Starševski čvek

A vzgojiteljice iz vrtca tudi delajo od doma? Kaj pa učiteljice prve triade?

Default avatar
V teh letih so otroci še premajhni, da bi sodelovali po spletu. Torej, a so te gospe na čakanju? Koliko plače je to? 80%? Za nič dela? Država ima res denarja kot dreka.
Default avatar
Imaš otroke? Ne?
Default avatar
Bruhh je napisal/a:
Si pismeno ali znaš samo kozlat? Je tvoje vprašanje odgovor na moja vprašanja? Ni, kajne?
Default avatar
Nimam pojma je napisal/a:
Ja. delodajalec ne more kar prekiniti pogodbe z zaposlenim. Pa tudi sicer s plačanim čakanjem na delo zadržijo zaposlene, da bodo po koncu teh razmer k otrokom prišle iste vzgojiteljice, ki jih poznajo.
Na vprašanje glede "nič dela" težko odgovorim, ker se mi ne sanja, kaj mora učitelj prve triade pripraviti, da šola lahko poteka. Nekaj je priprava gradiva, potem pa še asistenca, slišala sem tudi, da imajo dosti pedagoških sestankov z izobraževanji, da lahko profesionalno sledijo situaciji....
No, ne glede na tvoje pomisleke o učiteljih, se mi zdi, da država plačuje dosti več ljudi, ki ne delajo nič (oziroma prekladajo list papirja ves dan), pa ne samo v času korone, ampak vsak dan, do penzije.
Default avatar
micii79 je napisal/a:

Učitelj prve triade nima kaj delat od doma, ker tako majhni otroci še niso sposobni šolanja na daljavo oz. preko spleta.
Še manj vzgojiteljice v vrtcih! Naj otrokom pošiljajo navodila, kako se igrati?

Vsekakor je za razumeti, da država ne more kar prekiniti delovnih razmerij s temi vzgojiteljicami in učiteljicami, ampak 80% plače za sedenje doma... ?? To se pa tudi meni zdi preveč.
Default avatar
Ni vezano na temo pa vseeno ima mogoče stik z vsebino: Profesorica likovne vzgoje - zadnja triada osnovne šole, odloži konec novembra v učilnico navodilo kaj morajo narediti in postavi rok 14 dni. Čez en dan doda drugo nalogo, ki jo morajo oddati do praznikov pred novim letom.... Tako je prosta naslednjih koliko... 30 dni... nič ne odgovori na izdelke. In po praznikih januarja odda v učilnico tretjo nalogo, ki je ista kot marca - aprila v korona časih z istimi navodili... in spet rok 14 dni... Kdo ima koga za norca? Nobenega zuma, nobene interakcije, ničččččč.... se pravi za mesečno plačo enega razreda je naredila 3 objave v učilnico z navodili, javila se ni niti enkrat z ničemer, niti z oceno prejšnjih izdelkov in dala nova navodila, ki so stara izpred prejšnjega leta? Za koliko plače?.... Razmišljam da se pritožim ravnateljici.

Drugače pa DA, na čakanju so na 80% - brez dodatka za prehrano, brez prevoza, gola plača 80%.
Default avatar
Lepo, lepo, da država pomaga, ampak a mislijo, da denarja ne bo nikoli zmanjkalo?
Kdo bo vse to vračal? Mi. Koliko let? Bolje, da ne vemo!
Default avatar
Zakaj se ne čudim je napisal/a:
Ja tako je pač nadomestilo za čakanje na delo, 80 %. A bi moralo biti ravno za vzgojiteljice drugače?
Default avatar
Zakaj se ne čudim je napisal/a:
imamo prvošolko
vsak dan ima eno do dve učni uri preko zooma
vsak dan dobimo za dve uri gradiva, ki ga je treba predelat. to so pdf navodila, naloge v ppt, posnetki učiteljice (se sama snema) na youtubu, fotografije, nabrane spletne igrice, vsak dan pošlje tudi kakšno zaigrano pravljico - link na youtube
vse doma narejeno moramo dokumentirat, nalagat v učilnico, da učiteljca potem pregleda.

verjemi, ima kar nekaj dela s tem
Default avatar
Leeleenepr je napisal/a:

Za VSE, ki so na čakanju, bi moralo biti drugače, ne samo za vzgojiteljice. Če bi država za čakanje plačevala okrog 60% do 65% plače, bi ljudje, vsaj večina, še vedno preživela, država pa bi lahko prihranila nekaj denarja za druge nujne zadeve.

Nekdo fejst dela v službi in se matra (vsaj) 8 ur od ponedeljka do petka in dobi npr. 1000 € plače, kar je 100%. Medtem nekdo drug zjutraj dolgo spi, čez dan gleda TV, hodi na sprehode, pije kavice, se valja po kavču, se čoha po glavi, kaj novega skuha, surfa po spletu, bere knjige, spet malo zadrema... In dobi za vse našteto 800 € nadomestila plače, kar je drugače 80% njegove redne plače. Ni slabo, a ne?
Default avatar
Banana republika je napisal/a:
pa ptm, bodi srečna, da ne še ona nadleguje otrok s svojimi zahtevami
kot da nimajo dovolj dela z vsem ostalim!!


to je, ko ti faušija seka v glavo, da ne znaš več normalno razmišljat.
saj pa tud otroci ne morejo vsega naredit po učnem načrtu, kot če bi bili v šoli.
če pa bi se čisto vsak prfoks tedensko spravil nanje, da naj delajo tako, bi se jim pa res utrgalo
Default avatar
Zakaj se ne čudim je napisal/a:
nič ne bi bili doma
šli bi na delo
otroke bi dali v vrtec milom ili silom
ker ne preživiš dveh mesecev s 60% plače. kdo ti bo kredite plačeval
epidemija pa, ko jo šiša
če jih dnevno umre 50 ali pa sto penzičev nad 80 jih pa res ne sekira


mater ste eni požrtni od faušije. ne moreš da verjameš, raje bi videli, da ljudje crknejo od lakote ali da jim banke stanovanje zarubijo, samo da ne bi imeli tistih 80% plače za doma sedet. ko je tak fajn.
Default avatar
Učitelji seveda delajo od doma in moja ocena je, da imajo več dela kot učitelji višjih razredov. Pri sestri učiteljica recimo snema vsa navodila za1.r., saj otroci še ne znajo brati. Vzgojiteljice pa kar lepo delajo v vrtcih, vsaj v lju. Otrok je kar nekaj, skupine so manjše, nekaj jih je doma zaradi otrok, tako da kar vse ponucajo.

Se pa strinjam glede nadomestila, a ljudi ne moreš pustiti lačnih. Jaz bi vsem, brez izjeme, na čakanju dala min. plačo. Ker čakanje je čakanje, zakaj bi nekdo dobil 2000, drugi pa 800? To bi nekatere tudi spodbudilo, da poiščejo drugo službo.
Default avatar
micii79 je napisal/a:
Pa ti jst povem kaj učiteljice pripravijo vsak dan za prvo triado. En dokument kjer napišejo naredi to in to v Dz na strani tej in tej, prepiši besedilo, poslikaj in pošlji v spletno učilnico v ocenjevanje, poslušaj pesmico iz yutuba in se jo nauči, 1x tedensko morajo naresti likovni izdelek k da so slikarji umetniki, naredi še toliko in toliko počepov, pojdi ven tečt, poskakuj itd.
Vsega skupaj pol ure dela na dan in še zoom če imajo vsak dan po 45 minut in to je to...in potem mi ki imamo po 3 male otroke to cel dan z njimi delamo.
Evo ti realnosti, če še kej ne veš, vpraši.
Default avatar
Z učiteljicami je popolnoma enako, kot z vsem ostalim kadrom, pa naj gre za delo od doma ali na delovnem mestu.

So take, ki imajo zdaj dela ogromno, ki snemajo razlago, deklarirajo pesmice, berejo pravljice, odgovarjajo na vprašanja, snemajo vaje za športno, postopek izdelave izdelka za likovni, so dosegljive praktično ves dan preko maila, imajo svoj youtube kanal, zoom in spletna učilnica poštimana, vsak dan feedback za vsakega otroka... Take tudi v šoli dajo vse od sebe.

Potem so take, ki korektno podajo navodila, sproti pregledajo naloge, se potrudijo preko zooma čim več naredit, ne težijo z balastom, odgovorijo na vprašanja... Take so tudi v šoli nekako povprečne.

Na koncu imamo tiste, ki na hitro dajo navodila, to in to je za narest, potem pa znajdi se sam.
Je v šoli čisto isto, s to razliko, da se pri teh zadnjih pač nič ne dela, smo imeli tudi mi v oš, pri nekaj predmetih "prosto uro". Učitelj je sicer takrat na delovnem mestu, dela pa ravno tako en drek.

Vzgojiteljice so zdaj tudi v veliki meri v službi, odvisno od občine. Pri nas recimo, so vrtci odprti za starše, ki imajo potrdilo delodajalca in je otrok precej manj, kot sicer. Vzgojiteljice se menjajo na delovnem mestu, nobena ni ves čas doma (primer: 2 tedna dela, 1 teden je doma)... Doma so tiste, ki imajo otroke v 1. triadi oš in bi itak koristile varstvo.

Moja punčka je vpisana v vrtec in je že ves čas ukrepov doma. Vzgojiteljica vsak teden pošilja pesmice, navodila za prstne igre, ideje za aktivnosti z opisom (za katero področje v kurikulu gre, kaj otrok s tem uri, česa se uči...), večkrat kaj napiše na mail... Nič od tega ji ne bi bilo treba, ampak se res potrudi, da imajo otroci in starši vsaj nek stik z vrtcem.

Na čakanju doma je ogromno ljudi, nadomestilo je pač 80%, ne vidim razloga tu izpostavljat določen kader. Jih poznam ogromno, ki so že mesece doma in niso zaposleni v viz in se tudi čohajo po riti in čakajo vsak mesec nadomestilo.

Prav tako jih poznam cel kup, ki delajo od doma in je zgodba ista, kot pri učiteljih... Eni se raztrgajo, toliko dela imajo, eni korektno oddelajo svoje ure, eni so takorekoč fraj
Default avatar
Poznam eno, ki uči tretji razred in praktično sedaj med korono cele dneve doma samo za šolo dela, res. Skoz pripravlja na najboljši možni način razlago, se snema, ko razlaga, potem to pošilja, nato ima kup dela s pregledovanjem izdelkov učencev in še en kup dela s tečnimi starši, ki se znajo tudi v eno po njihovem mnenju napačno besedo vpičit in težit do onemoglosti s tem. Težijo in obešajo na malenkosti se vedno eni in isti starši. V glavnem, nič ji ni lahko.
Default avatar
Banana republika je napisal/a:
Ne govori na pamet! To, kar ti opisuješ za to likovnico, je navadno klevetanje. A veš zakaj? Ker nimaš pojma, kaj so ji dali še poleg za delat. Naša likovnica ima poleg tega dela z učenci še redne vsakodnevne zoome s tremi učenci vsak dan, kjer jim pomaga, ker imajo težave pri razumevanju snovi. Učiteljica ji pove, kaj naj vadijo, česa niso naredili.. in ona to z otroki utrjuje prek zoomov. Pa še tedenske tabele o zoomih za celo šolo ureja, pa tabele o tem, kako posamezni učenci sledijo pouku...Skratka, nimaš pojma, katera dodatna dela imajo zdaj te učiteljice likovnega, športa in glasbe, pa tudi učitelji podaljšanega bivanja, ki imajo tudi učence, ki potrebujejo pomoč. Nekateri učenci so tujci, doma starši ne znajo slovensko ali zelo slabo in se potem ti podporni učitelji z njimi ukvarjajo.

Prosim, ne čvekaj kar v tri dni, če pojma nimaš.
Default avatar
Bogpomagaj je napisal/a:
To si pa dobro opisala. Se povsem strinjam in menim, da je enako pri vsakem poklicu. Imaš take, ki se razdajajo pri svojem delu, imaš take, ki korektno opravijo nalogo, a ni nekega hudega presežka in imaš take, ki naredijo na hitro in čim manj. Če bi morala povedati za svojo šolo, bi rekla, da je največ takih, ki delo opravimo korektno (v teh časih dobra razlaga učencem, prek filmčkov in prek zoomov, odgovarjanje na oddane naloge individualno in na vprašanja tistih, ki ne sledijo najbolje, sestanki in kar je še tega), vendar pa se za to ne bomo razdajali do konca. Časi, ko sem premlevala o šolskih zadevah in nisem mogla spat ter še ponoči tuhtala o rešitvah, so mimo. Ampak sem se morala spraviti k sebi, ker je pretilo, da me bolezen ujame. Zdaj naredim vse korektno, ampak po 16.00 uri me več ne boš videl odgovarjat na vprašanja staršev in učencev. Takrat odklopim, ampak tega se moraš naučiti, ne pride samo. Časi, ko sem vsakega otroka, ki je imel disfunkcionalno družino, hotela kar k sebi domov vzeti, so minili.
No, torej korektnežev nas je po moje na naši šoli največ. In potem imaš manjšino, ki se dejansko razdaja, v zdajšnjih časih cele dneve razglablja, kako bi učence čim bolj pritegnil, išče vedno nove in nove tehnološke možnosti, da svojo lastno tel. št. staršem in odgovarja na njihove klice ob 22.00 zvečer, ker njihov otrok ne razume tega in tega pri njenem predmetu, prej pa niso imeli časa, ker so bili okoli, za šolo delajo zdaj. In ona razlaga. Ob desetih zvečer. Njene spletne učilnice so polne razlag, interaktivnih vaj, filmčkov, posnetkov nje same, anket o zadovoljstvu učencev... ni da ni. Vse kronološko, razloženo in popredalčkano. Popoldan pa delo za drugi dan in individualni odgovori učencem do poznih večernih ur. Jap, bi rekla, da jih je ene 15 % takih.

In potem imaš take, ki se komaj kaj oglasijo, napopajo na spletne učilnice napisano razlago (okej, to so napisali ali sneli z neta), naredi nalogo od do, odgovorijo na naloge, vendar ne hitro, nekatere naloge samo odkljukajo, ne da bi jih dejansko pregledali. Delajo tam nekje dve uri z učenci prek zoomov dnevno, potem pripopajo naloge za naslednji dan, imajo pavzo dve uri, od 11.00 do 13.00, malo odgovarjajo na naloge učencev, do 15.00, potem pa počasi zaključijo. Bi rekla, da je tudi takih ene 15 %.

Kot pravim, bolj ali manj kot pri vsakem poklicu.
Default avatar
tretji razred je napisal/a:
Učitelji so en izmed redkih poklicev, ki so imeli med eno in drugo karanteno več tednov časa, da bi se lepo pripravili na prihajajoči drugi val. Tega so namreč napovedali. Učitelji so šolsko leto zaključili tam nekje 22, 23, 24. junija, spackali skupaj konference in zaključek in do 31.8. so pospravili papirje. Seveda, imeli so tudi dopuste, ki jim pripadajo, ampak ga ni učitelja v Sloveniji, ki ima toliko dopusta kolikor je počitnic. Ocenjujem, da so pokurili cca 5, naj bo 6 tednov dopusta, počitnic je pa 10 ali 11 tednov.

V preostalem času, ko ne kurijo dopusta, niso v učilnicah, ne poučujejo in ta čas, ki ga ne izrabijo z dopustom in ne poučujejo, je namenjen pripravam.
S tem sem povedala vse.
Če pa še kdo rabi dodatno razlago - 40 ur na teden x 4 tedne je en delovni mesec, 40 ur na teden je 8 delovnih ur na dan od ponedeljka do petka. Če bi vsak dan posneli samo dve šolski uri, zdaj ne bi poslušali kako delajo cele dneve (pa še to je lari fari pri večini, saj absolutno drži, da je vsaj 80% šolskega dela samo navodilo v spletni učilnici in samostojno delo otroka ali s podporo starša).

To, da delajo pozno zvečer (ko ni epidemije), je tudi ena sama fama. Seveda delajo zvečer, ampak njihovi otroci imajo ob 13.00 skuhano kosilo na mizi, ob 14.00 imajo gospe že oprano perilo, ob 16.00 (ko drugi poklici - ČE SPLOH - končajo svoj delovnik), so one že razvozile svoje otroke po glasbenih šolah in medtem pokupile špecerijo, ob 18.00 gospe tudi že odtelovadijo svojo aerobiko, zato je potem tako težko se spravit zvečer popravljat teste. Če bi ostale po koncu pouka in do 16.00 popravljale teste in delale priprave, potem zvečer ne bi bilo treba.
Default avatar
jojjojjj je napisal/a:
Ni nobeno klevetanje, če sem napisala kako je pri nas. In tako je, lahko dokažem v spletni učilnici. In kaj dela zraven in kaj ne dela, me en drek boli, povem ti kakšno učno podajanje ima moj otrok od te osebe. In kako ti veš kaj vse še dela zraven? Jo poznaš osebno? Mogoče pa vsak dan delo opravi v eni uri, in hodi po okoliški gmajni po sprehodih. Tudi ti na pamet govoriš kaj dela. Jaz sem samo napisala dejstva, kako je v učilnici pri mojem otroku. In točno Tako je. Na zadnje 3 izdelke tudi odgovorila ni ali so Ok ali niso, toliko o tem. In ko se starši med sabo pogovarjamo je pri njih skoraj enako... Toliko o klevetanju....