Forum.Over.Net

Starševski čvek

Vzporedni šudij na akademiji za glasbo

Default avatar

Klaara

Pozdravljeni. Mene zanima kako je z akademijo za glasbo smer inštrument in vzporednim študijem na še enem faksu naprimer informatiki. Koliko jih sploh vzamejo? In ali je dela preveč, da bi oba faksa opravil naenkrat, v istem časovnem obdobju? Hvala in lp
Default avatar

učiteljica glasbenega pouka

Saj se hecaš? Veš, da moraš vaditi inštrument vsaj 6 ur na dan, če si na akademiji? Vaditi generalbas vaje, vaditi klavir in solfeggio? Obvezno biti pri orkestru ali zboru, in biti na vajah le-tega? Pa to ni tako kot v srednji glasbeni, samo v soboto dopoldne vaje za orkester.
Poleg tega, da je urnik nametan čez cele dneve z ogromnimi pavzami vmes?
Trenutno poznam eno vilionistko, ki sicer dela vzporeden študij, ker študira na FF poleg. Na FF študira svoj materni jezik (ki je za nas tuj), na akademiji so ji priznali predmete, ker je delala v srednji šoli vnaprej določene predmete za glasbeno izobrazbo, in jih na akademiji ne rabi delat.
Če ji na obeh študijih ne bi priznali nekaterih predmetov in izobrazbe, ji vzporeden študij ne bi bil omogočen. Pa še tako bo verjetno študirala dlje kot je želeno.
Default avatar

vse se da če hočeš

učiteljica glasbenega pouka je napisal/a:

Jih poznam par, ki so študirali na akademiji in še na fakulteti, nihče pa ne čisto vzporedno od 1. letnika.
Eni so začeli na akademiji, končali 2 letnika in se vzporedno vpisali še na fakulteto, drugi obratno, pač so potem en čas delali oboje vzporedno.
Default avatar

učiteljica glasbenega pouka

vse se da če hočeš je napisal/a:
Dela se konkretno dlje, v rokih pa ni možno - kar avtorica sprašuje. Daj preberi vprašanje, preden pišeš proste spise, ker daješ druge informacije, kot pa se sprašuje. Konkretno dlje se dela, pa veliko jih akademije ne konča ravno zaradi tega, ker je akademijo poleg drugega študija težko delati. Od nekaj ur na študiju glasbe plus 6 ur inštrumenta vaje, plus ura do dve za učenje in vajo drugih predemtov, plus ure dolge vaje orkestra ali zbora - ja lahko uspeš, če 1. ne vadiš inštrumenta (najkasneje v 2 letniku letiš iz študija) ali 2. ne spiš cel teden.
Torej:
x delanje študija 10 in več let - vzporedno
x delanje študija v roku - samo AG
x delanje študija vzporedno - po 4-6 letih končaš drug študij in pustiš študij glasbe
x delanje študija vzporedno - 2-3 leta dlje, dokončaš, imaš že kaj priznano od prej

Če ne želiš dokončati študija (v roku ali brez) pa seveda lahko poskusiš. Ampak AG je toliko zahtevna, da je tudi redni študentje ne dokončajo brez drugih vzporednih študijev - v roku ali pa sploh nikoli. Kolegica je brez otrok, družine in vzporednega študija delala študij glasbe več let, ker ji tudi talent in nadarejnost za inštrument nista pomagala, ko je imela težave pri teoretičnih predmetih in primanjkovanju časa za vajo zaradi študentskega dela. Pač ni imela bogatih staršev in se je v večini morala financirati sama.

V ROKU NI MOŽNO!
Default avatar

talent disciplina zic leder

učiteljica glasbenega pouka je napisal/a:
Been there done that. delala pred več kot 25imi leti zraven še eno težko naravoslovno fakulteto... Ampak meni je uspelo, ker sem glasbeno delala pač z levo roko.... Smo tudi taki :). Če pa si priden, so rezultati, dosegaš uspehe, potem je pa to še toliko bolj olajševalna okoliščina - ne v smislu gledanja skozi prste, ampak razumevanja na obeh fakultetah, da si to želiš speljat, ker si potencial. Meni ni žal- niti minute tistega časa, ki sem ga posvetila obema študijema. Delala v obeh branžah, v glasbi bom ostala pa do smrti, ker me najbolj veseli in je tudi manj stresno. Več podrobnosti pa ne napišem, ker je Slovenija premajhna :)