Forum.Over.Net

Starševski čvek

Paradontoza

Default avatar

Rabim nasvet

Imam hudo paradontozo. Več prednjih zob je majavih.

Samoplačniško ne morem na zdravljenje. Nikakor.
Ali osnovno in dodatno zdr.zavarovanje krijeta zdravljenje paradontoze? Slišala sem, da so strokovnjaki na Stomatološki kliniki in lahko pozdravijo paradontozo. Mi bo zobozdravnik dal napotnico? Je res, da če ne zmoreš samoplačniško, da se lahko kar posloviš od zob, ker ne sprejemajo? Ali izguba zob ni utemeljen razlog, da bi me sprejeli v razumnem času?

Če ima kdo izkušnje, prosim nasvet.
Default avatar

zala01

Sem jo imela. Zdravljenje krije zavarovanje. Zobozdravnik vam lahko da napotnico. Čakalne dobe so od 2 leti naprej. Vedite pa,da se parandatoze ne da pozdravit, v začetni fazi lahko sčistijo žepke in s tem le upočastijo napredek. Samoplačniško kakor se spomnim je bilo 3 leta nazaj cc 500 eur. Meni je parandotolog rekel, da nima nobenega smisla, ker se mi že majejo in bi bil le stran vržen denar, vsaj pošteno je povedal. Meni so potem spulili, sedaj imam implatante, samoplačniško seveda.
Default avatar

Profilaksa

Rekli so mi, da imam začetek paradontoze in da je potrebno opraviti profilakso in očistiti žepke. Stalo je preko 800€, vse je krila zavarovalnica.
Danes 4 leta zatem o paradentozi ni sledi. Tudi v družini je ni imel nihče.
Zaenkrat je stanje v redu, povzročitelj je bil hud stres.
Default avatar

Taprava pa ne no

Kako pa se to zdravi.
Zakaj se to nardi. A gre iz enga zoba na vse.
Zakaj moja zobarca se obnasa kot da tega ne vidi in nic ne naredi glede tega. Imam ze 2 in zacetek 3 gole vratove zob.
In to uspredi . Lubi bog se to se mi naj zgodi da mi vse vn popada.
Default avatar

Nerešena skrivnost

Taprava pa ne no je napisal/a:
Zakaj točno to nastane, ne vejo. Poznamo nekaj vzrokov ali bolje rečeno dejavnikov, ki stanje poslabšajo in pospešijo, a točnega vzroka ne ve nihče. Pozdraviti se ne da, tudi zobozdravnica nima kaj. Na dolgi rok se moraš sprijazniti z izgubo zob. Je grozno. Meni se je to začelo delat, pa imam komaj 35 let. Edino kar mi je zobozdravnik svetoval je, naj uporabljam namehkejšo zobno ščetko, ker s tršo stvar samo pospešujem, a mi je žal, da sem upoštevala njegov nasvet. Ko sem začela uporabljati mehko ščetko, so se mi po zobeh začele delati obloge, kamen, prej tega nikoli ni bilo. Tako da meni noben zobar ne bo trdil, da tudi mehka učinkovito čisti zobe. Sem začela spet tršo uporabljati, se je stanje takoj izboljšalo.
Default avatar

zala01

Hudo je to, jaz sem obletala vse zobarje od tiste s koncesijo do privatnikov. Če je v začetni fazi se še da sanirat, vsaj upočasni se. Ko se enkrat maje, je pa sam še vprašanje časa kdaj ostaneš brez. Eni pravijo, da je to tudi dedno pogojeno. Meni so rekli, da imaš parandatozo toliko časa dokler imaš še zadnji zob. Ko gre vse ven, tudi bolezni ni več.
Default avatar

Stoma

Profilakso so mi opravili brezplačno v tujini, krilo jo je v celoti osnovno zdravstveno zavarovanje.
Kako je s tem doma, ne vem.
Na Stomi so dobri, pokliči tja, morda najdete rešitev.
Default avatar

ustna higiena

Parodontoza je bolezen dlesni in je znak pomanjklive, oziroma neustrezne ustne higiene. Zato je ključnega pomena, da že majhne otroke naučimo kako se pravilno čistijo zobje. Pri meni je bilo tako, da sem pri ščetkanju zob opazila krvavitev in šla z napotnico do parodontologa, kjer smo zadevo sanirali. Imela sem v začetni fazi. Sedaj redno hodim 2 x na leto k ustni higieničarki, da mi očisti zobne obloge, oziroma žepke. Izvajam tudi 2 x dnevno temeljito čiščenje zob, najprej z zobno ščetko, nato še z nitko in obzobno ščetko. V službi po malici si zobe znitkam. Poudarila bi, da je resnično pomembno pravilno izvajanje ustne higiene in marsiko si žal zob ne čisti pravilno, saj nas včasih tega niso učili. Zato je resnično pomembno, da se tega naučimo in pravilno izvajamo. Če ne želimo, da bi naši otroci imeli probleme, jih moramo zgodaj naučiti pravilno izvajanje ustne higiene.