Starševski čvek

Vlaga in smrad na stopnišču

Default avatar
Živimo v pra/staren bloku, zadaj je hrib. Vlage in smradu kolikor hočeš.
Ampak vlaga je 'nemoteča' večini stanovalcem.

Jaz pa zdaj, ko je zunaj 35 stopinj vsa vrata in okna odpiram, da nažiga sonce. Da se prelufta, suši.... In nekaj mi ni jasno. Na stopnišču tleh se nabere taka vlaga, kot bi kdo polil vedro vode!

Kdor se spozna... ga prosim. Ali jaz delam napako? Naj bo vse zabutano?

Ali imajo prav sosedje, ki nekaj tupijo o kondenzu? So pa na stopnišču tudi okna, ki jih je en luzer zabil s kaladivom in se ne dajo odpret.

Si pa ne delam nobenih utvar, da bom kaj rešila. Že ob prvem dežju bo spet vlage kolikor hočeš, saj je zadaj hrib in vse tolče v zidove, tla....

Hvala za pomoč!
Default avatar
Kaj nihče nea ve?
Default avatar
Pri nas doma (tam sicer ne živim več) je tudi stara hiša in včasih so poleti v kopalnici tla popolnoma mokra.

Sedaj pa živim v bloku, v katerem je sicer tudi včasih čutiti vlago, in nekateri puščajo vrata odprta. Ne vem ali bi radi sušili vlago, ali kaj drugega, a jaz potem običajno vrata zapiram, ker imam raje hlad. Pa tudi, ker sicer lahko hodijo drugi ljudje noter kadar hočejo, in ni nobene varnosti.
Default avatar
blokovski jasno je napisal/a:
Verjetno vam vlečejo stene ali temelji iz zemlje vlago, če je star blok in je je že nadpovprečno veliko. Tebe pa ne razumem, tako te moti vlaga v skupnih prostorih, da svoja vrata in okna odpiraš v vročini in se pajsaš?

Sicer ja, možno je pa tudi, da je dodatno še kondenz. Ker vlaga v zraku vedno potuje od toplega proti hladnemu in na hladni površini kondenzira, je možno, da ti dodatno poslabšuješ situacijo, ko odpiraš, ker vlago od zunaj tudi privlačijo stopnice, ki predvidevam, da so bolj hladne. Odvisno je seveda od tega, koliko te vlage se potegne iz tal in koliko iz zraka.

Kot alternative prporočam:

1. odpri ponoči, če je višek vlage, bo šel ven brez negativnega efekta segrevanja
2. za razvlaževanje poleti nabavi klimo, ta med hlajenjem tudi razvlažuje in potem odpri vrata na hodnik.
3. za ravzlaževanje pozimi nabavi kompresorski razvlažilnik, ta med razvlaževanjem spotoma še segreva zrak, lahko ga postaviš na hodnik.
4. sprijazni se, če so se drugi tudi, brigaj se samo za svoje stanovanje
Default avatar
Če je na hodniku primerna vtičnica in možnost preboja navzven, pa bi lahko tam laufali kombinacijo klime za poleti in razvažilnika za pozimi, bi izboljšali situacijo in bi imeli bolj suho. Sicer bi kar znatno količino elektrike porabili, ampak pod črto bi bilo še vedno energetsko bolj varčno kot da greš ti sredi največje vročine odpirat okna.
Default avatar
Hvala za oba odgovora. Zdaj mi je bolj jasno.... LP