Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Viri beljakovin v praksi

Viri beljakovin v praksi

Na spletu je veliko strani na temo prehranjevanja, a zares uporabnega ne toliko. Trudim se zdravo prehranjevati.

Opažam, da mogoče jem preveč mlečnih izdelkov. Ali pa tudi ne? Zjutraj 1dl mleka, za malico kosmiče z jogurtom ali kislim mlekom, zvečer še kar velik kos sira ali 3 žlice skute. Mlečne izdelke bi rada zmanjšala.
Rdeče meso, zrezek običajno, jem enkrat tedensko, enkrat morske ribe. Vmes včasih kakšen kos pršuta.
Preveč jajc ni dobro. Enkrat sem imela že povišan holesterol, ko sem jih jedla skoraj vsak dan. Jem tudi oreščke in chia semena.
Sem pa nad 50 let. Kako drugi v praksi poskrbite za dovolj beljakovin? Kolikšne količine česa? Bom vesela odgovorov in upam, da še komu pride prav.

Čičerika, leča, indijski oreščki, arašidi, kvinoja, grah, sejtan, chia semena.

ne znaš vtipkati v gugl kakšne tabele, kjer ti bo pisalo, kaj ima veliko beljakovin? meni ji vrže ven miljavžent.
po drugi strani pa nad 50 bo potrebno tudi po kakšnih duhovnih zadevah posegat, ne samo čisti materializem. Telo se pripravlja na odhod.


Zdej bo sele zacela sportat in tekata da bo lahko v ogledalu pateticno lovila mladost. Hec. Avtorica tofu tud ni slab v beljakovinah pa se po menopavzi ga priporocajo,ker dviga menda estrogen.


Zdej bo sele zacela sportat in tekata da bo lahko v ogledalu pateticno lovila mladost. Hec. Avtorica tofu tud ni slab v beljakovinah pa se po menopavzi ga priporocajo,ker dviga menda estrogen.
[/quote]

Ni tako, da soja ni dobra, ker je preveč estrogena in lahko povzroči raka na dojkah?

Po 2. svetovni vojni v Evropi ne beležijo smrti zaradi deficita beljakovin.
Pa ljudje božji, a vi kaj berete?
A veste, kako malo proteinov je dejansko nujnih za življenje?
Vi pa se bašete z mesom, jajci, mlečnimi izdelki.
0,5 g do max. 0,7 g / kg telesne teže je dovolj.
To dobiš takoj.
Avtorica, ti si boš pa še zakisala telo z mlekom.

Ni tako, da soja ni dobra, ker je preveč estrogena in lahko povzroči raka na dojkah?
[/quote]

Soja ne vsebuje pravega estrogena, ampak podobne fitoestrogene, ki nimajo enakega efekta. Pravi estrogen je v mleku, mlečnih izdelkih in mesu.

Za nadomestek mleka poskusi sojino mleko, v lidlu stane liter okol evra. In ima dobro sestavo – toliko beljakovi in maščob kot v kravjem mleku, ampak manj OH. Vedno pa poglej deklaracijo, ker imajo tudi neke rastlinske nadomestke, ki so skoraj čisti OH. To sojino mi pa deluje kvalitetno, vsaj po makrohranilih.

Na dolgi rok ti itak nihče ne zna povedat, kaj ti bo bolj škodilo, pač preizkusi na sebi in opazuj efekte. Jaz stavim na in konzumiram to sojino, ni pa nujno, da je za vsakogar dobro.


Zdej bo sele zacela sportat in tekata da bo lahko v ogledalu pateticno lovila mladost. Hec. Avtorica tofu tud ni slab v beljakovinah pa se po menopavzi ga priporocajo,ker dviga menda estrogen.
[/quote]

V čem pa je problem, če zdaj začne športati? Ni po MON pravilih?

Avtorica izvoli:
http://www.hujsanje.info/hujsanje/Kaloricne-vrednosti-zivil.pdf
https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/beljakovine
https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/osnovna-hranila/76-beljakovine.html
https://www.gasper-predanic.com/10-super-beljakovinskih-zivil/

ti imaš zakisane možgane z veganstvom.

Res kakovostne beljakovine ze človeka so v rastlinski prehrani. Mleko je zelo nezravo, je hrana za žival druge vrste ki zrase v 700kg težko bitje, pa še telo zakisa. Ne vem zakaj bi to pili.
Jajca so neoplojeno jajčece ki gre ven kot pri nas z menstruacijo. Ne vem zakaj bi to jedli.
Meso so trupla polna hormonov in holesterola. Again, zakaj bi to jedli?
Soja pa ima kot že rečeno fitoestrogene ki ne vplivajo na človeško telo, ker nismo rastline, na nas vpliva tisti estrogen iz živali, mleka, jajc ker smo pač tudi mi živali.
Ah ja vegani smo zakisani.

“zakisanost” telesa je izmišljotina, ki ji nasedate budale. da imate veganci skisane možgane, je pa itak vsem jasno, razen seveda vam.

“zakisanost” telesa je izmišljotina, ki ji nasedate budale. da imate veganci skisane možgane, je pa itak vsem jasno, razen seveda vam.
[/quote]

A ni čudno, da pri hudih boleznih zdravniki uvedejo dieto? Torej mora biti nekaj na povezanosti glede vpliva hrane na telo. Eni to imenujejo zakisanost, je pa v bistvu vseeno, kako se temu reče. Važno da razumemo, da telesu škodi.

Ne glede na to iz katerega zornega kota gledaš, rastlinske beljakovine so v primerjavi z živalskimi slabše, predvsem pa so manj praktične.

Kar seveda ne pomeni, da ne moremo dobiti dovolj beljakovin samo z rastlinsko prehrano, ampak, da jih dobimo precej težje. Predvsem pa, da moramo pojesti ali količinko ali pa kalorično precej več.

Npr. v 100 g piščančjega mesa je cca 30 g beljakovin in vsega 140-150 kcal.

100 g arašidov (ki imajo največ beljakovin med oreščki) res vsebuje cca 25 g beljakovin (kar je primerljivo s piščancem), ampak vsebuje tudi 560 kcal, kar je pa 4 krat več. Zato oreščke uvrščamo med maščobna živila in ne med dobre vire beljakovin.

Stročnice, vzemimo lečo, ki ima največ beljakovin med stročnicami. 100 g leče ima 9-10 g beljakovin in samo 120 kcal, se pravi, da pridemo na 30 g beljakovin, bi jo morali pojesti 300 g. 300 g leče pa nasiti 4 osebe.

Poleg tega naše telo rastlinske beljakovine slabše izkoristi oz. uporabi kot živalske, kar pomeni, da jih moramo pojesti še malce več kot živalskih.

Za avtorico prvega posta: če ti mlečni izdelki ne predstavljajo težav, ti ne priporočam, da jih izključiš iz prehrane, sploh pa jih ne poješ ne vem kako veliko. Če že, bi jaz iz prehrane vrgla ven sir oz. pišeš, da poješ precej velik kos (koliko je to), da ga zmanjšat in pojej zraven še kaj drugega.

Najboljše je, da kombiniraš rastlinske in živalske vire beljakovin in če vidiš, da ne dosežeš želenega vnosa beljakovin, ne bo prav nič narobe, če posežeš po beljakovinah v prahu. Vzemi čiste, brez vseh dodatkov in nevtralnega okusa, da jih potem lahko umešaš v različne jedi. Priporočam riževe ali pa sirotkine.

Kar je tu prvi problem je to, da ne obstaja človek, ki ima pomanjkanje beljakovin. Če si na zdravi telesni teži, in poješ dovolj kalorij boš pojedel tudi dovolj beljakovin. Vsaka hrana iz narave ima beljakovine (sadje, zelenjava, stročnice ipd). To da rabimo nevemo koliko beljakovin je mit, izumili pa so ga prodajalci beljakovinskih praškov. Preveč beljakovin med drugim pa uničuje ledvice. Več beljakovin potrebujejo samo resni fitneserji ki želijo ogromno mišične mase. Največ boljekovin imajo beljakovinski praški pa jih ni proporočjivo prepogosto uživati ker so procesirana hrana, ravno tako kot vsa hrana živalskega izvora.
Meso in mlečni izdelki imajo poleg beljakovin ogromno škodljivih sestavin, torej jihj e neumno jesti samo za beljakovine.

“zakisanost” telesa je izmišljotina, ki ji nasedate budale. da imate veganci skisane možgane, je pa itak vsem jasno, razen seveda vam.
[/quote]

Zakisa telo, ker ima mleko veliko beljakovin (včasih je veljalo da je to seveda zdravo). Ker jih je za telo preveč, se poveča ”kislost” (ang: acidity) krvi, da telo to prepreči pa jemlje kalcij (niža kislost) iz krvi in kosti – nastane osteoporoza. Tako nekako je to laično razloženo, lahko pa seveda tudi poguglate.
Zdrav vir kalcija (brez preveč beljakovin) je zelena listnata zelenjava, pa še ogromno drugih mineraliv in vitaminov ima 🙂

zato veganci dočakate 200 let., nato pa zdravi umete.

Zakisa telo, ker ima mleko veliko beljakovin (včasih je veljalo da je to seveda zdravo). Ker jih je za telo preveč, se poveča ”kislost” (ang: acidity) krvi, da telo to prepreči pa jemlje kalcij (niža kislost) iz krvi in kosti – nastane osteoporoza. Tako nekako je to laično razloženo, lahko pa seveda tudi poguglate.
Zdrav vir kalcija (brez preveč beljakovin) je zelena listnata zelenjava, pa še ogromno drugih mineraliv in vitaminov ima 🙂
[/quote]

tvoje vzročne povezave
dosegajo epske višave.

zato veganci dočakate 200 let., nato pa zdravi umete.
[/quote]

Itak. Go vegans 😁😁

Kar je tu prvi problem je to, da ne obstaja človek, ki ima pomanjkanje beljakovin. Če si na zdravi telesni teži, in poješ dovolj kalorij boš pojedel tudi dovolj beljakovin. Vsaka hrana iz narave ima beljakovine (sadje, zelenjava, stročnice ipd). To da rabimo nevemo koliko beljakovin je mit, izumili pa so ga prodajalci beljakovinskih praškov. Preveč beljakovin med drugim pa uničuje ledvice. Več beljakovin potrebujejo samo resni fitneserji ki želijo ogromno mišične mase. Največ boljekovin imajo beljakovinski praški pa jih ni proporočjivo prepogosto uživati ker so procesirana hrana, ravno tako kot vsa hrana živalskega izvora.
Meso in mlečni izdelki imajo poleg beljakovin ogromno škodljivih sestavin, torej jihj e neumno jesti samo za beljakovine.
[/quote]

No, to so pač tvoja prepričanja, ki z realnostjo oz. pravo znanostno nimajo kaj dosti povezave.

Pomanjkanje beljakovin je še kako prisotno. Res pa se razlikujejo priporočila glede količine potrebnih beljakovin. Uradno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije in tudi našega Inštituta za varovanje zdravja je 0,8 g na kg telesne teže.

Novejše raziskave pa kažejo, da je to spodnja meja, priporočljiv vnos (za optimalno zdravje) pa je precevj višji od 1,5 do 2 g, tako lahko v kratkem pričakujemo spremembe tudi uradnih smernic, nekatere države so jih že spremenile.

Okvare na ledvicah so tudi bolj ali manj mit, ki ga novejše raziskave ne potrjujejo, saj so ugotovili, da tudi do 5 g beljakovin na kg telesne teže ni predstavljal nobenih zdravstvenih težav.

Mleko se res ne uživa zaradi beljakovin, saj jih vsebuje relativno malo in ga tako niti ne uvrščamo med beljakovinska živila. Kar pa seveda ne velja za druge mlečne izdelke, še posebej skuto, sirotko in nekatere vrste jogurtov (grški, skyr), ki so odlični viri beljakovin.

No, to so pač tvoja prepričanja, ki z realnostjo oz. pravo znanostno nimajo kaj dosti povezave.

Pomanjkanje beljakovin je še kako prisotno. Res pa se razlikujejo priporočila glede količine potrebnih beljakovin. Uradno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije in tudi našega Inštituta za varovanje zdravja je 0,8 g na kg telesne teže.

Novejše raziskave pa kažejo, da je to spodnja meja, priporočljiv vnos (za optimalno zdravje) pa je precevj višji od 1,5 do 2 g, tako lahko v kratkem pričakujemo spremembe tudi uradnih smernic, nekatere države so jih že spremenile.

Okvare na ledvicah so tudi bolj ali manj mit, ki ga novejše raziskave ne potrjujejo, saj so ugotovili, da tudi do 5 g beljakovin na kg telesne teže ni predstavljal nobenih zdravstvenih težav.

Mleko se res ne uživa zaradi beljakovin, saj jih vsebuje relativno malo in ga tako niti ne uvrščamo med beljakovinska živila. Kar pa seveda ne velja za druge mlečne izdelke, še posebej skuto, sirotko in nekatere vrste jogurtov (grški, skyr), ki so odlični viri beljakovin.
[/quote]

tu je še potrebno dodati, da če telo ne dobi zadosti beljakovin s hrano, jih bo začelo črpati iz mišične mase.

zato je precej vegancev in njim podobnih zblojencev povsem shiranih. ker so zguglali, da ne rabijo beljakovin.

No, to so pač tvoja prepričanja, ki z realnostjo oz. pravo znanostno nimajo kaj dosti povezave.

Pomanjkanje beljakovin je še kako prisotno. Res pa se razlikujejo priporočila glede količine potrebnih beljakovin. Uradno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije in tudi našega Inštituta za varovanje zdravja je 0,8 g na kg telesne teže.

Novejše raziskave pa kažejo, da je to spodnja meja, priporočljiv vnos (za optimalno zdravje) pa je precevj višji od 1,5 do 2 g, tako lahko v kratkem pričakujemo spremembe tudi uradnih smernic, nekatere države so jih že spremenile.

Okvare na ledvicah so tudi bolj ali manj mit, ki ga novejše raziskave ne potrjujejo, saj so ugotovili, da tudi do 5 g beljakovin na kg telesne teže ni predstavljal nobenih zdravstvenih težav.

Mleko se res ne uživa zaradi beljakovin, saj jih vsebuje relativno malo in ga tako niti ne uvrščamo med beljakovinska živila. Kar pa seveda ne velja za druge mlečne izdelke, še posebej skuto, sirotko in nekatere vrste jogurtov (grški, skyr), ki so odlični viri beljakovin.
[/quote]

No pokaži še te novejše raziskave.
Beljakovinski vnos je 0.8g na kg TT in nič več. Jaz pojem z lahkoto 1,5g na kg pa sem veganka, ne vem zakaj bi jedla zraven še živalske hormone in holesterol.
Tudi 500g beljakovin na dan ne bo škodil. ojoj ojoj… okvare ledvic so mit? seveda tvoje blodnje so vse podprte z znanostjo ane? Tudi infarkti so mit a ne pa meso je zdravo?

No pokaži še te novejše raziskave.
Beljakovinski vnos je 0.8g na kg TT in nič več. Jaz pojem z lahkoto 1,5g na kg pa sem veganka, ne vem zakaj bi jedla zraven še živalske hormone in holesterol.
Tudi 500g beljakovin na dan ne bo škodil. ojoj ojoj… okvare ledvic so mit? seveda tvoje blodnje so vse podprte z znanostjo ane? Tudi infarkti so mit a ne pa meso je zdravo?
[/quote]

Ne vem, kaj se usajaš, ker sem napisala, da se da dovoljšen vnos doseči tudi z rastlinskimi beljakovinami, samo je manj praktično.

Nekaj raziskav:

o dnevni potrebi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26960445
https://www.espen.org/files/PIIS0261561414001113.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872778/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090
https://www.healthline.com/nutrition/how-much-protein-per-day#what-it-is
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31462966

Pa nekaj o tem, da veliko ljudi ne uživa dovolj beljakovin:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324533.php#1
Pa nekaj o razliki med rastlinskimi in živalskimi beljakovinami:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322827.php

Pa, da beljakovine ne povzročajo okvare ledvic:

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-protein-per-day#what-it-is

To ne drži, da bi bilo manj praktično. Je ceneje, bolj dostopno, manj pobijanja, manj onesnaževanja. Kako je to manj praktično?

Če dodaš k rižu fižol namesto zrezka, da dobiš vse potrebne aminokisline, je to manj praktično? Ni.

Malokdo konzumira samo eno vrsto rastlinske hrane, da bi bil v praksi problem dobit vse aminokisline. Tako kot malokdo je samo meso – ker pač z njim ne dobiš vseh nujnih stvari – OH, vlaknin, nekaterih vitaminov itd.

New Report

Close