Starševski čvek

Ne vabite na poroko

Default avatar

Imeniten gost prinese darilo

Ne, lepo vas prosim, ne vabite svatov, ne pišite vabil na poročno slavje, če je dovoljeno gostu, popiti dva decilitra vina ali soka , vsakemu drugemu aperitiv in kavo, za ostalo pa je tu voda v stranišču na pipi.
In to v pozno pomladanski , poletni in zgodnje jesenski toploti po celodnevnem pohajanju za vašim sprevodom.
In vse to medtem ko pričakujete bogata darila. Edino s tistim pecivom ki ga speče sorodstvo bašete vse kar leze in gre.
Dejte organizirat svojo ohcet v ožjem krogu, če ste škrti, lepo vas prosim! Tako pa samo nekaj na ven bleščavega, da bodo fotke v lepem ambientu in da se vidi dosti svatov. Na vašo srečo se na fotkah ne vidi, da so dehidrirani in s kritično povišano vrednostjo sladkorja.
Vsaj svatov ne mučite, če so vam že gostinci odvratni in jih prenašate po skrajni sili.
Priponke

profimedia-0168945868.jpg
(91.99 KiB)

Default avatar

sveta preproščina

Še nisem bila na taki poroki, kot jo opisuješ.
Vse moje izkušnje so take, da je bilo vsega daleč preveč, tako hrane kot pijače in to na vsakem koraku. Pri sprejemu doma, pred cerkvijo, po cerkvi, pred matičnim, po matičnem, na sami fešti, še naslednji dan pri mladoporočencih doma (pri nas je pač navada, da se pride še naslednji popoldan na dom mladoporočencev).
Default avatar

Leeleenepr

Jaz tudi ne. Še kot voznica ali nosečnica sem se morala aktivno branit pijače. Zlasti v bolj vzhodnih ali južnih regijah :) lačna ali žejna nisem še nikoli šla s poroke.
Default avatar

bem vindo

Jaz pa sem bila že sestradana na ohceti iz istih razlogov kot jih opisuje avtor izvornega sporočila. Za denar prinesti in slike na grajski lokaciji smo bili dobri, za nahraniti pa ne. Če ne bi doživela, ne bi verjela. Žalostno.
Default avatar

Jajaja

Na Gorenjskem?
Default avatar

Nikoli lačni

Strinjam se, da so fensi poroke katastrofa glede hrane. Zadnja poroka lani je imela nešteto hodov, med njimi tudi do 40 min pauze, na krožniku pa 3 grižljaji. Se strinjam, bilo je vse okusno in fensi postreženo, ampak večini bi veliko bolj pasala goveja juhca in skleda solate v neomejeni količini. Na vseh ostalih do sedaj pa ni bilo nobene žeje in lakote.
Default avatar

Tudi

Tudi mi smo bili že lačni na poroki. Po večerji ni bilo ničesar več, tako da smo po polnoči pomalicali napol suhe ostanke kruha. Raje poroka v ožjem krogu kot lačni svatje.
Default avatar

BIBA64

Bila na poroki, začelo se je ob 9.00h dopoldan, (vožnja sem in tja, civilna, cerkvena, slikanje,...) ob 16.00h prva hrana - en kanape, ker ni bilo jih zadosti za vse svate. Potem spet prevožavanje do lokacije zabave. Ob 19.40h smo prvič jedli v celem dnevu.
Obup
Default avatar

tudi poznam ja

Sem bila tudi jaz že na poroki, s katere smo šli lačni .Pa mislim da ni šlo toliko za šparanje, ampak slab izbor:
poroka je trajala od 11 dopoldan, do nekje 3 zjutraj (sprevod, civilni del, cerkveni del....vmes cel kup vožnje in čakanja da sta mladoporočenca opravila fotografiranje....pecivo in šampanjec na razpolago povsod)

Večerja pa slow food: dejansko so vsakih 45 minut prinesli nekaj (grižljaj ali dva), skratka nič od nič. Na poti nazaj smo večinoma vsi zavili v burekarno.....
Default avatar

že slišala

Sem že slišala za poroke, na katerih so bili svatje le dekoracija za fotke in, seveda, sponzorji vsega tega cirkusa. Od jutra do poznega popoldneva so se fijakali od ene lokacije do druge, poleti v vročini, čakaaali kot budale v štiklih na kakšnem makadamu, kdaj se bosta glavna akterja pofotkala, običajno v sobotah popoldne tudi lokalne trgovine niso odprte, da bi šel kupit vodo. Sama slaba volja in občutek, da te nekdo nateguje.
Default avatar

kzftft

Če na neki poroki omejujejo pijačo, je to res groteskno. Glede hrane pa: naj bo odlična, ampak nikakor je količinsko ne bo preveč, tudi zato, da se ne meče stran. Meni so večerje v stilu, dunajski zrezek čez cel krožnik odbijajoče, res pa je, da mi je odbijajoče tudi, da pridem v gostilno, kjer imaš hrane na krožniku za odtenek.
Default avatar

leeleenepr

A pa to vi hodite na poroke kar enih XY ljudi, a so vaši bližnji prijatelji in sorodniki take budale, da vas pustijo žejne in lačne cel dan nekje stat?

Ni treba odgovorit, saj vem, svakinja je bila :))
Default avatar

Ja kaj pa miliš racionalna nevesta

BIBA64 je napisal/a:
Itak, kaj pa mislš, k sploh ne vzame vsak kanapeja. Jih je za 100 ljudi 70 dost. Pol pa sam ostaja če jih je 100, pa stane in se hrana preč meče.
Default avatar

Grda resnica

Do zdaj še na nobeni poroki nisem bila lačna ne žejna.
Meni bi bilo nerodno, da so svatje lačni in žejni. Enim očitno ni
Default avatar

Sm že vzela denar iz kuverte nazaj

Sem že na eni poroki kuverto, ki smo jo nesli za darilo, odprla in vzela več kot pol denarja vn in šele nato podarila tistih 20eur. Bila je reakcija v afektu a sem se tako razjezila. Najprej sta imela dress code in smo rabili vsi štirje nova oblačila. Poroka v neki kapelici, kjer imajo oni blizu vikend, pa pol ni trebalo gostilne plačat. Vino njihova brozga. Potem vedo, da sem veganka najmanj 10 let, a niso imel nič prilagojenega, ok prav, a da pa mi nevesta še reče, da za danes niso hotel izjem pa je preveč. Sem kuverto odprla pa vse vn pobrala, pustila 20 eur not.
Default avatar

ohcet ni zato

Ohcet ni zato, da se gleda (šteje) kaj bo kdo popil in pojedel, kaj se mu ponudi. Tudi ni zato, da se gleda in preračunava darila - v primerjavi s ponudbo.
Če je tako, potem je to eno navadno kmetavzarstvo. Tako najbolj primitivno.
Ohcet je zato, da se veseli z mladoporočencema, da se zabava in uživa.
Default avatar

na vsaki žurki

ohcet ni zato je napisal/a:
pa na katerikoli žurki bi bilo čudno, če bi bili gostje lačni. Še nisem doživela take žurke, kaj šele poroke, tako da tukaj gor so res eni čudni tiči.
Default avatar

Zvezdica96

Tud meni se je enako zgodilo na Gorenjskem... Da sploh ne omenjam, noseča 10.tednov v najbolj rizičnem času nosečnosti, zraven tega sem bila že tri dni prej v bolnici, je tašča povabila na poroko, vseeno glede na moje stanje sva s fantom šla na poroko, ker se spodobi glede na to da je to njegova mama. Pridema na poroko prvo je bil obred pri matičarju potem čez tri ure smo šli v gostilno kjer smo čakali na hrano se uro in pol na krožnik dobim predjed (iz surovega mesa), ki je nisem smela jesti. Potem naslednja jed je bila en mali knedlcek (tud kao neka mala predjed zraven) potem je pa nevesta nekam šla in smo jo mogli iskati pa smo bili lačni se štiri ure ko pa je prišla glavna jed pa se tega nisem smela ker je spet bilo iz surovega mesa. Naj omenim, da na mizi ni bilo ničesar od peciva, niti kakšnih priboljškov, da bi si lahko človek potešil lakoto... Vglavnem bila sem zelo razočarana nad odnosom tašče, ki je vedela da sem noseča že cel čas pa vseeno ni poskrbela, da bi dobila ustrezno hrano. Kasneje me je začel boleti spodnji del trebuha in se želodec da sem spet pristala v UKCju ob 3 ponoči.
Default avatar

Tako bodi

ohcet ni zato je napisal/a:
Mi Gorenjci in drugi škrtuhi se s tem strinjamo. Najejte in napijte se doma, če se že morate. Vi samo pridite na ohcet res dobro napravljeni, da bodo fotke lepe, debele stare mame in brezzobe vampaste ate pustite doma.
Denar pa v kuverti, ki so jo da še kdaj uporabiti in to čimveč, kot pri mafijcih in c.i.g.a.n.i.h. Obvezno pustite notri tudi listek z imenom, da vemo koliko vam bomo mi dali na ohceti ali pogrebu.
Vse kar je drugače je neumna hohštaplarija. Sicer pa po novem tudi svati niso več potrebni. S fotošopom in podobnimi tehnikami seveda na službenih računalnikih se da narediti čudeže.
Pravzaprav je tudi ohcet preseravanje in to čisto nepotrebno. Pa fajmoštra plačat, pa matičarja pa ...
Dajte no dajte, koruzništvo je še edino sprejemljivo.
Če dobro premislimo, tudi kuruzništvo ni poceni. Samo pomislite na vsa nepotrebna darila, ki jim kao morate podariti za božič pa velko noč pa rojstne dneve tistim prikoruznjenih žlahtnikom. Potem se pa ta šara vrti v krogu. Ravno letos za Božič sem od koruzne tašče dobil kozmetiko, ki sem jo pred leti podaril koruznemu svaku. Taisto se razume, saj smo v obeh rodbinah šparovni.
Pravzaprav razmišljam o samskem življenju.
Najcenej bo pri mami.
Default avatar

Dvajset evrov se delaš norca

Sm že vzela denar iz kuverte nazaj je napisal/a:
20€?