Starševski čvek

Ljubljanske večstanovanjske stavbe ki bi se ob močnejšem potresu zagotovo zrušile

Default avatar
Naslovi najbolj potresno ogroženih stavb v Ljubljani:

Štefanova 15, Hrvatski trg 2, Rozmanova 2, Pražakovova 6, Cigaletova 8, Sketova 6 in Grablovičeva 32.

Zanima me ali kdo tu gor živi v teh zgradbah. Kakšno je udobje?
Default avatar
A ni Türk zivel v eni stolpnici tam pri Prezakovi ali Cigaletovi?
Default avatar
Streliško si pozabil in In Hudovernikovo.
Vse stolpnice tam bodo v hipu kup ruševin.
Ljudje so pa še preurejali z rušenjem nosilnih sten :(

Ravno danes je nekdo začel prodajati na Nepremičnine.net stanovanje na Štefanovi.
Za pretirano ceno. 61 m za skoraj 240 000.
Verjetno ga je strah, ker jih je zdaj dobro zrukalo naslednjič bo pa zrušilo.
Default avatar
Kljub vpitju in protestiranju se je energetska izkaznica izkazala za uspešno. Zelo hitro in pregledno vidiš koliko stroškov z ogrevanjem nepremičnine bo, če vidiš v kateri energetski razredu pade.

Blok na Štefanovi je na t. i. listi za "odstrel" . Se pravi se ga protipotresno ne splača obnovit ampak rušit ter zgradit popolnoma na novo. Kdo bo to financiral? Država? Zihr ja.... Prodajalec, ki stanovanje prodaja očitno o nevarnosti nima pojma ali pa želi nekoga fejst nategnit.

Državi do protipotresne gradnje ni nič, sicer bi z lahkoto poleg energetskih uvedla še potresne izkaznice. Kdo bo odgovarjal ko bodo zaradi tega mrtvi ali ko bo moral najnovejši kupec stanovanja "odkartat" še enkrat toliko za novogradnjo?

Tu se vidi koliko je vredna država Slovenija. Vse se dela pod prisilo Bruslja. Eu je namreč zapovedala energetske izkaznice in te smo potem uvedli z veliko težavo. Pri potresnih izkaznicah bi morala Slovenija pa malo zasolirat in bit samoiniciativna z zakonodajo. Tu smo pa mrzli, oz. je nekomu nateg v interesu ker bi potem cene določenim nepremičninam strmo padle.

Potresna izkaznica stavbe se bo verjetno uvedla ob prvem večjem potresu. Ampak takrat bo za nekatere že prepozno...
Default avatar
Če bi se uvedla potresna izkaznica stavb, bi bil prehod na protipotresno gradnjo dokaj mehak v roku nekaj desetletij (če seveda vmes ni rušilnega potresa).

Stari stanovalci potresno nevarnega bloka pomrejo. Zaradi potresne izkaznice potresno nevarnega bloka bi cena kvadratnega metra ob prodaji v tej stavbi padla. In ob kritični masi prodajanih stanovanj bi stanovalci potresno nevarne stavbe prej ali slej sami prišli dospoznanja , da se stavba že zaradi padanja vrednosti protipotresno splaca obnoviti. Tako bi se trg sam "spucal" v roku nekaj desetletij.

Ampak kot rečeno, tistim ki držijo v rokah niti, je megla na nepremičninskem trgu še kako v interesu.
Default avatar
Lumar hiša, bližina Lj.. Sinoči okoli 22.30 se je fajn zdrmalo, četudi je stala 550.000e..Smo šli vse ven, pol pa vidim da je Petrinjo fajn spet streslo.. Ljudje tole je napoved za rusilen ljubljanski potres lahko tudi 9 stopnje.. Sosed pa ima skeletno, pa ni nič čutil..
Default avatar
5 let stara je napisal/a:
Tole je pa lepo, da si opozorila. Bi človek pričakoval, da so nove hiše zelo varne. Mogoče bi se obrnila še na prodajalca, kajo je kaj z garancijo.

Mi smo v višjem nadstropju v starejšem bloku v Lj, oba z možem sva ležala, a noben ni čisto nič čutil. Tudi sicer smo bolj čutili le glavni potres, a se ni nič premaknilo, dva pa manj.
Default avatar
5 let stara je napisal/a:
se visoke stavbe skoz majejo. To je namensko tako. Hocem povedati, da tresenje se ne pomeni nujno da se bo bajta podrla.
Default avatar
Pozdravljeni,

vidim da je ta tema trenutno aktualna, pa bi rada samo povedala našo zgodbo in mogoče komu pomagala, da ne bo doživel istega.
Vsi vemo kakšen je nepremičninski trg v Ljubljani, mi kupujemo stanovanje že lep čas in do sedaj se nam je že večkrat zgodilo, da smo imeli stanovanje že zaarano, pa potem nekaj ni šlo čez - ali je nekdo drug prišel s kufrom denarja in lastnik ni hotel čakat na nas in na naš kredit ali je lastnik odpovedal, ker sam ni dobil kredita za drugo stanovanje ali pa kot v zadnjem primeru, ko smo ugotovili, da kupujemo stanovanje v eni od teh nevarnih stolpnic.

Stanovanje smo našli na nepremičninah, vse je štimalo, točno to kar rabimo kot neka mlada družina, tudi cena dokaj ugodna, se zmenimo za ogled, si gremo pogledat, stanovanje super. Vsi vemo kako hitro gredo nepremičnine, kako se hitro prodajo in zato sva se na vrat na nos odločila "greva v to, se splača!" Še isti dan nakazala aro. Jaz sem sicer že prej delala research o okolici, ulici, ne vem pa kako nisem našla podatka o tem, da je točno ta stolpnica med tistimi, ki bi jo bilo najbolje podret.
In ta podatek sem našla včeraj zvečer, ko je bila ara že vplačana. Seveda panika, kako sva lahko tako informacijo izpustila, tja pač ne greš živet z družino. Je bilo pa obema jasno, da bo z aro problem, da je lastnik mogoče ne bo hotel vrnit. In točno to se je zgodilo. Preklicala sva sporazum o nakupu stanovanja, razložila zakaj odstopava, pač ta informacija je dovolj velik razlog. Seveda gospoda to ni nič zanimalo. Njegov cilj je samo prodati stanovanje, on že ve zakaj. In ga tudi bo! To da je mladi družini pravkar vzel težko privarčevan denar, ki ga nameravamo investirati v nakup stanovanja...who cares!
Zato apeliram na vse, da preden grejo v nakup PRESPIJO zadevo in res naredijo dober research. Mislim, sej vedno bo lahko kaj narobe in vedno se ti lahko zruši tudi hiša, ampak če že imaš možnost, ne boš šel živet v eno od teh nevarnih stolpnic? Zakaj bi šel?
Midva sva to šolo drago plačala in upam da je ne bo še kdo drug!
Default avatar
Dobra šola je napisal/a:
Ara ima svoj namen, in to je točno to, kar si ti žal ugotovila na tak način. Ara je namenjena točno temu, da se posel sklene, oziroma če se ne, ima druga stranka neko finančno zadoščenje. Tako se ara obdrži, če se posel ne sklene, oziroma je treba vrniti dvojno. To je pravzaprav smisel are.

Tako kot so drugi prej zaarali neko stanovanje, si zdaj ti tega, in se osmolila. Zdaj govoriti o "težko privarčevanem denarju", pri čemer gre dejansko za vašo odločitev, da posla ne speljete, je tvoj čustven odziv. Razumem, da se za nakup niste odločili, ampak o tem bi morali premisliti vnaprej. Prodajalec vam are ni dolžan vrniti, ker je namen are, da se posel sklene, v nasprotnem primeru se ara obdrži oziroma vrne kupci. Ara je neka "garancija" za to, da bo posel sklenjen, in tako lahko kupec neha skrbeti, da bi prodajalec prodal drugemu, prodajalec pa enako, neha skrbeti, ali bo stanovanje prodal ali ga ne bo.

Če bi se zgodilo kontra, da bi vi dali aro, pa bi se prodajalec odločil stanovanja ne prodati ali ga prodati tretji osebi, bi vi prejeli nazaj dvojno aro. Tako to je, je lepo jasno določeno v zakonu in najbrž ste to vnaprej vedeli.

Tudi pogodba o ari (upam, da jo imate!) ti tukaj ne pomaga, ker najbrž tega, da "če boste kasneje ugotovili, da je stanovanje v stavbi, ki morda ne bo zdržala večjega potresa", niste napisali notri kot razlog, da se ara vrne. Torej prodajalec lepo postopa po zakonu, vi pa ste se prenaglili in sprejeli odločitev, ki bo za vas imela le finančne posledice (k sreči).

Zanimivo pa je, da prej nihče ni bil zaskrbljen za potrese, a zdaj pa kar naenkrat vse muči to. Jaz imam hišo protipotresno zavarovano, pa so se mi najprej smejali, zakaj toliko plačujem, no zdaj me pa sprašujejo o tem in svoje agente tudi. Kar naenkrat se moja odločitev nikomur več ne zdi neumna, nasprotno, mogoče so mi celo fouš, da imam to urejeno.
Default avatar
žal je tako je napisal/a:
Seveda razumem kaj je ara in seveda imamo pogodbo in seveda sprejmemo "kazen", hotela sem samo opozorit da ja, je potrebno take stvari res premislit v naprej. Nikogar ne obsojam, mogoče malce najino zaletavost, to je pa tudi vse.

Čustvena odzivnost je normalna, ko iščeš stanovanje tako dolgo in daješ vsak evro na stran, je to pač zelo težka šola in težko sprejet nekaj takega.

Je pa vsekakor bolje izgubit ta denar in si nekoč privoščit, kupit neko varno zadevo, kot pa da bi živela v tem stanovanju in ne bi vedla kdaj se bo stvar zrušila.
Pač jaz te informacije nisem vedela, samo sreča, da se o tem zdej tolk govori in da je ta informacija spet prišla na dan. Ne glede na vse, sem vesela, da se je tako izteklo.
Default avatar
Dobra šola je napisal/a:
Seveda je normalno biti jezen, ko izgubiš denar. Je bila ara 10 %? To je namreč veliko! Se pa vsi soočamo s tem pri nakupu nepremičnine. Včasih bi bilo dobro, da imamo kristalno kroglo, ki nam pove, kaj je pametno in kaj ne:)

Pa prej pišeš, da sta vidva že zaarala neke stvari, pa so se potem odločili za druge kupce. V tem primeru sta bila upravičena do vračila dvojne are. Upam, da je do tega takrat prišlo, tako da če ste pravilno postopali takrat in je bila ara v podobni višini, bi morala zdaj biti na nuli.

Upam, da najdeta dobro oziroma boljše stanovanje čimprej. Pri meni je bilo tako, da je šla ena nepremičnina, ki sva si jo res želela, drugemu kupcu, a potem je prišla boljša mimo. Tako da, vse je za nekaj dobro. Upam, da se tudi v vašem primeru pokaže tako.
Default avatar
Ne vem točno je napisal/a:
Ne, Türk živi v zgradbi čez cesto od teh dveh stolpnic, v stari, večnastropni hiši.
Default avatar
5 let stara je napisal/a:
Zelo pomembno je tudi na kakšnem terenu imaš hišo. Ilovnata ali barjanska tla zavalovijo in je učinek potresa zato močnejši. Najvarnejša varianta je montažna hiša ali hiša z AB skeletom na trdni ali prodnati podlagi. Prod ublaži tresenje, trdna oz. skalnata podlaga pa ga ne potencira. Teža samega objekta tudi vpliva na posledice potresa, zato bo v hiši z AB skeletom manj tresenja kot v kaki leseni ali montažni.
Default avatar
O katerih bodo stanovalci govorili in govorili ter nič zato naredili.

Default avatar
Obstajajo montažne rešitve je napisal/a:
A ve kdo kako je z bloki na Majaronovi? Dobila sem eno "vročo" ponudbo, več kot 70 kvm za 230.000€. Napol obnovljeno.
Plus je, da je blizu centra, torej si takoj na raznih delih mesta in dvigalo imajo v bloku. Res ogromno naselij ga nima (vse od Draveljske gmajne, Črnuč, pa do prehvaljenih Fužin, neverjetno res. Pa nismo leni, a kaj če si kdo poškoduje nogo, hrbet, potem mlade družine in troganje vozičkov, selitve, starost...).
Minus - mini balkončki, kot da ga ni in tudi zagotovljenega parkinga ni, oz je borba pred blokom in zdaj veliko vprašanje, bloki so bili zgrajeni pred letom 60. Imajo torej več kot 60 let. Je to potresno varno oz bo še stalo tudi brez potresa?
Kaj menite? Bi sprejeli tako ceno ali ni vredno?
Default avatar
central java je napisal/a:
pa to ne moreš nas spraševat. Vsaj jaz pojma nimam. Ugotovi, katera agencija ima te stvari čez (meritve ali kakorkoli se to imenuje). Pozanimaj se pri državni agenciji in to naj ti pokažejo črno na belem kako je s tem (ne pa rekla kazala).
Default avatar
agencija je napisal/a:
Hvala za tvoje mnenje. Verjamem, da kar eden tega ne ve. Tukaj se zadržuje ogromno ljudi in sigurno jih nekaj ali živi tam ali dela v gradbeništvu, se je zanimalo za nakup itd. Sigurna sem, da je veliko ljudi tozadevno podkovanih in sezannjenih s problematiko.
Če je kdo tak, naj se prosim javi.
In če kdo ve na katerem uradu ali agenciji preveriti za čisto konkretne stavbe, pa tudi prosim z besedo na dan.

A ni zanimivo, zdaj nihče nič ne ve o tem, niti kje pridobiti informacije. Ko bo fajn streslo, kar bo, in bodo mrtvi v stotinah in bodo osebe izgubile vso (še neodplačano premoženje), pa bodo tukaj komentarji, da so si ljudje sami krivi, da se niso nič pozanimali, kako so bili neodgovorni, da so se selili tja kamor vsi vejo, da ni varno, tako da jim je čisto prav.
Default avatar
central java je napisal/a:
Ob vsakem večjem potresu v okolici se po medijih pojavljajo raznorazni članki o potresni varnosti. Večkrat sem že prebrala, da se je v Jugoslaviji šele po potresu 1963 v Skopju začelo z bolj potresno varno gradnjo, naj bi bila takrat sprejeta tozadevna zakonodaja. Vsekakor jaz stanovanja v zgradbi, zgrajeni pred letom 1964/65, ne bi kupila. Niti ne brez balkona, brez dvigala in zagotovljenega parkinga. Pa če bi bila še tako "vroča" ponudba.