Starševski čvek

Vesela nato pa šok

Default avatar
Dobila sem sluzbo. Vsa vesela po 3 letih in po taksni situaciji s virusom. Berem, minimalna placa leta 2020 940€ bruto, letos z januarjem 2021 1050€. Kako lahko meni ponudijo bruto niti 900€ ne?
Priponke

profimedia-0138519325.jpg
(61.37 KiB)

Default avatar
Trdinka je napisal/a:
Dobrodošla v deželi hlapcev.
Default avatar
dežela slo korupcije , alkohola in samomora


dežela hlapcev je napisal/a:
Default avatar
Če imaš v pogodbi manj kot minimalca, ti bodo morali doplačati razliko do minimalne plače. To ni nič neobičajnega, veliko ljudi ima tako situacijo.
Default avatar
Ne sprejet dokler nebo dva jurja.
Default avatar
Minimalno plačo boš dobila je napisal/a:
A ni po zakonu doloceno z januarjem letos 1050 bruto? Kako lahko dajo pod 900€?
Default avatar
Trdinka je napisal/a:
Ne razumeš. Tebi mara delodajalec, če boš delala ves mesec, izplačati 1050 eur. Tvoja osnova je pač manjša. Se pravi, če boš na bolniški, boš dobila 80 % od tvoje osnove. Tudi pokojnina se računa iz osnove.
Default avatar
Večer je napisal/a:
Na tak način šparajo. Vsi dodatki so obračunani po osnovi in vse ostalo. Dodatek do minimalne plače je kozmetični dodatek, še ena od nebuloz plačnega sistema.
Default avatar
Večer je napisal/a:
Ne, zal nisem razumela. Pisejo bruto placa po zakonu 1050 to je 736€ in vsi dodatki vzeti iz minimalne. Tudi delovna doba. Oni ti dajo osnovno toliko koliko jim ugaja. Kaksna pokojnina bo potem, ce ni bruto placa niti 900€. Zdaj pa vsaj vem zakaj ljudje po 40.letih imajo manjso pokojnino od 560€.
Vedela sem, da bo minimalna placa. Ampak bruto me je sokiral 200€ manj.
Default avatar
Večer je napisal/a:
Ni res.
Bolniška do 30 dni se računa iz zadnje ali pa zadnjih treh skupnih bruto plač.
Bolniška nad 30 dni se računa iz skupnih bruto plač preteklega leta.
Pokojnina se računa iz letnih plač oz.prispevkov, celo ločiti je treba, koliko je bilo dejanskih plač z dodatki in koliko nadomestil zaradi bolniške (izjema je krvodajalstvo, ki se šteje k plačam).

Za avtorico pa - to je tvoja osnovna plača. Ki je lahko nižja od minimalne. In minimalna je tudi nižja od minimalne osnove za prispevke.
Dobila boš dodatek do minimalca in potem še ostale pripadajoče dodatke (delovna doba...).
Default avatar
ni res tole je napisal/a:

Tako je.


Ne vem kako si upate eni pisat nekaj kar ni res in na kar se ne spoznate.
Default avatar
Tega sistema res ne razumem in ta minimalc bi morali sploh prepovedati oziroma ga dovoliti le v izjemnih primerih in za omejeno obdobje, če delodajalec dokaže slabo likvidnost in tudi sebi seveda zniža plačo ta čas!!!!

Moja prijateljica dela v invalidskem podjetju, dela tisto, za kar ima izobrazbo, pa prav tako dobiva manj kot minimalca. Ne vem, kako je s sodelavci, predvidevam, da isto.
Ko govorijo o prekarnem delu, takšnih primerov nihče ne omenja.
Default avatar
res je noro je napisal/a:
Večina tistih (še) brez napredovanj, ki delajo delo za V.stopnjo, bo dobilo dodatek do minimalca!
Tudi tisti z enim PR napredovanj bodo še vedno pod minimalcem!
Default avatar
Obelodanite podjetje!

Dokler ga boste ščitili s skrivanjem ne bo nihče vedel in tudi nihče reševal!


In ne se čudit, če bo penzija samo 350 €!
Default avatar
Govorimo o več zadevah. Predvidevam, da je v vašem primeru tako kot je že nekdo zgoraj napisal.

Torej vaša osnovna plača je 900. Poleg tega boste dobili tudi razliko do minimalne plače, ki je 940 in dodatke (minulo delo, izmensko delo, pogoji dela...).

Nekaj povsem drugega pa je znesek 1.050. To je najnižja osnova d katere mora delodajalec plačati prispevke. Tudi če je vaša plača nižja od tega zneska, mora delodajalec obračunati in plačati prispevke od tega zneska, vendar pa se to ne pozna na vaši neto plači.

Sedaj objavljan neto znesek 736 je pa spet ne ''bombonček''. V praksi je tak neto mogoč, če se obračuna dodatna olajšava dohodnine. Na ta način čez leto dobivate višjo neto plačo. Problem nastopi pri letnem obračunu dohodnine, saj v primeru, da ste prejeli še kakšno drugo nakazilo (npr nagrado, stimulacijo...), preidete v višji dohodninski razred in morate doplačati dohodnino.

Upam, da sem kaj pomagala.
Sem pa tudi sama enkrat podpisala tako pogodbo z zelo nizko osnovno plačo. Ker so mi obljubili precej visok variabilni del. In povem, da so obljubo držali. Moja plača v resnici ni bila niti slučajno tako nizka kot je bilo navedeno v pogodbi. Dodatki so jo praktično podvojili.
Default avatar
Ni problem v vsoti, ki ti jo podjetje izplača. Res je, dobiš minimalca + dodatke. Problem je, ker se določene stvari obračunavajo procentualno glede na osnovno plačo. Recimo varnostniki imajo cca. 500 eur dodatka do minimalne plače. Kar pomeni, da red dobijo izplačano celotno minimalno + malico + prevoz. Drugi dodatki pa so v procentih glede na osnovno plačo. Recimo nočne ure recimo 10 %, ki pa jih ne obračunajo na 940 osnove, ampak na 440, kolikor je dejanska osnovna plača. Je pa kar razlika dobiti dodatno 94 bruto ali 44 bruto. Ali procenti za minulo delo. Je že res, da dobiš minimalca + dodatek na minulo delo. A se dodatek obračuna od osnovne plače in ne od minimalne.
Ni vseeno ali je osnovna plača minimalec ali pa nižja osnovna plača in dodatek do minimalca.
Default avatar
Vesel oče je napisal/a:
Prispevki se plačujejo od minimalne osnove za prispevke, ki so še višji od minimalne plače in pokojnina se obračunava glede na plačane prispevke!

Skratka, ne bluzi, ker nimaš pojma!
Default avatar
Minimalna penzija je bila 560€ in se nekaj za 40 let dela. Potem zakaj ljudje dobijo pokojnino pod 560€ pa ceprav so delali 40 let. Potem je kriva osnovna placa?
Kako je pokojnina obracunana? Na osnovno placo? Ali neto. Ker ce je obracunana na osnovno placo le ta je pod 900€ in je 63% potem je logicno, da ne dobis 560€.
Default avatar
Trdinka je napisal/a:
penzija je v Sloveniji odvisna predvsem od trenutnih domislic aktualnih vlad, ki lahko zakon spreminjajo kot se jim zahoče.
Hec je, da je v bistvu izračun za pokojnino res teh 63%.
Ampak za tiste, ki imajo zelo nizke dohodke, se to ne upošteva, ampak se potem penzija zaokroži navzgor na 560 evrov.
Tako da se goljufanje in izplačevanje dodatkov in delo na črno še kako zelo splača.
Default avatar
Priznam, res ni moje področje.

Če sem vas prav razumel, ima npr. varnostnik z 400 € osnovne plače, kot je nekdo gor napisal hipotetično enako penzijo kot zaposleni z minimalnim dohodkom, karkoli že to pomeni?


Hvala za odgovor!


Vesel oče