katero bolj sladko vino
Tole kupi. Ne bo ti žal.
http://www.vinakoper.si/si/izdelek/koper-rumeni-muskat?id=329
Sladki muškat, traminec, pikolit, verduc, sladki refošk, modra frankinja jagodni izbor…
Glej, da boš izbirala med vini, ki so označeni kot polsuho, polsladko ali sladko, potem boš pa že videla, katero je res po tvojem okusu…
Vsak ma svoj okus, tudi vina na brbončicah – kar je tebi všeč, ni nujno, da bo tudi drugim, zato uberi neko zlato sredino.
Štajerska vina so ponavadi precej osladkana 🙂 Obrneš, pogledaš etiketo in prebereš: posladko ali sladko, bo tapravo – belo, rose ali rdeče, včešnost steklenice in imena po tvoji izbiri.
Skopirano z ene strani vse o vinu:
Suho: do 4 g/liter nepovretega sladkorja.
Polsuho: do 12 g/liter nepovretega sladkorja.
Polsladko: do 50 g/liter nepovretega sladkorja.
Sladko: nad 50 g/liter nepovretega sladkorja.
Muškati, pozne trgatve, teranski likerčki, desertna vina, Traminec, ipd – to rade ženske pijejo, ki imajo rade “sladka” vina.
Pa ponavadi so tista res desertna vina steklenice nekje pol max. litra, ne 0,75 in litrca….
Črna vina ne obstajajo, samo rdeča.
https://www.zurnal24.si/magazin/rdece-ali-crno-14790
Sladka vina lepo zaokrožijo obrok, nikakor pa niso priporočljiva med obrokom. Sladko gre s sladkim seveda. Različna stopnja sladkosti se različno poda tudi k različnim sladicam. Recimo jogurtova strnjenka, ki je osvežujoča, ne paše z najbolj sladkim vinom, saj se bosta stopnji sladkosti tepli. K tiramisuju pa se poda že bolj sladko vino, recimo sladki muškat. K sadnim sladicam lepo paše rumeni muškat in tako dalje. Če boste obedovali v restavraciji, prosite tudi za nasvet, saj boste tako zagotovo dobili še strokovno mnenje. Če ste ljubitelji sirov in jih jeste namesto sladkih poobedkov, se vam bo morda tudi k siru podal dober kozarec vina. Aromatični siri prijateljujejo z nekaterimi vrstami vin, kot je dišeči traminec
(prekopirano s spleta)
PROŠEK je pa izrazito sladko vino, ki se pije samo po obroku. Pa še paziti je treba pri količini, da ne gre preveč v glavo.
Od sladkih sta mi všeč muškat in traminec, prvi ima bolj sadno noto, drugi z nezamenljivo bezgovo aromo…Sladki refošk pa sem dobil za darilo in ga šparam za ekstra priložnost. Takrat bom tudi vedel, kako ga rangirat napram ostalima dvema sladkobama😊 Aja, pa muškat-verduc od Quercusa mi je tudi v redu, to je pa menda vse od sladkih vin, med katerimi se je znašel tudi peneči traminec. Šampanjcem podobni izdelki pa mi niso ravno všeč btw