Starševski čvek

Zgodbe o porodih - vaše mnenje

Default avatar
Imam občutek da ženske zelo rade na dolgo in široko opisujejo svojo porodno izkušnjo.

Vse ostale teme so za njih neka intima, ki jo s svetom ne delijo, ampak ko pride do poroda pa vsako malenkost opišejo. In seveda močno pretiravajo, v pozitivno ali negativno smer.

Dolgočasno skratka. Meni se drage ženske tega ne da brat ne poslušat. Hvala.
Default avatar
petek petek je napisal/a:
Moje sodelavke se glede tega razgovorijo v nedogled. Smo imeli novoletno zabavo, samo na dolgo in široko so razpravljale o svoji nosečnosti, seksu pred porodom, o porodu na dolgo in široko.
In potem recimo, ko ena sodelavka rodi ali pa sodelavec dobi otroka, spet vse ponovijo svoje zgodbe. In ker imamo trenutno cel kup mladih mamic in atekov, se to ponavlja v nedogled.
Pa res mi ni do poslušat vsega tega. Da ne govorim, da razkazujejo fotke iz porodnišnice, ko so še čisto adijo. Samo tega še manjka, da bo katera prinesla še fotke, ki ji otroka ven vlečejo. Tega še niso prinesle. So pa opisale vse. In to povečkrat naredijo predavanja o svojemm porodu.
Default avatar
To je ženska lastnost, da si poveste vse intimnosti. Včasih je v kakšni pisarni podjetja tako kot v frizerskem salonu.

Mi moški NIKOLI ne govorimo o tem.

Nekateri fantje se sicer hvalijo, koliko so jih že ampak jim nisem nikdar verjel.....pač lažejo sami sebi.Vesel oče
, otroka imel s prvo....
Default avatar
Ja avtorica, kdo te pa sili brat in poslušat te zgodbe? Če kateri paše to razlagat, naj razlaga, njena stvar. Ne beri in ko začne debata, se umakneš ali lepo poveš, da te to ne zanima. Ampak če verjameš ali ne, se dobijo tudi take, ki pokažejo fotografije sebe razkoračene na postelji in otrok na pol zunaj, pa potem otrok na prsih, pa fotka, kako mu tlačijo bradavico v usta...... To mi je pa res totalno mimo.
Default avatar
Fantje/moški so imeli včasih temo o služenju v vojski, ki bi bila primerljiva s to žensko temo. Zdaj pa tega ni več in babe so/smo itak rade v vlogi žrtve in hkrati junakinje.
No, meni kot 2-kratni mami gredo te teme tudi na živce. Predvsem tisto:"sem rojevala 13 ur"
Ma prav res si ja...
Default avatar
Ljba je napisal/a:
Ja koliko pa? To je en čisto povprečen čas rojevanja. Nekatere so dosti dlje v akciji, nekatere smo na srečo bile manj.
Default avatar
Jaz pa na to gledam,kot na obliko predelovanja stresa.
Vsi od mojih 3 porodov so bili boleči in pretresljivi vsak na svoj način. Če bi se imela priložnost po vsakem temeljito pogovoriti in izmenjati izkušnje, bi morda lahko bil vsak 'boljši'. Tako pa sem se zaradi takih, kot si ti avtor, zadrževala in v sebi predelovala.
O rojevanju in porodih bi se MORALI več pogovarjati.
Tudi moški, ki so bili prisotni.
Tako smo pa tiho in se nasmihamo in leta 2019 dopuščamo, da se v Sloveniji dogajajo porodi na enak način, kot pred 200 leti.
Default avatar
Ma meni je rojevanje tistih 20 minut, pol ure.. Vse prej so pa popadki. Prej sem se zatipkala... 3x sem rodila, vsakič je bilo malo drugače, ampak nekako je zame rojevanje tisti finiš...
Povejte no, a je kakšna bila v situaciji ko je 2 uri trajal finiš? Ko je zraven babca, zdravnik...
Ko se bolj podrobno pozanimam pri ženskah...pravijo da ne.
Default avatar
Porodne zgodbe so dolgočasne samo tistim osebkom, ki nimajo izkušenj. To pa so zaostali deci in neplodne ljubosumne coprnice!
Default avatar
Vesel oče je napisal/a:
To NI res. Delam v moskem kolektivu pa sem slišala marsi kater komentar o tej temi, ki so ga načeli moški.

Mene je samo ena sodelavka vprašala kako porod in sem rekla v stilu "ob 14.00 so rekli da bo CR in 14.15 se je mala rodila. Brez popadkov, brez bolečine." Sama res nimam kje za pretiravat.
Default avatar
Porodna zgodba je napisal/a:
Hja, ko imaš bolj kot ne obvezno službeno novoletno zabavo in debatirajo babnice samo o tem, kaj lahko narediš? Nekaj časa se mučiš, poslušaš in ob prvi priliki izgineš domov.
Default avatar
Rojevanje ni mačji kašelj je napisal/a:
Bravo za zapis!
Jaz sem svoje porodne izkušnje sicer podrobno opisala le možu, ki ni bil zraven in prijateljici, ki pa je že zaključila z rojevanjem. Noseči najboljši prijateljici, sem povedala bolj na splošno, ker je nisem želela strašiti, sem ji raje rekla, da me lahko pa karkoli vpraša. Morali bi govoriti o tem, se strinjam, vendar ne med malico ali na zabavah, ampak morda strokovnemu osebju že v porodnišnici ali pa patronažni?! Ne vem. To enostavno moraš ven dati in ni vse za vsa ušesa.
Enako o dojenju, da ni enostavno in da lahko prvi mesec boli kot pras..., a da se splača potrudit. Ne pa da ženska obupa po tednu dni (ker ji v porodnišnici na silo vsiljujejo otroka gor, povedo pa nič) in potem pade v depresijo, ker se sekira, da ne doji... Začaran krog!
Pa še potem o otrocih, o nespanju, poškodbah, boleznih, nesrečah... O vsem premalo govorimo med sabo, vse te pogovore enostavno rabimo!!!
Default avatar
Šlikšlak je napisal/a:
Ja, tvoja razrkečena tamala je res izjemno zanimiva vsem.
Default avatar
Šlikšlak je napisal/a:
To pa ne drži. Sem ženska, rodila sem tudi že, pa se mi tudi ne ljubi teh zgodbic poslušat.
Imam pa že raje kake moške iz časa vojske......
Default avatar
ena ki gre domov je napisal/a:
Tudi meni so bolj zanimive vojaške zgodbe kot pa vsi detajli o ženskem mednožju in raztrganinanah in vse mogoče.
Default avatar
Sem rodila 2X, obakrat s CR. Drugič niti enega svojega popadki, prvič pa popadki 5 dni.

Jaz bolj o teh 5 dneh govorim. Pa o tisti 1 uri v porodnišnici preden so me dali na cr.

Prav je da imajo ženske možnost spregovoriti o tem.

In prav je da se govori o dojenju da ni vse tako lepo kot slikajo nekatere.
Default avatar
Ljba je napisal/a:
Vsaka normalno razgledana ženska (in večina moških) ve, da je v besedo rojevanje oz. porod vključeno vse, od začetka popadkov, pa do konca. Tudi medicina zajema kot porod vse to in še celo porod posteljice, potem ko ti že veselo crkljaš otroka. Zato vsak, ki sliši "rojevala sem 13 ur" točno ve, da je bilo to toliko ur popadkov in krajši del tega dejansko iztiskanje otroka iz telesa. Če imaš ti drugačne predstave, jih imej. Tvoja stvar. Ne bo cel svet spremenil svojega izražanja zato, da ti ne boš obračala oči. In kaj si pa rojevala 20 minut oz. pol ure? Jaz sem za to potrebovala 5 minut. A naj zdaj rečem, da nakladaš in pretiravaš, ker je pri tebi trajalo dlje? Jaz hvala bogu nimam težke izkušnje. So pa ženske, pri katerih je finiš trajal zelo dolgo. Otrok se je kam zataknil naprimer in se ustavil ali pa ni mogel ven, ker se je izkazalo, da je popkovina prekratka, pa še ovita nekjakrat okrog vratu. So dolgo reševali in celo prerezali po dolgem in počez, preden so uspeli otroka in njo rešiti. Zgodbe in čas rojevanja so zelo različni. Zakaj misliš, da si prav ti s svojo izkušnjo edini pravilni vzorec za vse?
Default avatar
petek petek je napisal/a:
Spet ena samska, ki ne razume kako je biti ženska. Nabavi si mačka. Za psa rabiš več empatije.
Default avatar
Šlikšlak je napisal/a:
Ne bo držalo. Tudi mene večkrat ponavljajoča se podrobna poročila o porodih dolgočasijo. In poznam še nekaj podobnih, pa smo vse mame.
O porodih navadno na dolgo in ob vsaki priliki razpredajo ženske, ki v družbi običajno nimajo kaj pametnega povedati.