Starševski čvek

nasvet od vseh ki veste o povisanem krvnem tlaku

Default avatar
stara 48 let, zmeraj v gibanju -aktivna,normalna telesna teza, nobenih zdravil,5 clanska druzina veliko raznoraznih "problemov" z najstnikom, moz mi ni nikoli v oporo, vse je na meni, raznorazni stres na dnevnem redu, ne pijem alkohola, zmeraj "dosegljiva" za vse druzinske clane in njihove potrebe , vsak dan ista "pesem" , gospodinja z polnim delovnim casom 24/7 (neplacanim niti z enim dnevom "mama zena odpocij si", pritisk mi niha 160/101/78 vse tja do 190/160/85! In dokler se vse zmorem ni nikogar briga- a ni to zalostno?
Default avatar
190/160/85 pa ja nimaš pritiska?! Spodnjega 160... si se zatipkala??
Default avatar
190/160/85 pa ja nimaš pritiska?! Spodnjega 160... si se zatipkala??
Default avatar
Še danes do zdravnika, da predpiše zdravila za nižanje pritiska. Potem pa vsak dan eno uro hoje v naravi ali pa kaj drugega za sproščanje, redno merjenje pritiska in kontrole pri zdravniku za prilagajanje zdravil.
In vse to ima oznako "nujno" in prednost pred "potrebami" vseh ostalih.
Default avatar
Za svoje zdravje in pocutje bi odrasla zenska morala poskrbeti sama, ne da to pricakuje od drugih. To je kar zalostno, ce tega ne zmores ja.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar
Takoj k zdravniku. Potrebuješ zdravila.
Nujno.
Sicer pa poleg tega..1h sprehoda vsak dan. Ali 2krat po 45 min, še bolje.
"Fraj" tudi veliko oklstalih ni niti 1 dan, ker je vedno nekaj. Služba, družina, ostareli starši, itd.
Najslabše je, če ti čutiš krivico.
Ampak zdaj je pozno, da spreminjaš navade doma. Zakaj si bila vsa leta tiho?
Kakorkoli. Najslabše in še slabše od tega je, da se ti počutiš slabo in deklica za vse. Vprašaj se, zakaj je do tega sploh prišlo?
Najdi način, da to spreminjaš po majhnih korakih in predvsem, ne glej na to tako.
Če nekdo naredi vse, drugi običajno tega niti ne opazijo in se tega sploh ne zavedajo.
Celo mislijo, kako fino ti je.
Pa ne zato, ker bi bil kdo zloben, slabonameren. Preprosto je to njihov pogled in ne vidijo tvojega.
Vse dobro.
Default avatar
Vzrok je lahko organska bolezen. Najprej moraš dobiti zdravila in jih redno jemati, potem pa zahtevaj še druge preglede - ledvice, ožilje itd. Enak primer v širši družini, ženski so ugotovili napako na ledvicah in je morala na operacijo. Pa še opozorilo: nezdravljen krvni tlak prinese hudiča!
Default avatar
Kdaj merite pritisk, da so relavantni podatki za zdravnika?
Default avatar
Najprej do zdravnika, imaš absolutno previsok krvni tlak.
Medtem pa preberi, kar si napisala. In se vprašaj, ali si res tako absolutno nepogrešljiva ali si samo control freak. Predstavljaj si, da te spokajo v bolnico za 1 mesec. Ali bodo tvoji preživeli brez tebe? Bodo. Morda bo malo bolj umazano, cunje pomečkane, malo večkrat bodo jedli planine, kakšen krožek manj, kakšna petica manj v šoli. .. in potem boš ugotovila, da čisto dobro shajajo brez tebe, da tudi kaj naredijo po hiši, če jim noben rit ne odnaša, da si znajo pomagati med sabo, da se ne sekirajo za ocene, a vejo kaj hočejo...
Default avatar
boleeeca je napisal/a:
Spodnji pritisk 160 ?! To je ogromno. Marsikdo bi vprašal, če si še živa. Že 101 je zelo veliko.
Pojdi res takoj do zdravnika. Najbrž boš dobila tablete za znižanje. Pa poslal te bo še na kake preiskave.
Default avatar
boleeeca je napisal/a:

Skidaj se k zdravniku po tablete!
Pa slabo si si uredila življenje. Ti ni mama nikoli povedala tistega znanega stavka: Kakor si boš postlala, tako boš spala? In ti si si postlala slabo. Služkinja si in ne žena ter mama. Na tem moraš delati, najprej pa k zdravniku.
Default avatar
boleeeca je napisal/a:
Pri takem tlaku bi se počutila drugače, imela bi kup zdrav.težav...
Katere simptome pa imaš in zakaj ne greš k zdravniku?

Glej, februarja sem imela zaradi stresa okrog 250/160, pa sem neštetokrat pristala na urgenci. Počutje je bilo grozljivo, nikoli ne bom pozabila. Dokler nisem dobila pravih zdravil, pa ukrepov ki sem jih sprejela za naprej.
Default avatar
Ob času je napisal/a:
Na primer ko vstaneš pred zajtrkom in pred zdravili. Pred večerjo in pred zdravili. Računaj da hrana dvigne pritisk. Kajenje tudi.
Lek je izdal knjižico Moj dnevnik meritev krvnega tlaka. Dobila sem jo brezplačno v lekarni.
Default avatar
Obvezno izpreži in naj tvoji otroci in mož tudi sam kaj naredijo po hiši. Če imaš že najstnike, si lahko skuhajo sami, operejo perilo sami, mož ravno tako, saj niso invalidi. Pri mojih 16-ih je bila mati zaradi operacije in komplikacij 2 meseca v bolnici, prevzela sem skoraj celotno gospodinjstvo, vendar ker sem že od malega imela svoje zadolžitve, ni bilo nobenega problema, tudi brat in oče znata čisto v redu skuhati, brat boljše od mene, in pospravljati, le s pralnim strojem nista najbolj na ti, a tega se še najprej naučiš. Predlagam ti, da si vzameš en teden ali raje dva dopusta sama, tvoji pa naj se znajdejo kot vejo in znajo. V bistvu imaš štiri otroke, ne treh, zakaj greste ženske s tako nesposobnimi moškimi delat več kot enega otroka? Tega ne bom nikoli razumela. Veliko bolje bi ti bilo, če bi živela sama z enim otrokom. Koliko ti je pomagal, ko je bil prvi otrok dojenček?
Default avatar
Kelsi je napisal/a:
Glede na njeno pisanje, bo višek že en prost dan za odhod k zdravniku.
Da ne bo pomote, pravilno si napisala in to je izvedljivo. Pri njej (po opisu sodeč) kaj takega ne pride v poštev.
Default avatar
Preveč vsega imaš nad glavo. Stres, živciranje, dirjanje ti dvigujejo pritisk.
Nekaj boš res morala spremeniti. Najprej odmisliti 70 % sekirancije. Prepusti svoje samim sebi in nehaj noreti okoli njih. Umiri se !!!
Zamenjaj prehrano za same lahke stvari. Predvsem jej veliko zelenjave in sadja od mesa pa samo ribe in perutnino.. Kavo pozabi, nadomesti jo z zelenim čajem. Vsaj dan pojdi na ležeren sprehod ne da bi razmišljala katere obveznosti te čakajo. Ampak res vsak dan za pol ure do eno uro. Pozabi na vse, razen nase!
Zagotavljam, da bo pritisk padel.
Default avatar
Naredi nekaj zase in ne samo za druge. Znebi se pritiska, da moraš to in ono narediti, predvsem pa, da mora biti cela familija pod tvojo komando! Pusti jim, da razmišljajo s svojo glavo in sami skrbijo zase, se boš manj sekirala. Pusti, da je kje kakšen prah, da nimajo vedno opranih oblačil, da nimajo popolnega kosila na mizi, . . .
Če se ne boš več tako sekirala, komandirala in popustila pri tvojih namišljenih načelih, bo tudi stres padel in s tem pritisk.
Default avatar
ko te bo kap, bodo celo življenje brez tebe. Vzami si ta dan frej, pojdi do zdravnika, potem pa na easy dalje.
Default avatar
Če imaš res občasno spodnji pritisk 160, imaš verjetno tudi druge težave.
Jaz sem imela stalno spodnji tam okrog 120, 130, občasno pa tudi 160 in več. Zgornji pa tudi visok.
Neznosni glavoboli, težave v prsnem košu in podobno.
Predvsem pa nujno in takoj tablete. Potem pa spremeniti življenjski slog. Ampak ob takem pritisku boš takoj dobila tablete. In težko verjamem, da lahko ob takem pritisku normalno funkcioniraš.
Aja pa seveda preiskave, da ugotovijo kaj je razlog. Čeprav se zna zgoditi, da je pri tebi psiha. Oz. sem skoraj prepričana, da je psiha. Ker imaš pač bedno življenje. Za bedno življenje pa si si sama kriva. Ni kriv mož, niso krivi otroci, kriva si sama. Ampak to verjetno itak veš.
Default avatar
boleeeca je napisal/a:

Stres te daje.
Telo te opozarja, da bo treba odkriti drug pogled na življenjske izzive. Vzemi se v roke in počasi postajaj bolj flegma. Ko popusti zakrčenost, se pritisk avtomatično zniža. kar pomeni: ko odstraniš vzrok, izginejo tudi posledice. Probaj - najprej si pritisk zmeri po pravilih, tako da imaš roko sproščeno, potem pa še zmeri, ko napneš mišice. Razlika je zelo velika!
Pa razdeli obveznosti med družinske člane!
Bela omela pomaga nižati pritisk. Lahko pa greš k zdravniku in dobiš tablete, a računaj s tem, da bo vzrok za povišan pritisk še vedno prisoten. Torej odpravi napetost.