Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek nekaj konkretnih vprašanj o prehrani pri alergiji na KML

nekaj konkretnih vprašanj o prehrani pri alergiji na KML

Vprašanje sem dala tudi na forum alergije, ampak tu vas je pa več – in več glav več ve…
Torej…
Pa je 11-mesečna hčerka kljub nizkim IgEjem pristala na dieti brez KML (in tudi jaz, ker dojim). Malo sem zmedena od vsega tega, nek spisek od pediatrične klinike sicer imam, vendar se mi poraja en kup vprašanj. Če se komu da odgovoriti, mi bo zelo v pomoč.

1. S čim speči npr. palačinke, kaj dodati v špinačo, prikuhe?
2. S čim narediti kašice – sojinim, riževim ali pregominom? – Apropos kašice: katere so brez mleka? Na navodilih iz PK piše, da so v raznih linotih skriti alergeni – a to velja tudi za Alnaturino kašo iz 4 žit (jaz ne vidim nikjer, da bi pisalo, da vsebuje mleko)
3. a obstajajo tudi kakšne sladice (zame – ne vem, če bom preživela brez čokolade!!! Kaj je to sojin desert – v tetrapaku, a je to kot puding ali se kuha?)
4. obstajajo kakšni drugi namazi, paštete, ki so ok?
5. Kaj pa mesni izdelki, salame – res samo šunka od mesarja iz Črnuč? Pršut pa ja ne vsebuje mleka ali pač?!?
6. Katere izdelke konkretno kupujete (baje so ena mleka zanič, ena pa ok)? In v katerih trgovinah?
7. Kaj dajete otroku sploh za zajtrk, malico, večerjo? Kosila mi ne bodo tako problematična.
8. Testenine in riž so ok, a ne?
9. Kaj pa jeste v gostilni? Natakarji redko vedo, kaj je kuhar dal vse not…
10. Kako je z izdelki, ki na deklaraciji nimajo nič od mleka, potem pa čisto na malo nekje spodaj piše, da lahko vsebuje sledove mlečnih beljakovin. To mi sploh ni jasno, kako lahko nekaj vsebuje mleko v sledovih, če ga niso dali not!
11. Ali lahko za kuho uporabljam tudi kokosovo mast? Ni deklaracije na izdelku, pa ne vem.
12. Kako je skruhom – kupujete tiste tri dovoljene ali ga pečete sami?
13. A so komu že podaljšali porodniško zaradi alergije na KML?

Miljonkrat hvala,
Timea

Ti bom odgovorila na tisto, kar vem:

1. S čim speči npr. palačinke, kaj dodati v špinačo, prikuhe?
Palačinke lahko spečeš z riževim mlekom (je nekoliko sladko, zato pazi pri sladkorju), za špinačo ali prikuhe je najboljše ovsena smetana – Oaty ali nekaj takega, dobiš jo v Kalčku. Obstaja tudi sojina smetana, ampak ima tudi malo sladkast okus, zato jaz za prikuhe raje uporabljam ovseno.

2. S čim narediti kašice – sojinim, riževim ali pregominom? – Apropos kašice: katere so brez mleka? Na navodilih iz PK piše, da so v raznih linotih skriti alergeni – a to velja tudi za Alnaturino kašo iz 4 žit (jaz ne vidim nikjer, da bi pisalo, da vsebuje mleko)
Jaz sem jih delala z riževim mlekom – preveč soje zaradi fitohormonov za male otročke ni dobro uporabljati, pa tudi soja je lahko alergen. Linotov nisem uporabljala tudi zaradi veliko sladkorja, ki ga vsebujejo. Mislim, da je Alnaturina kaša ok, uporabljaš lahko tudi proseno kašo od Alnature (v vrečki, ki se malo pokuha) in Hippove ovseno, pirino in 7 žit brez dodanega mleka (mleko vsebujejo ponavadi tiste kaše, ki jih mešaš samo z vodo).
3. a obstajajo tudi kakšne sladice (zame – ne vem, če bom preživela brez čokolade!!! Kaj je to sojin desert – v tetrapaku, a je to kot puding ali se kuha?)
Ja, obstajajo sojine in riževe sladice – pudingi in podobno, imajo jih v DM in večjih Merkatorjih, pa sigurno tudi v Šparu); tudi čokolado dobiš brez mleka (v Kalčku sigurno). Sojin desert v tetrapaku se ne kuha in je kot puding. Kupiš lahko tudi piškote itd. brez mleka.
4. obstajajo kakšni drugi namazi, paštete, ki so ok?
Obstajajo, malo poglej po policah z zdravo prehrano – imaš zelenjavne namaze (npr. Kalčkove, prej Stuart, najdeš praktično v vsakem Merkatorju v hladilniku, naš škrat jih obožuje, pa v tubah od Granovite, pa v Muellerju itd.)
5. Kaj pa mesni izdelki, salame – res samo šunka od mesarja iz Črnuč? Pršut pa ja ne vsebuje mleka ali pač?!?
Ne, pršut ne vsebuje mleka, za drugo beri deklaracije.
6. Katere izdelke konkretno kupujete (baje so ena mleka zanič, ena pa ok)? In v katerih trgovinah?
Jaz malo poskušam – riževo mleko, ki ga imajo v Merkatorju po 399 sit/l je prav dobro, ostalo pa sama malo preizkusi – okusi so različni. kupujem v Kalčku, DM, Merkatorju in včasih (redko) v Interšparu.
7. Kaj dajete otroku sploh za zajtrk, malico, večerjo? Kosila mi ne bodo tako problematična.
Za zajtrk je v tej starosti po dojenju dobil najprej sadje, potem pa kakšno kašico ali košček kruha z nečim ali jogurt (obstajajo tudi navadni sojini jogurti, ki jih ima naš prav rad – včasih z malo javorjevega sirupa ali s koščki suhega sadja), popoldanska malica podobno; sadje, dostikrat banana, ker ne more brez njih, rižev desert, pa kakšen muffin ali piškot. Za večerjo palačinke, kaše, zelenjavna juha s testeninami, testenine z zelenjavno polivko (redko), kruh z namazom, jogurt. Ob vikendih dostikrat pečemo – palačinke, muffine, kakšno pecivo po prirejenih receptih, in to so potem večerje in včasih tudi zajtrk ali malica. Toliko se še spomnim, pazila sem pa, da ni kar naprej jedel istih stvari.
8. Testenine in riž so ok, a ne? Ja.
9. Kaj pa jeste v gostilni? Natakarji redko vedo, kaj je kuhar dal vse not…
Pač, tu je treba vprašat in se magari pogovorit s kuharjem. V pire krompirju npr. je sigurno kaj mlečnega.
10. Kako je z izdelki, ki na deklaraciji nimajo nič od mleka, potem pa čisto na malo nekje spodaj piše, da lahko vsebuje sledove mlečnih beljakovin. To mi sploh ni jasno, kako lahko nekaj vsebuje mleko v sledovih, če ga niso dali not!
Meni tudi ne, ampak po moje se jih je ob alergiji na KML najbolje izogniti.
11. Ali lahko za kuho uporabljam tudi kokosovo mast? Ni deklaracije na izdelku, pa ne vem.
Ja, je zelo priporočljiva. Ampak pazi, da je nerafinirana.
12. Kako je skruhom – kupujete tiste tri dovoljene ali ga pečete sami?
Mi kruh kupujemo, se pa ravno odločam za nakup kruhomata, ker si želim sama peči kruh in sem prelena za običajno proceduro.

Lp, A.

Draga Avgusta,

zelo si mi pomagala. Hvala.
Samo še nekaj: kako naj vem, ali je kokosova mast nerafinirana. kupujem jo v Merkatorju (firma Eden Cocosfett), gor pa piše,da je “nicht chemisch gehärtet” – se pravi, da ni kemično strjena. A to je ok?
Danes sem kupila sojin čokoladni desert in moram priznati, da bo kar dober nadomestek za čokolado. Po ostale stvari grem pa jutri v Kalčka.

Lep pozdav,
Timea

Bolj prav bi bilo, če bi te opozorila, da mora biti maščoba tudi nehidrogenirana (priznam, da ne obvladam teh postopkov, tako sem prebrala na eni tuji spletni strani, ki je zdaj ne najdem, vem pa, da je o tem pisal nek zdravnik, specialist za prehrano).
Žal ne poznam te znamke kokosove maščobe, ki si jo kupila. Lahko je ok, lahko pa tudi ne. Jaz vedno preberem vse, kar piše na embalaži in izbiram, če je mogoče, proizvode iz ekološke pridelave. Spodaj ti pripenjam članek o kokosu in kokosovem olju (maščobi), ki je bil objavljen v Vivi, in tu lahko prebereš, zakaj je tako priporočljiv, pa tudi opozorilo, da je pri nas težko najti ustrezne izdelke. Jaz uporabljam znamko Omega&More iz Kalčka (imajo v hladilniku pri jogurtih) in mislim, da je zagotovo ok. Žal so pa cene ubijalske, kot si že lahko ugotovila tudi pri ostalih izdelkih – riževih, sojinih, ovsenih itd. Mlečni so neprimerljivo cenejši.

Veliko veselja pri nakupu in uporabi!

Lp, A.

New Report

Close