Domač sladoled – manj nezdrav
Trudim se bolj zdravo prehranjevati pa tudi kak kg izgubiti.
Sladice sem fejst omejila, ampak skrbi me sezona sladoleda, ko se vedno res nažira sladoleda. Najraje čokoladnega.
Tako, da zdaj razmišljam kako doma napravit sladoled. Tisti, ki ga delate, kako ga pripravite?
Imate strojček ali kar maso daste v zmrzovalnik in to je to?
Pač kar se receptov tiče bom delala predvsem sadno osnovo s čim manj sladkorja ali celo nič.
Verjetno je ok tudi mix jogurt in sadje pa zamrznjeno. Torej tudi brez smetane in sladkorja.
Kaj pa kake bolj zdrave variante čokoladnega sladoleda? Preprosto recept za sladoled samo manj sladkorja?
Zamrzneš banano/banane, nato zamrznjene zmiksaš in dodaš čokolado v prahu. Nič sladkorja, čisto naravno (recimo), lahko namesto čokolade dodaš zmrznjene jagode, maline, borovnice……..po tem receptu: https://www.youtube.com/watch?v=8Nk9XFvsNi0
Kar se tiče kalorij, z domačim ne boš nič prišparala. Sladoled ima že tako od sladkarij skoraj najmanj kalorij, pomembna je seveda količina. Lahko si pripraviš npr. jagode s kepico vaniljevega sladoleda in bo to s kaloričnega vidika čisto sprejemljivo. Enako pravzaprav velja, če si privoščiš dve kepici čokoladnega sladoleda (ne korneta ali lučke, samo navaden sladoled).
Sorbet ima pa še nekaj manj kalorij.
Receptov za domači sladoled imaš sicer na netu, kolikor hočeš. Za vroče poletne dni tudi miks poljubno sadje z banano (zaradi teksture in sladkobe), jaz naredim tudi miks banane, jogurt in gozdni sadeži ter dam to v strojček.
nekaj mleka daš v zamrzovalnik za cca. 4 ure, ne sme povsem zamrznit
potem mu dodaš zamrznjeno sadje po okusu + sladkor po okusu če želiš .. s paličnim zmiksaš in ješ.
mleku lahko dodajaš jogurt ali smetano .. po želji. najmanj kaloričen je osnovni recept .. odličen 🙂
S kalorijami se ukvarjam ze kar nekaj let, probala sem marsikaj, fejk to fejk ono, pa tako in drugace, na koncu sem prisla do enega edinega zakljucka:
Ce hocem sladoled, lahko pojem tono vodnih luck, a se mi bo se vedno jedel sladoled!
Zato kupim sebi tistega najboljsega in pojem tistih jebenih 50g sladoleda in imam mir!
In tako delam z vso hrano, ker tisto nekaj oropano sladkorja, mascob, mleka in oh, ni vse skupaj nic!
S kalorijami se ukvarjam ze kar nekaj let, probala sem marsikaj, fejk to fejk ono, pa tako in drugace, na koncu sem prisla do enega edinega zakljucka:
Ce hocem sladoled, lahko pojem tono vodnih luck, a se mi bo se vedno jedel sladoled!
Zato kupim sebi tistega najboljsega in pojem tistih jebenih 50g sladoleda in imam mir!
In tako delam z vso hrano, ker tisto nekaj oropano sladkorja, mascob, mleka in oh, ni vse skupaj nic!
[/quote]
Točno tako. 50 gramov najbogatejšega sladoleda ima še vedno “samo” 150 kalorij, mogoče 200 maksimalno. To je kos kruha.
S kalorijami se ukvarjam ze kar nekaj let, probala sem marsikaj, fejk to fejk ono, pa tako in drugace, na koncu sem prisla do enega edinega zakljucka:
Ce hocem sladoled, lahko pojem tono vodnih luck, a se mi bo se vedno jedel sladoled!
Zato kupim sebi tistega najboljsega in pojem tistih jebenih 50g sladoleda in imam mir!
In tako delam z vso hrano, ker tisto nekaj oropano sladkorja, mascob, mleka in oh, ni vse skupaj nic!
[/quote]
Točno to, sem dobila nekaj kosov potratne potice, vsi nadevi brez sladkorja. Zanič, škoda vse je romalo za kure. Raje pol kosa dobre potice, kot pa brez okusna masa, bljak….
A za domače sladolede uporabljate strojčke ali kar v zmrzovalnik in to je to?
Jaz sem par let nazaj en stroječk kupila pa mi ni ok. Tisto posodo daš najprej za več ur v zrmzovalnik potem pa ven vzameš in notri daš sestavine ,da jih zmeša in sladoled je nared. Težava je pa v tem, da se ogromno sladoleda primrzne na stene tiste posode in dobiš dol šele, ko se odtali.
Kako ga vi pripravljate? Če daste kar tako zamrznit v zmrzovalnik, je verjetno treba vsake toliko časa maso premašat ali kar pustite, da do kraja zamrzne?