Forum: Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

mastitis in zatrdline v dojkah

Odgovori Nova tema
Default avatar help me 18 Okt 2006 19:02

Punce, ki ste že rodile oz. imele probleme z mastitisom prosim pomagajte.

Tudi jaz sem ena tistih nesrečnic, ki se zadnje dneve ukvarja z mastitisom. Dobila sem antibiotike, dojim normalno naprej čeprav boli kot h****. Sin zelo slabo je, zato si po vsakem dojenje mleko tudi sčrpam. Poleg tega pa izvajam masažo s tušem (2x dnevno), na prsa si dajam tople obkladke, si jih nekoliko zmasiram in potem mleko iztisnem. Vendar imam v dojkah še vedno zatrdline in se jih nikakor ne morem rešit.

Jaz sem že vsa "živčna" od tega norenja okrog mastitisa, ztrdline pa kar ostajajo in ostajajo.
Sploh ne vem več kaj naj še naredim. Prsa me že tako bolijo od vsega ampak bulice še vedno čutim.

Hvala bogu pride jutri k meni patronažna, bomo videli kaj bo dejala.

Imate kakšen nasvet, kako ste se same rešile teh zatrdlin???

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Piki Miki* 18 Okt 2006 19:28

Jaz sem imela 2x mastitis, začetnega in pravega. Enostavno sem pojedla AB (da je vročina padla), masirala in črpala. zelo pogosto sem masirala, kar tako ko sem sedela, takoj ko sem se spomnila. Kaj drugega pa nisem počela, pa je bilo v nekaj dneh dobro.

Da pa boli ko hudič, se pa še spomnim.

In ker sem imela tako izkušnjo pri prvem sinu, sem pri drugem že takoj začela vse to početi. Že v poordnišnici so mi dajali injekcije, ker sem imela trde ko kamen, naval mleka že slabih 24 ur po porodu, pumpanje in sprej syntocinon (če sem prav napisala). K sreči ga pri drugem sinu nisem "staknila".

Drži se, tudi to bo minilo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pokrajculja 18 Okt 2006 19:42

Če je vnetje res hudo, ti bodo brazgotine žal ostale.

Sama imam z mastitisi res hude izkušnje - 8x na antibiotiku zaradi njih, najmanj še enkrat toliko sem jih ustavila preden mi je narasla temperatura do te mere, da ni šlo brez AB. Najhujši je bil prvi in na njegovem mestu me občasno v času ovulacije boli kot sam vrag, pa je od samega mastitisa preteklo že 9 let.

A veš, res je, da je pomembno, da imaš dojko prazno, ampak če po podoju mleko še dodatno črpaš, boš povečala povpraševanje po mleku in naslednjič ga bo še več ... To je začaran krog.
Ko sem se jaz "pogruntala", sem zoprnijo zdravila s čimveč počitka in malo manj pitja (s tem zaviraš nastanek mleka).

Če ti je temperatura padla, se vnetje zdravi. Zdaj moraš samo paziti, da se ti vse skupaj ne ponovi. Lahko se ti namreč ponovi na istem mestu :S

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar help me 18 Okt 2006 20:23

Temperature nimam več (na srečo), ker me je tudi ta čisto uničila. Pol pa skrbi še za dojenčka in 3 letnega otroka :-(((

Še sreča, da imam moža, ki popedena vse, je pa čist uničen tudi on saj ima zraven še službo.

Se mi zdi, da bi bilo že to veliko, če bi sin fino vlekel, samo je prezgodaj rojen pa še mal zlateničen..... pol pa veste kako je. Sem vsa vesela, da mu sploh teža počasi narašča, ker je na začetku kazalo, da bo kar "shiral".

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar help me 18 Okt 2006 20:39

Aja pa še to. A je normalno, da me prsa pečejo kot bi me z ognjem žgali? ne prav vsak trenutek ampak, ko zapeče je pa hudo.
Imampa poleg m. še razpokane bradavice :-(((

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Piki Miki* 18 Okt 2006 20:46

Mene je kar prebadalo, kot bi mi kdo ta velike pletiljke zabadal. In vsakič ko me je zbodlo sem masirala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pokrajculja 18 Okt 2006 20:46

Mislim, da je pekoča bolečina posledica razpokanih bradavic - tega pa res nisem imela nikoli.

Ja, vem kako tako stanje zdela tudi očke - tudi moj mi je neskončno pomagal. Enkrat je bilo tako hudo, da je zame celo dobil bolniško, saj 2 dni nisem bila sposobna skrbeti zase, kaj šele za malega. Takrat sem sama spala, spala in še spala, on pa mi je sina prinesel samo na dojenje, sicer pa je sam skrbel zanj.

Če ti je temperatura res padla, si na dobri poti. Predvsem se moraš tudi sama umiriti, se prepričati, da bo vse OK, pa pristavljati malega da bo on sit in ti odrešena muk.

Upam, da se čimprej porihtate.

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar eva22 18 Okt 2006 21:25

pri obeh imela podobne težave kot ti; ponovilo se mi je pri vsaki enih petkrat; reševala sem s počitkom, pristavljala otročka kolikor se je dalo, hodila pod tuš in masirala ter si potem še malo iztisnila, toliko, da se je pordel in otrdel del dojke zmehčal. Pri iztiskanju nisem pretiravala, ker je to res začaran krog (kot je napisala Pokrajculja).

Zadnji se mi je mastitis zgodil pri 15. mesecih (takrat sem spoznala, kako zahrbten je); malo sem počasi odstavljala, pa se je pritihotapila vročina in bolečina.... Ne obupaj, res pa zelo, zelo boli, kot bi te nekdo rezal z nožem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Zoe3 18 Okt 2006 22:00

Morda ti moja izkušnja kaj koristi. Tretji otroček, vsega več kot 5 let prakse pri dojenju. Pa staknem zdaj mastitis, ki sem ga najbrž zaradi toliko let prakse pri dojenju, sama razrešila.

Dobila sem vročino in eno zatrdlino, rdečo in grozno bolečo, na desni dojki. Vedela sem, da moram to nujno odmašit, če ne bo grozno in bo šlo naprej. Otroka na dojko vsako uro!!! In vročina mi je v enem dnevu padla, ampak odmašilo se pa ni. Vztrajala sem vsako uro do dve, dojenje v različnih položajih, topla voda, obkladki, pa ni šlo ven.

Čist ob bradavici, pod kolobarjem, sem tipala bulico. Jasno mi je bilo, da je tam zamašeno. V eno knjigo sem si šla prebrat, da je lahko zamašitev na več mestih:
- na vrhu, pri iztoku mleka na bradavici, kar se ponavadi vidi kot bel ali rumenkast kristalček oz. mozoljček
- ali nekje na koncu voda, pod bradavico
- ali bolj notri...

Moj je bil k sreči tam, na otpi dosegljiv zamašek. In to sem potem dva dni ob intenzivnem dojenju stiskala, masirala, posebej takrat, ko se je otrok dojil na drugi dojki in je sprožil izcejalni refleks! Pritiskala sem s celo roko na ta vod (rdeče mesto) in na bulico pod bradavico močno s palcem. Bolelo me je, ampak sem vztrajala. Enkrat po 4 dneh od začetka te odisejade sem v mleku na bradavici zagledala zeleno sluz, kepico, ki se je nato ob mojem še močnejšem pritiskanju nadaljevala v dolg zelen špagetast smrkelj. Zamašek je šel ven. O kako mi je odleglo. Mleko je začelo iz tiste točke hitreje teči. Jaz pa nisem mogla več stiskat. Drugo jutro sem še enkrat poskusila, ker sem še čutila bulico. In spet je šlo ven. DVA DNI sem si stiskala še potem tisti smrkelj-zamašek ven. Grozno. Res je bilo treba močno pritisnit.

Če čutiš bulice, poskusi. Ne obupaj, najprej je treba močno to reč zmasirat in pretlačit, s palcem, z dlanjo, ko mleko steče še posebej...

Je pa boljš občutek, kot kakak zdravila! Odrešitev. Ta prava! Upam, da ti kaj koristi. Prešat moraš tudi cel tisti rezervar (redeče mesto), ker lahko da je nekaj zamašeno tudi više. Najprej seveda poskušaj ugotoviti, kateri rezervar je zamašen, kje teče vod, ali so v vodu bulice in kje pride mleko ven na bradavici za ta vod.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Zoe3 18 Okt 2006 22:05

Pozabila sem na bistveno, ampak to najbrž itak že veš:
- počivaj!
- pusti gospodinjstvo komu drugemu
- bodi čim več v postelji in imej otroka kar pri sebi čim več časa
- veliko pij in jej sveže sadje!
- doji čim pogosteje, tudi če otrok ne zahteva tako pogosto, če je dete za
- pojdi vsaj 3-krat na dan pod vroč tuš ali v kopel

Mastitis je bolezen, sprosti se in naj te strežejo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ***katka*** 19 Okt 2006 08:49

Imela sem nekaj mastitisov, še več zamašenih ml. vodov, razpokanih bradavic, glivic.... skratka, imam se za strokovnjaka na tem področju.

Moji odgovori pa so takile:

1. Bolečina pri mastitisu bi morala miniti vsaj 3 dni po začetku jemanja AB. Bolečine si olajšaš z mrzlimi obkladki (v lekarni se dobi en poseben gel v vrečki, ki ga daš v zmrzovalnik in potem hladi joško tudi 2 uri - meni je super ublažil bolečino, sem tudi spala z njim). Pa tudi Lekadolov lahko poješ do 6 na dan. Zatrdline bi morale miniti najkasneje po enem tednu jemanja AB.

2. Če bolečina še traja, imaš ali regade (razpoke na bradavici) ali glivice ali drugače poškodovane bradavice.

3. Če imaš regade - vidiš male ranice - si kupi Bepanthen Plus ali pojdi k zdravnici po mazilo, ki ti jih bo pozdravilo (pred dojenjem si moreš sprati - najbolje z vlažnim robčkom za ritko). Pred bolečino se zaščitiš tako, da si tik ptred dojenjem bradavico na debelo namažeš z Lanolin Multimam mazilom (se ga ne spira pred dojenjem). PO dojenju pa še enkrat na tenko s tem lanolinom ali pa z Bepanthenom (ga tudi ni treba spirati pred dojenjem).

4. Če imaš glivice (znaki so svetlo roza bradavice ali majhni mehurčki oz. zatečenost bradavic, bolečina ob dotiku na bradavico ali samo bolečina v dojki) pojdi k zdravniku po Daktarin gel (mislim, da se ga pa tudi lahko kupi brez recepta v lekarni, a nisem 100%), in si maži 3x na dan, z isto kremo pa tudi jeziček otroka (kreme ni treba spirati pred dojenjem)

5. če ni nič od naštetega, pa delaj samo naslednje: Pred bolečino se zaščitiš tako, da si tik pred dojenjem bradavico na debelo namažeš z Lanolin Multimam mazilom (se ga ne spira pred dojenjem). PO dojenju pa še enkrat na tenko s tem lanolinom ali pa z Bepanthenom (ga tudi ni treba spirati pred dojenjem).

6. če je bolečina huda in še kar traja, pojdi k zdravniku - lahko gre za hudo glivično vnetje (potrebna posebna zdravila) ali pa za kaj zelo redkega, kar bo moral ugotoviti zdravnik ali te napotiti k specialistu za dojke.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh