Steklokeramična ali indukcijska kuhalna plošča, kaj vam je bolj všeč?
Imam električni štedilnik s steklokeramično ploščo. Sem zelo zadovoljna in ga imam že cca 6 let. V bistvu čisto običajna stvar pri vsaki hiši, a izkušnje imam tudi z indukcijsko ploščo, ker sem nekaj časa uporabljala kuhalnik na to varianto. Pa je bilo samo sranje. Ne moreš kuhati z določenimi posodami, oziroma vsemi po vrsti, kot tu. Ko nekaj res hitro zavre, pa se neha kuhat takoj ko ugasneš, ni nekih ful variant za prilagajanje moči, mogoče do tri možnosti-da je izklopljeno, potem neka srednja temperatura in potem največja…ne…ne. Tu pa imam od 1 do 6, plošča se skoraj enako hitro segreje in tudi ohlaja, ko daš na nulo, če slučajno gre kaj čez, jo izklopim in potem kaki dve minuti pozneje vklopim na 3 in stvar se kuha tako, kot se mora…
Kaj pa vi? Kakšne naprave uporabljate?
Steklokeramika (tudi indukcija je steklokeramična mimogrede) je kot bi želel posodo segrevati s šibico (traja celo večnost).
Pa s kakšnimi kuhalnimi ploščami imate to izkušnje?? Moja indukcija ima 8 stopenj + dodatno opcijo, ko res na max od max in ekspres razhajca + stopnjo za obdržanje čisto nizke temperature. Brez težav na njej kuham jajčne kreme, ki so zelo občutljive na temperaturo, pa še niti enkrat nisem naredila umešanih jajc iz kreme.
Mi smo pred 3 leti šli iz plina na indukcijo. Zadeva odlična in jo ne menjamo. Je pa res da smo pred nakupom naredili malo študijo iz indukcije😁 in se na koncu odločili za Bosch višji cenovni rang. Pri indukciji je tako, da je res potrebno gledati kakšno moč ima in žal je tako da bolj je močna dražja je. Samo je pa dejansko tako kot bi kuhal na plin, segreje se takoj, voda zavre v hipu (če daš na booster), ima več stopenj tako da se in ohlaja in segreva hitro. Po želji. Ali pa drži temperaturo kot jo nastaviš. Je pa res da sem pri sosedu videl indukcijo za 300€ ki je bila katastrofa. Ko je voda zavrela je zmanjšalo aktivnost pa pote spet pojačalo itd v nedogled….
V glavnem pri nas deluje top in ne menjamo.
Čisto preprosto v eni rostfrei kozici. Ali pa v eni ponvi od delimana, ki je tudi za indukcijo, pa se nič ne prime…
Torej, jaz imam pa oboje. Indukcijo za poleti, ki ima 9 stopenj, plus še dodatno hitro segrevanje nad 9 stopnjo, ki se označi z P črko. Poleg tega sta dve ”rinki” lahko povezani v eno. Sem zadovoljna. Je pa od Gorenja.
Druga plošča je steklokeramika in sicer je na štedilniku na drva. Na tej seveda kuham pozimi, ko kurimo. Se vidi plamen, greje kot hudič in zavre takoj. Sem tudi zadovoljna.
V življenju sem že probal vse variante. Od šporheta na drva, plina, klasičnih kuhalnih plošč, klasične steklokeramike in indikcije.
Iz bogatih izkušenj lahko potdim, da čist na vsaki lahko zažgeš, namesto da skuhaš. Sam mal smotan moraš biti. :-)))
Drugače pa kaj se tiče kuhanja, gre moj glas za kvalitetno indukcijo.
steklokeramiko.
razlog:
http://www.inis.si/index.php?id=35#.XVRK-94zbcs
sicer tukaj piše,da kao naj ne bi bilo presežnih vrednosti sevanja, ampak če pomisliš, je to še dodatno sevanje (ob vseh, ki jih že imamo in se vse samo sešteva), ki se mu lahko izognemo. Zakaj se mu ne bi.
je pa sploh problematično za nosečnice – ženski reproduktivni organi in ob nosečnosti tudi otrok v maternici so ravno nekje na višini štedilnika… zato nope, raje ne v nobenem primeru.