Forum.Over.Net

Starševski čvek

Hitri kredit po novem

Default avatar

Čakajoča

Evo izkušnja, da je Banka Slovenije res močno zakomplicirala zadeve.
Moj mesečni osebni dohodek je dobrih 3.000,00 Eur + malic in prevoz. imam dva lizinga za avto - obrok v znesku 195,00 Eur in obrok v znesku 290,00 Eur. Drugih obveznosti nimam, ločena, imam lastno stanovanje in enega otroka. Zaprosila za 5.000,00 Eur potrošnišega kredita, za dobo odplačila 6 mesecev, kar znese mesečni obrok slabih 100,00 Eur.
Sem mislila, da bo šlo z lahkoto, pa ni tako - po dveh dneh so me klicali, da potrebujejo še 12 plačilnih list in da se še odločajo. En teden je že od moje vloge, pa še vedno ne vedo ali bi mi teh 5 jurčkov posodili ali ne :( Pa je moja plača precej nad slovenskim povprečjem.
Default avatar

gapštz

Well, če ti ob tem dohodku v dveh do treh mesecih ne uspe našparat te malenkosti, si res kar rizična.
Default avatar

čakajoča

gapštz je napisal/a:
Si zgrešil namen mojega sporočila. Sicer mi ob takem dohodku uspe marsikaj, tudi "našparat". Kaj je razlog, da sem se odločila za hitri kredit, ne bom pisala, ker ni pomembno. Tudi če mi ga ne odobrijo, ne bom imela težav, le ene stvari bodo pač počakale.
Moj namen je bil opozoriti, da se bo dejansko velika večina po novem lahko obrisala pod nosom in do kredita ne bo mogla priti :(
Default avatar

ni čisto tako

čakajoča je napisal/a:
Ni čisto tako: najbrž so ti razložili, v čem je problem - ne v višini dohodkov, ampak očitno predstavljaš tveganje, ker najbrž nimaš nobenih prihrankov niti partnerja, na katerega bi se banka obesila, če bi ti zagustilo pri plačilu. Jaz imam dohodkov pol manj, pa brez problema še danes dobim kredit v vrednosti več kot 5000.
Default avatar

sam fprašam

Čakajoča je napisal/a:

Pa kje ti živiš? A ne gre to tako, da na okenček prineseš 20% provizijo (1.000 Eur) in dobiš takoj kredit? Polovico ti ga potem odpišejo, če so dobre volje?
Default avatar

Point in point

Tvoj point je, da imaš visok dohodek in da kljub temu nisi dobila kredita - kar sicer resno dvomim, a pustimo to.
Naš point pa je, da če ljudje s takimi dohodki kot je tvoj, ne zmorejo imeti par tisočakov na lagerju, potem je omejitev posojil nujna. Ker je narod očitno pozabil, da se lahko pokrije samo toliko, kolikor je dolga odeja.
Moj point je, da ima najbolj siromašen narod največ kreditov in da nekateri zaradi tega živijo pod pragom revščine. Povsod po svetu je tako, da imaš tak avto, kot si ga lahko privoščiš, tako nepremičnino, tak dopust...
Default avatar

ne gre tako

sam fprašam je napisal/a:
Ne, ne gre tako, oziroma to so pač goljufije. Po običajni poti imajo pa banke kar v redu kriterije: poznam ljudi, ki niso dobili kredita, in to čisto upravičeno: vse zapravijo, kar zaslužijo, ves čas živijo na limitih in kreditih, si izposojajo denar. Potem pa podobno kot avtorica teme jamrajo, da imajo dovolj visoko plačo, da bi morali dobiti kredit. Pozor: banka ne gleda le višine dohodkov ali plače!
Default avatar

čakajoča

ni čisto tako je napisal/a:
Sicer mi niso nič razložili, drži pa, da nimam partnerja niti prihrankov. Imam pa pri njih že 20 let račun in me poznajo in kot komitentka nisem nikoli bila rizična - nikoli v minusu, vse obveznosti in kredite, ki sem jih pri njih v preteklosti imela, redno poplačala. In prvič sedaj doživljam tako kompliciranje.
Default avatar

My moon

Otroka ti banka šteje kot dodaten kredit v višini cca. 300 Eur/mesec in po odbitku vseh kreditov ti mora ostati na računu še menda 600 Eur. To zmore le kak menedžer, ki itak dobi takoj odobren kredit s pomočjo provizije.
Default avatar

ni čisto tako

čakajoča je napisal/a:
To, da si poplačala vse obveznosti v preteklosti, ne pomeni, da jih boš tudi v prihodnosti. Banke so previdne in ne dajo kredita kar na lepe oči. Morajo imeti neko zagotovilo. Očitno tega pri tebi ni kljub visokim dohodkom oziroma te dohodke sproti porabiš in ti na računu nič ne ostane. Banka predvideva, da boš zaradi tega tudi kredit težko odplačala. Vsekakor se pa v takih primerih splača vprašati za razlago - včasih pride tudi do napake, včasih imajo kakšna notranja pravila, ki recimo dovoljujejo odobritev kredita ravno do 5000 v takih primerih, torej bi ti 4999 odobrili, 5000 pa ne, če karikiram ... Skratka: če potrebuješ kredit, se boš pozanimala. Iz svoje situacije posploševati kar vsepovprek, da ljudje ne bodo dobili kreditov, je pa malo bosa. V resnici je že to, da ob dohodkih 3000 evrov ne uspeš privarčevati prav nič, za banko lahko znak za alarm. Zame bi bil.
Default avatar

točn tko

Banka Slovenije ni zaostrila pogojev zato, da bo kreditojemalcem lažje ampak zato, da jim bo težje. V takem primeru so ljudje bolj pripravljeni na sodelovanje z bankami preko modrih kuvert pod pultom. Kako ne razumete, da so s takim sistemom vsi zadovoljni, ker vsi dobijo - od bančnikov, sodstva, policije in seveda na koncu tudi kreditojemalec.
Default avatar

kdo pa pravi

ni čisto tako je napisal/a:
pa kdo pa pravi, da ona rabi samo 5 jurjev za nek nakup?????
mogoče je celoten znesek za nakup 25.000, 20 od tega ima našparanih, 5 pa bi vzela kredita??


avtorica, jaz bi na tvojem mestu rekla referentki rekla, da se boš še na kaki drugi banki pozanimala za kredit in da boš posledično tudi banko menjala....
midva z možem imava podobne (malce nižje) dohodke kot ti in ko sem poslala referentki zahteve za par dokumentov, iz katerih je bilo razvidno, da iščeva kredit za refinanciranje stanovanjskega kredita drugje, so nama v tednu dni odobrili kredit po dosti bolj ugodnih pogojih, kot na drugi banki.
Default avatar

neki mi ni jasno

čakajoča je napisal/a:
nimaš partnerja, sama z otrokom - imaš pa dva lizinga za avto? Zakva pa to? Zakva rabiš dva avta?
Default avatar

omejeni umi

neki mi ni jasno je napisal/a:
en avto za njo, drugi za otroka. kdo pa pravi, da je otrok mladoleten???
Default avatar

ni čisto tako

kdo pa pravi je napisal/a:
To ni pomembno, kolikšen je celoten znesek nakupa. Ampak glede na to, da avtorica nima prihrankov, dvomim v to, da kupuje nekaj dražjega. Banka je ocenila, da ji kredita ne da. Vsekakor pa se v primeru, da potrebuje kredit, splača vprašati za razlago na banki, ter se pozanimati tudi na drugih bankah.
Default avatar

neki mi ni jasno

omejeni umi je napisal/a:
ne sem pomislila na to, ampak potem ni ravno z otrokom, ker je že polnoletni otrok odrasla oseba.
Default avatar

gapštz

neki mi ni jasno je napisal/a:
Zato, ker nam pol stvari ni povedala.
Default avatar

kdo pa pravi

ni čisto tako je napisal/a:
mogoče prihrankov nima, ker je morala bivšega moža izplačat, da ji je stanovanje ostalo.
banka nič ni ocenila, da ji kredita ne da. samo na banki so broleki, ki ne vejo, kako bi novo zakonodajo v prakso spravili in zdaj si kupujejo čas tako, da zahtevajo brezvezno dokumentacijo
za stanovanjski kredit v višini 170 jurjev so bile dovolj tri plačilne liste, kaj bodo delali z dvanajstimi??? itak vidijo točne zneske, koliko denarja na račun dobi in koliko od tega je plača.
Default avatar

omejeni umi

neki mi ni jasno je napisal/a:
ja, slovenski študentje so odseljeni in se sami preživljajo, starši sploh ne vejo, kje živijo
Default avatar

čakajoča

omejeni umi je napisal/a:
Tako je, otrok je star 18 let in lizinga sta za moj in otrokov avto.