Starševski čvek

Žolčne težave in kako lahko ukrepamo - vprašanja za pogovor s strokovnjakom

Default avatar
Ob praznikih polnih dobrot se število težav z žolčem poveča. Količina in vrsta živil naredita svoje, pojavijo se bolečine in druge težave.

V sredo, 15. 4. 2020, ob 10. uri bomo gostili g. Roberta Terčelja, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

Teme javne tribune bo o vzrokih za nastanek žolčnih težav, zakaj jih mnogi ne prepoznajo, kako jih lahko uspešno zdravimo oz. lajšamo, pa tudi kaj po tem, ko so nam jih morda že odstranili.
Več informacij o težavah z žolčem ali celo žolčnimi kamni piše na https://www.zurnal24.si/zanimivo/tezave ... gih-344841.

Vabljeni, da se nam pridružite v sredo, vprašanja pa lahko postavite že danes.

Slika
Default avatar
Kako veš, da imaš probleme z žolčem?
Mene občasno zbada na desni strani pod rebri, sploh če imam psihično naporne dneve, opažam pa da tudi ob kakšni hrani, ampak vzorca, kaj bi to bilo, še nisem prepoznala.
Bolečina je nenadna in ostra.
Se to lahko znak tega, ali je kaj benignega.
Vem, da takole težko na pamet rečete in tudi niste zdravnik, samo vprašam, ker verjetno slišite kaj pravijo drugi.
Hvala za odgovor.
Default avatar
Isci: Hulda Clark Liver/Gallbladder Flush
Veliko ljudi je to naredilo in se resilo tezav. Zelo priporocljiv je recept ki vkljucuje ti. Epsom salt (magnesium sulfate), po slovensko: magnezijev sulfat.
Default avatar
Od aprila lani jemljem 2x40mg dnevno Nolpazo zaradi aspiracijskih pljučnic, do pred par tedni sem kar uspešno nadzorovala kislino. Pljučnice uspešno mirujejo.
Zdaj pa imam poslabšanje, ponovno se mi močno napihne trebuh po hrani, tišči, peče, včasih zaseka na območju želodca oziroma tudi pod desnim rebrnim lokom. Vzrok najbrž velik stres. Začela sem jemati še antacide kalcijev karbonat cca 3x na dan, a čez dan še nekako gre, ponoči pa me bolečina zbudi. Naj omenim, da nimam žolčnika že dvajset let, pred cca 5 leti sem imela gastroskopijo, ugotovljen gastritis, ki sem ga takrat pozdravila, gerb in manjša hiatalna kila. Bakterije nisem imela.

Spet gastritis? Je zdravljenje ustrezno? S hrano pazim, itak mi nič ne paše, ker takoj spet zaboli. Nujna ponovna gastroskopija?

Hvaležna za nasvet, lep pozdrav.
Default avatar
G. Trčelj pozdravljeni,
zadnje čase imam, karkoli pojem, pekoč občutek v želodcu. Traja že 14 dni dni in stanje se ne izboljšuje. Je to povezano z žolčem?
Default avatar
pozdravljeni,
odločila sem se, da zaradi zdravstvenih razlogov, shujšam za 20 kilogramov. ali je res, da smo v času hujšanja bolj podvrženi, da dobimo žolčne kamne in kako bi se temu lahko preventivno izognila?
Hvala
Default avatar
Je možno te težave odpraviti samo z dieto?
Default avatar
Na kaj je treba biti pazljiv med nosečnostjo, če imaš zgodovino težav z žolčem in žolčnimi kamni? Še posebno, če imaš hudo jutranjo slabost in ne moreš ničesar jesti? Kaj priporočate?
Default avatar
Meni zvečer zelo pomaga čaj iz ingverja, sploh če sem jedla čez dan veliko mastnih jedi. Je to dejansko nekako dokazano, da pomaga, ali se moram vseeno bati, da bom dobila prej al slej dobila žolčne kamne?
Default avatar
Žolčni napad!
Naj povem, da je prvi napad na začetku meseca trajal nekaj ur skupaj, ni prišlo do bruhanja, krči in bolečine pa so bile neznosne. Posledice, očitno vnetje žolčnika, pa so trajale naslednje tri dni, da niti hlač nisem mogla zapeti! Ko analiziram, sem ugotovila, da je bil sprožilec čips, sicer malo, pa vendarle.

Sinoči pa je napad trajalo od 22. ure do 3. ure zjutraj! Bolečnina se je začela v žlički, se širila na vse strani do popka in izžarevala v hrbtenico! Sprožilec? Fižolovka in ajdovi žganci, brez zabele :-)). Vsaka kaplja vode/čaja, ki sem jo popila, je sprožila valove krčev.

Žolčne kamne so mi ultrazvočno odkrili pred 25 leti, po nekaj težavah med nosečnostjo in kako leto kasneje, sicer pa so "lumpi" mirovali in me niso nikoli vznemirajli, zato sem kar pozabila nanje. Moram reči, da imam želodec tak, da bi lahko jedla tudi železje :-))

Očitno se bom morala povsem držati stroge žolčne diete. Še vprašanje, kaj je sveže sadje ali zelenjava vedno usodno? Razumem, da so maščobe sprožilci, očitno tudi stročnice...
Default avatar
Dobrodošli g. Terčelj, pa začnimo.
:)
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar
ostra bolečina je napisal/a:
Pozdravljeni,

občasno zbadanje bi lahko kazalo na žolčni vzrok in če niste še opravili UZ, bi bilo to na mestu. Še eden od možnih napovednikov, da so težave žolčnega vzroka je njihova pogostnost in intenzivnost. S časom postajajo pogostejše in intenzivnejše. Nenadna ostra bolečina je lahko pojav ob migraciji manjšega kamna, se za nekaj časa ujame v žolčevodu ali na prehodu iz žolčnika, nato krč večinoma popusti in bolečina mine. Ultrazvok in pregled pri zdravniku bosta primerna koraka. Rowachol lahko ob tem uporabljate nekaj tednov in spremljate učinke - če bo težav manj, vztrajajte z jemanjem. Svetoval bi manjši odmerek, 3x dnevno po 1 kapsulo. Pred tem pregled.

lep pozdrav
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
Ne maram vseh teh tablet iz lekarne. Ne verjamem, da je res dobro, če dolgi čas jemlješ neke umetne zadeve. Poskušam se prehranjevat zdravo, ko pa je le praznik si pomagam v naslednjih dneh s postenjem. Katera naravna zdravila lahko preizkusim?
Default avatar
Hulda Clark je napisal/a:
Pozdravljeni,

nasvetov je res veliko, različnih izkušenj tudi. Pri pojavu simptomov, ki jih pripisujemo žolčnim kamnom se velja najprej prepričati, da so ti res vzrok, da ne obremenjujemo organizma po nepotrebnem, četudi je metoda pomoči še tako benigna.

Hvala za pomoč pri nasvetih!

lep pozdrav,
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
zolcnik je napisal/a:
Pozdravljeni,

na prvi pogled gre pri vas za več dejavnikov, ki povzročajo težave. Ne bi ugibal in pred kakršnokoli gastroskopijo priporočam posvet s splošnim zdravnikom in spec.gastroenterologom. Če se vam težave ponavljajo in ste imeli ugotovljen v preteklosti tudi gastritis, bi veljalo uporabljati dlje časa, vsaj 6-8 tednov zdravilo Iberogast, 3x dnevno po 20 kapljic. Je sicer izrazito namenjeno funkcionalnim težavam prebavil, ima pa tudi dokazane protivnetne učinke, zato je pri gastritisu oz. vnetnih vzrokih lahko primerno zdravilo.

želim vam vse dobro in da se težave ne kopičijo!
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
stirinajstdi je napisal/a:
Pozdravljeni,

samo na podlagi tega bi težko sklepali. Običajno pri žolčnem izvoru bolečine nastopajo uro ali več po zaužitju, pogosto ponoči po močnejšem večernem obroku, tiščanje v desnem podrebrnem delu itd. Na podlagi zapisanega bolj kaže na želodčnen izvor. Če se ne umiri, potem priporočam pregled pri svojem zdravniku. Ob tem lahko za lajšanje tega pred zaužitjem hrane uporabite zdravilo Iberogast, do 3x dnevno po 20 kapljic. Ima zelo dobre učinke na želodčno sluznico in pomaga pri normalizaciji želodčne funkcije (ni pa antacid, če je presežek želodčne kisline vzrok). Smiselno bi ga bilo jemati več tednov.

lep pozdrav,
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
radabisjujšala je napisal/a:

Pozdravljeni,

to je pa zelo ambiciozen načrt! Priporočljivo je to narediti bolj postopno, saj je tudi hujšanje za organizem napor in terja prilagajanje. Drži, da je hujšanje lahko eden od dejavnikov za nastanek žolčnih kamnov. Zato je priporočljivo pri tem k temu pristopati zlagoma in skrbeti za ustrezno prehrano. Več o tem lahko preberete tudi na tej povezavi:
https://www.farmedica.si/clanek/103/Bi- ... pira-jetra

Sočasno si lahko pomagate z Rowacholom in za čas hujšanja uporabljate v manjšem odmerku 3x dnevno 1 kapsula. Rowachol preprečuje pogoje, kjer nastajajo novi žolčni kamni - povečuje izločanje žolča in ta je manj nasičen s holesterolom. Tudi prebava hrane bo lažja.

Želim vam veliko vztrajnosti - pojdite korak za korakom.
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
dieta1212 je napisal/a:
Pozdravljeni,

dieta je pomembna, kadar so težave v napačnem načinu prehranjevanja. Dejavnikov za nastanek kamnov je več, hrana le eden od njih. Je pa vsekakor smiselno upoštevati smernice, ki so koristne tudi, ko žolčne težave niso izrazite. Tole bo dobra povezava za dodatne informacije:
https://www.farmedica.si/si/dodatki/die ... amnih.html

lep pozdrav,
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
Pozdravljeni, zanima me kakšna je preventiva. Kaj lahko naredimo, da preprečimo žolčne kamne?
Default avatar
29 hči že cel dan bruha in oravi, da jo v želodcu zbada. Bi bili lahko žolčni kamni? Zgaga jo tudi peče...