Bolj/manj škodljiva kava ali kapučino?
Čisto iz izkušenj. Sama ob pitju kave (prave) nimam nobenih težav, niti s pravim kapučinom (kava+spenjeno mleko), me pa želodec kar fajn boli, če pijem te razne mešanice kav ali kapučinov v prahu.
Tako, da jaz bi za začetek nehala s temi kavnimi pripravki, ki so polni ne vem kakšnih čudnih sestavin in začela piti pravo kavo (tudi instant je OK, če nima nobenih dodatkov).
Tisti prah pač ni kapučino. Kapučino je espresso z malo spenjenega mleka. To je kot bi pireju iz vrečke rekla, da je pravi pire krompir.
In ja, od instant kave in teh raznih nadomestkov imajo nekateri ljudje težave. Če nimaš težav z navadno kavo (zmleto iz zrnja in pripravljeno po turško ali v kafetjeri), potem pij takšno kavo.
Instant kava je sama kemija. Najboljša je kava iz zrnja, ki ga zmeljemo tik preden ga zavremo (v kafetjeri-espreso ali džezvi-turško). Najboljša je čista kava, lahko sladkana, lahko se doda par kapljic mleka ali spenjenega mleka. Že pri penjenju mleka je lahko težava v tem, da eni mleko pregrejejo in pokvarijo mleko ter s tem kavo. Za dobro kavo so potrebne tri stvari M (mano=roka), M (machina=stroj) in M (mischela=kavna mešanica).
Če hočete piti zares dobro kavo, se je potrebno zapeljati do Trsta. Tu pomeni kapučino espreso z malce spenjenega mleka. Že od Benetk navzdol, pa dobite za kapučino v bistvu belo kavo.
Jaz zjutraj pojem 1 jabolko, preden si grem pripravit kavo. Ali pa nekaj domačih piškotov, pripravljenih iz polnozrnate moke z zelo malo sladkorja. Pijem grenko kavo, dodam zelo malo spenjenega mleka – ampak nikoli na tešče.
Po sladkani kavi pa mi je slabo.
To so moje navade, mogoče bodo še komu ustrezale.
Kje kupite surovo kavo? Poznam stvarco z mojih dolgih potovanj in je super, vendar še nisem nikjer pri nas (Evroazija) naletel na pravo kavo. Prosim, razsvetlite me!
[/quote]
Saj ne piše o surovi kavi – to je itak treba še spražit, preden je uporabna za kuhat kavo. Prava kava je vsaka kava v zrnju oziroma mleta 🙂 Po mojem, da ni treba potovat po vsem svetu, da to veš, prodajajo jo pa že od nekdaj v vsaki najmanjši vaški štacuni. Za boljše mešanice in sorte se je pa treba malo potrudit v specializirano trgovino oziroma pražarno, pa tudi malo globlje seči v žep.
Instant kava brez dodatkov zaradi svoje predelanosti nekaterim povzroča hude težave.
Saj ne piše o surovi kavi – to je itak treba še spražit, preden je uporabna za kuhat kavo. Prava kava je vsaka kava v zrnju oziroma mleta 🙂 Po mojem, da ni treba potovat po vsem svetu, da to veš, prodajajo jo pa že od nekdaj v vsaki najmanjši vaški štacuni. Za boljše mešanice in sorte se je pa treba malo potrudit v specializirano trgovino oziroma pražarno, pa tudi malo globlje seči v žep.
Instant kava brez dodatkov zaradi svoje predelanosti nekaterim povzroča hude težave.
[/quote]
Lingvistična ignoranca…