Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako zaupati, da je moka iz Prekmurja bio?

Kako zaupati, da je moka iz Prekmurja bio?

Kako zaupati, da je moka iz prekmurja bio? Se pravi, ne špricana, ne gnojena s pesticidi.
Nisem iz Prekmurja, ampak sem bila enkrat tam na ekskurziji, iz pip je tekla rdeča voda – se pravi polno pesticidov oz. gnojil.


NE GNOJI!

Bio žita ne boš našel nikjer več! Je samo vprašanje ali je normalno tretirano s pesticidi ali pa preveč, ker pridelovalci večinoma pretiravajo z uporabo le teh…
Na terenu pri pregledu velikokrat slišimizjave: sem dal malce več, da boljše “prime” … ali pa v smislu: to se mi bi samo valjalo v kašči, pa sem rajši nalil zraven…
Tako, da ne nasedaj, več ti žal ne smem povedati.

nova
Uredništvo priporoča

Se strinjam s predhodnikom. Kakšni bolj podjetni ti prodajo celo madžarsko ali ukrajinsko žito za bio in eko.
Žalostno, ampak tako to je.

Potem lahko rečem, da je njihova moka ‘normalno’ tretirana z gnojili …?
Torej se še vedno splača odšteti malo več za njihovo eko moko, kot pa za tisto trgovinsko za 50 centov?

Sicer ne delam konkretno na trrenu, pa vendarle. Imaš bio in “bio” kmete. Enim je mar za zemljo in Zemljo, drugim za denar. Z malce psihologije, ali pa samo življenjskih izkušenj, hitro ločiš med obojimi.
Osebno še najbolj zaupam biodinamičnim kmetom in znamki Demeter. Da jo dobiš, so zelo huda sita in se jih instant bio kmetje ponavadi ne gredo.


Lahko slo proizvajalcu kar zaupas ker inspekcije pri nas so zelo naporne, ves cas na prezi in vzorcenju in tezko je pridobiti ta certifikat (tudi financno) in ce ga ima bi bil sila neumen, ce bi gamblal s tem. Plus da mora biti zemlja ze leta prej netretirana, da se lahko v postopek za pridobitev certifikata sploh uvrstis. Torej slo certifikatom je za zaupat. Nekomu,ki samo rece, da je bio malo manj, kaksni Italiji pa sploh ne.


Lahko slo proizvajalcu kar zaupas ker inspekcije pri nas so zelo naporne, ves cas na prezi in vzorcenju in tezko je pridobiti ta certifikat (tudi financno) in ce ga ima bi bil sila neumen, ce bi gamblal s tem. Plus da mora biti zemlja ze leta prej netretirana, da se lahko v postopek za pridobitev certifikata sploh uvrstis. Torej slo certifikatom je za zaupat. Nekomu,ki samo rece, da je bio malo manj, kaksni Italiji pa sploh ne.
[/quote]
V Sparu, Lidlu, Eurospinu….imaš mmalo morje BIO mok z vsemi certifikati, ki so možni po 0,56 € pa do 2.01€.
Ali jim zaupaš, ker certifikati SO!!?

Kmetija kjer pridelujejo žito mora imeti bio certifikat.


V Sparu, Lidlu, Eurospinu….imaš mmalo morje BIO mok z vsemi certifikati, ki so možni po 0,56 € pa do 2.01€.
Ali jim zaupaš, ker certifikati SO!!?
[/quote]

Če je proizvajalec slovenska kmetija nosilka certifikata bio zaupam.

Če je proizvajalec slovenska kmetija nosilka certifikata bio zaupam.
[/quote]
Imam soseda, ki ima za svojo bio kmetijo vse certifikate….
Zanimivo, da razen ene mame NIHČE iz vasi sadja, mleka in zelenjave ne kupuje pri njemu…
Upam, da ti to pove vse


Imam soseda, ki ima za svojo bio kmetijo vse certifikate….
Zanimivo, da razen ene mame NIHČE iz vasi sadja, mleka in zelenjave ne kupuje pri njemu…
Upam, da ti to pove vse
[/quote]

Dokler ne boš povedala, za katero kmetijo gre, da lahko preverimo, ali ima res certifikate, bom sklepala, da nakladaš. Ker teh kmetij ni veliko in so načeloma zelo priljubljene. Nekateri res samo nakladate.

Dokler ne boš povedala, za katero kmetijo gre, da lahko preverimo, ali ima res certifikate, bom sklepala, da nakladaš. Ker teh kmetij ni veliko in so načeloma zelo priljubljene. Nekateri res samo nakladate.
[/quote]
Želiš še moj naslov….?
To kmetijo poznasmo vsi na vasi, za vas “mestne škrice” je pa itak pojem zdrave prehrane vsepovsod, kjer je vsaj en certifikat nabit na vrata “štale”


Imam soseda, ki ima za svojo bio kmetijo vse certifikate….
Zanimivo, da razen ene mame NIHČE iz vasi sadja, mleka in zelenjave ne kupuje pri njemu…
Upam, da ti to pove vse
[/quote]

To pove da je predrago da bi si lahko večina privoščila.


Želiš še moj naslov….?
To kmetijo poznasmo vsi na vasi, za vas “mestne škrice” je pa itak pojem zdrave prehrane vsepovsod, kjer je vsaj en certifikat nabit na vrata “štale”
[/quote]

Napiši katera kmetija je to (ne rabiš svojega naslova pisati) pa bomo preverili na internetu v registru nosilcev bio certifikata.

Napiši katera kmetija je to (ne rabiš svojega naslova pisati) pa bomo preverili na internetu v registru nosilcev bio certifikata.
[/quote]

Ma kaj naj napiše, vidiš da pojma nima in foušijo tukaj zganja. Če bi bila resna, bi že napisala.
Se ve, da vsi kmetje z eko certifikati so šli čez tako zahteven in predvsem drag postopek, da se ne bodo zezali s tem in pazijo, da se ime ne omadežuje.

Eko certifikat drugač ni garant, da pridelki niso bili tretirani, ampak je garant, da so tretirani s sredstvi, ki so dovoljeni v eko kmetijstvu.

Napiši katera kmetija je to (ne rabiš svojega naslova pisati) pa bomo preverili na internetu v registru nosilcev bio certifikata.
[/quote]

https://webapl.mkgp.gov.si/bioWeb/informacije.php

Biološka ?

Enostavno. Vprašajmo se takole;
Q: Je pšenična/koruzna/… moka nastala iz živega organizma ?
A: Seveda.

Q: Ali obstaja anorganska moka?
A: Mogoče, če sem štejemo kameno… itd.

Si vis pacem, para bellum.

Se nisem videl da bi kdo zito gnojil s peticidi…sprica pa se zito sprica…ko dezuje

Ti si debil…dokazano…kot v temi o kravjem mleku


Imam soseda, ki ima za svojo bio kmetijo vse certifikate….
Zanimivo, da razen ene mame NIHČE iz vasi sadja, mleka in zelenjave ne kupuje pri njemu…
Upam, da ti to pove vse
[/quote]

To pove sam da ste zleht in faus..

To pove sam da ste zleht in faus..
[/quote]

BIO je marketing.

Si vis pacem, para bellum.

BIO je marketing.
[/quote]
Ni ravno tako. Bio certifikat je postopek, ki ga izdelek ali pridelek dobi po v naprej določenih pravilih, ki niso ravno najbolj enostavna, še manj pa poceni. Ko nekdo enkrat pridobi ta certifikat, bo zelo pazil, da ga ne izgubi.
Za pridelke je jasno kateri lahko imajo tak certifikat, za izdelke pa je že malo bolj ohlapno, ker je predpisan procent sestavin v izdelku, ki morajo imet bio certifikate in ponavadi ta procent sploh ni tako visok.
Če izdelek nima bio certifikata, je pa res nateg. Nekdo zgoraj omenja Demeter kmetije. To je najbolj naravno, kar se da, bolj ne gre.

Znakec za bio, ki ga mora imet pridelek ali izdelek
[img]https://www.zagreb.info/wp-content/uploads/2017/10/eco_certificate_7JV4ZP8D7Q.png[/img]


Ni ravno tako. Bio certifikat je postopek, ki ga izdelek ali pridelek dobi po v naprej določenih pravilih, ki niso ravno najbolj enostavna, še manj pa poceni. Ko nekdo enkrat pridobi ta certifikat, bo zelo pazil, da ga ne izgubi.
Za pridelke je jasno kateri lahko imajo tak certifikat, za izdelke pa je že malo bolj ohlapno, ker je predpisan procent sestavin v izdelku, ki morajo imet bio certifikate in ponavadi ta procent sploh ni tako visok.
Če izdelek nima bio certifikata, je pa res nateg. Nekdo zgoraj omenja Demeter kmetije. To je najbolj naravno, kar se da, bolj ne gre.

Znakec za bio, ki ga mora imet pridelek ali izdelek
[img]https://www.zagreb.info/wp-content/uploads/2017/10/eco_certificate_7JV4ZP8D7Q.png[/img]
[/quote]

Tale znakec pove, da je potrebno deklaracijo zelo pozorno prebrati.
Drugače pa, najbolje je iti v mlin. Iščite mline, kjer meljejo pred vašimi očmi.

Tale znakec pove, da je potrebno deklaracijo zelo pozorno prebrati.
Drugače pa, najbolje je iti v mlin. Iščite mline, kjer meljejo pred vašimi očmi.
[/quote]
Kako pa ugotoviš kakšna je moka, ki jo meljejo pred tvojimi očmi?
Če sam svoje žito prineseš ok, ampak za žito, ki je tam in ti ga meljejo, pa čeprav pred očmi, ti pa noben ne garantira kakšno je, ne moreš preverit, ni šans.
Največji problem so ravno polnozrnate moke, ker te res rabijo dobro hrambo, ali pa močne fungicide.

New Report

Close