Starševski čvek

Vodnik v jami neusmiljen do otrok

Default avatar
Sem bila v eni turistični jami. Sredi ogleda je začel en otrok jamrat, da mora nujno na WC. Mamica je prosila, če sme fant to opravit v jami. Vodnik ni pustil. Kako naj 7 letni otrok zdrži eno urno razpredanje o jami, če ga tišči na WC? Ne štekam zakaj ne bi smel opraviti v jami, samo smo zunaj, v naravi? No fant se je polulal v hlače.
Potem še v eni drugi jami. Tam je bila deklica 5 let, tudi nobenega razumevanja s strani vodnika.
A so res vsi vodniki samo vase zavarovani? Ne vidijo nič obiskovalcev?
Priponke

profimedia-0133570414.jpg
(166.85 KiB)

Default avatar
Zakaj ga ne naučite, da se v takih primerih lula v flaško, potem pa zlije vodniku za vrat?
Default avatar
Ampak res, to bi bila dobra ideja.
Res ne vem zakaj ne more deklica ali fantek pač opraviti tam v jami svojo potrebo. Bi si tak vodnik res zaslužil, da mu tisto scalino zlijejo za vrat.
Da ne omenjam tega, da so vodniki pogosto tako dolgočasni za otroke, da ti tisto uro umirajo od dolgčasa. Kot, da otroci ne bi bili obiskovalci, nobene posebne otroške razlage.
Default avatar
Am, kaj je s teboj narobe?
To je skrbno varovana naravna dediščina, kjer so PRAVILA, tako kot v muzejih, galerijah ipd. In Čisto odkrito, to je naloga staršev, da poskrbijo, da se otroci razrešijo teh pritiskov izven teh okoliščin. Kako bi bilo, če bi vsi kar scali vsepovprek po jami? A si smešna? Če sta samo v vaši skupini bila že dva starša tako neodgovorna in ignorantska, razmišljaj, koliko je takih nasploh, čez dan, teden, mesec. Ja, najboljše, da se vsi povprek olajšate kar tam, v jami, da bo vaš urin smrdel še tisočletja in razžiral nekaj, kar je potrebovalo MILIJONE LET, da se ustvari.
Otrok ni kriv, se mi smili - samo starši več ne znajo presoditi kdaj, kaj, kam in zakaj.
Default avatar
jamska obiskovalka je napisal/a:
Zakaj pa vlačite mularijo v jame, če ne more eno uro zdržat brez scanja?
Default avatar
Tisti, ki mislite, da gre otrok lahko na ukaz lulat pred obiskom jame ali pa da lahko zdrži eno uro potem, ko ga začne tiščati, nimate otrok :-))) Dejansko je problem, muzeji in galerije imajo WC-je, jame pač ne. Po eni strani razumem, da je to naravna dediščina in ne moreš kar počepniti, kjerkoli si izmisliš, po drugi strani pa - če imaš vodene oglede in zanje računaš, je treba poskrbeti tudi za infrastrukturo in to vključuje wc, kakršen koli že.
Default avatar
Ma kaki vodniki so to. Razlaga popolnoma neprimerna za otroke.
WC so sicer tam, ampak zunaj.
Pa saj otrok ne bi scal po kapnikih, bi pač tam zraven poti opravil.
In ja, če je ogled eno uro, in otrok po pol ure reče, da ga lulat, ne more potem še pol ure čakat.
Default avatar
Moteče je tudi to, da v jami ni nobenega avtomata za pijačo in prigrizke, ker so otroci stalno lačni in žejni.
Default avatar
WC bi bili lahko nevarni ali celo usodni. V njih se skrije kak peder in preži na žrtev...
Default avatar
Gargameliosso je napisal/a:
To ravno ne.
Ampak res bi imeli pa lahko kaj pred jamo. Ena izmed jam ima to pred vhodom.
Pri drugi pa pred vhodom ne dobiš niti vode za popit. Niti ti ne dovolijo pustiti smeti dam. Pravijo, da morajo vse na hrbtu v dolino odnesti. Niti mamici, ki je previla otročka, niso dovolili, da bi plenice pustila tam. Je morala tiste plenice potem v svojo torbico tlačit.
Default avatar
Ampak res, vsi ti mali otročički imajo ful od ogleda jam. Mogoče se bodo morali tudi starši kdaj vprašat, ali je neka zanimivost primerna za otroke ali ne. In NE ni mogoče VSEGA prilagoditi otrokom, včasih morajo pač "malo zrasti". In če starš pred vhodom v jamo ne more dat otroka še lulat ... pa dajte no.
Default avatar
Gotovo niste ne prvi ne zadnji s tem problemom. Mislim pa, da je vodnik imel prav, saj če bi se kar lotili scat po jamah, bi to zaudarjalo... potem bi se pa spet pritoževali, da plačujete za vstopnino, jama pa vsa smrdeča... Sicer bi to lahko naredili tudi naskrivaj, in verjamem, da to večina tudi žal počne... a potem smo spet pri problemu zaudarjanja in uničevanja jame...
Default avatar
jamska obiskovalka je napisal/a:
Čaki - kaj? Dojenčka je vlekla v jamo?
Zakaj pa?
Default avatar
jamska obiskovalka je napisal/a:
in po tvojem bi morali drugi njene usrane plenice nazaj nosit???
ali bi jih naj tam pustila, da ležijo in razpadajo naslednjih 50 let?
Default avatar
jamska obiskovalka je napisal/a:


Ja, res ubogi. Iz planin je že navada, da vsak sam nosi svoje smeti v dolino. Danes pa je potreben hotel A kategorije sredi vsake narave...
Default avatar
Lahko bi v jamah namestili tudi kakšna igrala za otroke, ki jim je sam ogled dolgočasen.
Default avatar
potrebna je organizacija, kako bi bilo če bi cela jama smrdela po urinu. vzgoja staršev in v nadaljevanju tudi otrok, tako pa se kot telički zapodite v gmajno, sedaj pa napad!!!
Default avatar
Gargameliosso je napisal/a:


Ne samo igrala, tudi televizijo in sladoled, da o wc-ju niti ne govorimo...
Default avatar
Gargameliosso je napisal/a:
Ja kakšen trampolin bi prav prišel, pa TV z risankami tudi. Mogoče bi še kakšen svetlovod potegnili, da bi imeli otroci sončno svetlobo.
Default avatar
Potem pa še wi fi -ja ni.