Starševski čvek

Bi kupili zelenjavo, sadje od sestre?

Default avatar
Sem se naposlušala kako lep vrt imam. Pa kako je vse super in dobro.

Da kaj rata je treba veliko vložit. Denarja in dela. Klik mi je naredil, ko je kolegica hvalila mojo zelenjavo in potem še pričakovala, da ji gratis dostavim. Očiščeno in oprano. Jah seveda. Dam samo še tistim, ki to cenijo in znajo pokazati. Magari z mini čokoladko.

Med sosedi pa itak laufa kompenzacija na polno.
Default avatar
Ne bi kupila od sestre in bila bi uzaljena, ce bi to predlagala.

Nas so ucili, da je druzina sveta stvar. Jaz pomagam bratu, on pomaga meni. Ce lahko, in ce zeliva.

Tudi sosedom DAM tisto, kar mi bogato obrodi, sosedje prav tako.
Default avatar
al pa stran vrzes je napisal/a:
In koliko denarja po drugi strani zmečete stran za nepotrebne stvari.
Tu pa je težko dati neko malenkost nekomu, ki se trudi ?
Default avatar
al pa stran vrzes je napisal/a:
ne skrbi za moje viške. jih dobijo tisti, ki so jih res vredni, vse ostale sem pa dala na obvoz.
Default avatar
Replika je napisal/a:
Popolnoma enako - viške z vrta podarim naprej in niti ne pričakujem nič, če pa bi bil "višek" npr. 20 kg čebule, 50 kg krompirja pa niti ne bi pričakovala zastonj, ampak bi že vnaprej hotela vedet po koliko mi proda.
Default avatar
Rekla bi ji hvala lepa in kupila drugje.
1. Ce mi je to ponudila prvic, bi ne glede na kolicino si mislila, klinc pa taka sestra.
2. Ce me stalno zalaga z viski, potem sem sigurno tudi sama kaj naredila za vrnit uslugo. Mogoce kaksna oblacila svojih otrok dala za njene, spekla pecivo, morda celo potico in ji prinesla, vzela njene otroke za prenocit pri nas, jih peljala na izlet ali ze kaj, kar pac se mi je zdelo ok in mi je bilo na voljo.
Zdaj lahko govorite, ja pa kdo hoce tvoje cape, potico itd. Je treba vedet, da tudi tukaj govorimo o podarjanju viskov hrane, ne pa neki nacrtni proizvodnji za prodajo.
Default avatar
sem čudna ali je napisal/a:
sramota res.
sploh ker od tistih par kg oz evrov ne bo imela nič.
pa še slabo ji verjetno ne gre(ni brez sluzbe)

sicer pa če ima viska lahko predela,vlozi ampak verjetno se ji ne da.
Default avatar
zmeraj manj darujem je napisal/a:
Pa kdo verjame, da bi kdo pricakoval, da mu kolegica zastonj dostavi oprano in ocisceno zelenjavo?
Default avatar
Fx b je napisal/a:
U, ne skrbi - se jih dobi kar precej. Pa mlajši kot so, slabše je.
Default avatar
Mislim, da bi ti samo prihajala in pobirala zastonj to pač ne gre. Zdaj če kaj daš v protiuslugo potem lahko. A da ti prideš k meni na obisk, da si zastonj nabiraš pridelke, jaz pa delam, tako pač ne. Ok, če prideš tudi tedensko pomagat to obdelovat potem ja. A molzla pa zastonj ne boš.
Default avatar
sem čudna ali je napisal/a:
Če bi ji kdaj pomagala pri delu, bi zelenjavo dobila zastonj. Če pa raje r.t guncaš v bloku, še pa naprej kupuj tam, kjer si jo do sedaj.
Default avatar
sem čudna ali je napisal/a:
To ni v Sloveniji nič novega. Star pregovor pravi žlahta raztrgana plahta.
Sestre včasih še ne dovolijo, da se 2 m kabla skoplje za elektriko svojemu sorojencu na sosednji parceli.
Default avatar
Me brati, sestrami, starimi starši, starši ... se podarja, kaj pa drugega. Če so ljudje normalni, potem kdaj pridejo kaj pomagat, prinesejo kaj v zameno ipd. Jaz večkrat dobim kaj od prijateljev, vedno potem damo kaj za njihove otroke (kakšen priboljšek, barvice ipd.). Seveda vedno novo in gotovo v večji vrednosti kot je solata. Pa saj to so lepi odnosi, oni so prijazni, da prinesejo, meni je to prijetno in z veseljem kaj dam.
Default avatar
Sestra je skrtica je napisal/a:
Ta pomoč je vedno dvorezen meč. Dokler imaš okrog sebe ljudi, ki znajo in jim ni težko poprijeti za delo in pomagati, potem to nekako gre. Problem nastane, ko imaš okrog sebe ljudi, ki malo prispevajo in veliko zahtevajo.
Default avatar
Pridelujem skoraj vse. Za nas doma smo skoraj samooskrbni. Logično so tudi viški. Včasih sem komu kaj dal, pa ni bilo nikoli nič v zameno. Daš sodelavcu iz mesta gajbo razlicne zelenjave, pricakuje cisto, oprano, zlozeno v gajbici in prupeljano v mesto. Rece hvala in niti na kofe ne povabi. Prvič, zadnjic in nikoli več. Taki pogosto še šinfajo potem, da ni tako, kot v trgovini. Super.
Sedaj dam robo samo še par takim, ki se oddolžijo, kakor koli že, vidiš da cenijo dobljeno.
Ostalo pa kompostiram.
Ko sem to omenil sodelavcem, so se zgražali, da to bi lahko njim dal, pa sem jim rekel, ko gredo oni na kofetkanje, na izlet, spijo ali kar koli že, grem jaz pogosto na njivo. V njivo tudi vlagam, za gnojila, semena, orodja. Vse zato, da imam zdravo hrano. In zdaj oni pričakujejo zastonj zdravo hrano. Sem jim.lepo rekel, da to pač tako ne gre, naj si kupijo v bio, ekp trgovini in jejo, ali pa iz hofra, kakor želijo. Pač, ne moremo oboji jest enako zdravo hrano, s tem, da bom jaz delal in vlagal, oni pa ta čas pohajali.
Default avatar
Meni je logično, da ko kaj dobiš, vrneš na en način. Moram pa reči da rajši nič ne dobim ker niti ne rabim. Ker potem si kravžljam možgane na kakšen način naj vrnem.
Default avatar
Bi, ampak brez računa nič!
Default avatar
ni pomembno ce je sestra je napisal/a:
Prav strgane plahte rade poudarjajo ta pregovor.
Seveda so strgana plahta njihovi sorodniki, oni sami pa sploooh ne.
Default avatar
Jaz osebno bi svoji sestri sama kaj ponudila, če bi mi odstopila svojo zelenjavo, ki je btw, sploh domača in nespricana, zelo dragocena. Dobro, kakšno glavo solate ali par paradižnikov bi sprejela, večje količine pa ne, bi se počutila dolžno, saj je tu zadaj veliko vloženega dela in denarja. Isto je z drugimi zadevami. A če bi sestra imela trgovino, bi pričakovala, da mora tebi artikle podariti, ali pa če bi opravljala kakšno dejavnost, da mora tebi narediti zastonj? Meni je to pričakovati bolno. Dobro, ti da sestrski popust, sestrsko ceno, ampak karkoli drugega pa ni primerno. Je pa zanimiva ta naša balkanska miselnost, ko koga, od katerega kaj rabimo, poznamo. Bi imeli vse zastonj, pa ne pomislimo, da je to nekogarsnji kruh.
Default avatar
sem čudna ali je napisal/a:
Rajši dam denar žlahti, prijatelju, kot pa neznancu. Kaj pa če bi ta sestra prodajala avtomobile, bi pa kaj?
Ni je bolj trajne stvari, kot so začasne rešitve.