Starševski čvek

Kdaj imeti otroke? Včeraj smo ...

Default avatar
Ko sta oba zato, vseeno pa čim prej. Danes pri 30+ imam dva osnovnošolca, medtem ko večina prijateljic še vozička prvega ali drugega otroka. Jaz pa imam iz leta v leto manj dela z otrokoma, bolj sta samostojna, potrebujeta le še sem ter tja kako usmeritev.
Default avatar
Moja tašča ni imela probleme z menstro, niti z meno. Vse smo si različne logično da potem take ženske ne razumete. Jaz imam tako hude pmsje, da vem, da bo mena grozna, ni fora fizično ampak psiha, hormoni in ni šans, da bi mela še najstniške težave takrat. Nisem mazohist!
Default avatar
svetigralko je napisal/a:
ostalo ne vem, vsak po svoje, se pa strinjam s tem zelo.
Default avatar
svetigralko je napisal/a:
Kdajkoli, če gre za čustveno zrela in odgovorna osebka, in nikoli, če ne izpolnjujeta tega pogoja.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar
Moji otroci so kompletno človeštvo.
Default avatar
"prej frej in da imaš tako še kaj od življenja"

Za takšne je imeti družino neka "dolžnost odraslega" in bo to za njih neka muka in se stalno pritoževal kak morajo delati pa kak ni denarja pa otroki tisto pa žena ono... Halo, družino imaš da si srečen v srcu pa čeprav delaš 16 urne dneve v tujini. Poglej si filipince na ladjah ko po eno leto ne vidijo doma. To ne sme biti ovira.

Ali pa da je tipičen voznik BMWja ki samo gleda kdaj lahko gre ven na pir....

Otroka imaš ko veš z denarjem, znaš skuhat ko je kriza, imaš gretje/hlajenje, take osnovne stvari in KO SE ZAVEDAŠ DA LAHKO DOBIŠ OTROKA Z MOTNJAMI V DUŠEVNEM RAZVOJU.

Taki ki hočejo "prej biti fraj" ker še nimajo razčiščenih ciljev življenja se bo najbolj zasral če rodi kakšnega ki rabi nego do konca življenja. Imam teto ki si niti masla ne ve iz hladilnika vzeti, sestrična pa je dobila otroka ki ne zmore govoriti in rabi posebno šolo.

Če si ne predstavljaš življenja s kakšnim primerom iz društva Sožitje, potem OTROCI NISO ZA VAS.
Default avatar
... tisti, ki ‘dela’ otroke po načelu, da si potem frej .... je zame ovca.
Kje je zakonsko določeno, da moraš imeti otroka?
Btw .... kaj pa potem tisti, ki so cel lajf frej?
A goljufajo?
Default avatar
Ko sta oba finančno in čustveno zrela za otroka in nič prej. Eni to dosežejo pri 20ih eni pri 30ih eni nikoli. Določati neka leta je neumnost.
Jaz v zgodnjih 20ih nisem bila zrela za odgovornost materinstva. Otroke sem rodila med 29. in 35. letom. Da imaš pa otroke na grbi starih staršev je pa infantilno - otrok je finančna, časovna, čustvena, vzgojna, itd. odgovornost staršev in ne dedkov in babic.
... je pa po 35.letu večji riziko bolezni in komplikacij tako pri mami kot otroku. Odloča se pa vsak sam... (moja cimra v porodnišnici je bila krepko čez 40 pri 1. otroku, jaz se tega ne bi šla, njej je ustrezalo - je kar žarela)
Default avatar
Nikoli ker ne bo sluzbe ki je pogoj za druzino! Nevem zakaj v brezposelnost vlacite tudi otroke? Nevem.
Default avatar
Mladi, do 30 let mora imeti ženska. Jaz sem imela 28 let, idealno, služba je bila urejena, streho nad glavo sva si uredila ... Nikoli ampak res nikoli ne bi imela otroka pri 40-ih, nimam energije za to.
Default avatar
Danes je imeti otroke pravzaprav težko. Ker gre za dve popolnoma logični, dokazani teoriji.
Biološko gledano je najbolj imeti otroke med 20-27 leta. Pa ne mi s fit mamicam pri 40.
Druzbeno gledano je najbolje imeti otroke, ko si zrel na vseh področjih-imaš štalco, mali več razuma, najdeš ustreznega partnerja, imaš mali življenjih izkušenj. To je med 30-40.
Kako se kdo počuti, kako si kdo razporeja in usmerja svoje življenje, prioritete in cilje, pa je odvisno od posameznikov, ki se za otroka odločita. Zanju je vsak trenutek pravi oz. napačen. Kdo sem jaz, da se v to vtikam, nisem v njegovih čevljih.
Še najbolj so hecni tisti, ki glede takšnih odločitev sprašujejo druge. Če si nekaj želiš in si pripravljen delat, sprejet odgovornost, potem pač sprejmeš odločitev, naj gre za službo, hišo, otroka ali psa. S primernim zrelim odnosom in odgovornostjo, jasnim ciljem človek zmore marsikaj, skoraj neodvisno od širših družbenih razmer.
Default avatar
Takrat, kadar se pocutis zrelega in odgovornega ter imas neke svoje finance. Ne pa, danasnji mladi (nekateri) zaradi pritiska okolice , da do 30 moras imeti otroka zenske najdejo moskega ali obratno, nahitrco v enem letu vse od poroke do otroka a sploh se se prav nepoznata. Potem so pa mamice samohranilke. Boljs se res prepricat preden se otrok dela, da je res to to pa tudi, ce je kasneje kot pa, da se forsira nekaj. Ogromno taksnih primerov je potem pa otrok trpi.
Default avatar
Zdravo!

Pri nam je bilo tako..

Pri 16-tih letih sem se s svojim fantom (sadaj možem) preselila na svoje, dokončala srednjo šolo, ter si našla zaposlitev.

Sem mnenja, da če želiš imeti otroka, moraš vsaj to imeti poštimano, da bo ta sit in imel streho nad glavo.

Kot drugo pa, da sta oba dva starša na to pripravljena. Moj je bil za otroke nekoliko prej kakor jaz, je pa res da je on tudi od mene starejši 3 leta.

Šele ko sem sama začutila željo po otrocih, ter se zavedala, da sem dovolj zrela oz. se znati postaviti v vlogo mame, sva s partnerjem začela delati na tem.

Prijelo se je praktično takoj, po prvem nezaščitenem odnosu. Prva nosečnost pri 21-tih letih.

Sama sem si postavila mejo, da želim imeti otroke do mojega 25-tega leta.

Žensko telo je v 20-tih najbolj pripravljeno na to. Res pa je, da v časih kakršnih smo, nekateri niso psihično najbolje pripravljeni.

Kar se tiče mene, me je življenje spravilo v to, da sem morala postati čim prej samostojna. Odrasti hitro. Tukaj nisem imela izbire.

Je pa nekaj, mlademu staršu se je veliko lažje soočati z malimi. Ni se ti problem loviti po štirih za otrokom, ni se ti problem igrati, tekati za njim, na vse gledaš kot na izziv, imaš energijo, moč da si jim lahko kos.

Moje mnenje iz mojih izkušenj. Če bi izbirala še enkrat, bi želela narediti isto. Biti mlad starš.

L.p.
Default avatar
Takrat je napisal/a:
to se pač tako reče in dvomim, da kdo misli, da komaj čaka, da se bo losal svojih otrok. Jaz jim imam zdaj 40 in imam 16 in 13 letnika. Lahko rečem, da sem že fraj. To zame pomeni to, da sta toliko samostojna, da če manjkam en dan, se ne bo svet podrl. Lahko se posvečam svoji karieri, zdaj je najboljši čas za to. Nisem omejena zaradi bolovanj za nego otroka, fanta pa mi lahko že kaj pomagata (pri gospodinjskih opravilih in pri poslu). Ko sem na koncu dneva utrujena, se skupaj kaj pogovorimo ali nasmejimo, nimam še skrbi, da bodo pravočasno okopani v postelji. Naslednja stvar je to, da greva lahko z možem brez slabe vesti sama na oddih in sva še dovolj mlada, da počneva vse neumnosti...
No, jaz sem se za otroke odločila pri 24. zaradi tega, ker nisem imela službe in sem izkoristila čas. To seveda pomeni, da smo živeli dokaj skromno in moji otroci niso imeli vse najmodernejše šare iz babycentra. En minus je bil tudi ta, da smo bili prvi v družbi in smo kar naenkrat ostali sami, vsi mislijo, da zaradi otroka nimaš več časa.
Tako bi na koncu rekla, da imej otroke takrat, ko se čutiš pripravljen, pa tudi če na spisku ni še vseh kljukic. Hitro postane pozno, pa se ne prime takoj, na koncu si res najstarejši na valeti....
Default avatar
svetigralko je napisal/a:
Popolnoma napačna debata!!!

Otroke izsiljujejo samo babe, moškim se fučka za to! Baba se hoče splodit in v to potunka moškega, to je vsa umetnost! Potem mu pa najeda, da je otrok "najin" pa "midva" sva ga hotela in blablabla. NE! Babe si uturite v svoje menstrualne možgane, da hočte otroke, ker dobro veste, da za drugega na tem svetu niste koristne!

Debata gre kvečjemu lahko na vprašanje, kdaj poturiti moškemu otroka.

Še bolj smiselna pa je debata, zakaj bi morali moški imeti kakršno koli dolžnost do vašega nafúka, ki ste ga izsilile! Če vas je enkrat pofukal, ga to ne obvezuje k ničemur!!!
Default avatar
eno so osebna mnenja drugo je statistika. Danes imajo ženske v povprečju pri 30 prvega otroka
Default avatar
mene pa čudi, da se v tej temi, ki se itak ponavlja in meseca v mesec vedno samo dva pola staršev, ki se dajejo med seboj, obema pa je skupno to, da so jim otroci največja muka, ki se jim v življenju zgodi in zato računajo najbolj na to, kako se jim čimprej losat. Pri tem običajno mladi starši večino skrbi za otroke preložijo na svoje starše in seveda potem lahko pisarijo, da moraš otroke imeti mlad, da se lahko z njimi loviš, kotališ, saj vse drugo delo opravijo njihovi ne več tako mladi starši. Na drugi strani pa tisti, ki menijo, da si moraš najprej ustvariti določene pogoje, se izživeti, saj je s prihodom otroka konec "življenja".
Meni pa je optimalno, da imaš vsaj tri otroke in to tekom daljšega časovnega razdobja. Vsako obdobje ima svoj čar. Ženske tako izživijo svojo materinskost (moškim je za otroke bolj vseeno), vseh svojih frustracij ne živijo le na enem otroku...., ko so prvi otroci večji, ima za seboj še mlajše in ni take krize ob praznjenju gnezda.
Default avatar
Tričetrt familij, ki jih poznam in imajo male otroke, imajo stare starše še v službah.
Moja tašča recimo dela petek in svetek popoldan in dopoldan, sobote in (no sedaj več ne ali kako imajo v trgovinah) nedelje. Z njo si nimaš kaj dosti za pomagat.
Poznam kar nekaj "mladih družin", kjer mamica ali ne dela ali pa dela polovičen delavnik, ker so sami za vse.
Default avatar
nisem mlad starš pa vseeno je napisal/a:
ja kaj pa si pričakoval? da ga boš namočil, potem pa otroka v petek po vrtcu odpeljal k tašči in ga v nedeljo skupaj s paketi za hrano za cel teden in opranimi cunjami prevzel?
Default avatar
djhxcjh je napisal/a:
Odvisno kdaj si spet pripravljen spet it v šolo in se spet matrat jovo na novo plus dodatne skrbi. Marsikomu se to ne da takoj po študiju in imajo raje malo več svobode, nekatere potem prime in grejo v akcijo, druge nikoli, tretji si raje nabavijo živalco.