Starševski čvek

Talno gretje ali radiatorji?

Default avatar
Z mojim delava novo bajto in nisva prepričana kakšen način ogrevanja naj umestiva v hišo, da se najbolj splača in je tut učinkovito.

Kaj bi vi predlagali?
Default avatar
Močno odvisno od vira ogrevanja. Če bosta šla v toplotno črpalko, potem nujno talno. V radiatorjih mora bit voda segreta na bistveno višjo temperaturo kot v sistemu s talnim ogrevanje, Izkoristek TČ pa je odvisen od temperaturne razlike medijev (zunanja temperatura proti temperaturi vode ogrevalnega sistema). Večja kot je razlika, slabši je izkoristek. Poleg tega pri talnem ogrevanju nimaš "okraskov" na steni in imaš lahko francoska okna. Radiatorji so pa pocen za narest. Zdej pa...
Default avatar
Mi imamo v hiši radiatorje, midva sva zdaj v mansardo dala talno. Občutek stokrat bolj prijeten, temperatura v vseh prostorih enaka, po tleh prijetno toplo, nobene prostorske zagate glede pohištva in radiatorjev... Nama je talno zelo všeč.
Default avatar
Še en glas za talno.
Radiatorji grejejo točkovno, pri talnem se ti ogreva komplet talna površina in posledično prostor. Je pa verjetno cenovno dražja izvedba od montaže radatorjev.
Default avatar
kalibadr je napisal/a:
Jaz pa tko razmisljam....ce cev/spoj spusti kje je vec stroskov s sanacijo tega in z odkrivanjem napake?
Default avatar
Jaz sem pa panicar je napisal/a:
Potem je najboljše, da nobenih cevi ne dajemo v tlake, stene..., ampak so vse vidne. Pa bohnedaj podometni WC kotliček. :-)
Sem za talno, čeprav ga nimam, ker ni bilo možno.
Default avatar
Imamo talno. Prezadovoljni.
Default avatar
tatalno je napisal/a:
Kako boš šele prezadovoljna s krčnimi žilami....?
Takrat bo prepozno reči: "Nisem vedela"
Default avatar
Podometni je napisal/a:
Jah, čim manj. Če bi bilo od mene odvisno, bi tudi elektriko napeljeval zunaj stene. Tako imaš pa čez toliko in toliko let dosti več dela in dosti večji problem.
Default avatar
Jaz sem pa panicar je napisal/a:
Če crkne enostavno izklopiš vejo in namontiraš radiator


Talno je ok pod pogojem da je hiša dobro toplotno izolirana, če ni, je preveč izgub in mora bit talno nastavljeno na višjo temp kar zna bit problem ko stojiš na takih tleh.
Default avatar
odvisno kje živite. Če ste na primorskem, potem bo talno zadost. Jaz ga tu doma nimam kaj s talno biksat.
Mam radiatorje, odprem do konca okna, ko gremo ven, potem grem 15 minut prej notr, zaprem okna, našopam radiatroje na full in slabe pol ure je tako toplo, da zapremo vse, razen pustimo v dnevni sobi, ki je povezana s kuhinjo in je večji prostor, a še to na minimum.
gospod Vagabund Vaga Stručnjaški,
prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj
diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap
Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University
Default avatar
P_p je napisal/a:
A tako enostavno je to, izklopiš vejo in daš radiator, si se ti tako pameten rodil ali je kasneje prišlo do povišanja IQ?
Na kaj pa priklopiš radiator, brez dovoda in odvoda vode iz peči do radiatorja bo samo za okras, da ga priklopiš bo treba kar veliko razbijanja, vrtanja v zidove in verjetno tudi tla, pa ne pozabimo dodatno pumpo za ta radiator.
Default avatar
Novogradnja brez talnega? Pa kje vidva živita? Radiatorji so out že dolgo časa.
In verjemi, boš presrečna, ko boš opremljala in se ne boš zaj* še s tem, kje ti kakšen radiator hodi napoti.
Default avatar
ojojojoooj je napisal/a:
IQ se mi je drastično povečal ko sem se začel družit z vami... :)

Vse našteto je bistveno lažje kot razbijat pod in popravljat talno.
Prevrtaš par lukenj in priklopiš cevi na rad.