Starševski čvek

Naj tožim lastnika psi, ki me je ugriznil na cesti?

Default avatar
v našem kraju en nevestni lastnik dostikrat pozabi vrata od dvorišča zapreti in ravno takrat sem šla na sprehod po cesti, ven je pritekel pes (pasme nemški ovčar) in me večkrat ugriznil v roko, ramo, tako da sem bila večkrat šivana, pa še rana se mi je grdo gnojila, tako da smo več mesecev previjali, bila sem na bolniški 1 mesec. Sedaj pa razmišljam glede odškodnine. Lastnik nima psa zavarovanega, torej ne more zavarovalnica kriti dogodka. Lastnik vije roko, da nima denarja in naj ne tožim (poznamo se, sicer bolj na videz). Po drugi strani pa dejstvo je, da je bil pes na javni površini, ob dogodku je prišla policija, lastnik je plačal kazen 200 eur za opustitev nadzora in povzročitev škode. Ko odvetnika vprašaš, oni bi šli v tožbo ali izvensodno poravnavo, ker jo bomo dobili, ker je bil dogodek na javni površini, pes pa brez nadzora. Edini zadržek imam, ker poznam lastnike, kako se bomo gledali. Zoprno je to.Po drugi strani pa saj veste, dobrota je sirota, on bi mene vejretno takoj tožil. Ne pričakujem veliko, a nekih 4000 eur pa mislim da bi morala dobiti. od dogodka je minilo skoraj po leta, čas za vložit tožbo je 3 leta.
Default avatar
Poravnava, če pa ne gre pa tožba in jst bi zahteval vsaj 10 000€!
Default avatar
Če ima gospod zavarovano hišo je možno da ima riziko za napad psa. Malo se pozanimajte.
Default avatar
546 je napisal/a:
Kaj pa mediacija ali kako se že reče? MIsliš, da bi šlo skoz?
Ne vem kak je postopek, vem pa, da je ceneje za tistega, ki bi bil tožen.
Default avatar
Aja, pa, če greš v tožbo in če on res nima denarja, ne boš nič dobila, razen kupa stroškov. Pa seveda sovražnika za soseda.
Tako, da je po mojem bolje ga spametovati, da pač sam da, da gre brez tožbe. Če pa ne bo hotel pa ti ne preostane drugega kot tožba.
Mogoče ima res pri hiši zavarovano kot ena omenja. Naj to pogleda.
Default avatar
546 je napisal/a:
to ni za razmišljat, toži takoj, če imaš kaj jajc med nogami ženšče, za take komplikacije jaz ubijem njega pa še psa zdraven v paketu, če bi men to naredu, drgač pa vsakič ko ga vidiš spuščenega pokliči policijo, kazen 800 evrov, ker je pes napadel človeka gre sedaj po definiciji za nevarnega psa, pa se bo kretenček reda navadil, dejansko ste slovenci v večini tak zabit pa neuk narod, ne znate nič ne veste nič, pa če cuzavci ste
Default avatar
kaj pa mediacija je napisal/a:
če ima hišo, potem ima premoženje. če ima za velikega cucka futrat denar, ga bo imel tudi za odškodnino.
Default avatar
kaj pa mediacija je napisal/a:
nekaj sigurno ima, penzijo, dohodke, kaj od dreka živi, če ne druzga je lastnik nepremičnin pa se tisto pol vzame preko izterjave
Default avatar
Tudi ce bi imel zavarovan napad psa v sklopu hise, ne bi zavarovalnica krila, ker je bil napad na javni povrsini. Zavarovalnica placa za napad na dvoriscu ali v hisi. Ne pa za javni pristor, tu je lastnik opustil nadzor in vse placa iz svojega. Govorim iz izkusenj, smo imeli ta primer, pes je ugriznil cloveka ki je vstopil v dvorisce, kljub tabli prepovedan vstop in pozor pes. Nam je zavarovalnica krila ta strosek odskodnine in odvetnika, ker nas je tisti tip tozil. Bi pa neko odskodnino zahtevala, avtoruca naj se zaveda da ce bi bilo obratno, ta clovek verjetno ne bi okleval. Danes so ljudje lovci na odskodnine. Ne vem koliko pa ne bo zneslo, pri nas je sodisce dolocilo 5000 eur odskodnine.
Default avatar
546 je napisal/a:
Default avatar
Hnx je napisal/a:

Pa kakšne neumnosti to nekateri sproducirate? Kakšno zavarovanje napada psa? A se vam meša??
V sklopu zavarovanja stanovanjskih premičnin je običajno tudi ZAVAROVANJE ODGOVORNOSTI. In to je zavarovanje, ki eventuelno krije ugriz psa. Zakaj? Ker to zavarovanje krije odgovornost lastnika hiše. In če je ta oseba tudi lastnik psa, je seveda odgovorna za svojega psa in njegova dejanja. In to kjer koli, na domačem dvorišču, na ulici ali na izletu na Krvavcu.
Ampak! Zavarovanje njegove odgovornosti bo ugriz psa krilo samo, če je bil lastnik za to odgovoren - kar je seveda bil, saj je pustil dvoriščna vrata odprta.
Če bi recimo v neurju veter vrata podrl in bi pes zato na ulici nekoga ugriznil, zavarovanje tega ne bi krilo, saj lastnik ne bi bil odgovoren za vihar.
Se razumemo?
Kot rečeno pa je to zavarovanje običajno vključeno v paketno zavarovanje stanovanjskih premičnin. Če ima sosed le požarno zavarovanje hiše, tega nima.
Default avatar
Že ko berem prvi stavek: "... Večkrat pozabi zapreti vrata", je to dovolj močan razlog za ukrepanje. Če ima zavarovanje za odgovornost, itak uveljavljaš pri zavarovalnici. Če ga nima, pa absolutno mediacija.
Možakar naj dobi lekcijo za šlamparijo.
Inšpekcija pa naj presodi, če gre za nevarnega psa, in naj mu po potrebi odredi obvezno šolanje.
Default avatar
kaj sploh razmišljaš je napisal/a:
Glede na tvoj način nacin komunikacije se vidi da nisi Slovenec.
Default avatar
Jaz bi šla v tožbo, oziroma najprej na en resen pogovor z njim, nato pa v napoved tožbe in v poravnavo.

Ne zato, ker bi hotela denar, ampak zato, ker ta sosed ni bil niti toliko, da bi vsaj sam ponudil, da krije neposredne stroške in izgubo dohodka, ki si jih ti utrpela zaradi ugriza njegovega psa. Oziroma še huje, ko si ga sama pobarala o tem, se je odgovornosti poskusil izmakniti!

Dejstvo je, da si zaradi take poškodbe utrpela:
- izgubo dohodka
- imela dodatne stroške zaradi vožnje do zdravnikov, urgence, itd.
- bila nezmožna opravljati svoje vsakdanje dejavnosti ter se ukvarjati s svojimi hobiji. Ob taki poškodbi je verjetno kar nekaj tvojih vsakdanjih opravil, moral namesto tebe opraviti nekdo drug. Morda imaš plačano mesečno vstopnico za kako športno dejavnost, ki jo nato nisi mogla koristiti, in tako dalje.

To so same take postavke, katerih golo denarno vrednost že sedaj poznaš. Kje so šele bolečine, strah in vse ostalo.

Dejstvo, da ni pripravljen poravnati teh stroškov, ki so neposredna posledica njegove malomarnosti, kaže na to, da ni pripravljen sprejeti odgovornosti za svoje ravnanje.

Kogar tako malo briga, kakšno škodo naredi drugim, bo tudi še naprej puščal vrata dvorišča odprta in psa brez nadzora. In ravno to je največji problem pri vsem skupaj - da se on odgovornosti izmika in da to lahko od njega pričakuješ tudi v prihodnje.

Skratka, jaz bi se z njim dogovorila za povračilo zgoraj navedenih stroškov in brez problema tudi za obročno odplačevanje (obvezno kot nakazilo na moj TRR). Dogovor bi bil pa v pisni obliki in seveda podpisan.

Če bi me ta sosed odslovil, bi ga pa tožila za stroške (vse omenjeno + rehabilitacija + možne dolgoročne posledice/zaplete) + bolečine + strah. Upam, da imaš fotografsko gradivo. Sodniki namreč niso zdravniki, jim pa fotografija grdo zagnojene rane pove več kot 1000 besed uradnega zdravniškega poročila.

Če se ti zdi neprimerno sprejeti sosedov denar zase, lahko odškodnino še vedno nameniš v dobrodelne namene.
Default avatar
Ja! V tožbo!
Default avatar
Če nima denarja, ti pa bi ocitno tega denarja ne potrebuješ tako nujno, mu predlagaj, da pričakuješ 5000 eur odškodnine na roko, s pogodbo, da več ne boš iskala ne glede na morebitne posledice. Da pa razumeš, da nima denarja in zato predlagaš, da ti vpiše v ZK dolg z zavarovanjem na nepremičnino, ampak v dvojnem znesku torej 10K, s tem, da se obvezeš, da ne boš iskala do smrt lastnika in njegove žene. Še najboljše bi bila kakšna povsem ločena parcela. To ga finančno ne bi smelo kaj dosti bolet, ti pa ne rabiš imet slabe vesti, da si na kant spravila sovaščana. Če ne bo pristal na nič od tega, pa mu napovej, da ga bo sodni postopek prišel več in denarja in živcev.
Moram ti pa povedati, da ce gre za starejsega možaka, to je generacija, ko se še ni tožilo za vsak drek. Pasji vgriz je bilo kaksen kos pri kolinah in roka.
Default avatar
Zeveda v tožbo.

Zakaj je sploh problem, če te nek neodgovoren tepec postrani gleda?

Mogoče se bo pa le naučil zapirati vrata in ne ogrožati drugih, če jih bo dobil po denarnici.
Default avatar
Vpis v lastniški delež je napisal/a:
Ideja ni slaba.

Samo popravek: na kant je s svojo neodgovornostjo spravil sam sebe, ona ga že ni. Pri nevarnih psih se ne pozablja zapreti vrat. No, tudi pri nenevarnih ne.
Default avatar
Jaz bi porihtal vse dokumente in sel v tozbo. Do te mere, da bo moral hišo prodat. Če nima denarja je to njegov problem. Če je brez vestno pustil psa pa naj se plačuje. Ko ga jebe. Tebi je narejena škoda on pa tebi naj ga ne tozis, ker nima denarja. Place nima, penzije nima? Prav, ima pa hišo. Z njim se nimaš kaj pogovarjat, ampak greš v tozbo in odvetnik ima, da ga ozame kot limono. Ne pa da se ponavlja zgodba kot je bila o pasjejebcih pred leti. Tako bi jaz naredil brez nekih pogovorov.
Default avatar
Avtorica, ti svetujem, da sovražno nastrojenih mon ne poslušaš.
Najprej stopi do soseda, razloži mu vse tako kot ti je zgoraj Tisa napisala, prinesi zraven svoje izračune. Mu povej, da ali tako poračunata ali pa greš v tožbo.
Če bo vse po sreči, bo raje za izven sodno poravnavo. S tožbo boš imela več let težav, tvoj sosed bo pa tvoj največji sovražnik (tudi s tem, ko boš poskušala s poravnavao, bo sovražnik, aampak bistveno manj kot, če se gresta tožarit).

Aja, če te recimo infarkt ali pa, če imaš požar v hiši ali pa poplavo pa tako naprej, so sosedje prvi, ki bi lahko pomagali. Zato se vsekakor splača it najprej na pogovor in upat, da bo to uspelo. Upam, da ti uspe dobiti odškodnino brez tožbe.