Forum.Over.Net

Starševski čvek

Na kaj paziti pri nakupu prikolice?

Default avatar

nakupovalka

Ker sem v fazi kupovanja camp prikolice (se še nisem odločila ali bom kupila rabljeno ali novo), me zanima, če je katera pred kratkim kupovala prikolico ali pa se na to bolj spozna, na kaj posebno je treba biti pozoren pri nakupu?

Koliko stare prikolice so lahko še popolnoma ok?
Kako ugotovim, če je podvozje dobro ohranjeno?
Pri štiričlanski družini - je zadosti prikolica s štirimi ležišči ali se vam večkrat zgodi, da bi vam prav prišla prikolica z več ležišči (6) (pridejo obiski, stari starši ipd)?
Ali daste takrat obiske spati npr. v predprostor, postavite zraven prikolice majhen dodaten šotorček?
Če plačate v campu celoletni pavšal - se vam zdi, da se to splača? Ste toliko na morju, da se vam zdi to ugodno?
Kaj vas moti pri vaši prikolici? Če bi jo še enkrat kupovale, na kaj bi bile bolj pozorne, kaj bi želele imeti, pa zdaj nimate? Več prostora za spravljanje? Omare? Drugačno kuhinjico? Drugačno razporeditev? WC?
Je za otroke v prikolici primeren pograd in ga imajo radi ali prisegate na navadno širšo posteljo?

Karkoli mi boste povedale mi bo v veliko pomoč, saj sem trenutno na tem področju se popolna novinka.


Hvala vsem.

N
Default avatar

jazzz

v prikolici ponavadi le spimo, če je na pausalu, zato glej da je notri lepo opremljena, postelje dovolj velike za vas, da ni kje sledu u zamakanju ali mravljah, ma saj vidis, naj bo lepo ohranjena, raje malo vec denarja, kot kupiti neko zmahano.
Tudi starost ne igra vloge, lahko je stara a jo je imela druzina katera je za njo oldicno skrbela, lahko je skoraj nova, pa so jo imeli ljudje, ki ji za njo ni bilo mar, dobro vse poglej tako kot avto! Jaz sem bila najbolj pozorna na zamakanje-dez, se vidi ce so kje notri tapete poskodovane..., ali mrces-mravlje, cistoca, vse se opazi ali je to spucano samo za prodajo ali je res lepo ohranjena, blazine, zavese, kako se odpirajo vrata, stedilnik, se je uporabljal ali ne, kopalnica...vzemi si cas!
Default avatar

lina

prikolice same po sebi niso tako drage drag je prostor v kempu. Ker se povšal zelo težko dobi ali pa sploh ne ponavadi kupiš prostor s prikolico. Povšali se gibljejo od 350-cca600 tisoč.
Prostora je vedno premalo. Ker ponavadi za vikende pridejo še prijatelji. V prikolici imamo narejene 2 zakonski postelji plus v baldehinu eno. Poleg prikolice smo postavili leseno kuhinjo v kateri imamo hladilnik, štedilnik in omare s posodo.
Skratka je drag šport in če je le varianta da greš v to še z nekom. Tako zaradi denarja kot časa ki ga prebiješ na morju. (Mi cca 35 dni)
Pa če je prikolica na enem in istem mestu moraš oziroma vedno nekaj vlagaš nikoli nisi zadovoljen pa ta nadstrešek pa un....
Ko kupujete prikolico bodite pozorni da ni vlage pri baldehinu pa da ni že ves preparel.
Default avatar

dodi

Ej, če maš možnost dobi prikolico iz tujine. Namreč tam se dobu fula rabljenih (KOT NOVIH!!!) prikol tamkajšnjih penzionistov, ki so kampirali kje ob jezerih. Namreč, znano je, da morski zrak veliko bolj naje prikolo kot npr. kje v hribih oziroma ob jezerih. Mi jo namreč imamo tako, Eura de Lux. Kupili pred petimi leti staro 20 let. Kot nova. Nikjer nobene rje, da ne govorimo o notranjosti. Kot, da še ni nihče bival v njej. Sicer pa ležišč ni nikoli dovolj. Ostalo pa pazi, kot so ti že ostale odgovorile, da ti okna tesnijo (pazi stropna), podn (škripanje je lahko znak, da je trhel les, sicer pa daljše prikole vedno škripajo). Itak zanemarjene in fejst sklofane prikole ne moreš skrit, tudi, če jo gloncaš cel teden. Se vidi če je O.K.

Ugoden nakup in obilo užitkov na dopustu.
Default avatar

LIVvy

Mi smo kupovali prikolico nekaj let nazaj in smo prečesali prav vse. Od rabljenih se nam nobena ni zdela primerna, sploh pa so bile cene take, da bi za minimalno razliko dobili že novo. Od firm smo gledali tudi tuje, a se z Adrio ni kosala nobena. Tako kvaliteta kot tudi dizajn sta pri Adrii res špica.

Bili smo trije, zato smo kupovali prikolico za 4 osebe (bolj prostorna varianta, zun. dolžina 7m). V naši ni pograda, lahko pa ti iz izkušenj povem, da je za otroke pograd povsem primeren.

Za obiske imamo pripravljeno zložljivo posteljo (kot je trenutno v akciji v l'eclercu) v predprostoru. Eni sosedi na morju pa so za obiske kupili kar klik-klak kavč. Varianta je tudi napihljiva postelja (turmo maximus).

Opozorila bi te le na nekaj. Na blazinah, ki so na nefiksnih ležiščih (torej tistih, ki se lahko zložijo v mizico s sedišči), se slabo spi, zato si za dober spanec raje omisli po meri narejen jogi.

Prostora za spravljanje včasih res primanjkuje, zato pa imamo stalaže v predprostoru. Tudi hladilnik postane premajhen, če si tam celo poletje in potrebuješ non-stop ohlajeno pijačo, zato imamo mi še enega v predprostoru.
Kuham pa absolutno ne v prikolici. Naj bom na dopustu zaprta v tistem malem prostoru na vročini? Kuhinjo smo si uredili zunaj.

Omislili smo si pa tudi dodatno cerado čez prikolico. Namen je, da ščiti prikolico in ustvarja dodaten zračni sloj, ki deluje kot izolator.

Glede cene paušala se mi zdi, da jo maximalno izkoristimo, saj smo tam vse vikende, praznike in kolikor je dopusta. Če nas ni, so pa prijatelji, sorodniki.

Ti kar vprašaj, če te še kaj zanima. Mi na tak način kampiramo že 23 let.
Default avatar

tajčaa

Če kupuješ rabljeno in jo želiš voziti, mora imeti urejeno dokumentacijo.
Če je težja od 750 kg mora imeti prometno dovoljenje (brez PD je jaz ne bi kupila, razen, če jo boš imela ves čas stacionirano v enem kampu), če je lažja (te so sicer majhne) prometne ne rabi in jo lahko voziš s tretjo tablo.

Če nimaš pri roki kakega domačega mojstra, pazi na delovanje luči.

Po prikolici malo potrkaj, povsod moraš slišati enak zvok, če se sliši zamolklo, je tam lahko zamakalo in le notranjost gnila. Ta mesta so predvsem na vogalih, ker nekateri pri postavljanju z njimi "ruknejo" ob drevesa in se lahko malo poškoduje, pa se niti ne vidi, tam potem začne zamakati in gniti.
Default avatar

nakupovalka

Hvala vsem za koristne nasvete!!!

Se eno vprasanje!
Imam vec variant!

Kupiti novo (cca. 3 - 3,5 Mio SIT) - potem jo moram verjetno registrirati, jo prepeljati nekam dol, dobiti nek prostor (verjetno ne prav dobra lokacija) kupiti baldahin (med 200.000 - 500.000 so mi povedali v trgovini) & pripadajoco opremo, placati pavsal itd.

Kupiti rabljeno (vem za dve)- stojita ze v kampu, ki mi je vsec, kako dobra lokacija (blizina morja) se ne vem tocno, ampak sigurno boljse kot ce pridem zdaj z novo dol (grem gledat ta vikend), dobim vse zraven - od baldahina, drugega predprostora pred baldahinom, pripadajocimi zunanjimi tusi in drugo dodatno opremo, lesenimi podni itd., pri obeh placan pavsal do maja 2006. Obe so uporabljali nemski upokojenci (v nobeni ni bilo otrok, se ni kadilo), pravijo, da so zelo lepo ohranjene.
Ena stara 8 let (lahko grem notri septembra), ne vem kako velika parcela je, cena 3.360.000 SIT.
Druga 17 let (lahko grem notri takoj) ,ima parcelo 100 m2, cena 3.120.000 SIT (prodaja, ker ji je umrl moz).

To je pac trenutna cena, pri obeh bi se verjetno lahko se malo pogajala in nizala.

Kaksno je vase mnenje?


N
Default avatar

nakupovalka

Aja mogoce se to:

Tista 8 let stara je dolga 5,20m (mislim da 6 lezisc)
Tista 17 let stara pa 6 m (7 lezisc)


Pa mogoce nezanemarljiv podatek: da sem mamica samohranilka, nimam moskega pri hisi - da bi si eventuelni prevoz, postavitev prikolice, baldahina in vsega ostalega tezko zrihtala (bi pac morala koga prositi da mi pomaga, dodatne sitnosti), pa predvidevam, da je kup nekih zadev, ki jih je treba opraviti, zasraufati, zabiti ipd, ce postavljas novo prikolico?! Malenkosti ze znam sama, ampak ce je pa kaj vec?

Hvala za nasvete.

N
Default avatar

Pepa

Pozdravljena,

tudi jaz sem samohranilka in sem pred štirimi leti kupila prikolica staro cca 20 let. In je SUPER! Razmisli samo o tem koliko te bo v prihodnje stalo dopustovanje, saj sama vem, da bi bili bistveno manj na morju, če bi letovali kje drugje....
Default avatar

LIVvy

Aha, sedaj se pa situacija malce spremeni. Dobra parcela v kampu je bistvenega pomena, sploh če imaš možnost dobiti prikolico v kampu, ki ti je dejansko všeč.
Potem pa nimaš več kaj razmišljat in vzemi eno od teh dveh že postavljenih, ker boš zelo prišparala na denarju, še bolj pa na delu in vseh komplikacijah, ki ga spremljajo.
Začeti na novo je namreč zelo naporno, ker moraš vse stvari urediti na novo ter dokupiti (hladilnik, posteljnina, posoda, miza, stoli, tuš, zasaditev ipd.). Stroški nepričakovano narastejo. Tako pa boš dobila že vse to zraven in najbrž vse lepo ohranjeno, če so bili lastniki Nemci :)
Oglej si obe in se potem odloči, čeprav sama bolj navijam za novejšo; 17 let je le 17 let in materiali dotrajajo.
Veliko sreče pri kupovanju in kasneje veliko užitkov na dopustovanju!
Default avatar

dodi

Evo, prva liga. Od nemcev drugega ne moreš pričakovati. Kot sem ti rekla, tudi mi jo imamo od nemcev in je prišla v naše roke kot nova. Vseeno malo preveri tesnjenje oken (čeprav dvomim v propustnost). Če ti je lokacija všeč kupi. Kja pa so te prikole, če ni skrivnost?

Ugoden nakup želim in lp.
Default avatar

nakupovalka

Res hvala punce za pomoc! Ste mi veliko pomagale!
Meni se je samo na trenutke zazdelo, da so cene za te rabljene prikolice (ok, so se druge stvari zraven, ampak vseeno) malo visoke.
Od vas ni nobena rekla, da bi bilo to kaj posebno drago?!

No, kakorkoli, danes grem gledat neke rabljene prikolice se v Trzin (Caravan Triglav) - se baje ukvarjajo s prodajo rabljenih prikolic (iz cele Evrope), jutri pa na morje pogledat tiste dve, pa bo verjetno potem stvar bolj jasna.

Za tiste dve ti lahko zaenkrat povem samo to, da sta v nudisticnem campu nekje v Istri. Upam, da ne zameris Dodi?:)
Ti pa lahko sporocim kasneje (ponedeljek) kaj sem se odlocila in ce te zanima tocna lokacija tudi to!

N

P.S. Ce ima pa kaksna se kaksen nasvet, je pa seveda dobrodosla!