Dobila sem sluzbo. Vsa vesela po 3 letih in po taksni situaciji s virusom. Berem, minimalna placa leta 2020 940€ bruto, letos z januarjem 2021 1050€. Kako lahko meni ponudijo bruto niti 900€ ne?
Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!
Trdinka
(61.37 KiB)
dežela hlapcev
Dobrodošla v deželi hlapcev.Trdinka je napisal/a: ↑Dobila sem sluzbo. Vsa vesela po 3 letih in po taksni situaciji s virusom. Berem, minimalna placa leta 2020 940€ bruto, letos z januarjem 2021 1050€. Kako lahko meni ponudijo bruto niti 900€ ne?
ne se delat uboge
dežela hlapcev je napisal/a: ↑Dobrodošla v deželi hlapcev.Trdinka je napisal/a: ↑Dobila sem sluzbo. Vsa vesela po 3 letih in po taksni situaciji s virusom. Berem, minimalna placa leta 2020 940€ bruto, letos z januarjem 2021 1050€. Kako lahko meni ponudijo bruto niti 900€ ne?
Minimalno plačo boš dobila
Rambo
Trdinka
A ni po zakonu doloceno z januarjem letos 1050 bruto? Kako lahko dajo pod 900€?Minimalno plačo boš dobila je napisal/a: ↑Če imaš v pogodbi manj kot minimalca, ti bodo morali doplačati razliko do minimalne plače. To ni nič neobičajnega, veliko ljudi ima tako situacijo.
Večer
Ne razumeš. Tebi mara delodajalec, če boš delala ves mesec, izplačati 1050 eur. Tvoja osnova je pač manjša. Se pravi, če boš na bolniški, boš dobila 80 % od tvoje osnove. Tudi pokojnina se računa iz osnove.Trdinka je napisal/a: ↑A ni po zakonu doloceno z januarjem letos 1050 bruto? Kako lahko dajo pod 900€?Minimalno plačo boš dobila je napisal/a: ↑Če imaš v pogodbi manj kot minimalca, ti bodo morali doplačati razliko do minimalne plače. To ni nič neobičajnega, veliko ljudi ima tako situacijo.
Šparanje
Na tak način šparajo. Vsi dodatki so obračunani po osnovi in vse ostalo. Dodatek do minimalne plače je kozmetični dodatek, še ena od nebuloz plačnega sistema.Večer je napisal/a: ↑Ne razumeš. Tebi mara delodajalec, če boš delala ves mesec, izplačati 1050 eur. Tvoja osnova je pač manjša. Se pravi, če boš na bolniški, boš dobila 80 % od tvoje osnove. Tudi pokojnina se računa iz osnove.Trdinka je napisal/a: ↑
A ni po zakonu doloceno z januarjem letos 1050 bruto? Kako lahko dajo pod 900€?
Trdinka
Ne, zal nisem razumela. Pisejo bruto placa po zakonu 1050 to je 736€ in vsi dodatki vzeti iz minimalne. Tudi delovna doba. Oni ti dajo osnovno toliko koliko jim ugaja. Kaksna pokojnina bo potem, ce ni bruto placa niti 900€. Zdaj pa vsaj vem zakaj ljudje po 40.letih imajo manjso pokojnino od 560€.Večer je napisal/a: ↑Ne razumeš. Tebi mara delodajalec, če boš delala ves mesec, izplačati 1050 eur. Tvoja osnova je pač manjša. Se pravi, če boš na bolniški, boš dobila 80 % od tvoje osnove. Tudi pokojnina se računa iz osnove.Trdinka je napisal/a: ↑
ni res tole
Ni res.Večer je napisal/a: ↑Ne razumeš. Tebi mara delodajalec, če boš delala ves mesec, izplačati 1050 eur. Tvoja osnova je pač manjša. Se pravi, če boš na bolniški, boš dobila 80 % od tvoje osnove. Tudi pokojnina se računa iz osnove.Trdinka je napisal/a: ↑
babica od
ni res tole je napisal/a: ↑Ni res.Večer je napisal/a: ↑
Ne razumeš. Tebi mara delodajalec, če boš delala ves mesec, izplačati 1050 eur. Tvoja osnova je pač manjša. Se pravi, če boš na bolniški, boš dobila 80 % od tvoje osnove. Tudi pokojnina se računa iz osnove.
Bolniška do 30 dni se računa iz zadnje ali pa zadnjih treh skupnih bruto plač.
Bolniška nad 30 dni se računa iz skupnih bruto plač preteklega leta.
Pokojnina se računa iz letnih plač oz.prispevkov, celo ločiti je treba, koliko je bilo dejanskih plač z dodatki in koliko nadomestil zaradi bolniške (izjema je krvodajalstvo, ki se šteje k plačam).
Za avtorico pa - to je tvoja osnovna plača. Ki je lahko nižja od minimalne. In minimalna je tudi nižja od minimalne osnove za prispevke.
Dobila boš dodatek do minimalca in potem še ostale pripadajoče dodatke (delovna doba...).
res je noro
visoke plače v JS
Večina tistih (še) brez napredovanj, ki delajo delo za V.stopnjo, bo dobilo dodatek do minimalca!res je noro je napisal/a: ↑Tega sistema res ne razumem in ta minimalc bi morali sploh prepovedati oziroma ga dovoliti le v izjemnih primerih in za omejeno obdobje, če delodajalec dokaže slabo likvidnost in tudi sebi seveda zniža plačo ta čas!!!!
Moja prijateljica dela v invalidskem podjetju, dela tisto, za kar ima izobrazbo, pa prav tako dobiva manj kot minimalca. Ne vem, kako je s sodelavci, predvidevam, da isto.
Ko govorijo o prekarnem delu, takšnih primerov nihče ne omenja.
Vesel oče
matematična
Problem nastane
ne bluzi
Prispevki se plačujejo od minimalne osnove za prispevke, ki so še višji od minimalne plače in pokojnina se obračunava glede na plačane prispevke!Vesel oče je napisal/a: ↑Obelodanite podjetje!
Dokler ga boste ščitili s skrivanjem ne bo nihče vedel in tudi nihče reševal!
In ne se čudit, če bo penzija samo 350 €!
Trdinka
loto zadetek
penzija je v Sloveniji odvisna predvsem od trenutnih domislic aktualnih vlad, ki lahko zakon spreminjajo kot se jim zahoče.Trdinka je napisal/a: ↑Minimalna penzija je bila 560€ in se nekaj za 40 let dela. Potem zakaj ljudje dobijo pokojnino pod 560€ pa ceprav so delali 40 let. Potem je kriva osnovna placa?
Kako je pokojnina obracunana? Na osnovno placo? Ali neto. Ker ce je obracunana na osnovno placo le ta je pod 900€ in je 63% potem je logicno, da ne dobis 560€.
Vesel oče