Starševski čvek

Brat alkoholik

Default avatar
Na e-pošto je prišlo vprašanje, za katero mislim, da je zanimivo še za koga:


"Brat" piše:

"Spoštovani,

Imam brata, ki je že nekaj časa zasvojen z alkoholom. Star 31 let z dveletno izobrazbo.

(Pije pivo, tudi po petih se mu skoraj nič ne pozna. Omotičen je šele, če meša žgane pijače.)

Hodi v službo – terensko delo. Na poti domov (v večernih urah) se s kolegom (tudi alkoholik) redno ustavljata po gostilnah.

Ko ga kličemo (oče, jaz) vedno laže in se izgovarja, da so delali nadure,….

Po gostilnah na veliko zapravlja, tako da kljub temu, da nima nobenih obveznosti (le položnici za mobitel in zavarovanje 200EUR), ne privarčuje popolnoma nič.
Celo se zadolžuje. Po zanesljivih virih sem slišal, da se zgodi da cel večer časti hrano in pijačo v gostilni (želi si na tak način vzbuditi občutek pomembnosti)

Pomoč pri njegovemu šefu-delodajalcu smo že poskusili pa brez uspeha – nerazumevanje problema.
Doma smo poskušali že vse mogoče. Obljubil je tudi že vse mogoče, (1 pivo na dan) vendar se je večkrat izneveril kolikor smo ga lahko kontrolirali (ne moremo pa ga stalno)
Sam pa, na vneto dobronamerno svetovanje, odgovarja, da ni nobenega problema. Vendar na naše svetovanje, da bi moral popolnoma abstinirati, se ne zmeni – ne more po moje.

Imel je dekle, ki ga je pustilo.

Je zelo nezanesljiv, vsako obljubo požre, nima cilja v življenju, vse kar je napravil v 15 letih, je kupil avto, z domačim kreditom (ki ga je odplačal po obrokih z zamudami na težka prigovarjanja in opominjanja), TV in videorekorder.

Sicer pa ima tudi dobro stran. Je izredno radodaren, rad pomaga (sicer ga je potrebno spomniti, sam od sebe se težko) in je delaven, tudi s športom s ukvarja – nogomet (po moje ga to še drži pokonci).

Oče, sicer star, vendar vitalen, živi skupaj z njim med tednom (mama je umrla – vzrok tudi alkohol) bi rad pomagal in mene sprašuje za nasvete.

Sam sem že izgubil upanje, da se da pomagati brez radikalnih ukrepov.

Ko je zadnje čase na prigovarjanje, nekako hodil preje domov, do 19.00, je ''odpravil'' živino, nato pa si je, ker je bil večer dolg, nosil pločevinke piva domov in jih skrival po omarah, dokler ni pred kratkim oče tega opazil.

Pred tremi dnevi sem torej naštel 3 možnosti:

1. Komuna zaprtega tipa, pod stalno kontrolo (sicer vidim problem v službi – šefova in njegova osebna privolitev)

2. Finančna omejitev (da bi dobival od očeta denar vsak dan - samo za sok in cigarete, da ne bi mogel zapravljati, sam bi navezal kontakt z lastniki tistih petih gostiln, da ne bi dajali na kredit)

3. Odhod od doma (sicer to možnost ne mislim resno, ker bi nas v srcu vse zabolelo, če bi ga potem videli klošariti)

Glede na to, da nisem strokovnjak za te zadeve, rad bi mu pa pomagal, Vas prosim za nasvet, kam, kako naprej ?"
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Pozdravljeni.

Nisem strokovnjak za zdavljenje odvisnosti, vem pa nekaj: če se vaš brat sam ne bo odločil za zdravljenje, se nihče ne more namest njega. Kar sem slišala od tistih, ki veliko delajo z zasvojenimi pa je to, da lahko kot prijatelji in svojci sami veliko pripomoremo pri odločitvi za to. In sicer tako, da ga z lastnim delovanjem, odzivi in ravnanji "prisilimo", da se zave resnosti situacije in uvidi, da tako ne gre več naprej. Da pa ne bi mi naredili kaj narobe, mslim da je najbolje, da se posvetujete z nekom, ki ima več izkušenj.

Poznam organizacijo Zavod Pelikan, ki ima v Sloveniji tudi komune. Vendar to zdaj ni pommebno, pomembno je to, da imajo sos linijo, kjer se lahko o vsem posvetujete in če je potrebno, tudi pridete na osebni pogovor. Njihova telefonska številka je 080 1221, so v Ljubljani. Če nič drugega, vam bodo vedeli svetovati, kje lahko dobite pomoč.

Druga možnost je, se lahko obrnete na Društvo Projekt človek, ki pri nas sodeluje tudi na forumu:
pa vprašajte še tam.

Je pa tako in to bi vam položila na srce. kakorkoli se boste odločili, sledite enemu svetovalcu. Na začetku se odločite, s kom boste sodelovali in koga poslušali in potem v dogovoru z njim delajte počasne korake.
Ne iščite nasvetov vsepovsod, ker vam bo 10 različnih ljudi reklo drugače. Odločite se za enega, odprite mu vse karte, zaupajte težave in zaupajte njemu. Potem uspeh ne bo izostal. To ne pomeni, da bi mu slepo sledili, ker je dobro, da še koga povprašate, vendar ne skačite od enega do drugega.

Srečno, Andreja
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Kupite knjigo od dr. Ziherla Alkoholizem tam boste vse našli in prebrali pa tudi boste izvedeli kako naprej. Sem zdravljeni alkoholik, ki apstinira 10 let .
povejte bratu , da poišče pomoč na alkohološkem oddelku če ste iz ljubljane na Poljanskem nasipu tam boste več zvedeli kako in kaj samo če vaš brat neželi .da bi se zdravil in nehal pti vi tu nič nemorete on je sam odgovoren za svojo odvisnost je polnoletna oseba .ki bi morala vedeti kako in kaj.
Pišite na moj elektronski naslov ,lahko tudi kdaj poa kdaj kaj vprašate.
Lep pozdrav vsem.