Starševski čvek

program Svit

Default avatar
Kakor sem napolnil 50 let so mi iz Svita začeli pošiljat vabila in prijavnice. In tako me že nekaj let gnjavijo s tem njihovim sranjem. Dosadni so da je kar hudo. Pa mislim, da to nema nigdje na svetu. Razen pri nas na Balkanu.
Default avatar
Uh, si predstavljam, da je res dosadno enkrat na 2 leti dobiti neko vabilo, ja.
Default avatar
Problem je, da nihče kdor se udeleži programa in mu pokaže izvid pozitiven ne mora vedeti ali je to res ali ni res. Ne razumem zakaj ta program svit tako intenzivno propagirajo.
Default avatar
x y z je napisal/a:
Nihče te ne sili, da se vključiš v ta program. Vrzi vabilo v smeti in si rešen...
Drugače pa kratek dopis, da si tega ne želiš in da te to moti!
Nekdo drug ti bo hvaležen, ker mu bodo pravočasno odkrili raka!
Default avatar
Takole je je napisal/a:
To je res kar pravite. Navkljub temu mi pri tem programu še vedno nekaj smrdi.
Se opravičujem, ker zdravnikom ne zaupam najbolj.
Default avatar
Svoje čase so zdravnikom rekli bogovi v belem in te bogove je strahotno težko zdraviti.
Default avatar
Herman celjski je napisal/a:
In kako pridejo do tvojih podatkov ?
Spet je nekdo brez našega dovoljenja delil naše podatke neki organizaciji.
Default avatar
Madona ste eni čudni. SVIT je še ena redkih stvari, ki je zastonj .
Ne razumem ljudi, ki vržejo vabilo v koš. Ali je to res le občutek sramu pred zaključkom prebavnega trakta. Je to privzgojeno?
Pri meni je bil izvid dvakrat negativen, tretjič pa štala. Brez SVITA bi šla stvar v raka. V nekaj dneh po ividu sem bil že na mizi. Skrajšan sicer za 30 cm črev, vendar še vedno uživajoč telečjo kračo na Slavkovem domu:)
Pošljite tisti vzorec, ena skrb manj.
S spoštovanjem
Default avatar
Tko bom rekla, dohtarjem se pa glih jebe za eno rit, če hočeš sodelovat daj, če ne pa ne. Saj boš ti trpel posledice, ne oni. Ženske tudi hodimo že od nekdaj na par let na vag. brise in mamografijo pa nobena ne jokca pa razmišla o zarotah, bolje odkriti nekaj preden je prepozno, kot pa se delati da ne obstaja in ti uniči lajf.
Default avatar
Mnja, namen je že dober, ampak tudi pri teh preventivnih programih je precej velik problem t.i. overdiagnosis. Torej so ljudje na podlagi lažno pozitivnih oz. sumljivih rezultatov podvrženi posegom, ki niso potrebni. Poleg fizičnih je zelo pomemben tudi psihološki vidik. Imamo veliko navideznih bolnikov oz. bolnikov, ki to pravzaprav sploh niso. Samo to malo kdo pove. Predrakave spremembe? Hm, to še niso rakave, potencialno pa je čisto vsaka celica rakava. Visok PSA tudi ni že jasen znak za raka prostate...Mamografija? Vsaka sprememba oz. odstopanje še ni rakavo, daleč od tega, fibrociste so do nedavnega veljale za rakave, danes ne več... Skratka kup zelo zelo dvomljivih rezultatov oz. še bolj dvomljive smiselnosti posegov. Ni vse zlato in marsikdaj to povzroči veliko večjo škodo, kot pa bi jo samo potencialna verjetnost raka.

https://www.gastrojournal.org/article/S ... r%20cancer.
Default avatar
overdiagnosis je napisal/a:
Thank You!
Default avatar
Herman celjski je napisal/a:
Vabilo posljejo. Ni nujno pa, da posljes vzorec. Posiljajo ma, zaradi raka na debelem crevesju. Na podlagi blata ugotovijo, ali je vse ok. Npr ce ni, imas polipe iz njih nastane lahko rak, v blatu oni najdejo kri, ki ga ti ne vidis. Te obvestijo za pregled kolonoskopijo.
Odlocitev je pa tvoja kaj bos naredil.
Default avatar
Ali so dosadni. Res je. Vse je na meni. Zato pa mečem njihova obvestila v smeti. Enkrat jim bom poslal kravji drek. Pa da vidim kaj bodo ugotovili. Mislim. A res nimajo kaj bolj pametnega za počet. Če mi je sojeno, da bom dobil raka ga pač bom dobil. Me bo vsaj rešil tega prekletega življenja.
Default avatar
Česa točno te je strah?

1. Da bodo videli sestavo tvojega kakca?
2. Da te bodo v primeru preiskave:
a) razdevičili
b) vstavili čip
3. Resnice?
Default avatar
Hermanna je napisal/a:
Ravno glede polipov je vprašanje, ali je njihova odstranitev res nujno potrebna. Ker so tudi polipi samo kao predrakave spremembe (zanimivo poimenovanje, a ne?), iz katerih lahko (pa je verjetnost dejansko majhna - lahko poiščete ta podatek) nastane rak, še zdaleč pa ni to avtomatsko. Brazgotine, ki ji s tem povzročijo, pa niso potencialno rakave?
Default avatar
Herman celjski je napisal/a:
Pač si obravnavan kot številka, ne morejo oni pridobivat osebnega mnenja in opredelitev vsakega posebej. Mogoče pa kaj pomaga, če jim pišeš in zahtevaš, da te izločijo iz evidence. ne vem kako to pri njih deluje.
Default avatar
Bodi pogumen no je napisal/a:
Kakšne resnice pa? Ker samo s tem še ne odkrijejo nobene resnice - res pa se vsi obnašajo, kot da jo. In to je narobe. Večina ljudi pa se tega sploh ne zaveda.
Default avatar
Mene na tem svetu, da ti odkrito povem ni ničesar strah. Preprosto ne zaupam nikomur. Sploh pa ne zdravnikom. Enkrat so me hoteli s prevaro spravit pod nož. Pa jim ni uspelo. Hvala bogu, da sem poslušal svoj notranji glas.
Default avatar
Herman celjski je napisal/a:
kravji je čisto v redu, sploh ne bodo opazili.
menim, da med kravjim in bikovim ni prav veliko razlike.
Default avatar
hhm je napisal/a:
Jah, če bodo ob tem delali test nosečnosti, bo kar razlika ;-)