Starševski čvek

Redni študij pri 30

Default avatar

Injaa

Vem, da je treba poslušati sebe, a me zanima, koliko vas je ali poznate koga, ki se je pri 30 lotil univ. študija po bolonjcu? Sama zadnjih 10 let oz. predvsem zadnjih 5 let kar malo umiram v sebi, da se tako izrazim, saj pred leti nisem vedela kaj je tisto, kar si želim in nisem imela motivacije. Zdaj pa se je teh nerednih služb za določen čas, prekarnih del brez delovne dobe in najmanjšega veselja do teh služb v meni vsa ta leta nabralo v takšen gnev, da se bojim, da bom zapadla v depresijo, če ne ukrepam čim prej.
Ne toliko zaradi let oz. številke, bolj zaradi tega, ker se mi zdi, da je potrebno nekaj spremeniti, da ne bom celo življenje s srednjo šolo, ki ni dobro unovčljiva na trgu dela, čistila wc-jev ipd. vikende in praznike, ko imam vendar v sebi kar nekaj znanja, predvsem iz smeri študija, ki bi ga izbrala (tuj jezik).
Znanec mi je pred meseci rekel: "Zdaj si že toliko stara da že moraš met otroke, za študij je že kar pozno, znajdi se s tem kar maš". Me je kar pogrelo, sploh ker 10 let delam vse živo, da se znajdem in sem finančno neodvisna, a glede biološke ure in spremembe poklicne poti pač ni noben toliko pameten, da bi lahko pametoval drugemu.
Obstaja študij, ki me resnično zanima in ga odlašam že dosti predolgo, ker ga bom morala plačati, a se bom predavanj in vsega udeleževala z rednimi študenti, ker izrednega več ne razpisujejo.
Kakorkoli, morda me bolj "bega" dejstvo, da bom na predavanjih z 11 let mlajšimi, kaj pa vem ...
Je kdo hodil z rednimi študenti pri teh letih? Malo drugače kot na izrednem, kjer so vsi že malo starejši in ni take zadrege. Mogoče se pa samo preveč sekiram, ker je toliko negative zadnje čase naokoli, da še sam vase nehaš verjet ...
Priponke

Canva - Photo of Woman Sitting on Sofa.jpg
(108.36 KiB)

Default avatar

Dostudiraj

Pojdi in dostudiraj. Sicer boš vedno plen raznim sociopatskim osebkom.
Default avatar

Grega14

Če gledaš na študij, ki te res zanima in je to tudi takšna smer, kjer imaš boljši položaj na trgu dela, potem bi rekel, da le študiraj. Kako točno zgleda to na področju tujih jezikov sicer sam ne vem.

Biološka ura? Mamo v službi nekaj sodelavk 30, 31 let, ki še tudi nimajo otrok. Tudi nekaj takšnih, ki so okoli 35 leta imele prvič. Vse z visoko izobrazbo. Se mi zdi, da je to vedno bolj tipično, da imajo ženske z visoko izobrazbo nekoliko pozneje otroke. Kaj več na to temo pa nimam... prepuščam raje ženskam, da kaj bolj pametnega povedo kot pa jaz.

Lahko pa nekaj izkušenj delim glede starosti. Ko sem sam študiral, smo tudi imela enega študenta zraven, ki je bil okoli 50 let. Ne vem točno. Pač je delal z nami vaje in obiskoval predavanja. Malo kasneje, ko so morali vsi, ki so študirali po starih programih končati, se je spet kar nekaj starejših ljudi pojavilo, da so dokončali manjkajoče predmete in diplome. Vsem pač ni uspelo in so se med tem motivirali, da so šli na bolonjski študij in potem po tej poti potem prišli do diplome. Spet je bila situacija, da je bil nekdo v svojih 40-ih v predavalnici. Ti so potem normalno študirali skupaj z mlajšimi študenti.

Nekoliko nerodna je situacija, ko nekdo študira ob delu in je v določenih primerih obvezna prisotnost. To pa je potem stvar posameznega študijskega programa. Tukaj je najbolje, da se poskušaš pozanimati kako je s tem.

Grega
Default avatar

viharni jezdec

Injaa je napisal/a:
Rednega študija ne rabiš plačat, če prvič študiraš. Življenje je tvoje, zasrala si ga očitno že, znanec ima prav, čas je za družino, oziroma se ta izteka. Ti tega nisi sposonbna, zdaj boš igralčaštudentko,ker si še vedno neodrasla, potem ko boš končala študij, pa jodlala, da nimaš družine. Stare sveže diplomiranke si pa tudi ne bo nihče poželel, da bi dobila delo v tej smeri, ko je na vseh področjih več kot preveč mladih. Taka je reala, saj pravim, življenje je tvoje, delaš z njim kar pač znaš. (zamujenih let se ne da povrnit)
Default avatar

sonce v senci

Pri nas smo imeli dve taki, ki sta se nam pridružili v 3. letniku, ker nekoč prej nista zaključili študija in se jim je potem "mudilo". Sta bili pa obe 45+ in sta obe po 4-5 srečanjih s predavanj izginili...

Pri 30-ih nisi še prestara za študij, ampak probaj si objektivno odgovoriti na vprašanje, kaj boš imela od tega. Odgovori si predvsem na vprašanje, ali si samo bildaš samozavest (da imaš kaj za pokazat, da ne zapadeš v depresijo, kot praviš) ali si se tega pripravljena lotiti resno (v tem primeru je starostna razlika nepomembna oz. se jo boš pač morala naučiti tolerirati). V prvem primeru ti zna zmanjkati motivacije, v drugem te čaka veliko dela.

Vzemi v zakup, da ti sama diploma še nič ne bo dala, je pa ponekod pogoj (prevajanje, jezikovni tečaji - kjer pogosto hočejo še strokovni izpit, vsaj ta resne jezikovne šole). Do dobre službe (plače) je pot dolga. Svetujem ti, da sčasoma vzameš kakšno delo preko študentskega servisa s svojega področja, tako si boš dobila izkušnje in kakšno vezo in ti bo lažje najti redno delo kasneje. (Kot redna študentka lahko delaš tudi po 26. letu, ampak preveti malo vse pogoje, ker ne spremljam več tega področja).
Default avatar

wendiii

Kaj pa še čakaš? Zakaj bi si pa plačevala izredno, če lahko redno študiraš? Praviš, da boš študirala z rednimi študenti, torej dopoldan, kar pomeni, da ne boš delala? Torej vpiši se redno, imaš možnost zastonj študirat, če še nisi študirala in imaš samo sred. šolo. Pač ne boš imela drugih bonusov, ki jih imajo študentje do 26. leta (boni, delo na napotnico), ampak študij je pa zastonj. Če itak veš, kaj te zanima, izkoristi!
Default avatar

hjjghjgjgh

Go for it!!
Default avatar

tvoj lajf

Injaa je napisal/a:
Mnenje drugih res ni ne pomembno, ne relevantno za tvoje življenje, ker ONI ne živijo tvojega življenja. Sedaj, če tipi Viharca projecirajo svoje zavoženo življenje na druge (pa tudi oni imajo možnost odločitve) je to čisto njihov in ne tvoj problem.

Edino, kar je mus v tem življenju je smrt :) do takrat, pa izkoristi kar ti je življenje dalo in če je to želja po študiju. Pojdi, kaj še čakaš. Učimo se celo življenje.
Default avatar

Borissdd

Jst sm se lani pri 25ih upisal redno na fax. Po 5h letih dela je bil prve mesece kar težak preskok ma je nekako šlo. Tko da splača se :)
Default avatar

viharni jezdec

tvoj lajf je napisal/a:
Glej moteno, saj ravno to sem napisal, da je življenje njeno, je pač vse zamudila. Vlak odpelajl, študij pa seveda lahko začne, ko bo ga končala, če ga bo (malo verjetno), bo stara 40 let.😁 To bo imela velike koristi od študija, kar trgali se bodo za njo, da bi jo zaposlili, hkrati bo pa tulila, da ni imela čas ustvarit družino in imet otroke.

Dajte motenke, bodite realne, leta ki jih zavozite se ne vrnejo.
Default avatar

Ygjnb

Če te veseli pojdi študirat in ne poslušaj raznih cepcev ala ta tvoj znanec, viharc in podobni. Mnenje drugih sploh ni pomembno.
Default avatar

imela sošolko 32

Mi smo imeli na faksu "sošolko", ki je imela mislim, da 32. let. Zanimiva nam je bila točno 5 minut, da je povedala, kako se je znajdla med nami, potem pa je postala del nas in je nihče ni več gledal, kot da je kaj posebnega. Je pač hodila z nami na vsa predvanja, vaje, normalno vse in tudi doštudirala je z nami ob roku.

Zakaj ne? Če imaš to možnost (finančno), potem "go for it". Jaz bi, če bi imela to finančno možnost (pa je nimam), vpisala še en faks, ki mi je v mladih letih ušel. AMpak žal me je življenje prehitelo, račune je treba plačat, otroke prehranit, kredit odplačevat in te možnosti ni več. Ampak ne jamram, mi je vseeno ok.

Tako, da če imaš možnost, absolutno izkoristi in res pogumno, nič posebnega ne boš, le nekdo, ki želi in ima možnost za nekaj več.
Default avatar

mah a veš kaj

čisto v vsakem letniku se najde kak starejši študent. kdo pa pravi, da greš lahko študirat samo do 20 leta?
Default avatar

moj odgovor

Naj ti najprej povem, da sem bila jaz vedno starejša od sošolcev na faksu 1-3 leta.

Ko sem študirala na drugi stopnji na FF, smo imeli par sošolcev, ki so bili malo starejši. Eden je bil okrog 30, drug pa je bil po moje tam okrog štirideset. Verjamem, da ti je morda neprijetno zaradi starosti, ampak če želiš uresniči to, kot praviš, svojo veliko željo, potem boš morala preko tega. ;) Sigurno te bodo sošolci sprejeli, med veliko sošolci se bodo sigurno našli. In tudi na sploh ...

Če te nobeden ne bi, bi bil pa to potem res en čuden faks zoprnih ljudi. ;) Jaz ti lahko povem glede FF. Saj se z nekaterimi bolj družiš, ampak na FF na moji smeri je bilo tako, da so se večinoma vsi z vsemi pogovarjali in si pomagali. Morda je na katerem drugem faksu drugače, ampak jaz lahko FF glede tega kar pohvalim. :)
Default avatar

Vlasta Kuster

Injaa je napisal/a:
V vašem zapisu me je najbolj pritegnil del, v katerem pravite, da predvsem zadnjih 5 let kar malo umirate v sebi. Življenje je eno samo in prav je, da ga izkoristimo kar najbolje. Pravite sicer, da veste, da je treba poslušati sebe, da si želite določenih sprememb,… Najbolj pomembno je, da pogledate vase, ugotovite, kaj si resnično želite, se pozanimate o možnostih, ki jih imate, izdelate jasen in realen plan in ga nato uresničite. Pomembno je, da v tistem, kar delate, najdete veselje in zadovoljstvo. Pri vseh odločitvah, ki jih sprejmemo, se moramo zavedati, da nas na poti čaka veliko zunanjih faktorjev, ki nam bodo želeli zasejati dvom o tem, ali smo na pravi poti, ali se sploh splača, kar počnemo, ali nismo prestari, kaj bodo rekli drugi, kaj, če nam ne uspe,… Najhujši sovražnik pa je naša podzavesti. Če so v njej kakršna koli negativna prepričanja podobna zgoraj naštetim, nas podzavest hitro ustavi in poskrbi za to, da stvari ne izpeljemo do konca. Pri izgradnji močne samozavesti vam lahko pomaga EFT terapija. Kako vam lahko pomaga pri tem, da okrepite svojo samozavest, si lahko preberete na https://www.vlastakuster.si/Kako_pridob ... zavest.php, kjer je govora tudi o tem, da je naše življenje odsev naših podzavestnih prepričanj. Če želite pridobiti samozavest, je potrebno spremeniti podzavestna temeljna prepričanja v taka, ki vam bodo koristila. Pozitivna podzavestna prepričanja, ki jih nosimo v sebi, imajo zelo pomembno vlogo in pomembno je, da prevladajo v kakršnikoli situaciji se znajdemo, četudi je okoli nas veliko pesimizma in negativnega razmišljanja.
Mag. Vlasta Kuster, specialistka EFT
Default avatar

viharni jezdec

Vlasta Kuster je napisal/a:
Nategovalki in prodajalki megle ne cveti ravno, da oglaša na takih forumih in bi skubila tiste, ki tako nič nimajo?
Default avatar

viharni jezdec

Ygjnb je napisal/a:
Če bi vedela kaj splogh hoče, ne bi spraševalana monu. Prav tako, če bi vi bili sposobni za življenje, ne bi dajali tako blesavih nasvetov, ki ne pijejo vode, saj ima življenje svoja obdobja, ki se ne vračajo, da jih ti popolniš ko boš mentalno dovolj odraslo. Tako da taki, ki smrdite na monu z blesarijami in te, ki se iščejo celo življenje, pa nikoli ne najdejo, dlje od zavoženosti nikoli ne boste prišli.
Default avatar

viharni jezdec

V tej starosti ali pozneje je smiselno študirat, če imaš delovno mesto, kjer lahko napreduješ z višjo izobrazbo. Predpogoj je pa, da imaš sposobnost še kaj drugega počet zraven in uredit, ne samo študij, zlasti družino, s katero avtorica tako zamuja. S samim igranjem študentke ne bo pridobila nič. Tudi če ji slučajno uspe doštudirat, kar je malo verjetno, če bo začela od začetka v teh letih, bo poštudiju nezadovoljno ugotavljala, da pa spet ne dobi zaposlitve, pa bo jokala , da je brez veze leta zapravila, da so spet drugi krivi, ker je nesrečna...eh
Default avatar

Ygjnb

viharni jezdec je napisal/a:
Ne vem, če kdo tudi več in bolj smrdi od tebe.
Default avatar

viharni jezdec

Ygjnb je napisal/a:
Ja ja, saj bo, 😁bolš ne, slabš pa tud ne more kaj dosti bolj bit.😁