Starševski čvek

Nepripravljeni na turiste

Default avatar
Lepo, da letos malo več potujemo po svoji državi. Težava pa je, da marsikateri "turistični delavec" ne zmore drugega kot jamrati, kako jim gre slabo, in samo čakati na pomoč države. Ne znajdejo se v krajih, kjer je večinoma obisk pozimi, npr. Rogla. Desetkrat sem klical, da sem izvedel, kje dobim informacijo, da bi si lahko ogledali najvišje ležečo slovensko cerkev, ki je zelo zanimiva z arhitekturnega vidika. No, ko mi rata nekoga dobiti, mi rečejo, da med tednom to ni mogoče, ker bi morali izklopiti alarm. Uau, velika stvar. Da pa lahko pridemo k njim prenočit! Res lepo. Ja, pa tudi kaj pojest. Ljudje potrebujemo še kaj več kot hrano in posteljo.
Prav tako smo na poti po Pohorju in naokrog naleteli še na tri zaprte privatne "turistične zanimivosti" - res, odprte so pozimi, ko je kao več gostov. V Avstriji se ti kaj takega ne more zgoditi. Pa se nočem primerjat z njimi.
Default avatar
Tudi mi smo bili razočarani, ko so bile stvari, ki smo si jih hoteli ogledati zaprte. In sicer v Prekmurju. Pa dvakrat smo se veselili dobre hrane - veliko smo guglali - pa je bilo slabo in zelo drago.
Default avatar
Pri gostilnah se vodim po principu, če je v času večerje parking prazen, potem gremo dalje. Dobra gostilna ima vedno zasedeno. Smo že velikokrat nasankali, ko smo na guglu našli same pohvale, tam pa žalost.
Default avatar
Privat turist kmetije odprejo vrata čim ponudiš gotovino na roko, topel sprejem, degustacija vina, narezek te pričaka, koze lahk gredo otroci hranit, za plačilo na trr ali za bone pa ne je bejo.
Default avatar
Cerkev, ki ste si jo hoteli ogledati, je morda res arhitekturno zanimiva, ni pa najvišje ležeča. To je cerkev sv. Uršule na Uršlji gori, ki leži na n.v. 1678 m, kar je nad najvišjo točko celotnega Pohorja (1543 m).

Nekako je tudi normalno, da so take odročne cerkve, kjer v bližini ni župnišča oz. skrbnika, zaradi možnih kraj in vandalizma večinoma zaprte, ponekod so glavna vrata celo odprta, vendar takoj sledi rešetka, skozi katero si lahko za silo ogledaš notranjost. Če si jo hočeš bolje ogledati, je najblje priti kakšno uro pred mašo (ponekod vsako nedeljo, ponekod nekajkrat na leto; info najdeš pri pristojni župniji), dostikrat pa je možno tudi, da vnaprej pokličeš župnijo in ob dogovorjenem času prideš po ključ oz. ti jo kdo odpre, seveda se nekako pričakuje, da boš v tem primeru kaj spustil v skrinjico za darove.