Starševski čvek

Kako dokazat očetovstvo?

Default avatar

Nosečnicaa

Skupaj sva bila 2 leti, nato sva se razšla zaradi druge. On sedaj živi z njo, načrtujeta poroko, jaz pa ostala v petem mesecu nosečnosti. Vsi mi govorijo, naj ga pustim pri miru in začnem na novo, jaz pa mislim, da mu moram povedat, navsezadnje je oče. Ker bo zanikal, me zanima kako lahko dokažem, da je otrok njegov?
Priponke

pregnant-woman-touching-mouth-feeling-sick-sitting-couch-indoor-morning-sickness-sad-pregnant-woman-feeling-sick-touching-mouth-163744961.jpg
(45.26 KiB)

Default avatar

ticaMarica

Najprej daš izjavo na CSDju, da je oče. Ga bodo vabili, da se izjasni. Če bo zanikal greš v tožbo.
Default avatar

poznam primer

Poznam primer, otrok ima sedaj že čez 20 let, ko je mama to pokazala preko sodišča. Zahtevala je DNK test, je pa res, da je trajalo kar nekaj časa in nekaj sodnih stroškov je bilo. Ne spomnim se točno, ampak mislim, da je potem moški moral nositi kar en velik del sodnih stroškov (ali celo vse), ko mu je bilo dokazano, da je res oče. Sicer ni hotel najprej delat DNK analize. Potem je moral seveda plačevati preživnino (ampak tu so bili zopet problemi...), otrok seveda postane tudi nujni dedič, kar je tudi pomembno. Za več info povprašaj odvetnika ali pravno pomoč.
Default avatar

krneki0

v 5 mesecem nosečnosti si on pa že načrtuje poroko z drugo???povej mu ima pravico vedeti otrok pa tudi.odločitev bo njegova in tudi otrok ti ne bo mogel očitati...
Default avatar

Kakotogre

Caki a onedva sta skupi 5m in ze poroko nacrtujeta? In ti si ugotovila nosecnost po razhodu, se odlocila za otroka in mu tega se nisi povedala? Ce bi se jaz tako odlocila bi bil razlog za odlocitev tudi to kako je z ocetom. Vecina tistih, ki nimajo oceta oz niti ne vedo kdo je oce....njim celo zivlhenje nekaj fali. Jaz bi zagotovo to povedala tudu otrokovemu ocetu. Na nje.u pa je ali bo placeval prezivnino in vzdrzeval stike ali bo samo prevzivnino placeval. Bo pa to zanj precejsen sok. Cudno da mu noben drug ki vaju pozna ni povedal za nosecnost....verjetno bi znal sestet da je otrok njegov...
Default avatar

Nosečnicaa

krneki0 je napisal/a:
Poznala sta se preko mene. Z njo me je varal 7 mesecev, mogoče več in se je tud to zlagal. Najbolj me boli, da sta bili to osebi, ki sem jima brezpogojno zaupala in smo bili nekoč sveta trojica.
Default avatar

sv trojice ni

če si jo povabila v trojčka, potem se ne čudi posledicam.
kako dokažeš očetovstvo so ti že povedali.
jaz pa ti svetujem še nekaj drugega, morda je za premisliti, če želiš očetovstvo dokazovati.
če ga ne vpišeš kot očeta, lahko uveljavljaš vse socialne pravice, brez da se z njim pogajaš za preživnino, stike. Če bo on vpisan kot oče, potem bo dolžan tudi sodelovati pri vzgoji, ne boš se mogla npr. preseliti v tujino, tudi za kam drugam bo problem, tvoja bivša prijateljica bo otroku napol mama.....
Malo premisli, v katerem primeru ti bo lažje v življenju.
Default avatar

Nosečnicaa

sv trojice ni je napisal/a:
Hvala. Ne nismo se šli tega, bili smo najboljši frendi, hodili okrog in se družili. Ona je imela takrat še fanta, samo se ni družil z nami.
Default avatar

Easyway

Ko moški reče da ima kolegico, že lahko veš kako je stvari. Moški z žensko je težko samo prijatelj, slej ko prej bosta mejo prestopila. Seveda zdaj se vas bo oglasilo dosti, ki boste povedali drugače, samo takšna je resnica.
Default avatar

mah kaj kvasiš

sv trojice ni je napisal/a:
Ja, kaj pa na dedovanje si pozabila? On bo nujni dedič, malo preberite , kaj to pomeni. Tukaj je več denarja lahko kot pa sociala. Če se že spuščate na finančni nivo.
Default avatar

Povej mu

Povej mu pred poroko. Naj prevzame odgovornost in naj bo del otrokovega življenja.
Default avatar

sv trojice ni

mah kaj kvasiš je napisal/a:
ni nič napisala, da bi bilo kaj za dedovati in da je ata na smrti postelji.
otrok lahko kasneje zahteva priznanje očetovstva, če bi se izkazalo, da dediščina pa le ni kar tako.
otrok se še ni rodil, pa je pri enih prva stvar jerbarija?
Default avatar

spet nekaj na pol

sv trojice ni je napisal/a:
preživnini se po zakonu ne more in ne sme odpovedat. prav tako brez določitve preživnine ni ostalih socialnih pravic.
Default avatar

sv trojice ni

spet nekaj na pol je napisal/a:
če je oče določen. če pa ata ni vpisan ni od koga terjati preživnine in mami pripadajo vse socialne pravice kot samohranilki. Prej preberi, na kaj odgovarjaš.
Default avatar

Mini rožica

Mene pa zanima zakaj točno si cakala 5 mesecev, da mu poveš.
Default avatar

tvoja dolžnost

Ni le tvoja pravica, temveč predvsem DOLŽNOST, da mu to poveš. Če misliš molčati, boš naredila velike travme sebi, otroku, njemu, ker slej kot prej enkrat bo izvedel.

Zato, če je res on oče, pa tudi če nisi prepričana, takoj k njemu in mu povej, kaj in kako. Prej ko boš s tem opravila, lažje bo zate. O morebitnem priznavanju očetovstva in krvnih ter DNK testih boš razmišljala kasneje, če on pač ne bo sodeloval.

Zdaj pa takoj povedati njemu. Lahko ga pustiš pri miru, ampak to, da je oče, pa MORA vedeti. Tudi plačevati bo moral, pa čeprav ima drugo in morda tudi z njo načrtuje družino. Tako kot imaš ti pravice in obveznosti, tako kot jih ima tvoj še nerojeni otrok, tako jih ima tudi on. Zato nehajte biti otroci in če se že igrate mamice in očke, to počnite prav zares. Odraslo.
Default avatar

Enostavno bo

Če ni nasilen. Ko bosta poročena se mu nariši na vratih z otrokom. Če je nasilen pa raje ne. Sosedo je bivši na gobec, da jo odneslo z otrokom v lupinici po štengah. Najbolj sama veš.
Default avatar

DNA test je še vedno

Nosečnicaa je napisal/a:
najbolj zanesljiv. ni pa razlog za spametovanje pofukljev, ki ga namakajo kjerkoli.
Default avatar

hudo je to

Nosečnicaa je napisal/a:
Hudo je to. Dve grdi izdajstvi.
Vendar mu vsekakor povej, da si noseča in da je oče.
Mogoče bo sam podpisal in otroka priznal. Mogoče pa boš morala na CSD in potem v tožbo za priznanje očetovstva in preživnino za otroka.
Vsekakor si tvoj otrok zasluži imeti očeta, ki vsaj na daljavo skrbi zanj.
Nikar vsega ne pusti pri miru. Ukrepaj.
Default avatar

tako je ja

ticaMarica je napisal/a:
Tako je. Danes je res najmanjši problem dokazat očetovstvo. Ga bodo napotili na teste DNK in bo vse urejeno.