Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

LUKEC IN NJEGOV ŠKOREC

Default avatar

Matejak

Zdravo!


Prosim za pomoč. MOj ta mali piše jutri test iz domačega branja in ker je dobrega srca je posodil knjigo sošolki že cel mesec nazaj in ker mu je ni vrnila ne morema obnoviti zgodbe po knjigi. Ali mi lahko pomagate???
Zanima me predvsem naslednje:
1. Koliko je bil Lukec star?
2. Kako je bilo ime škorcu?
3. Kaj pomembnega se je na poti v Ameriko dogajalo?
Prooosim za pomoč.


Hvala in lep dan,Mateja
Default avatar

Ariadne

koliko je bil star, ne vem, okrog osem, devet let
škorec?? se ne spomnim več

na poti v ameriko pa na ladji najde slepega potnika, pa mati mu zboli in umre, tako, da mora poiskat očeta čisto sam.
Default avatar

nodi 2

Škorcu je bilo ime Klepec.
Default avatar

Pitka

Zanima me predvsem naslednje:
1. Koliko je bil Lukec star?
2. Kako je bilo ime škorcu?
3. Kaj pomembnega se je na poti v Ameriko dogajalo?

Po vrsti:

1. Lukec hodi v šolo, v enega od nižjih razredov.

2. Škorcu je bilo ime Klepec.

3. Spodaj sem prilepila vprašanja, s katerimi smo z mojimi učenci obnovili to knjigo (zadnjič lani, zato sem tudi nekatera dejstva pozabila). Na ladji je videl slepega potnika (pozabila sem natančno, kaj je ta storil, Lukec se je zelo ustrašil), mati mu umre zaradi morske bolezni, očeta pa mu pomaga najti prijazna Španjolka in očetov prijatelj Marko.


Ime, priimek: ____________________________ DATUM: ____________

1. DOMAČE BRANJE; France BEVK: LUKEC IN NJEGOV ŠKOREC

1. V zgodbi Lukec in njegov škorec ne moremo določiti samo enega kraja dogajanja. Naštej države, kraje ali področja, kjer se zgodba dogaja?
2.* Znaš določiti čas dogajanja zgodbe?
3. Lukec je glavna literarna ali književna oseba zgodbe. Opiši ga; njegov videz in značaj, kaj rad počne, česa ne mara;
4. Zakaj je učiteljica klicala Lukčevo mamo v šolo? Razloži, kaj je Lukec ušpičil.
5. Opiši Lukčevo šolo in učiteljico.
6. Kaj je pisalo v pismu, ki ga je oče poslal iz Amerike?
7. Koliko otrok sta imela mati Marjeta in oče Ivan Brajnik? Kaj se je zgodilo v njuni družini?
8. Kako je Lukec dobil škorca? Kdo mu ga je dal? Kje ga je našel?
9. Katere besede zna povedati škorec Klepec?
10. Kaj izgubi Lukec na železniški postaji? Kaj je bilo v njej?
11. Mati in Lukec sta z vlakom prispela v pristaniško mesto Genova, kjer ju je čakal parnik. Tako velikega mesta Lukec ni videl še nikoli in se, še sam ni vedel kdaj, v njem izgubil. Ali je našel pot nazaj v pristanišče? Kako?
12. Kako se piše mož, pri katerem na parniku spi Lukec? Od kod prihaja?
13. Kaj se zgodi, ko gre Lukec v prepovedane ladijske prostore? Kaj tam vidi? Kaj doživi?
14. Kaj počne škorec na ladji drugim potnikom?
15. Kaj se zgodi z Lukčevo materjo po nevihtni noči? Kje leži?
16. Kako skušajo Lukcu sopotniki pomagati in ga tolažiti? Ali to kaj pomaga?
17. Španjolka spremi Lukca do Primorca, ki ima v Argentini krčmo. Kako je temu Primorcu ime? Kako se imenuje njegova krčma?
18. Do očeta Ivana spremi Lukca očetov prijatelj Marko. Kdo jima odpre vrata? Kje pa je Lukčev oče?
19. Kaj si Lukec in njegov oče želita?
20. Ti je bila knjiga všeč? Zakaj? Kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin?


France Bevk
Lukec in njegov škorec

Zgodba o Lukcu in njegovem škorcu se odvija v začetku 20. stoletja. Takrat so bile življenjske razmere v številnih deželah tako slabe, da so se mnogi preselili v Ameriko. Tja se je podal tudi Lukčev oče, ko je v novi domovini privarčeval dovolj denarja, pa sta se za njim odpravila še Lukec in njegova mama. Tako sta z vlakom prispela v pristaniško mesto Genova, kjer ju je čakal parnik. Tako velikega mesta Lukec ni videl še nikoli in se, še sam ni vedel kdaj, v njem izgubil. Ali je našel pot nazaj v pristanišče, si preberi v odlomku na strani 113.
France Bevk
Iz Wikipedije, proste enciklopedije.
Pojdi na: navigacija, iskanje
France Bevk, slovenski pisatelj, * 1890, Zakojca pri Cerknem, † 1970, Ljubljana.
France Bevk je bil rojen leta 1890 v Zakojci pri Cerknem na Goriškem. Po končani osnovni šoli je šel kot trgovski vajenec, s sedemnajstimi leti v učiteljsko šolo. Po maturi je šel učit v domače hribe, toda prva svetovna vojna ga je odcepila od šole.
Med vojno so ga preganjali zaradi proti avstrijskega mišljenja. Po končani 1. svetovni vojni pa je kljub fašističnemu pritisku živel v Gorici in ohranjal slovenski jezik s svojimi romani. Ker je fašizem čedalje bolj zatiral Slovence na Primorskem je tudi Bevk okusil fašistične zapore. Leta 1943 je pobegnil iz zaporov in postal eden pomembnejših voditeljev narodnoosvobodilnega gibanja v Slovenskem Primorju.
Bevkovo literarno delo je zelo obsežno, saj zajema pesmi, zgodovinske in sodobne romane, novele, povesti, črtice, drame, mladinske povesti in pesmi, filmski scenarij, potopis in prevode. Ko so ob Bevkovi sedemdesetletnici naredili seznam njegovih del, so ugotovili, da je napisal čez 100 knjig. Na Bevka so v začetku vplivala Cankarjeva dela in povojno pisanje, kasneje pa je prišel v realistično opisovanje sodobne snovi. Bevkove zgodbe se odigravajo na Slovenskem Primorju, zanima ga življenje meščanov, samotnih hribovskih kmetov po Cerkljanskem in Tolminskem. Znani Bevkovi povesti iz kmečkega življenja sta Krivda in Ljudje pod Osojnikom. Po vsebini in slogu je najbolj znano Bevkovo delo, roman Kaplan Martin Čedermac, v katerem pisatelj obsoja raznarodovanje, nasilje nad ljudstvom in proti narodne cerkvene ustanove v času fašistične Italije. Da bi se varoval fašistične policije je moral Bevk delo izdati v Ljubljani pod psevdonimom Pavle Sedmak. Še pred vojno in po njej, je France Bevk mnogo pisal za mladino. Njegov topli odnos do otrok mu je pomagal, da je ustvarjal to, kar jih je zanimalo in kar jim je bilo potrebno za vzgojo. Za najmlajše je pripovedoval pravljice večje pa vodil po svetu, jih učil kulturnega vedenja ali jim pripovedoval o svojem življenju. V mladinska dela je nevsiljivo vplival spoznanja o naravi, družbi in življenju ter toplo domoljubje. V povestih Pastirci, Grivarjevi otroci in Pesterna je popeljal Bevk svoje mlade bralce v tolminske hribe, med revne bajtarje in dninarje. Njihovi otroci morajo že z desetimi ali dvanajstimi leti k bogatim kmetom služit. Knjiga Tonček pripoveduje o dečku, ki živi v Gorici, kjer so fašisti zaprli vse slovenske šole in se morali učiti italijanski jezik. Pomembno delo je tudi zgodba Lukec in njegov škorec, v kateri opisuje kako sta Lukec in njegova mati krenila na pot z ladjo proti Ameriki, kjer ju je pričakoval oče, ki je še pred njima odšel služit in poskusil »priti do kruha«.
V povestih za mladino sta Bevkov slog in jezik najjasnejša in najlepša, saj se v njih najbolj približuje bogastvu in naravnosti ljudskega jezika in sloga. France Bevk je odločno vztrajal, da bi se ohranil slovenski jezik in stal kot slovenski izobraženec svojemu ljudstvu zvesto ob strani. S svojim delom je krepil narodno zavest, ter pripravljal narod na bitko za osvoboditev.
Po drugi svetovni vojni je najprej živel v Trstu, nato pa v Ljubljani, kjer je leta 1970 umrl. Prebivalci Gorice oz. Nove Gorice so mu v veliko zahvalo s ponosom postavili spomenik, po njem se imenuje tudi centralni trg, prav tako pa tudi knjižnica.

Pa srečno!

Vidka
Default avatar

Helenčika

rada bi za šolo obnovo od lukca
pa je nikjer ne najdem!!!
ggggggrrrrrrrr

dejte jo tle gor naštimat sam zame!!!
plisse!
Default avatar

kr ena:P:P

Meni je učiteljica rekla,da si na spletu lahko prebereš zgodbo Lukec in njegov škorec in me zanima če kdo ve na kateri strani si lahko prebereš Lukca??
Default avatar

grrrrrrr

[sub][sub][/sub][/sub]kjlzčhčkgzib

Koda: Izberi vse

[code]
[code]

[/code]

[/code]
Default avatar

veve

prosim za pomoč.

vprašanja?
1.kdo je prevajalec?
2.kdo je ilustrator?
3.kje se je dogajalo?
4.čas dogajanja?

5.prosim pa tudi za malo obnove.
tistim ki boste ali ste prebrli se zahvaljujem tisti ki ste prebrali in odgovorili na vprašanja se pa še posebej zahvaljujem.
Default avatar

RESEN

ODGOVOR NA VPRAŠANJE LUKEC IN NJEGOV ŠKOREC
Default avatar

Naravnik

Lukec je z mamo živel na majhni kmetiji. Imel je škorca po imenu Klepec. Njegov oče je odšel na delo v Ameriko. Tudi Lukec in mama sta se odpravila za očetom. S seboj sta vzela škorca. Najprej sta potovala z vozom in vlakom, potem pa s parnikom čez morje. Na parniku je Lukec spustil škorca iz kletke. Letal je po ladji in nagajal ljudem. Nekega dne so se ustavili v pristanišču in Lukec je zagledal moškega, ki je po vrvi plezal na parnik. Mož ga je zgrabil, vendar mu je Lukec ušel. Bilo ga je zelo strah. Naslednji dan je škorec nekomu ukradel škatlico za očala. Lukec mu jo je hotel vzeti, ko je škorec skočil na platno, pod katerim je bil skrit moški, ki je plezal po vrvi. Tako je Lukec odkril potnika, ki ni plačal vozovnice. Od kapitana je za nagrado dobil velik bankovec. Med potovanjem je veliko potnikov zbolelo. Zbolela je tudi Lukčeva mati, ki je umrla. Do konca potovanja je zanj skrbela prijazna gospa. V Ameriki je Lukec od utrujenosti zbolel, a mu je bilo bolje, ko mu je oče obljubil, da se bosta nekoč vrnila domov.

5.a
Default avatar

FRANCE BEVK

lahko dobim opis oseb prosim rabim za domače branje lahko se obrnem na vas ?
Default avatar

france bevk

zakaj je mama jokala ko je dobila pismo?
Default avatar

bolek123

zakaj je mama jokala ko je dobila pismo?
Default avatar

france bevk

OPIS OSEB
LUKEC

Lukec je bil velik črnolas fant. Imel je škorca in bujno domišlijo. Živel je v Vipavski dolini. Oče je odšel v Ameriko s trebuhom za kruhom. Lukec je hodil v šolo v Laško. Kasneje je potoval skupaj z materjo za očetom.

ŠKOREC

Škorec z imenom Klepec, je bil Lukčev veliki prijatelj. Lukec se od svojega Klepca ni mogel ločiti, zato ga je vzel s seboj v Ameriko. Dobil ga je od očeta.

OČE

Lukčevemu očetu je bilo ime Ivan. Bil je kovač. Ker pa doma ni bilo dela, je odšel s trebuhom za kruhom v Ameriko. Tam je bil zaposlen v neki tovarni. Z ženo si je dopisoval nekega dne pa ji je poslal pismo z denarjem ter ji napisal naj prideta še ona dva v Ameriko.

MATI
Lukčevi materi je bilo ime Marjeta. Poročena je bila z očetom Ivanom. Velikokrat je morala zaradi Lukčevih “lumparij” v šolo k učiteljici na zagovor,ker pa ni znala Laščine ji je bilo zelo težko. S težkim srcem je zapustila rodno grudo in se podala v svet. Ta pot pa je bila zanjo usodna.
Default avatar

veve

SKOZI KATERA MESTA JE POTOVAL
Default avatar

karin.sssss

škorec ni oseba in je žival
Default avatar

dominor

kdo ve katera založba je to?vem da je mladinska knjiga samo katera letnica??

zraven je priložena obnova, zato prosim za odgovor.
Priponke

[Razširitev doc je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Default avatar

nixx hello

Prosim če mi poveste uprašanja ker jih rabi moja mama ker je učiteljica?Vesela jih bo.
lp nixx hello
Default avatar

blabl13

zdravo!

prosim če mi poveste v čem sta si bila Lukec in njegov škorec podobna ?