Bridka resnica je napisal/a: ↑
Zmotila sem se je napisal/a: ↑
Veliko sva se pogovarjala in mislim, da sva se zelo dobro in tocno razumela. Če bi mislila, da bo tako, ne bi zanosila (zato tudi v preteklosti nisem, ker enostavno tega nocem).
Zdaj se nisem pretirano pogovarjala z njim. Povedala sem mu, da sem žalostna, ker je tako. Znorel je, da je pač delal. Vec od tega se ne mislim prerekat. Tudi jaz delam. A vem, kaj je prioriteta. In vem, kaj je dogovor. Če rečem, da pridem domov ob 17ih, takrat pridem domov. Če ne morem, to sporočim. Ne pa samo pridem vsa crknjena 3 ure kasneje in to je to.
Razmišljam o tem, kako se pripravit, da bom bolj kot ne sama (kje najdem pomoc, kako se bom organizirala s službo, kako bom imela kaj časa zase vsake toliko). In hkrati razmišljam, da si tega res nisem želela. Da je mogoče bolje za vse, da grem po kakšni drugi poti. Mi je zal za tega otročka, da bi odraščal takole...
95% babnic se zmoti. Ali kot pravijo južnjaki posle y.e.b.a.n.j.a nema kajanja. Kar je je! Čaka te leto porodniške, ko boš imela čas razmisliti. Morda boš otroka vzljubila in ti bo samohranilstvo, bodisi dejansko bodisi v paru ( teh bab sploh ni malo) lažje.
Kaj misliš s skrajnimi scenariji? Detomor??? Zapustitev otroka očetu? Samo, če ima ta fotr finančno dobro stoječo zrelo in odgovorno mater (recimo ji tašča), ki bo lahko v resnici skrbela za otroka. Se ve, da mora biti tudi dovolj mlada in umsko in fizično dokaj zdrava.
Posvojitev? Veliko ljudi bi bilo zdravega belega otroka zelo veselo. Samo kam boš pa ti odšla. Kajti v naši mili domovini zate ne bo več življenja. Vse se zve in zlasti pri nas strahotno in pretirano obsoja.
Najbolje bo, da se pripraviš na resnično emancipirano življenje, sama z otrokom. Taka boš v veliki večini. Ne bo lahko, otrok bo za marsikaj prikrajšan tako materialno kot čustveno, a bo vsaj v družbi sebi enakih. Več kot polovica zakonov in partnerstev gre po gobe.
In ja, pozabi na koga drugega. Saj f.u.k fehtarjev ti ne bo manjkalo. Partnerja pa ne boš dobila. Nikakršnega, kaj šele takega kot bi si ga želela. Pa tudi bolje je tako. Pomisli samo na zlorabe otrok, ki so v takih zvezah bolj pravilo kot izjema.
Nič lepa slika se ti ne kaže.
Ampak, ne boj se! Zmogla boš, kot večina v tvojem položaju. Predvsem pa ne pozabi, da je v takem položaju večina žensk/mater.
Se strinjam delno s teboj. Ogromno žensk ostane bolj ali manj samih v skrbi za otroka/gospodinjstvo.
Imam precej kolegic, ki imajo mlajše otroke, tam do cca 6 let. In vsaj 2/3 jih ima ta problem, da je mož večino časa odsoten, ko je doma pa ni nič od njega.
Glede na to, kar sem od njih slišala in videla, bi rekla, da se jih je dejansko "zmotilo", oziroma res izbralo neustreznega moškega za očeta svojih otrok bolj malo. V večini imajo čisto ok moške, ki pa žal nič dovolj dobro ne naredijo. Otroka ne držijo prav, ne znajo ga prav previt, oblečt, ne dajo mu prave hrane, ne igrajo se pravih iger, ne obesijo prav perila, potem pa še narobe zložijo itd., itd... Vse te ženske začnejo svojo zgodbo z besedami v smislu "prva 2 meseca mi je pomagal, potem pa vsak dan manj, zdaj sem za vse sama, on pa samo pred tv-jem, ko je doma". Sem ogromnokrat videla, ko je mož vzel dojenčka, ona pa priletela kot furija češ "kako ga to držiš, daj sem, ga bom jaz vzela". Hja, moške pač po določenem času vse skupaj mine.
Nikakor ne pravim, da se ene ne zmotijo. Veliko je moških, ki govorijo eno, v resnici pa so vlogi očeta čisto nedorasli, ker so še sami napol otroci. Velikokrat to pride nekako na plano šele, ko se otrok rodi in je treba prevzet odgovornost.
Druge hočejo otroka po vsej sili in partnerja povsem preslišijo, ko jim proba dopovedat, da še ni pripravljen. Raje same pri sebi sklenejo, da se bo spremenil, ko bo otrok na svetu, potem pa kukulele, ko se to ne zgodi. Tak moški bo imel mogoče čez xy let z drugo žensko otroke in bo najboljši ati na svetu tem otrokom. Prvemu pa nikoli...
Cel kup je takih, ki bi rade zakrpale odnos z otrokom.
Pa takih, ki od partnerja pričakujejo neko popolnost, ki so si jo zamislile in ne cenijo partnerjevega truda.
Po drugi strani pa veliko moških težko deli partnerko z otrokom, imajo težave s tem, da ni vedno vse tip top pospravljeno, da njej mogoče ni do spolnosti, da je njeno telo drugačno, da ona kar naenkrat nima časa zanj....
Kljub vsemu je tudi veliko takih, ki smo se za otroke odločili skupaj, ki se zavedamo, da otrok ni center sveta, niti družine, ker smo v družini vsi enako pomembni in se upoštevajo zmožnosti/želje vseh. Taki, ki si delimo svoje pomisleke in strahove in si ne očitamo vse vprek, ampak se sproti prilagajamo in si pomagamo, ker se imamo radi in cenimo drug drugega.
V katero skupino spada avtorica ne vemo, to bo morala razčistit ona sama s seboj in s svojim možem. Ima pa on sigurno ravno toliko strahov in pomislekov, kot ona.