Forum.Over.Net

Starševski čvek

Prodaja hise

Default avatar

Lastnik

Ali lahko prodam hiso vredno 300.000€ za 25.000€?
Obdrzal bi dosmrtno bivsnje v hisi, vse stroske hise nosi novi lastnik.

Ali lahko dedici izpodbijajo prodajo? Furs?
Default avatar

Yacka

Načeloma lahko prodaš za kolikor hočeš. Bo pa FURS svoj davek odmeril od svoje cenitve, ne pa dejanske cene.

Kar se tiče izpodbijanja. To je vedno mogoče, ni nujno, da bi uspeli, lahko pa da. Dejansko bi lahko argumentirali, da je šlo za takšno nesorazmerje v ceni, da je bilo prodan le del nepremičnine, ki bi ustrezal dejanski kupnini + ocenjeni vrednosti tvojega koriščenja nepremičnine. Ostalo je bilo pa darilo.
Default avatar

tako je

Še toliko laže bi izpodbijali ob taki razliki med realno in pogodbeno vrednostjo.

In od nove lastnice (predvidevam, da hočeš hišo prepisati na novo žensko ali samo enega od otrok, ki se ti pač zdi boljši od drugih) zahtevali vsaj nujni delež, ampak glede na oceno sodnega izvedenca, ne na pogodbeno vrednost.
Default avatar

ooppaa

Lahko pa prodaš za približno realno ali nekoliko nižjo ceno, preostanek pa zagoniš v kazinoju in upaš, da ne boš prevečkrat dobil. Lahko se greš pa tudi anonimnega dobrodelneža.
Default avatar

fiktivni posel

FURS bo v takem primeru sklepal, da je šlo za fiktivno pogodbo in bo davek na promet nepremičnin odmeril v višini ocenjene GURSove vrednosti, v lastniška razmerja se pa ne bo spuščal

da ne govorim o bodočem lastniku, ki bo v kolikor bo zadevo potem prodal naprej, težko obdavčen z davkom na kapitalski dobiček. če gre za fiktivno ceno na pogodbi, bo v tem primeru seveda oškodovan, če pa bo dejansko plačal toliko, kolikor bo navedeno na pogodbi, pa...

v kolikor pa si s tako pogodbo oškodoval koga drugega, te lahko pač civilno toži.
Default avatar

hjaa

Lastnik je napisal/a:
Pogodba o doživetju ali nekaj podobnega (notar točno ve katera pogodba), novi lastnik prevzame do tvoje smrti skrb za tebe kar se zapiše v pogodbo, po taki pogodbi ni zapuščinske razprave ni nujnega deleža.
Default avatar

hjaa haha

hjaa je napisal/a:
kdo pa pravi, da bo novi lastnik živel bolj dolgo?

tale tu bi rad s tako pogodbo preprečil, da bi otroci iz prvega zakona prišli do nepremičnine in jo bo zastonj prodal novi partnerki
Default avatar

fiuuuuu

hjaa haha je napisal/a:
Dokler sam ne pove, kaj bi rad, lahko ugibamo.

Mogoče pa hoče preprečiti, da bi vsi dediči po vrsti, ki se že za časa njegovega življenja kregajo, kdo bo kaj dobil, ostali praznih rok?

Pogodba o doživljanju lol
Default avatar

Jurej

V tujini je OGROMNO tega. S tem,da to delajo banke in podjetja.
Hiso prodas banki (seveda po nizji ceni) in si lahko noter dozivljensko brezplacno. Seveda cena je odvisna od starosti prodajalca.
Default avatar

nič ni ogromno tega

Jurej je napisal/a:
malo narobe si ti predstavljaš

obstaja opcija sell and lease back.
to pomeni, da finančni inštituciji PRODAŠ nepremičnino, potem pa jo NAJAMEŠ nazaj. opcije z zastonj nastanitvijo pač ni. da bi ti banka najprej dala keš za nepremičnino, pol pa bi te še 50 let gledala, kako not živiš, to pač ne bo šlo.
Default avatar

Leeleenepr

Kar se izpodbijanja tiče:

Če na tak način po smešno nizki ceni prodaš enemu od dedičev, lahko ostali na zapuščinski obravnavi trdijo, da razlika med kupnino in pravo vrednostjo predstavlja darilo in zahtevajo vstetje tega darila v dedno maso. Po domače povedano to pomeni, da jih mora dedič kupec izplačat.

Ce pa prodaš tretji osebi, ki ni dedič, tvoji dediči temu kupcu ne morejo nič in od njega nimajo pravice nič zahtevat.
Default avatar

1monja

Treba je pripraviti ustrezno pogodbo, ki vse to določa, za kar je pravi naslov notar. Obstajajo izročilna pogodba, pogodba o dosmrtnem preživljanju,...nisem strokovnjak, notar pa je in bo vedel, kaj je primerno.
Default avatar

NI KAR TAK

1monja je napisal/a:
vse te pogodbe o preživljanju zdržijo na sodišču le, če tisti, ki sklene pogodbo in preda nepremičnino v zameno za preživljanje, NIMA LASTNIH SREDSTEV za življenje

v kolikor pa ima dovolj visoko penzijo ali celo plačo, kot mislim, da je to v tem primeru, pa bo vsako sodišče reklo, da je taka pogodba nateg in jo bo prekvalificiralo v darilno pogodbo s pravnimi posledicami
Default avatar

ta nova gospa

Leeleenepr je napisal/a:
Saj ta nova gospa je zakoniti dedič. Kaj pa, če ona prej umre, potem njegovi otroci prav tako zvisijo?
Default avatar

Leeleenepr

ta nova gospa je napisal/a:
To z novo gospo eni ugibajo, v prvem postu ni omenjena, jaz pišem na splošno. Bi pa rekla, da v tem primeru lahko terjajo njene dediče.
Default avatar

ooppaa

ta nova gospa je napisal/a:
Duhove vidiš. Se mi zdi, da lastne strahove iščeš v neznancih.
Default avatar

ta nova gospa

ooppaa je napisal/a:
Ti si verjetno ta nova, a ne.

Največkrat, ko so take mučke, je zaradi novega partnerja in prejšnjih ali nezakonskih otrok.
Default avatar

Ne pisi neumnosti

NI KAR TAK je napisal/a:
Ti to kar napamet? Ni važno kakšno penzijo ima lastnik.
Default avatar

Leeleenepr

Pogodba o dosmrtnem preživljanju nima veze z finančnim stanjem, ampak gre za fizično pomoč in oskrbo.
Default avatar

sveta preproščina

NI KAR TAK je napisal/a:
Ti se pa spoznaš na pravo, kot jaz na informatiko :)))

Avtor sklene pogodbo o preužitku z notarskim zapisom s katerikoli osebo. Nobena tretja oseba ali kakšni dediči je ne morejo izpodbiti, ni nobene variante.
Pogodba o preužitku je dvostranska pogodba, v kateri se preužitkar (t.j. lastnik nepremičnin oz. nepremičnine) prevzemnik (pridobitelj) pa se zaveže, da bo preužitkarju nudil določene storitve ali dajatve. Zaradi zapletene narave in dolgotrajnosti razmerja (ocene trajanja je namreč nemogoče oceniti, saj prevzemnik nudi storitve ali dajatve do smrti) je zakonodajalec predpisal posebno obliko sklenitve, torej notarski zapis.
Temeljnje značilnosti so, da pride do menjave lastništva že v času sklenitve notarskega zapisa pogodbe o preužitku (preužitkarskega razmerja). Obveznosti prevzemnika prav tako nastopijo takoj. Obveznosti proti preužitkarju v breme prevzemnika se lahko zavaruje tudi s posebno vknjižbo stvarnega bremena preužitka. Prav tako so obveznosti neposredno izvršljive zaradi notarskega zapisa pogodbe o preužitku.