že? Ker si želiš nepremičnino ogledat, imaš svojega pravnika, ki bo skrbel za pravilnost posla, sedaj pa naj plačaš še nekaj agenciji, ki je pravzaprav sploh ne potrebuješ...ker zate ne bo naredila nič.
Gre za čisto izsiljevanje.
Default avatar

sorry bejbi

čakteemal je napisal/a:
Ni problem, da svoje deo zaračunavajo, problem je, da isto storitev zaračunajo 2x, enkart prodajalcu in enkrat kupcu
Default avatar

Hnm.

čakteemal
gre za to, da ti kot kupec posredovanja nepremičninske agencije ne potrebuješ. Potrebuje jo prodajalec, ki je z njo podpisal pogodbo o posredovanju.
Default avatar

NE razumem v čem je problem

O kakšnem zastopanju agencije govorimo?

Agencija je dolžna posel speljati tako kot je treba za OBE strani, po zakonu. Se pravi prodati stanovanje, speljati vse papirje in dokumentacijo tako kot je treba za OBE strani.

Zakaj bi agencija zastopala kogarkoli? Ona je dolžna delati za obe strani enako!

Se pravi, da bi kot kupec morala najeti odvetnika, ki imajo vemo kakšne tarife, ki mimogrede delajo tudi zelo šlampasto (imam pač jaz take izkušnje), da za mene preveri vse papirje, pogodbe, dokumentacijo, izvede vpis nepremičnine v ZK!!!! ZAKAJ, če mi lahko to naredi tudi agencija, pri katerih se pa tudi ponavadi spogajaš za nižjo provizijo in stvar rešena?
Zdej pa ali jaz ne razumem stvari ali kaj?
Default avatar

Ne razumem ...

KAKO da kupec agencije ne potrebuje? Pa kaj je s tabo, človek? Ravno kupec jo potrebuje, da preveri vse zadeve in spelje vpis v zemljiško knjigo.

Se pravi, da bi z zastopstvom prodajalca s strani agencije bila prepuščena na milost ali nemilost njima dvema?
Default avatar

glede tistih 2 procentov

Enkrat sem kupila stanovanje preko agencije in se spomnim, kako je bilo. Agencija sama ne preverja stanja v ZK. Kupcu ponavadi pokaže izpisek iz ZK, ki ji ga je dal prodajalec in ki ni ravno najnovejši. Tudi za vpis v ZK moraš sam poskrbeti, ne bo ti ga urejal posrednik. Ko smo mi sami gledali v ZK za neko parcelo (ki je sicer potem nismo kupili), se je izkazalo, da je agencija od kupca pridobila samo izjavo, da je lastništvo urejeno, v ZK pa je bil (iz ne vem kakšnih razlogov) kot lastnik vknjižen nekdo tretji.

Pa po mojih izkušnjah te pride plačilo odvetniške tarife ceneje kot plačilo 2% kupnine agenciji, vsaj za ljubljanske cene nepremičnin. Za odvetnika vsaj lahko upaš, da zna sestaviti pogodbo in veš, da zastopa tvoje interese. Konec koncev je za urejanje dokumentacije za posle tako velike vrednosti treba imeti tudi nekaj pravnega znanja. Nepremičninski posrednik pa je lahko postal skoraj vsakdo, pomanjkanje izobrazbe in funkcionalna nepismenost nista bila ovira.
Default avatar

lepi.

Ne razumem ... je napisal/a:
Problem je da kupec ne more si izbrati posrednika ali odvetnika, ampak mu je vsiljen ta, ki že dela za prodajalca. Vemo pa, da imata kupec in prodajalec različne interese.
Default avatar

Ne razumem ...

Po mojem je pa ena od osnovnih stvari, ki jo je agencija dolžna storiti ta, da preveri ZK stanje. Od tega je namreč odvisno vse skupaj, saj če so kake take obremenitve lahko cela zadeva pade v vodo in konec koncev ne dobijo niti provizije.

Ne vem kdaj si, glede tistih 2 procentov, kupovala stanovanje.
Vem pa za mojo sestro, ki je dva meseca kupila stanovanje na vIČU V Ljubljani, preko agencije, je le ta preverila zk stanje v nulo, s svežimi izpiski, celo eno dokumentacijo je agentka šla dvignit na sodišče, da se vse preveri iz prve roke. Zk stanje je sigurno zelo pomembna zadeva in nobena izjava prodajalca tukaj ne zadostuje. To so dolžni storiti tudi po zakonu.

Na koncu so ji naredili ZK predlog za vpis v knjigo, ona je pa plačala takso za vpis, in še isti dan, ko je bila primopredaja, je ta agentka odnesla vse na zemljiško knjigo. Tud z njo je šla speljat prepise na elektro, plin in poslala dopis upravitelju bloka o novih lastnikih.
Skratka sestra ni imela nobene pripombe na delo agencije.

Se je pa spogajala za samo provizijo. Jo je plačala (samo) 1%.
Default avatar

Emiliana

Ne razumem ... je napisal/a:
Ali mi zaupaš ime agencije.
Default avatar

Hmn.

to lahko narediš tudi sam osebno.
Vpogled v ZK, izpis na papir (taksa 10 eur),
preveriš še na izvršilnem oddelku, če je kaj v postopku.
če je vse ok
Podpišeš pogodbo, ki ti jo sestavi odvetnik,
daš predlog v ZK. obrazci so na netu.
In to je to.
Pred goljufi te ne bo zaščitila nobena agencija.
Če si temeljit in znaš dobro napisati pogodbo, še celo odvetnika ne rabiš.
Ker pa gre za velike zneske je vseeno boljše, če ga imaš.
In to je minimalno 3000 eur.
Dobra urna postavka. En teden dela? Precej manj. če računaš, da znanje že imaš.
Se pa strinjam, da če naletiš na nepremičninsko agencijo, ki dela skrbno, strokovno, da se ji sigurno splača odšteti provizijo.
Znanje iskati v nepremičninski agenciji pa je kot bi iskal iglo v senu.
Mi smo imeli eno, ki je trdila, da je notarsko overjena pogodba isto kot notarski zapis pogodbe. Glede na to da se je izkazalo, da nima licence za nepremičninskega posrednika, mi to pravzaprav ni čudno. Grozno pa je, da ko smo jo opozorili na določeno pravno zadevo, izjavila da ona pa zakonodaje ne misli študirati, ker nima časa. Seveda smo bili v njenih očeh zateženi komlikatorji.
Default avatar

lepi.

Ne razumem ... je napisal/a:
Preverjanje ZK je delo, ki je vredno ca. 7 €ur.
Default avatar

Tudi čudne izkušnje

A ste nori, da dam vse življenjske prihranke (že prihranjene in v obliki pufov) za nakup nepremičnine nekomu na podlagi tega, da mi je nepremičninski agent (po možnosti brez licence) "Hari Murčihajič" z opravljenim 14-dnevnim kurzom "nepremičninarstva" kukr preveril podatke v ZK? Z ZK se preverjanje šele začne, sledi še miljon drugih stvari, ki jih bo pameten kupec preveril (vključno s svežim izpiskom iz ZK na dan podpisa pogodbe oz, predaje denarja)! Vsak papir posebej smo vlekli ven iz nepremičninarja, saj sploh ni vedel, da stanovanje oz. stavba to mora imeti (npr. uporabno dovoljenje ipd). Pri eni hiši eni niso niti opazili, da gradbeno dovoljenje (ki so ga sproducirali po dolgih mukah) sploh ne ustreza dejanskemu stanju oz. da ima hiša drugačen (večji) tloris, kot gradbeno dovoljenje. In takemu naj dam potem par tisoč evrov za tako delo??

Nam so nepremičninarji sestavili pogodbo, ki je bila po mnenju tasta (ki je odvetnik) samo za na WC dobra. Od napačnih osebnih podatkov, do napačno vpisane lastnine, do napačno vpisanih služnosti, že sama oblika pogodbe ni bila podobna pogodbi za nepremičnino in če bi imel "naš" prodajalec slučajno kakršnekoli slabe namene, bi se na podlagi prve verzije pogodbe lahko komot samo pod nosom obrisali za o-ho-ho denarja, ker bi zlahka izkoristil šlampasto pogodbo za to, da bi prišel do denarja, ključa pa ne bi bilo od nikoder.
Default avatar

Butn se

Dobra agencija vsekakor preveri ZK stanje in sicer še preden da nepremičnino v oglaševanje...če npr. etažna lastnina še ni urejena, pa mora preveriti celotno verigo pogodb, itd.Prav tako mora poskrbeti, da je pogodba skrbno pripravljena in sicer s pomočjo pravnika ali odvetnika.
Zakaj v podpis pogodbo o posredovanju tudi kupcem in zaračunavanje obema strankama? Zato,ker zakon to omogoča in je na ta način lažje dobiti nepremičnino v posredovanje. Prav tako se skušajo s tem zavarovati, da ne bi stranki mimo posrednika sklenili dogovora, ker v tem primeru niti prodajalcu ne more zaračunati. Potrebna je zakonska ureditev, da plača provizijo samo naročitelj (prodajalec) ter da je % provizije za vse enak (popust pa na primer če gre pri isti stranki za več poslov).Veliko se sliši 2%, še več 4% vendar so vključeni stroški oglaševanja, pridobitev zk, ogledov, telefona, sestava pogodbe (plačilo pravnika ali odvetnika)...
Default avatar

lepi.

Butn se je napisal/a:
To ne drži, saj ji mora prodajalec v vsakem primeru plačati provizijo.
Butn se je napisal/a:
Kaj pa konkurenca?