Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Za Slovenke, poročene z Neslovenci..

Default avatar

Spider

Bral sem temo o pravoslavnem krstu, vidim, da vas je kr nekaj takih tukaj, ki ste katoličanke (najbrž Slovenke), poročene s pravoslavci (najbrž Srbi).

Zdaj me zanima, čist tako življensko, ne....Če se Slovenka poroči z južnjakom, najbrž prevzame tudi njegov priimek, ne.In potem se najbrž piše na -ić.Veste, kako je s tem na Slovenskem, še vedno obstaja neka distanca "mi"-"oni" in na ta način v bistvu Slovenka, poročena z južnjakom-praktično postane južnjakinja (po priimku sodeč).

Po drugi strani, južnjakinja, ki se poroči s Slovencem, tega problema nima, saj prevzame slovenski priimek in se, na nek način, v očeh okolja posloveni...

Kaj menite na to temo, punce? Tiste, ki ste se poročile z južnjakom, a ste zaznale kakšen drugačen odnos okolice do vas...ker ste dobile priimek na -ić?
_______________

So it goes.

- Kurt Vonnegut -
Default avatar

Vladka K.

Ah, daj no... Kaj pa tisti, ki že desetletja bivajo v Slo., ki so tu rodili otroka, ta je tu odrasel in se poročil... pa kaj res obstajajo ženske, ki se z ljubljeno osebo ne bi poročile zaradi priimka na -ić??

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar

marinka

Jih kar nekaj poznam, ki so se poročile z neslovencem in so raje obdržale svoj priimek, veliko pa jih tudi poznam, ki so Ć, spremenile v Č.

Lp.
Default avatar

KaLa

Priimek iz IĆ velikokrat spremenijo v IČ, poznam pa tudi primer, ko sta zakonca vzela njen priimek, ker se je bolj ujemal z okolico, pa tudi za njuno gostinsko dejavnost je bilo bolj primerno.
Default avatar

Mitka

Ja vedno več je tudi južnjakov, ki sprejmejo slovenski priimek žene Slovenke. Poznam tudi precej otrok priseljencev, ki so svojim otrokom dali lepo slovensko ime, dočim nekateri res slovenski otroci morajo nositi imena, da se Bog usmili - iz raznih ameriških, mehiških in kaj vem kakšnih nadaljevank še. Tudi mnogo Slovencev se že od nekdaj piše na -ič (Zupančič, Morič, Stamejčič, Norčič itd.) pa je čisto v redu, kajne? Dalje je kar nekaj Dalmatincev v Sloveniji, ki imajo celo albanske priimke, ki niso na -ič pa še pomisliš ne, da niso našega rodu, ker nimajo na koncu tistega -ič, ali da so morebiti mešani z Albanci, Arnavti, so jim rekli včasih. Itd., itd.
Je pa res, da se je v preteklosti dosti več Slovenk poročilo z južnjaki, kot Slovencev z južnjakinjami. - Še to: pravoslavni in katoličani smo vsi kristjani.

Tako je to - pravi mali Babilon, če hočeš.
Zato ti, dragi Spider ne preostane drugega, kot da ocenjuješ človeka po njegovih delih in poštenju ne pa po njegovem priimku.
LP
Default avatar

dami

Ja, po postih sodeč se strinjam z dekleti. Tudi jaz poznam eno, ki živi neporočena z partnerjem, ki ima starše z bivše Juge. Otroka imata slovenski priimek (po materi), s tem se je strinjal tudi partner, ker noče, da bi bila otroka zaradi priimka zaradi česa prikrajšana. Koliko pa so na zadevo vplivali njeni starši, pa ne morem reči, ker nisem tako natančno seznanjena s to zadevo. Niso bili pa prav srečni, ko si je njihova hči izbrala "južnjaka" za partnerja. Ampak, so se morali kar navaditi. Sta prav super par.
Default avatar

Gigi

Ah daj no. V gimnaziji v matematičnem razredu pa skoraj vsi s Zoisovo štipendijo je bilo pol mojih sošolcev na ić. Zdaj (pri 30-ih) jih ima kar nekaj od teh že magisterije in vodilne položaje v pomembnih podjetjih (tudi direktorske), tako da so predsodki predvsem v glavah zaplankanih ljudi.

Sem se pa tudi sama poročila z nekom na ič, ki je sicer že kar nekaj časa Slovenec, so pa po poreklju Uskoki iz Črne gore.
Default avatar

Enka

Jaz sem možev priimek dodala svojemu. Otroka sta pa na -ić. Sama v tem ne vidim problemov.
Default avatar

PIA

S čim vse smo Slovenci obremenjeni. Že 20 let "živim" z pravoslavcem (verjetno bi marsikaj spremenilo, če bi bil Rus ali Grk in ne bi postavljala takšnih vprašanj). Nisem poročena, imam pa hčerko z njim, ki nosi njegov priimek, lepo napisan z ić. Ne vem, zakaj končnico eni tako hitro spremenijo, saj to potem ni isto. Spremeni Novak v Novac - ali bo isto ?
Kdor se sramuje svojega porekla, ne more živeti niti v svoji domovini.
Default avatar

svizec

poreklju?
Default avatar

arya

Sama svojega ić-a ne bi šla spreminjat ali ukinjat za nič na svetu. Pa sem rojena v Sloveniji, to je moja domovina katero spoštujem in za katero tudi delam. Ampak prav tako spoštujem in imam rada svoje starše in, če bi spreminjala priimek, bi bilo tako kot, da se jih sramujem.
Če ima pa kdo z mojim ić-em težave, je pa to samo njegov problem.
Default avatar

Punček

Pri nas enako kot pri enki.
LP Punček
Default avatar

Gigi

:) Ah, jaz pa tipkanje ne greva najbolje skupaj. Pri spelčekerju imam vse rdeče. POREKLU
Default avatar

anastasija

Če bi bil moški kak Venezuelec ali kaj podobnega, bi folk govoril "uau!", ko je pa moški iz bivše Juge, pa kot da bi bil kužen...Očitno se v glavah Slovencev še nič ni premaknilo na bolje, razen izjemam, ki so se pred mano že oglasile. Sama živim v izvenzakonski skupnosti z muslimanom, otrok pa ima priimek po njemu.Ne zdi se mi, da bi bil priimek kakorkoli relevanten v življenju...
Default avatar

samska

Malo izven teme: verjetno poznaš še več muslimanov, so prevzeli slovensko miselnost ali še vedno mislijo, da morajo žene ubogati može?

En Albanec mi je tako na daleč všeč, nimam pojma kakšne vere je, prej ko ga začnem osvajati:))) bi želela vedeti, če me ne bi imel za kakšno sužnjo?
Default avatar

mamica

...še ena poročena z južnjakom (Srbom, imaš prav..), ki je ponosno dodala priimek IĆ svojemu dekliškemu..
Za nič na svetu ga ne bi spremenila v Č!!
Nekateri Spider pač tega ne boste nikoli razumeli..
...ampak v Vašo škodo,....
BTW Prva slovenska igralka ITA RINA (Ida Kravanja) je ponosno prestopila v pravoslavno vero in celo spremenila ime v TAMARA DjordjeviĆ!!
Kako vem? Ker je babica mojega "južnjaka"..hehe

Lep dan!
Default avatar

Gigi

Uf, to pa prvič slišim. Zanimivo.
Default avatar

Regica

Če kaj vem, je SPIDER tudi "mešane" rase.
Default avatar

juda

Tudi jaz sem imela predsodke proti ić - izhajam namreč iz kmečekga okolja in oče mi je večkrat znal povedati, da južnjaki pač niso fajn - in kot se zarečenega kruha največ poje sem spoznala fanta na ić.

Na začetku sem ga skoraj pustila, saj me je bilo kar malo sram prizanti da se piše na ić, pa še ime ima dalmatinsko, pa čeprav je slovenec, rojen v sloveniji in se ima za slovenca (njegov oče je dalmatinec, ki se je preselil v slovenijo in poročil s slovenko).

Ko sem to krizo prebrodila sem ugotovila, da so super ljudje in da priimek pač nima nobene veze. Sedaj sva skupaj že 10 let in moja mala pikica nosi njegov priimek in me nič ne moti napisati ić.

Vesela sem, da sem se uspela otresti tega predsodka, pa tudi cela moja familija.
Default avatar

Spider

pravoslavni in katoličani smo vsi kristjani.

----

Kaj res, tega pa nisem vedel.:)))))))))))
_______________

So it goes.

- Kurt Vonnegut -