Starševski čvek

Povejte zdej vi s toplotnimi, kok imate stopinj v centrali k je zunaj minus 20, a 10 al 11 pa pov hahaha

Default avatar
Pri kateri temperaturi imaš občutek ugodja je odvisno od marsičesa. S toškovnim ogrevalom (radiator, kamin,...) je temperatura ugodja višja kot pri ploskovnem ogrevalu (talno, stensko,...). Pri talnem imaš enak občutek ugodje pri 1,5 do 2 stopinji nežji temperaturi. Je pa pri talnem ogrevanju nujna natančna regulacija. Občutek ugodja je v zelo ozkem temperaturnem pasu, zelo hitro je prehladno ali prevroče.
Default avatar
jap to je res je napisal/a:
Nekaj mora biti narobe pri vas, mi imamo 24, pa ne porabimo več kot 450 letno.
Default avatar
Odvisno kako gledas. Zaradi toplotne črpalke me ogrevanje pride cca. 400-500 EUR na sezono. V primeru drugega ogrevanja nekje 1200 EUR. Izracun tako cez palec. Toplotna črpalka ima ogrevalno število 4,2. Torej za 1kWh elektrike dobimo 4,2 kWh energije. Kurilno olje cca. 10 kWh na liter, kar je recimo bilo 1 EUR. Za 10 kWh torej potrebujem z toplotno črpalko 2,4 kWh elektrike. Pa posplošimo, da je cena elektrike 0,1 EUR/kWh in pridemo do cca. 4x ceneje kot kurilno olje za isto količino energije. Torej prihranek zaradi toplotne črpalke cca. +1000 EUR na leto. Sedaj dodajmo še elektriko na splošno. 65 EUR/mesec * 12 mesecev=cca. 800 EUR.

Torej prihranek 1800 EUR na leto. Ko takole pogledas je investicija nazaj dokaj hitro...

Ja je pa res, da na zacetku je treba investirati. Je pa tudi res, da se recimo da elektrarno dobiti na obroke na 7 let brez obresti.
Default avatar
V tej temi je mešanje jabolk in hrušk, ker manjkajo ključni podatki: talno ali radiatorsko ogrevanje, ali je hiša izolirana in koliko cm,i koliko m2 se ogreva na klliko stopinj, zneske ki jih navajate in ali je to končni znesek na računu in vključuje tudi omrežnino, trošarino in Ddv ali samo znesek porabljene energije.
Za primerjavo naj povem Fujitsu 14kw, 2 etaži cca 170 m2, izolacija 16cm radiatorsko ogrevanje, troslojna okna, na 22 stopinj ponoči in podnevi, zalogovik vode 400 l, voda gretje 50 stopinj
Racun za december za elektriko za ogrevanje in toplo vodo z omrežnino, trošarino in ddv 170e
k
Default avatar
nekej ne štima je napisal/a:
Vse smo že poskušali, črpalka vrhunska, poklicali mojstre, vsi so nekaj odkimavali, prikimavali, delali meritve, na koncu pa nič od nič. Eden je svetoval, naj naredimo sonč. elektr. Črpalka dela ves čas, tudi ko ni mraz, nihče ne ve, zakaj. Nižali temp. dvižnega voda...vse bob ob steno.
Default avatar
a res toliko je napisal/a:
Manjka podatek na koliko stopinj imate naravnano in koliko časa kurite.
Bom napisal za nas. Ogrevanje stavbe zemeljski plin. Plus ogrevanje sanitarne vode, na 55 stopinj. Hiša 150 m2, (2x75m2) iz sredine 70 let, nova fasada, nova troslojna okna. Kurimo 24 ur, se pravi podnevi in ponoči, komplet hišo na 23 stopinj. Danes dobil položnico od Gen-i, natančno 160, 26 EUR za december. Ne zdi se mi dosti. Po hiši hodimo v kratkih rokavih. Zračimo 3x dnevno po 10 minut. Lokacija Mb.
Default avatar
jap to je res je napisal/a:
Povem odkrito. Če ste tip človeka, ki ima rad komoditeto in toploto, torej vsaj 24 v stanovanju, če ne stopinje več, toplotna črp. ni za vas. Če boste hoteli imeti 24, 25, bo potrebno kuriti dodatno. Se vam ljubi drva cepit in kurit kaminsko peč ali pa peč na pelete? Če je odg. ne, potem se niti ne iti tega. Sploh v starih bajtah ne bo računice. V novogradnji ti menda drugega ne preostane.
Default avatar
grizli123 je napisal/a:
Da grelno število pade skoraj za polovico ko se temperature zunaj spustijo pod ničlo, kar ni pri nas nič nenavadnega. Kdo pa jo uporablja za gretje prostorov takrat ko ni mrzlo v moderni hiši? Nihče. Ne vem če je smiselno imeti toplotno črpalko za nekaj 1000 eur večino leta samo kot bojler sanitarne vode. Pri grelnem številu 2 ko je zunaj mrzlo je pa tudi nesmiselna investicija. Električni radiatorji so po 30 eur, grelno število 1.
Default avatar
grizli123 je napisal/a:
Zelo lepo opisano. A tu na MON-u pri večini argumenti "ne primejo". Gonijo svojo dalje. Kdo bi vedel zakaj.
Default avatar
Seveda je treba vedet,da tudi 2 hiši nista enaki,pa tudi če sta,navade stanovalcev niso enake. od tega je potem odvisna poraba vse energije. Tako da je vsako kreganje glede vira ogrevanja brez smisla. Pri nas smo dolgo razmišljali in po 8 letih ugotavljam,da smo se dobro odločili. Vsak pa si mora to preračunati sam, oziroma naj mu energetik izračuna energetsko porabo stavbe. vse drugo je nakladanje.
Default avatar
Štajerski argo je napisal/a:
Zelo poenostavljeno napisano. Samo vseeno je začetna investicija ogromna. Pred 11 leti, ko smo izbirali ogrevanje za našo hišo, je bila toplotna neprimerljivo dražja od plinske peči, ki smo jo na koncu vgradili (res imamo plinovod). Noben drug vir ogrevanja ni bil cenejši na dolgi rok - torej če gledamo začetno investicijo, povprečno letno porabo in amortizacijo. Preračun je bil, da bi se stroški TČ povrnili nekje v 18-20 letih. Življenjska doba TČ pa je bila takrat ocenjena na 10 let. Danes je povprečje 15 let kolikor berem. Glede na napisano menim, da je zame zemeljski plin še vedno najugodnejša varianta.
Default avatar
pri nas imiamo najdražjo in najboljšo toplotno,porabimo manj elektrike kot prej, v hiši je skoraj 30 stofgvpinj 350 kvadratov. v to tehnologijo se sicer ne razumemo, je pa to približno tako,kot pri sloveniji ki se je zapufala z negativno obrestno mero, če to pravrazumemo. sposodili smo si dve milijardi nzaja bodo dali samo eno in pol pa uni bodo še veseli. tak je zdej pri nas imamo toplotno plačamo pa manj elektrike kot prej, razmišljamo da bi potegnili en vod še k sosedu pa še od njega kasirali za ogrevanje.
Default avatar
grizli123 je napisal/a:
ogrevanje na TČ 400 eur letno
ogrevanje s kurilcem 1200 eur letno

prihranek je torej 800 evrov brez tiste telovadbe pri kWhjih
kak pa potem iz tega pri tebi nastane 1800 prihranka, pa je že višja matematika 🤣🤣🤣
Default avatar
kaka matematika je napisal/a:
On je računal namesto 700, 800 prihranka kar 1000, pa še vso elektriko, ki jo plačuje za druge zadeve (brez gretja), je kar med prihranek ruknil, se pravi 800€ elektrike na leto, to on sicer plača za elektriko, ampak šteje pa pod prihranek.:)))
Default avatar
kaka matematika je napisal/a:
Preber dobro. Zmetal je 30k€ v toplotno in sončno. da se sedaj hvali, da ima 1,8k prihranka. Še niti izplačalo se mu ne bo, ko bo moral vse zamenjati z novim. Pa bo spet ob 30k€. Jebeš tako ogrevanje.
Še dobro da ni začel s fasado in okni, ker bi bili kmalu še na dodatnih 50k€.
Default avatar
slabo računalo je napisal/a:
aja sončna elektrarna je odzadi
Default avatar
realno povedano, ko ti sešteješ vse investicije v te toplotne pa sončne in strošek vzdrževanja servisa porabe in ročnost investicije predno moraš spet vse zanmenjat JE GOLO DEJSTVO DA JE TO VSE ENA VELIKA VESTE KAJ. pri tej tehnologiji in teh cenah investicij SE NIČ OD TEGA ABSOLUTNO NE SPLAČA pa naj uni s toplotnimi sami sebe v rit grizejo al pa lažejo kakor hočjho, mene noben ne bo prepričal v nasprotno.
Default avatar
slabo računalo je napisal/a:
Ma ne, kaj govoriš?? Nima sončne, ker pravi, da plačuje ZA OGREVANJE 400 - 500€ na sezono. Menda ne plačuje toliko za ogrevanje, če ima sončno elektrarno??
Default avatar
Golf trojka se je tud prodajal, sploh bencinar, vsi hvalili, tolk mal benza je spil da si se zastonj vozil. Ko je bilo mrzlo, pa si ga mogel terat v obrate, drugac kr ni grel in mrzlo pihal. Bil je skos na bencinski a med nami v pogovoru, tak golf ni nič spil. Realno 10 litrov, naša dvojka pa 4 litre kurilca ampak, on je bil moderen s trojko, varčnejši in zašvical pri - 20 sam da je ključ obrnil.
Default avatar
Minus 20 sploh ni problem. Pri velikem minusu je vlaga zelo mala, zato ne rabiš veliko energije za ogrevanje. Za toplotno črpalko je najbolj neugodna temperatura okrog nič stopinj in megla. Takrat je vlaga v zraku največja in potrebujemo največ energije za ogrevanje-susenenje zraka.....malo fizike pač, zato ne kar v brezveze pisat.....