Forum: Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

BIRMANSKI BOTER

Odgovori Nova tema
Default avatar MA-JA72 10 Jan 2007 14:39

g. Darko Ž lepo prosim za odgovor na naslednje:

Ker se tudi pri nas približuje sv. birma (no šele drugo leto, razmišljamo pa že o tem) pa me zanima kaj storiti v primeru če si želi birmanec izbrati osebo, ki nima opravljenih vseh zakramentov - ni poročen ne civilno ne cerkveno - se to šteje za samskega, ali je še vedno pomembno kolokokrat je ta oseba pri maši. Smo se ravno nekaj časa nazaj pogovarjali o tem in premlevali o tem, kaj pa če si birmanec izbere nekoga v tem opisanem stilu. Ali je od župnika odvisno ali bo dal potrdilo oz. jaz temu rečem kar ali bo dovolil, da je nekdo tak, ki ne hodi pogosto k maši in tudi ni poročen lahko birmanski boter, s tem pa še ni rečeno da ni veren. Kaj storiti v primeru če si birmanec resnično želi tako osebo saj je na njo navezan in mu zaupa, drugega pa si noče izbrati.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nasvet 10 Jan 2007 14:45

Nisem Darko Ž. vendar ti svetujem, da se s tem vprašanjem oglasiš pri župniku v fari kamor vi sodite. On vam bo dal odgovor na vaše vprašanje.
Pa še neprimernih komentarjev, ki tako vprašanje vedno spremljajo tule na forumu, se boš izognila.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jana 10 Jan 2007 17:39

Če ta oseba ne živi na koruzi, je torej samska in primerna za botra. Pri nas se ne gleda koliko krat greš k maši, ampak da si nekako "povprečen" kristjan.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mp 10 Jan 2007 19:03

Pri nas na Žalah je birmanski boter lahko tisti, ki ima zakramente.(krst, obhajilo, birmo)lLahko je samski,vendar birmo mora imeti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mama2831 10 Jan 2007 21:03

Prijatelj ni mogel iti za botra nečaku, ker je po pravici povedal, da s punco živi na koruzi (par sta že 17 let). Boter je bil njegov brat, ki je takrat tudi živel z eno punco, ampak je župniku rekel, da ne živi pri njej, ampak še pri starših. BTW, župnik je dobro vedel, pri kom živi drugi brat.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar k72 11 Jan 2007 08:32

verjetno odvisno od dogovorov.
Moja hči je imela lani za botro mojo prijateljico, ki živi na koruzi in ima dva otroka.
Sem pa župnika pravočasno vprašala, če je to možno.
Naš župnik pač ve, da človek ni dober človek že oz. samo zato, ker je poročen.
In ker je bila birma potem v drugi župniji, sem tistemu župniku povedala, da naš župnik to dopušča in da smo mi botro izbrali po tem, da ji punca zaupa, jo spoštuje in je botra v vsakem primeru pripravljena pomagati pri vzgoji in tudi drugače. Ker bi lahko izbrali tudi kakšno "cerkveno neoporečno" botro. Ampak mi pač rabimo botro za življenje in ne zato, da bo na papirju vse lepo zgledalo.

Je pa v eni župniji navada, da morajo botri podpisat, da ne živijo na koruzi in poznam osebo, ki je to podpisala, kljub temu, da je v tistem času dejansko živela na koruzi (in se kasneje niso poročili ampak razšli).

k.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MA-JA72 11 Jan 2007 10:05

Hvala vsem za odgovore saj sem iz njih razbrala da gre pri vseh za vaše izkušnje in to mi najbolj pomaga. Upam pa da se javi tudi g. Darko Ž in pove tudi svoje mnenje.

LP Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Darko Ž. 11 Jan 2007 11:25

Spoštovani!

Ne bom ponavljal tega, kar so napisali pred mano, samo tole opozorim: če moški (ali ženska), ki ga (jo) izbere birmanec za botra (botro) nima vseh zakramentov uvajanja, naj poskrbi za to ali se vključi v katehumenat, ker boter mora biti obvezno birman. Vpraša naj domačega župnika, da bi rad to uredil in če ima resen namen in voljo, ne bo problema.

Če boter ni ravno reden pri bogoslužju, se lahko potrudi zdajle kaj več. Birmo imate kasneje, časa imate še dovolj, da uredi, kar je potrebno.

Če je iz druge župnije, naj dvigne in podpiše izjavo botra, ki jo župnik tudi overi.

Lahko je samski; če je poročen, mora biti cerkveno.

Za morebitna vprašanja ali pojasnila se oglasite pri svojem katehetu ali župniku, morda se naročita za pogovor. Tudi pišete mi lahko na e-mail.

Darko

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MA-JA72 11 Jan 2007 12:41

G. Darko Ž. Hvala za odgovor, samo zanimalo me je, saj krožijo različne govorice o tem kdo je lahko boter. Naš boter ima opravljane vse zakramente tako da problem s tem ne bo. Še enkrat hvala.

LP Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh