Starševski čvek

dodatno zdravstveno zavarovanje

Default avatar
Zanima me, kaj dejansko prinaša dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga praktično vsi plačujemo po cca 20 EUR mesečno?

Kaj bi bilo slabše, če bi imela samo osnovno zavarovanje ?
Default avatar
Dopolnilna zdravstvena zavarovanja se navezujejo na kritje stroškov pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ker obvezno zdravstveno zavarovanje stroškov zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih storitev ne krije v celoti.
Obisk zdravnika, zdravljenje v bolnišnici, zdravila in drugo je zato potrebno pogosto doplačati od 5 do 75 odstotkov vrednosti. Če želimo stroške doplačil zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja prenesti na zavarovalnico, potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V nasprotnem primeru jih plačujemo sami.
Dopolnilna zdravstvena zavarovanja torej krijejo razliko ali del razlike stroškov zdravstvenih storitev (in z njimi povezanih storitev) do polne vrednosti standarda obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Primeri:
- Splošna ambulanta: kratek obisk (bolezen): obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ) krije 85 %, dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) 15 %;
ponovni kurativni pregled (bolezen): OZZ 85%, DZZ 15 %
- Specialisti: delni pregled pri specialistu (bolezen): OZZ 85%, DZZ 15%
- Zdravilišče: razširjen pregled pri zdravniku (poškodba izven dela) OZZ 75%, PZZ 25%
- Nenujni reševalni prevozi: OZZ 30 %, DZZ krije 70%
- Zobozdravstvene storitve: OZZ 85 %, DZZ 15 % vrednosti storitev
- Zobna protetika: OZZ 25 %, DZZ krije 75%

Tako rekoč vsako zdravstveno storitev, ki je sicer pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je potrebno tudi doplačati, oziroma se lahko zanjo dopolnilno zavarujemo.

V primeru prometne nesreče, kjer bi imeli kot posledico zlom z oskrbo v bolnišnici, protibolečinska zdravila ter napotitev v zdravilišče, bi lahko stroški samo iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja krepko presegli 1.000 EUR.

Zavarovanje je torej priporočljivo skleniti zaradi nepredvidljivih dogodkov (nesreč, bolezni), ki se nam vsem lahko zgodijo. Vemo, da nesreča nikoli ne počiva in zavarovanje je način, s katerim se izognemo stroškom, ki ob tem lahko nastanejo.

Lep pozdrav,

*******************************************
Matjaž Novak
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.

[www.zdravstvena.net]
Default avatar
a kaj, če se ti zgodi najmanjse, bos ze globoko posegla vmes, da o nakupu zdravil ne govorim, ze tu bi dala več kot 100, 200, 300 evrov!

če se zgodi kaj hujšeha, bolnica, operacija, pa bi morala najeti kredit, da bi poplačala znesek, kajti cene so gromozanske od 4000 evrov dalje, torej raje na mesec 20 evrov, kajti nikoli ne ves kdaj bos potreboval dohtarja!!!