Forum.Over.Net

Starševski čvek

Jaz ne zdržim več doma

Default avatar

Nemoremveč

Res ne, ne morem več. Še kdo ne zdrži tega več?
Priponke

alwaystired.jpg
(47.87 KiB)

Najboljši odgovor
Napisal Lidija Bašič Jančar » 1 Apr 2020 13:24
Pozdravljena!
Naj vas potolažim. Veliko ljudi ne zdrži tega. Torej niste edina. Bolj na mestu se mi zdi vprašanje, česa ne vzdržite? Pa boste rekla, da biti doma, brez prijateljic, službe, druženja…Jaz vas pa ponovno vprašam, česa točno ne vzdržite? Še bolj natančno, katerih občutkov ne vzdržite? Mislim, da vam ne bo v veliko pomoč, če boste vztrajala zgolj na: Ne vzdržim več brez druženja, itd.
V tej krizi marsikdo ne vzdrži s svojimi občutji in še enkrat bom poudarila, da so to občutja, ki so vaša, niso na novo nastala in to je pomembno. Želim poudariti, da so to občutja, ki jih nosite s seboj že vrsto let, bi rekla, da kar vse življenje.
Življenje, kot smo ga bili vajeni do sedaj, je bilo idealno za tlačenje in skrivanje teh občutij-najprej pred seboj in pred drugimi. Ko tole pišem, se mi pojavi prav duhovit paradoks: saj smo maske nosili že prej. Take, ki so nas varovale pred našo ranljivostjo, pred našim jedrom, pred tistimi občutki, ki jih nismo zmogli začutiti pri sebi, si jih priznati ter se z njimi spoznati. So to morda krivda, strah, panika (spoznati, kdo res sem?). Če se spoznam, bom še znal s tem spoznanjem živeti? Morda žalost (se srečati s krivico, ki to žalost poganja), osamljenost (Je sploh kdo zame, ki bi zdržal, me potolažil in rekel, da bo še vse v redu?...).
Pa si zastavimo vprašanje, kaj nam maske, ki jih moramo nositi zaradi koronavirusa sporočajo? Moram priznati, da me ravno maske pri vsej tej pandemiji najbolj strašijo! Okoli hodimo kot marsovci, vsi kar isti. Občutek je, kot da smo razčlovečeni, se izogibamo eden drugemu, ne vidimo si več v obraze. Kaj pa če je tako stanje bilo že prej in je to le zrcalo tega, kar smo počeli in kar smo bili? Zrcala pa se vedno pokažejo v bolj drastični obliki, da jih le dojamemo!
Torej, vsak pri sebi v tem času lahko naredi veliko, se sooči s tistim, s čimer ne more zdržati. Točno s tistim, kar boli in nam onemogoča, da se ustavimo, se poglobimo vase in dojamemo: kdo v resnici smo. In ko to dojamemo, je čas, da si odgovorimo: Smo si taki všeč? Kakšni bi si želeli biti? In končno: Kaj moram pri sebi storiti, da bi počasi postal všečen sebi?
Tole je že kar, če ne filozofsko, pa vsaj psihološko vprašanje in zahteva delo na sebi. Kdaj, če ne sedaj? Zato, da bomo najprej sneli svoje maske in šele nato tiste bele, ki nam jih je prinesel koronavirus!
Na prispevek
Default avatar

Nemoremveč

Pa ne se zajbavat. Ne morm v službo, kjer mam super kolegice, ne morm s frendicami za vikend na pjačo, ne morm v šoping, ne morm nč, zmešal se mi bo!!!
Default avatar

Resjejaa

Tud men se že počas fuzla. Bla dons pri sosedi na kavi, pa sva se skrivali, da naju ne bi sosed vidu. Groza, kam smo prišli.
Default avatar

Zastava

Pa nekaj koristnega delaj doma, boš pozabila na šopig in pijačko. Pijačko lahko spiješ tudi doma in pokličeš prijateljico po telefonu. Če se ti bo pa zmešalo pa nič hudega. Ne boš edina zmešana.
Default avatar

Groznoje

Šla bi h frizerju, na manikuro, na masažo, v šoping, na pjačo, na žur, v knjižnco, h zobarju!!!... kaj nej pa doma delam??? Gnijem!!! Vse, kar lahko je, da tečem, ta mesec sem pretekla že 140 km, še nikdar tolk, vse me že boli, pa ne vem, a od teka, al od ležanja. Grozljivka je bit doma, jaaa!
Saj pride frizerka in kozmetičarka na dom, sam ni isto!!!
Default avatar

dajnomir

Kakšne probleme imate eni, neverjetni ste. Zato pa so stvari take kot so, ker ne zdržite niti par dni brez potrošništva, službe ...
Default avatar

navadi se

Kar navadi se. Še vsaj dva meseca, bolj realno pa tri boš doma. Pravijo strokovnjaki.

Ste pa res naivni tisti, kateri ste mislili da bo to trajalo samo 14 dni. Jaz sem že od začetka predvideval da bo trajalo vsaj cel marec, april in tudi maj.
Default avatar

Groznoje

Ja, eni dejansko radi hodimo v službo in zdej imamo to prepovedan. Za znort! Tisti, ki se hodte v službo po jajcih ćohat in na uro gledat, tega ne morte razumet!!!
Default avatar

Goldfish

Začni živeti sam s sabo, to kar bi moral storiti že zdavnaj. Zato zdaj trpite ekstroverti, željni pozornosti in odvisni od dihanja drugih.
Default avatar

dragonfruit

Goldfish je napisal/a:
Ja, zaradi omejitve gibanja trpijo samo ekstroverti, good joke :D
Default avatar

Nemores

Kako hude probleme imate nekateri. Res hude.
Default avatar

ne veš kaj imaš

Pomisli na nas, od vseh pozabljene, bolne, ki smo doma v izolaciji že 10 in več let...
Takoj ti bo lažje...
Default avatar

bolje ne bi šlo

Goldfish je napisal/a:
Bolje ne bi mogla povedati. Ljudje stalno bežijo v družbo - pred seboj. Če bi ostali sami s seboj, bi si morali pogledati v oči, zazreti vase in pogled jim ne bi bil preveč všeč.
Default avatar

pogled pod fasado

Groznoje je napisal/a:
Kaj pa če bi se začela malo ukvarjati s tem, kaj je pod fasado?
Default avatar

na2

Ljudje ste preveč razvajeni. Nekoč so znali potrpeti, vztrajati, se organizirati, sedaj pa zgleda, da tega ni nikjer več.
Doma lahko delaš vse mogoče. Lahko bereš, meditiraš, ustvarjaš ročna dela, lahko se naučiš kvačkat. Lahko se učiš tujega jezika. Telovadiš. Čistiš, zorganiziraš stvari v stanovanju...
Morje stvari si lahko človek izmisli in dela, jaz v tem ne vidim prav nobenega problema.
Default avatar

Tisa_R

Nemoremveč je napisal/a:
Namesto, da razmišljaš o tem, kako si uboga, začni razmišljati, kako lahko dano situacijo izkoristiš v svoj prid! Sedaj je idealen čas za učenje česarkoli, za usvajanje novih veščin. Recesija se je začela, biti bomo morali še bolj konkurenčni in pri tem nam bo vsako novo znanje nam prišlo prav.

PS: Če si čez pol leta slučajno kdo misli drzniti jamrati tu na forumu, da je zaradi recesije ostal brez dela in ne dobi novega, ker ne zna nemško, nima potrebnih računalniških znanj ali kaj podobnega, naj se namesto tega zdaj pobriga in začne pridobivati potrebna znanja!
Velja seveda za tiste, ki imajo sedaj manj obveznosti kot sicer. Ne za tiste, ki delajo od doma polne delavnike, so zboleli, skrbijo za bolne svojce in podobno.
Default avatar

Narava vrača

Narava vrača človeštvu brezbrižno obnašanje in pohlep. Nihče mi ni verjel, da se bo to zgodilo, nihče mi danes ne verjame, da bo denar postal le papir brez vrednosti. Vile, jahte, luksuzni avtomobili, ves luksuz bo postal ničvreden. Narava je vrnila človeštvu za ves pohlep. To je ta vaš opevani kapitalizem in globalizacija.
Default avatar

vse ima namen

Narava vrača je napisal/a:
Vidiš,tudi sama menim,da narava vrača udarec.
Morda ni naklučje,da je izvor trenutnega zla na Kitajskem.
Ko vidiš kako nemaren odnos imajo Kitajci do planeta,ki ga z vsemi mogočimi industrijami,med katerimi je močno zastopana tekstilna, onesnažujejo, se ne čudiš ničemur več.
Glavni naročniki te industrije,pa so velike evropske multinacionalke ,ki se onašajo ignorantsko do okolja in jim je važen samo dobiček.

A na koncu mnogim ,še tako velika količina denarja ne bo mogla kupiti zdravja.