je povsod pri vas zdajle goveja juhica za kosilo?
Pri nas pa tako. včasih je goveja juha, ne pa prav velikokrat, včasih je tudi kak drug dan, ker jo ravno tako zamrznem, danes smo imeli zapečene fileje aljaškehga saja s sirom, ajdovo kašo in veliko skledo endivije in radiča s krompirjem in koruzo.
Sicer sem pa jaz ljubiteljica juh in veliko kuham zelenjavne in razne druge juhe.
Včasih jo skuham. Se mi zdi taka zanimiva slovenska navada in mi je kar nekako škoda, da bi šla v pozabo.
Je pa seveda odvisno od tega, kaj je za kosilo – torej, da gre goveja juha sploh zraven. Danes, na primer, imamo repo s fižolom in krompirjem, pa orehove palačinke (ja, ja, vem, zelo “zdravo in lahko”; imam očitno preveč časa danes in se mi ljubi packat). K temu nikamor ne morem umestiti goveje juhe, zato je danes pač ni.
Pri starih starši MORA biti goveja juha v nedeljo, a ravno danes je bila ena redkih izjem, ker se je goveja juha kuhala že v petek in soboto zaradi obiskov, tako sem danes skuhala brokolijevo kremno juho.
Uf, mi smo pa danes po dooolgem času imeli “klasično kosilo”. To pomeni: juho, meso, prilogo, solato in sladico. Drugače pa ne kuham goveje juhe ker mi preveč smrdi. Mislim, da je to moja bolana iz otroštva, ko sem morala jesti vroče juhe in jih nisem marala. Zdaj pač jemo do česa nam je. Včasih naredim v nedeljo za kosilo samo pico, včasih samo enolončnico.
Ali pa samo solato.
Dobro da smo si različni 🙂
Odkar sem izvedela, da je v goveji župi skoraj samo goveji urin, sem nehala kuhati to župo. Baje je goveje meso prepojeno z urinom živali(je drugače kot pri ljudeh) in tisto, kar diši, ko se kuha goveja župa, je pravzaprav goveji urin. Tako mi je razložil nek strokovnjak za prehrano. Od takrat goveje župe niti ne poskusim ne.