Starševski čvek

upokojenci, ki ste sami ali 2 kaj kuhate za kosilo

Default avatar
Letos sem postala upokojenka, živim sama. Prej sem imela kuhan obrok v službi. Kaj kuhate tisti, ki kuhate za enega ali dva? Naredite za več dni ali sproti?
Default avatar
Nisem sicer upokojenka, jem pa vseeno. Živim sama, kuham zase vse, kar imam rada in mi paše, golaž in podobne jedi za večkrat, ostalo sproti.
Default avatar
...in zmrzujem po porcijah. To v glavnem juhe in raune golažke, voke ali npr bolognese. Odtajat dam direkt na štedilnik, medtem ko se odtaja skuham prilogo (riž, tetenine, krompir) in operem solato. Pa zelenjavnih prilog si tudi naredim velik lonec in zamrznem.Tudi spečem si za v skrinjo, slano ali sladko. Tako nisem v kuhinji več kot 2-3x na teden, vedno pa kuham za večkrat.
Default avatar
Je stara 80 in živi sama. Vsak drug dan ji prinesejo iz gostilne, vsak drug dan si skuha. Ima še svoj vrt in sadovnjak ter vozi avto.
Default avatar
zanimivo. In kaj ima to veze, koliko ljudi je v skupnem gospodinjstvu? Že samo zase se splača, kaj šele, če sta 2 ...
Pač količino prilagodiš številom jedcev, ali pač ne "najdeš" majhnih loncev? Jih imajo, ravno tako kot večlitrske ... ;)

KUham čisto po občutku, če pač ostane, je za naslednji dan, za v skrinjo pa ne delam. Če ostane, naslednji dan dodam drugo prilogo, zelenjavo ...pa je kot bi bila druga jed...
Default avatar
Moja soseda je upokojenka. Živi v enosobnem lastniškem stanovanju in ima penzije nekje 650€.

Ima precej v nulo preračunane stvari in pravi, da se ne splača vedno vse kuhati doma. Tako si 1x tedensko privošči že pečeno ribo iz Merkatorja ( pač ta je najbližji ) ker se ne splača za tako minimalno razliko v ceni mazati posodo in rabiti energijo. Pa čas tudi.

Kupuje tudi pečena rebrca, kračo ali pa pečeno bedrce, ki ga nadgradi s prilogo in solato. Se poslužuje tudi malic, ker za 4,5 € pač res ne dobiš nekaj za skuhat
Default avatar
14012021 je napisal/a:
Sem probalo to že pečeno iz merkatorja ja. Ma to je tako slano za vola ubit! Pa še veš ne kaj so vse še drugega dali npr kak ojačevalec okusa.

Ne hvala, raje vem kaj jem. No, vsaj približno.
Default avatar
Med tednom ne kuham.Imam naročena 2 kosila v vrtcu.Večkrat videvam tudi eno starejšo gospo, ki hodi po kosilo v gostinski lokal...5 evrov eno kosilo... Hrana je zelo raznolika.Pa še v nabavo ni treba...Kruh, mleko, čaj in osnovna živila imam vedno doma...1x mesečno dobim položnico.
Default avatar
Ne kuham je napisal/a:
DVE KOSILI!!!!!!!!!!
Default avatar
AAAAAAGHHHHHH je napisal/a:
Pa saj smo razumeli, noooo!!!!!
Default avatar
Bbbbbbggggghhhhh je napisal/a:
Pa saj sem že tiho, no.
Default avatar
Ja če ti je vseeno za zdravje kar je napisal/a:
Ja najverjetneje imaš prav. Po drugi strani pa mislim, da vsake toliko ne more tako škoditi.

Saj zame , ker imam vrt, je kupljena solata proč metanje denarja za nič okusa, pa še kdovekje je rastla.

in če je nekdo do penzije preživel, verjemi, da ga ne bo ubil piščanec iz Merkatorja ali Špara, Tuša.
Pa še COVID moramo preživet.......
Default avatar
14012021 je napisal/a:
Ojej..ce pa v pokoju niams casa zase, tudi kuhanje sem sodi, potem ga nima nihce...
Ampak ok, vsak po svoje...
Default avatar
moja mama je napisal/a:
Enako moja. Ker si še vedno rada skuha kaj po svoji želji.
Tudi tašča si je kuhala vse. Si je delala celo njoke samo zase.
Default avatar
14012021 je napisal/a:
Se sploh ne čudim, da so potem upokojenci lačni. Tista pečena bedra so 3x dražja kot če jih kupi v akciji. Pa ne, da se enega ne splača pečt, si jih lahko speče za 2 ali 3 dni. Ribe so pa itak pečene v 5 minutah, tako da res trapasti razlogi.
Default avatar
Moja tašča in moja mama vedno kuhata kosilo za dve osebi. Kosila so preprosta, take jedi, kot jih imajo radi. Veliko zelenjave (doma pridelane), za zimo pa domače kislo zelje in domača kisla repa, pa vložene stvari, pa šugo, pa... O, cel kup domačih dobrot.
Default avatar
Živim sama, na polovici delovne dobe. Trenutno delam od doma, tako da je s kuho lažje. Tudi ko sem delala v pisarni, sem si zvečer ali zjutraj skuhala in si v termoski odnesla. Običajno jem zelenjavno juho, npr. Por, cvetoča, korenček, ohrovt, nikoli, na drobno zrezano in 10 min in spasiram, glavna jed krompir, testenine, ajdova kasa, riž, neko meso in solata ali zelenjavna priloga. Meso običajno imam že predpeceno in le še dodatno popecem. Danes imam govejo juho in bo za 3x. Fižol, grah, ciceriko, namocim in imam 2x ali 3x. NE uporabljam glutamata, kuham hrano, kakrsno so jedli tudi že 100 let nazaj. Ker delam doma, sedaj jem več krompirja. Kdaj skuham ločeno kislo zelje ali repo, fižol in potem krompir dodam naslednji dan. Kombiniran v joto, vroč fižol v solato, zelje z ajdovimi zganci...Finančno z lahkoto zmorem tudi naročiti hrano, a takšne hrane ne jem, če le ni nujno, zadnje leto niti enkrat ni bilo treba. Dnevno za kuho porabim v povprečju max 30 min in vem kar jem, no res le do vhodnih surovin. 1-2x tedensko specem pirin ali rzen ali ovsen ( običajno moke mesam), kruh, z vinskim kamnom, kar je 15 min dela in nato 1 uro peke. Se pot v trgovino bi mi vzela več. V službi imam stalno sestanke-videokonference in tudi kuhanje časovno precej lažje kombiniran, kot da mi dostavljac hrane zvoni, ko je najmanj primerno. Poleti jem solato z mojega vrta, vso ostalo zelenjavo vedno kupim. Imam svoj red in sama si pa težko predstavljam kuhati za 5 izbircnih, kjer se mi vsak po svoje zmisljuje.
Default avatar
AAAAAAGHHHHHH je napisal/a: