Starševski čvek

Kako dokazat očetovstvo?

Default avatar

Riva

Kaj ti si pismen? Kje piše, da se je ona fukarla okrog? Še eno tele, verjetno si naredil isto ?
Default avatar

Flina

To pa je komentar idiota!
Default avatar

Jou mene

Joj ženska, ne bi bilo lažje naredit splava, ko je bil še čas in živeti dalje? Ne, ti si se raje odločila za maščevanje in s tem zakomplicirala življenje sebi, otroku in moškemu. Res ne razumem takšnih žensk pa sem poročena ženska z otrokom.
Zdaj ni druge, kot pa da mu poveš.
Default avatar

Ninna94

Ce nimas oceta, ki te ne zeli ti skos neki manjka?? Daj ne seri!
Default avatar

Ninna94

Resno?! Kupi si pamet, pa se mozu, ki te ima.. ce ne lazes.. zakaj tvoja mama ni nardila splava in svetu prihranila tako brezsrcno kravo?
Default avatar

Tako

Ninna94 je napisal/a:
Točno tako 🤯
Default avatar

Dorika

Zdaj ti je gotovo težko in verjetno tvoje misli niso najbolj bistre v tej situaciji. Kar se ti je zgodilo je grdo. Ampak če pogledaš nekaj let naprej je vsekakor boljše za otroka ( če je bivši partner ni nasilen in je normalen) da ima stik z otrokom in seveda, da plačuje preživnino to pa lahko dosežeš
le tako, da greš najprej na priznanje
očetovstva, če pa tega ne bo hotel pa
postopek pred sodišče, da se to ugotovi s sodno odločbo-sodbo. Amapk pazi obstajajo roki 121. in 122. Člen Družinskega zakonika. Potem bo potrebno ko se ugotovi, da je on oče še določiti preživnino. To da bi bila druga na pol mati, mislim da to ne deluje tako saj ponavadi otroci nove partnerje mame/očeta zavračajo. Glede socialnih pravic jih ravno tako dobiš, če narediš vse potrebno ( ugotocitev očetovstva, dolocitev prezivnine in izterjava preživnine). Če nimaš dovolj dohodkov oz. Če ne presegaš mesečnega cenzusa 800,00 eur lahko zaprosiš za brezplačno pravno pomoč. To pomeni, da te država napoti k odvetniku ki potem to naprej ureja iz tega se plačujejo tudi izvedenska dela, in podobni sodni stroški. Poanta, da je treba povedati očetu. Zaplete se pri selitvah amapk saj lahko tudi oče zahteva ugotovitev očetovstva pa si spet na začetku.
Default avatar

Sitno je

sv trojice ni je napisal/a:
S tem se nekako strinjam. Vse drži. In če boš dokazovala očetovstvo, potem se moraš zavedati, da bosta oba, ki sta ti zarila nož v hrbet doživljenjsko povezana s teboj in del tvojega življenja. In to je, če nekoga preziraš, ker te je tako hudo prizadel, zelo sitno in neprijetno. Znata ti celo nagajat, recimo da najdeš delo v tujini, ti on lahko zaradi otroka prepove selitev, pa tudi če z njim praktično nima stikov. Če si tiho, živita ti in otrok mirno življenje in si svobodna. Je pa res, da bo otrok enkrat postavil vprašanje o očetu in takrat si lahko ti vsega kriva, ker si molčala.

Jaz bi naredila tako: bi mu povedala ali še bolje, poslala sporočilo ali mail, da lahko sprintaš in imaš črno na belem, da si ga obvestila. Ker po vsej verjetnosti ne bo hotel o ničemer niti slišati, ga jaz ne bi silila in bo vseeno ostalo tako, da ne bo vpisan kot oče in ti imaš mir in svobodo. Verjetno si tudi sama že slišala za večne vojne med ločenima staršema. Si res želiš tega? Ko bo otrok vprašal po očetu, mu lahko mirno poveš, da se mu je odrekel, dokaz boš imela na papirju. Tako da, povzetek: obvesti (pisno), a ne sili (v nesrečo) .
Default avatar

hahahahaha

Jou mene je napisal/a:
Ti nisi nobena poročena ženska z otrokom, ampak navadna moška pička, ki naredi otroka in spizdi.
Default avatar

EvoL

noro kako eni brezglavo delate otroke in jih rojevate.. crazzzy
"Življenje in Svoboda"
Default avatar

Jastreb

Ocetovstva ni tezko dokazat z DNK testi, kak mu bos pa dokazala, da si ti mama?
Default avatar

Vredu premisli

Najprej sem se vprasala koliko sta stara? Noben odrasel oz bom raje rekla dozorel clovek ne nacrtuje poroke po 5ih mesecih zveze! Po drugi strani se pa partnerju za nosecnost pove takoj, pa tudi ce je to bivsi partner. Verjamem da je prisoten strah pred zavrnitvijo, ampak bolje da takoj ves na cem si. Zelo zelo dobro premisli preden naredis kak korak. V enem komentarju sem prebrala da ce oce ni zapisan ti pripadajo vse olajsave, ker si samohranilka, dodatki se pa razlikujejo med samohranilko ki prejema prezivnino in tisto ki je dejansko SAMOhranilka. Prezivnine bos lahko potegnila maximalno 150€ razen ce ima res visoko placo lahko izterjas vec. Dodatki in olajsave so pa veliko vecji. Premisli tudi pri sebi ali si sprejela to da si je nasel drugo (vem zelo boli, ampak te ni vreden ce je to naredil), ali gojis jezo in zamero do njega, ker otrok je najboljsi nacin za mascevanje in nagajanje, ce mamica to zeli (tudi oce lahko zelo pritiska z vseh strani, ce se le zaveda svojih pravic). Premisli ali si zelis turbolenc ali miru v zivljenju. Jaz osebno bi na tvojem mestu napisala da oce ni znan, njemu bi pa povedala da otroka ima, ampak nima nikakrsne obveznosti do njega. Potem bos pa tako ali tako videla odziv, interes itd
Default avatar

Verenca

Ne glede na to ali sta skupaj ali ne mislim da je prav da mu poves da bo pocasi oče pa da to storis cimprej...povej mu da to ni nacin da bi ga dobila nazaj ampak da bi rada samo normalno resla situacijo, če si res 100% da je on oče. Sem sama imela podobni primer ko je prislo do takega zaupanja da sem mu pustila da me "napumpa" po domace povedano, cez en tedn pa se je odlocil da gre nazaj k bivsi, pa mi je sam reko da želi vedet če se je prijelo al ne, da če bo kasneje zvedo da sem mam njegovega otroka brez da bi on to vedo bi bil zelo jezen pa nebi mogla sodelovat pri vzgoji normalno. Tako da povej mu čimprej, na dnk test pa le počakaj dokler se otrok ne rodi, ker med nosecnostjo lahko predrejo maternico iz katere potem stece vsa tekocina in se ti otrok izsusi, je pa tudi zelo drag mednosecniski test ki ga izvajajo samo v ljubljani.
Default avatar

Dobro premisli

.....kako naprej. Če ga želiš še naprej v svojem življenju. Da ne boš potem pisala po forumih da pa ti nočeš da se tanova s tvojim otrokom ukvarja. Res razmisli kaj hočeš od njega.
Default avatar

Pikajla

Nosečnicaa je napisal/a:
Nekaj ne štima.

Pišeš, da ste bili kot trojček, ker njen fant ni hodil z vami. Vprašanje: kakšen je ta fant, da ni imel časa za svoje dekle? Le na papirju? Drugič: kakšno je to dekle, da hodi z vami in ne s fantom? To je vse lari fari in tebi bi moralo takrat to kapniti.

In tvoj ni opazil, da si noseča? In to 5 mesece? Ah, no, kdo ti bo to verjel? Vajina zveza ni bila trdna. Končala se je z nekim sporom oz z močnim kregom. Kdo nosi glavno krivdo, veš samo ti. Mislim, da tudi ti nisi bila prav nedolžna. En sam se ne more kregati, potrebna sta dva. Na žalost imaš posledico. Bo otrok res njegov?

Jaz ne vem, kaj bi naredila, če bi bila v tvoji situaciji. Dobro premisli. Zgoraj imaš napisano za ZA in PROTI.
Default avatar

viharni jezdec

Pikajla je napisal/a:
Kakorkoli, jebačice v prijateljski španoviji s katero ga skupinsko žuraš niso nič novega, smo jih tudi mi imeli ( niso bile pa to punce, s katero bi se vezal), le otrok na srečo ni bilo. Vsi se napačno lotevate, kaj bo ona hotela, kaj bo njej prineslo, nihče od vas ne izhaja iz bistva, otrok ima pravico do očeta in sploh pravico vedet o svojem biološkem izvoru, ter slednje imet tudi pravno formalno urejeno. Torej gre za neodtuljivo pravico otroka ( berite evropske sodne prakse in razlage), kaj bo pa baba imela od tega in ali bo sploh primerna za mamo, je pa čisto druga stvar.
Default avatar

Tisa_R

Očetovstvo je po rojstvu otroka mogoče dokazati z DNK testom. Lahko se nanj naročita sama in prideta tja oba (no, vsi trije) prostovoljno ter sama plačata stroške testiranja.
Če on ne želi sodelovati, ga pa lahko tožiš in bo sodišče zanj odredilo testiranje, ki se ga bo potem moral udeležiti. Stroške tožbe na koncu nosi stranka, ki "zmaga" v postopku. Torej, če bo test pokazal, da je on oče, on nosi sodne stroške postopka. Če ni oče, stroške nosiš ti. Mislim, da moraš v vsakem primeru kriti stroške svojega odvetnika. Malo se pozanimaj o tem pri kakšnem pravniku.

Upam, da si zdrava in da se dobro počutiš. Sigurno bo novica za tvojega bivšega partnerja šok. Do predvidenega datuma rojstva vajinega otroka je še kar nekaj časa, da se ta šok poleže. Bodi mirna, preudarna, daj mu čas, da dojame, kaj se sploh dogaja.

Morda bo celo želel s teboj na katerega od pregledov in ti bo v oporo pri porodu. Nikoli ne veš, kaj vse se v času nosečnosti lahko zgodi in kdaj bi ti prav prišla kakšna dodatna pomoč. Če ne za kaj drugega, za vožnjo v porodnišnico. Otrok je tudi njegov in je prav, da ima on tudi sedaj na voljo vse najnujnejše informacije v zvezi s potekom nosečnosti.

Če ne bo želel imeti nobenega stika s teboj, ti ostane možnost tožbe, kot sem že zgoraj omenila. V vsakem primeru pa je prav, da mu za nosečnost poveš čimprej. Toplo svetujem, da zakopljeta stare zamere, obrneta nov list in zavojo dobrobiti vajinega otroka najdeta način za čim bolj mirno in konstruktivno sodelovanje. Zdaj morata zreti naprej in poskrbeti za čim boljšo prihodnost za vajinega otroka. Vse ostalo je nepomemben balast, ki lahko kvečjemu škodi otroku. Dobrobit otroka naj bo merilo, po katerem določaš, kaj je dobro in kaj slabo, kaj prav in kaj narobe.

Želim ti čim bolj mirno nosečnost, zdravega otročička in vse lepo.
Default avatar

Anonimna mama

Pozdrav!
Saj ne vem kaj vam naj svetujem....
1. Če je situacija taksna kot je,potem sploh ni zrel za oceta..
2. Zakaj si želite da je del otrokove vzgoje in razvoja?
3. Moja zgodba: moj mož me je zapustil,ko je otrok bil star 8 mesecev ( pred tem tudi ni skrbel za njega in nič, kaj je bil razlog za ločitev. Odhajal je zgodaj zjutraj in se vračal pozno zvečer), sedaj je otrok star skoraj 3 leta. Preživnine se nisem videla niti centa, on pa nima niti zelje in potrebe da bi otroka videli ze več kot dve leti.
Žal mi je da je sploh kje zabeležen kot oče.
S tamalim nama ni hudega.
Slej ko prej bo vedel kdo jw njegov oče in kaj se je zgodilo.

Niso vsi rojeni da so starši imamo pa vsi oziroma večina od nas možnost da se množijo. Žal.

Zeli. Vam vse lepo v življenju.,kakor koli se pač obrne.
Default avatar

Zaza

To bi mu morala povedati takoj ko si izvedela za nosecnost. Vsaj motovilil ne bi. Verjetno vama bo pa z otrokom boljše brez njega. Vse v življenju se plača. Slej ko prej. Pa še ena lekcija. Ven se ne hodi s prijateljicami in partnerji. Ker slej ko prej pridejo skomine. Za eno ali drugo stran. Tak tip ni vreden počenega groša.