Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zakaj je v razvitem kapitalizmu toliko bede in revščine?

Default avatar

brez mesa gor zrasli

V socializmu so menda ljudje bili revni zaradi sistema. V kapitalizmu so pa menda zaradi nesposobnosti. Ampak tudi v socializmu so nekateri imeli mercedese in hiše, drugi pa javni promet in delavska stanovanja v bloku. Takrat se je reklo prvim, da so paraziti, drugim pa žrtve sistema. V kapitalizmu so pa naenkrat prvi postali sposobni, drugi pa sami krivi za svojo bedo. Zakaj se tudi v socializmu ni tako reklo za ene in druge?
Default avatar

potato101

Zato ker ni neke bistvene razlike, kapitalizem je samo druga plat istega kovanca.
Tako kot so levi in desni le predstava za mnozice.
Default avatar

BTDT

potato101 je napisal/a:
Vedno je tako, da se na oblast zavihti določena klika, ki jo vodijo dovolj sposobni psihopati.
A med kapitalizmom in komunizmom je ena bistvena razlika kapitalizem ne taji naravnih razmerji v družbi in zato kljub vsemu deluje bolje kot komunizem. Komunizem se na žalost vedno sesede sam vase, ker dlje kot traja, več je žrtev lakote in revščine in bolj je treba zatirat narod, ki si zna in zmore pomagati in med njimi se praviloma znajdejo tudi precej bolj sposobni kot v partijskih vrhuškah.
Default avatar

BTDT

potato101 je napisal/a:
Še to: Plat istega kovanca sta komunizem in fašizem in če po tej analogiji opredelimo še kapitalizem, ta ni kovanec, je delnica. ;)
Default avatar

potato101

BTDT je napisal/a:
BTDT je napisal/a:
Ampak na oblasti so ze stoletja ene in iste rodbine. Sistem naceloma ostaja isti, le ime mu spremenijo.
Kapitalizem ne taji naravnih razmerij?
Ok, poglejva kaj se dogaja v ameriki; prvic v zgovodini drzave je zaposlenih najvec zensk in manjsin. Zakaj? Mediji v nedogled tiscijo to, da smo belci pac white devil (suzenjstvo, ww2 in se marsikatera druga laz) in pa diversity is our strength. Pri gasilcih in v vojski prirejajo izpite, tako kot tudi v solah. Poglej si malo ppvprecni iq po rasah in drzavah, ti bo hitro jasno zakaj.
Default avatar

potato101

BTDT je napisal/a:
S tem se ne strinjam, res pa je, da ne verjamem v zgodovino, s katero so nas posiljevali v solah.
Zal mislim, da se slovenci nikoli ne bodo zbudili, raje se kregajo glede levih, desnih, belih rdecih.. divide and conquer tu deluje odlicno in dokler se raja krega, elita lahko mirne duse krade, ker ve, da narod ne bo stopil skupaj.
Treba je pogledat sirso sliko in ne samo naso drzavo.
Default avatar

V Skandinaviji

Kanadi, AUS,..., ni revščine. Penzija zagotovljena, če kaj delaš ali pa ne.
Default avatar

ampak zanimivo

BTDT je napisal/a:
če sta komunizem in fašizem plat istega kovanca, da slednjega običajno podpirajo velekapitalisti, korporacije in celo RKC. Torej de facto tisti, ki so nasprotniki komunizma. To so bili največji podporniki Mussolinija, če pa pogledaš poznejši čas, bile ZDA tiste, ki so po J. Ameriki postavljale in podpirale fašistične režime.
Default avatar

Dol z srovšno

V Skandinaviji je napisal/a:
Zakaj potem naši revni upokojenci ne gredo na Norveško živet, namesto da jamrajo tukaj?
Default avatar

ker ker ker

Dol z srovšno je napisal/a:
Ker je življenje tam drago in z našimi pokojninami bi tam tenko piskali. Njihovi upokojenci pa lepo živijo, ja, ampak se tudi preseljujejo v tople kraje. Avstrijci, Angleži, skandinavci itd. se na stara leta preselijo na kakšen Ciper ali na kanarce, kjer s svojimi penzijami lepo živijo, za kurjavo jim ni treba plačevat, uživajo celo leto. Eni gredo celo v eksotiko, npr. Maroko, Tajska itd., kjer pa skoraj nič ne potrošijo. Ponavadi si pustijo kakšno malo nepremičnino v bivši državi in so čez poletje npr. v Angliji, pozimi pa npr. na Cipru ali v Maroku. Milina!

Slovenci? Mentaliteta Slovenčkov je taka, da tastara dva ni šans, da prodata svojo bajto in gresta v tople kraje, ker to je ja dediščina mularije. Pa pomagat morata s čuvanjem otrok, tu pa tam še kaj pridodajo mladim itd. Bi pa lahko s tisto zanič penzijo kvečjemu lahko šli v kakšno Afriko ali Azijo, drugo glede cen odpade.
Default avatar

V Aziji

stane sex v kolibi samo 1 $. Že v Bolgariji in Srbiji ni dosti dražje, saj je konkurenca velika. Srbkinje čakajo v vrsti pred mejnim prehodom, da se pripelje kakšen, ki jih hoče.
Default avatar

Dol z srovšno

ker ker ker je napisal/a:
Zakaj se pa zahodni upokojenci selijo v azijske diktature? Kaj jim v urejenih Anglijah in Avstrijah ne paše, da tja bežijo? A ni vrhunec sreče, da živiš v demokraciji, ne pa v enem islamskem Maroku ali sčefurjenem Cipru, da ne rečem Afriki? Afrika demokratične upokojence zdaj privlači? Slovenija je menda banana republika, torej imajo lahko naši upokojenci svojo srečno Afriko že na licu mesta. Jim ni treba nikamor bežat, kot bežijo Britanci ven iz svoje bogatije.
Default avatar

Kaj zakaj

brez mesa gor zrasli je napisal/a:
Brezvezno vprašanje. Ta "razviti kapitalizem" je samo krinka, da tisti, ki so pošteni živjo slabše kot oni, ki so kriminalci. Torej, dobiš sliko, da kriminalci vladajo poštenim ljudem - sužnjem.

Jaz gledam na današnji svet tako - Črnci so bili pošteni a sužnji nekoč američanom, ki so sami vedeli, da ni prav, da človeka izkoriščajo zastonj. Tako danes počnejo kriminalci s poštenimi državljani.
Default avatar

Łukasz Pedalski

BTDT je napisal/a:
Ni fora v samem sistemu komunizma. Je pač naneslo, da so države, ki so bile komunistične, že prej bile precej zadaj za zahodnimi državami, ki so imele svojo močno prisotnost že v srednjem veku in nato še kolonije.
Default avatar

Kaj boš ti govoro

Łukasz Pedalski je napisal/a:

Daj daj daj daj daj, vzhodna Nemčija je bila pred komunizmom razvita, potem je v komunizmu bila en Trabant, danes je pa spet Mercedes. Kar poglej, kakšen čudež je iz Prusije naredil ponovni kapitalizem. Kdo si danes ne bi želel živeti v Dresdenu ali Rostocku, cvetočih mestih neonaci skinhedov, korupcije in upokojencev, ki iščejo priboljške po smetnjakih?
Default avatar

ker ker ker

Dol z srovšno je napisal/a:
A zakaj? Ker je življenje v Angliji drago, ker so penzije veliko nižje od plač, ker na stara leta hočejo doživet še kaj itd. itd. Za ljudi odprtega duha je Maroko super. V enem prekrasnem mestecu ob morju sem spoznala eno Angležinjo, ki jo imajo tam že za domačinko in ki maloštevilnim turistom prodaja svoje slike v svoji trgovinici. Je rekla, da je najprej živela pol leta v Maroku, pol leta v Angliji, zdaj pa je že 8 let ves čas v Maroku. Od ene prodane slike pravi da živi dva meseca, da svoje penzije niti ne porabi. Enkrat na leto dobi dol vnuka za en mesec na počitnice. Mi smo na tamkajšnji tržnici nakupili ene 3 kg krasne zelenjave (debeli dišeči paradižniki, melancani, korenje, bučke, solata...), zelenjavo si si kar naložil v en lavor, vse skupaj, na blagajni pa je tip vse skupaj stehtal. Plačali smo 0,90€ za vse.:))) Pa nas je gotovo še okrog prinesel, hahaha.

Skratka ful je vse poceni, morje krasno, ves čas pihlja ob Atlantiku, tako da tudi poleti ne gre čez 30 stopinj. Nastanitve take, da dol padeš. Ogromni apartmaji, z rezbarijami, velikimi terasami, za denar, za kakršen dobiš recimo na Hrvaškem eno malo beznico za čez vikend- tam dva tedna v luksuznem apartmaju (za dolgoročni najem je pa sploh cena kusur) ..., ljudje prijazni...Jaz bi šla takoj tja živet, vsaj za čez zimo. Ko grem v pokoj, bova z mojim razmislila.
Default avatar

BTDT

ampak zanimivo je napisal/a:
S tem o podpori se pa motiš. V fašizmu, je gospodarstvo sicer zasebno, a deluje po diktatu vrhuške, enako kot v komunizmu, kjer pa je gospodarstvo večinoma državno in z njim zato upravla le vrhuška.
RKC je le še ena organizacija od mnogih, ki se obrne tako, kot ji v danem momentu najbolje kaže. Isto velja za države. Ljudje pač...
Slabo je, če tega ne dojameš in se postavljaš po robu tam, kjer se ne moreš. Uporabljati je potrebno možgane in poskrbeti zase in za svoj narod.
Default avatar

BTDT

Łukasz Pedalski je napisal/a:
Stvar razvoja. Ne moreš zaostale ruralne skupnosti z revolucijo spremeniti v napredno nacijo. Rezultati takih bedarij "pametnih" komunistov se zrcalijo v 100+ miljonov mrtvih od lakote, gulagov in drugih načinov iztrebljanja.
Default avatar

lolomais

Kapitalizem je zakonsko organizirana kraja.
Socializem pa nezakonsko organizirana kraja.
To je vsa razlika.
Default avatar

Łukasz Pedalski

Kaj boš ti govoro je napisal/a:
Hehe, končno nekdo omenja vzhodno Nemčijo. V tem primeru gre izključno za imperializem, Vzhodna Nemčija je bila praktično kolonija Rusije, seveda zavito v nek sovjetski komunizem. Kaj misliš da je bilo glavno mesto DDR Berlin haha? Seveda se je vse odločevalo v Moskvi. Rusija je bila manj razvita kot Nemčija, ko je tvoj kolonizator manj razvita nacija, je iluzorno pričakovati da ti bo šlo boljše. Že v srednjem veku je bilo to precej očitno. Mongoli v Rusiji, Turki v Grčiji (Bizantinsko cesarstvo). To o kapitalizmu in komunizmu so samo pravljice za otroke, zadaj se gre še vedno za dobri stari imperializem. Recimo vsiljevanje kapitalizma je predvsem orodje ZDA, da se polastijo virov določene države.