Forum.Over.Net

Starševski čvek

bedno jokanje starejših generacij o tem, kako je bilo včasih

Default avatar

bosi po snegu v šolo

Ko nekdo napiše sem gor svoje probleme in da starejši to izvejo se takoj začnejo vžigat kako so bili oni reveži včasih, da depresij ni bilo, da je to zdaj "modna muha", da so imeli bajte in otroke že pri 23ih letih, bosi so v snegu hodili v šolo, tja in nazaj v klanec. Da si doma niso upali oporekat, vsi so bili delovni, nobenih lenuhov. Smešno je, ker se tako obnašajo tudi tisti ki so stari komaj 40.
Default avatar

letnik 1957

V šolo smo hodili peš, pozimi obuti v gumijaste škornje, nihče nas ni nikoli peljal v šolo, ko je deževalo, smo imeli oblečene pelerine. V šoli so bile velike zelene peči, v katerih so kurili drva. Za malico smo dobili rezino črnega kruha, namazan z marmelado ali pašteto, ali pa rezino ljubljanske salame ali sira. Pili smo zelo dober čaj, ki ga je skuhala kuharica, ali pa mleko ali kakav. Bilo nam je zelo dobro, vse smo pojedli in spili, niti koščka kruha se ni vrglo stran, nihče ni bil debel.
Delovnih zvezkov ni bilo, vse smo pisali na roke. V prvi razred smo prišli večinoma brez "predznanja", saj nihče ni hodil v vrtec. Kljub vsemu nas je učiteljica v prvem razredu naučila brati in pisati!
Jedli smo večinoma mineštre, za večerjo pa polento in na sploh vse, kar smo pridelali doma. Sladkarij nismo poznali, tudi banan in pomaranč ne. Največja slaščica je bila jajčni šoto (jajčni rumenjak stepen s sladkorjem). Ogrevanja ni bilo, imeli smo štedilnik na drva, ki je grel samo kuhinjo. Kopalnice ni bilo, tople vode tudi ne. WC smo imeli zunaj, na štrbunk.
Bili smo sorazmerno sodobni in pralni stroj smo kupili leta 1966. TV smo kupili kasneje. Kopalnico smo dobili oz. si jo sami naredili leta 1975.
Otroci smo že od malega pomagali staršem pri vseh kmečkih opravilih (spravilo sena, pridelkov, pomoč v štali, dekleta v kuhinji). Sosedje smo si pomagali med seboj, bilo je lepo.
Oblečeni smo bili v oblačila, ki smo jih podedovali od drugih, ali pa nam je za majhen denar kaj sešila vaška šivilja.
Nismo poznali rojstno dnevnih zabav, počitnic na morju, oblačil od znamke, poleti smo bili večinoma bosi. Bili smo dokaj samostojni, pri dobrih osmih letih smo šli že sami z avtobusom h zobozdravniku.
Kljub vsemu si upam trditi, da smo imeli mnogo lepše otroštvo, kot ga imajo otroci sedaj!
Default avatar

Prilika

Tako se imajo za žilave, trpežne, skromne, potem jih pa samo poslušaš, kako cele dneve jamrajo zaradi penzij, čakalnih vrst, podražitev, milijon stvari, čeprav jih ima velika večina polno rit, živijo v udobnih lastniških stanovanjih ali hišah, svoje avtomobile, polno nekih gospodinjskih in drugih naprav, ki jim vse olajšajo, hodijo na izlete … Obnašajo se kot razvajena mularija.
Default avatar

samo povem

Prilika je napisal/a:
Če ti vsega tega kar naštevaš, da imajo, ti pa ne si preprosto povedano, nesposobnež in bi bilo morda pametno, da se učiš od njih.
Default avatar

Prilika

samo povem je napisal/a:
Ja, saj tudi vi, samozvani "sposobneži", naj ne bi jamrali, ampak to kar naprej počnete, nič vam ne odgovarja, pa vseeno nič ne spremenite, znate pa bevskat na vsakega, ki vam nastavi ogledalo.
Default avatar

letnik 1960

letnik 1957 je napisal/a:


Jaz sem letnik 1960...
Ne bi zamenjala za tisti čas.Zame je bil to črnobeli čas.Zdaj imam svoj računalnik, TV, telefon, s katerim lahko posnamem vnukinjo, imam svojo prikolico na morju ,jem, kar mi paše.
Tudi čokolino ali hrano iz mcDonaldsa dvakrat letno.
Uživam v trgovinah, ki jih prej ni bilo, v nakupovanju , v izbiri in možnostih, ki jih v naših mlajših letih ni bilo.
Na stare čase imam spomine, ki jih ven privlečem redko.So pa to bolj šolski spomini.
Default avatar

Prioritete ne dosti drugacne kot danes

Najbolj zanimivo je pa to, da so vsi bajturine gradili, otroci pa razcapani in na pol bosi gazili do sole in nazaj.
Default avatar

Bepo

Da ne boste mislili, da so vsi rojeni v petdesetih živeli brez kopalnic ipd., oče je letnik '56, pa so imeli kopalnico že, ko se je rodil, banane in pomaranče pa je jedel od rojstva, pa niso sploh bili ne vem kako premožni, srednji razred, mati je bila kuharica s štirimi razredi OŠ, oče učitelj.
Default avatar

Domišljijski spis

Pa tudi ni cela Slovenija živela takrat v hribovskih vasicah, da bi kilometre daleč tacali čez gozd v šolo.
Default avatar

Prioritete ne dosti drugacne kot danes

Domišljijski spis je napisal/a:
seveda ne. ampak prav pride ob kozlanju nad kasnejsimi generacijami.
Default avatar

Snidenje čez 45let

Hehehe, lepo nam je bilo. Vsi smo bili enaki, revni in vsi bogati.
Počeli smo vragolije, jih dobili čez rit. Med nami nobene fovšije. Smo se srečali zadnjič, nekateri videli šele po 45.letih in evo, kot bi se videli včeraj. Nobene zavisti.
Nobeden jamral.
Vsi istih misli, bilo nam je supet.
Jebeš obleko, fon in vso navlako, če nimaš tega z nikomer delit. Iskreno smo se razveselili drug drugega.
Default avatar

generacijo moja

bosi po snegu v šolo je napisal/a:
Pa ti si vse generacije pomešal, tiste, ki so sedaj stari preko 80 let, ko so res hodili tudi bosi v šolo, povsem druga generacija, je tista, ki so stari okol 50 let, so odraščali v 70-ih letih....ko so bili fičoti, stoenke, pa še vsak ni imel avta, pa še ČB televizorji.., pa tista generacija, ki se je rodila po letu 91.... pa današnja generacija, ki so zasvojeni s PC igricami, i-phoni....

Ti verjetno spadaš med tiste, ki sploh otrok ne bodo imeli, tako, da sploh ne boš imel možnosti, da bi komu govoril, kako si ti odraščal ha-ha-haaaa
tudi ti boš enkrat starejša generacija, pa mlajše sploh ne boš razumel ha-ha-haaa
Default avatar

Domišljijski spis

Snidenje čez 45let je napisal/a:
In katera generacija je po tvoje izumila foušijo?
Default avatar

beden odnos večine mlajših do življenja

Na mladih pač (v današnjih časih) svet ne more stati.

Argumenti:

1. Še nikoli v zadnjih 50-ih letih mladi niso bili manj zainteresirani za politiko. Torej se jim za bodočnost - hebe.
2. Še nikoli v zadnjih 50-ih letih mladi niso bili bolj NEprizemljeni, kot so danes. Vzroki: brezperspektivnost, internet, in seveda še mnogo drugih dejavnikov.
3. Še nikoli v zadnjih 50-ih letih mladi niso bili bolj NEsamostojni. Tu spomnim na veliko število mladih, tako fantov, kot deklet, ki živijo v hotelu mama. In jim to stanje seveda
popolnoma odgovarja. Celo želijo si, da bi trajalo in trajalo...
4. Še nikoli v zadnjih 50-ih letih niso bili mladi v tako velikem odstotku poleg alkohola tudi na drogah.
5. Še nikoli v zadnjih 50-ih letih mladi niso bili manj sigurni vase. V mnogo PREveliki meri se zanašajo se na informacije s spleta, na google, namesto na svoje izkušnje. Znanje mladih, ki pridejo s fakultet, pa je, po izjavah nekaterih rektorjev, pa tudi delodajalcev - porazno.

Da bom prav razumljen: ti, o katerih govorim, najbolj prevladujejo. Svet pa bi lahko stal na mladih le v primeru, da velika večina ne bi bila takšnih, kot sem jih opisal.
Default avatar

kak da ne premožni

Bepo je napisal/a:
Če so meli leta 56 kopalnico, so bili kar dobro situirani, kaj da ne. Pri nas smo kopalnico dobili okoli leta 83, mogoče še kakšno leto kasneje.
Če sta oba starša delala v šoli (kuharica v šoli?), je tudi to pripomoglo k višjemu standardu. Kako je bilo pri vašem dedku ne vem, a učitelji so marsikje dobivali "darila" od staršev učencev. Ozimnico, koline, jajca ..... Pa dve plači pri hiši se je tudi poznalo - v času, ko so bile le redke ženske zaposlene.
Default avatar

Snidenje čez 45let

Domišljijski spis je napisal/a:
Ne vem, če jo je generacija. Pravzaprav vem, da ne.
Default avatar

Rok-1

Se ne strinjam, da bi bilo glede mladih tako tragično.
beden odnos večine mlajših do življenja je napisal/a:
Generacija potrebuje le par vodij, vsi ostali so lahko skoraj kakršnikoli. In dobrih, celo zelo dobrih, je kar nekaj več kot samo par.
Default avatar

Hitro si jih fasal tudi v šoli

letnik 1957 je napisal/a:
Na tistem kosu kruha je bilo tudi kislo zelje.
Ah, te zelene ogromne peči. Ko se jih ni kurilo, je imel sošolec v peči skrite cigarete.
Učiteljica jih je toliko časa iskala, da jih je našla. Pregonila ga je na žive in mrtve, kar pred nami vsemi. Mama od ene znane afne, ki jo pozna vsa Slovenija.
Ni čudno, da je tak skov.
Default avatar

Na udarniške in petletke

kak da ne premožni je napisal/a:
57.leta je bila le redkokje ženska doma za gospodinjo. Še kmetice so šle v fabriko.
So morale, pri 15.! Tak je bil komunajzerski befel.
Po porodu je šla delat, ko je imel dojenček 3! mesece! Brez pardona.

No, TU je tista razlika v generacijah, ki jo iščejo sedanji mladi.
Mama za strojem, otrok doma sam. Nema vozičkanja, kavic in brezdelnosti.
Otrok je bil navajen vsega hudega, je bilo povsem normalno.
Zato smo svojim vse v rit vtaknili in storili napako. Jebatga.
Default avatar

ni res ne drži

Leta 57 je bilo med vsemi zaposlenimi okoli 35% žensk.