Starševski čvek

Kake fore-trike uporabljate v gosodinjstvu, da vam znese čez mesec pri majhnih dohodkih?

Default avatar
A ima še kdo občutek, da se je življenje od lani podražilo vsaj za 60 procentov? Najbolj pri osnovni špeceriji-hrana in gospodinjske potrebščine...
Kako se vi spopadate s temi stroški in z denarjem, da pridete skoz mesec? A mi lahko kdo od vas proda kako foro, kako lahko prišparam pri hrani? Smo 3 članska familija in otrok rabi konkretne obroke.
Pri položnicah pa....isto sranje, grejo gor vsak mesec. Mesečno za njih porabimo od 500 do 600 e, oziroma cca eno mesečno plačo. Potem je tu še avto in bencin-kar je nekako tudi nujno.
V trgovino grem STRIKTNO 1X tedensko v večjo nabavo za en teden. V nujnih slučajih (razen, če zmanjka kruh ali kaka nujna zadeva za dokončanje kosila).
No torej...
Default avatar
Svetujte tudi meni je napisal/a:

En vikedn greste k tvojim. Naslednji vikend k njegovim. Za domov vam še spakirajo ostanke. To imate rešene 4 dni če ste pametni.
Vmes še h kakim kolegom na obisk/piknik. Nažreš se tako, da drug dan paše samo nekaj malega. Pa teden mine.
Default avatar
Perilo perem brez praška - razen, če je nujno. Sušilec uporabim samo, če je nujno, sicer sušim na zraku. Detergent za posodo uporabim samo, ko je res treba (nimam pomivalca).
Če ostane kruh, ga naslednji (in še naslednji) dan popečem na ponvi, malo zahrusta in še boljši je. Hrane ne zavržem, če ostane riž, ga uporabim v solatah, isto testenine. Jeseni in pozimi zgodaj spustim rolete, zadržijo toploto, kadar le gre, ogrevam samo en prostor.
"bio in eko" hrane v trgovinah ne kupujem (če že, potem od kmetov in neposrednih proizvajalcev (mlečni izdelki so vrhunski in cenejši, kot v trgovini)), ker so večinoma samo pobarvani in imajo edino dodano kvaliteto v dodani nalepki.

Pri bližnjem kmetu sem se zmenila, vsak teden dobim gajbico zelenjave za 7 e. Lani je bila dobra letina sadja, gratis sem dobila jabolka (nabrala sama) in gajbico krompirja.
Default avatar
če bi hotela res dobre nasvete, potem moraš malo več povedati, kje zapravljaš. Kaj je všteto v položnice 500 - 600 evrov, to se meni zdi gromozanska vsota.
za začetek pomisli, koliko daste na mesec za elektronske igračke, to je ponavadi največji strošek.
Default avatar
Sama imam poloznice....60 vzajemna, 60 elektrika, 20 komunala, 60 telefon in tv

Se pravi cca. 200 eur.

Kako imate vi 600 eur?
Default avatar
položnice 500 je napisal/a:
Tule sem se tudi jaz vprašala, kakšne položnice za vraga so to? OK, midva sva dva, ampak za stroške v dvosobnem stanovanju v bloku + elektrika + Telemach (trojček+2 mobilna telefona) + RTV plačam cca 330 evrov, 3 mesece poleti še manj, ko ni obračunana kurjava. Kako pride tričlanska družina na 500-600 evrov položnic?
Default avatar
Vse večje trgovine imajo vsak dan znižane izdelke od 30 do 50%, ker so pred iztekom roka. Izdelki so neoporečni in tudi v hladilniku še vzdržijo kakšen dodaten dan...na voljo imajo jogurte, sira, meso in še in še. Če znaš skuhati vse ti to lahko zelo omili stanje v denarnici. Mogoče je koga sram kupiti te izdelke, mene ne. Nič ni narobe z njimi, cena pa je tudi ugodna. Meso kupim 1x na mesec in naredim porcije za v skrinjo. In pa mesečni nakup osnovnih stvari. Koliko pa kaj hrane vstran vržete, to je namreč tudi denar.
Default avatar
ja itak je napisal/a:
Ne vem, kaj je "tisto" kjer bi lahko res prišparala na položnicah. Naj povem, da ne živim v bloku, kjer z eno položnico pokriješ 5 mojih, ki sem pač v manjši stari adaptirani hiši. Torej;
2xZZZS, Voda....14 e, Elektrika....70 e-poleti-pozimi od 130-150 e, ker se ogrevamo na elektriko pri kvadraturi 60 m2, Telemah-trojček 50 e, 3xmobitel...ja tu ziher zelo pretiravamo ker pride več kot 100 e skupaj, bencin pač tankamo s Petrol kartico, pride kake 3 tanke mesečno, če ne gremo na daljšo vožnjo. No pa saj ni zdaj glavna tema, kere stroške imamte vi in mi, ampak kako kupiti v trgovini in kaj, da bi se zmanjšali stroški pri hrani. Ena od vas pravi, da v trgovini dobiš robo pred pretekom roka. Ja meni je to kul, problem pa je, da jaz ne hodim vsak dan premetavat pakete oziroma izdelke v trgovini, ki se ponujajo-kot ugodni, ker ti itak takoj zmanjkajo. Pa še iz svojih prejšnjih izkušenj vem, da je to še večja potrata denarja, ker vedno znova v košaro dodaš kako stvar, ki te zamika. Oziroma je tedenski znesek vseh nakupov večji od mojega enotedenskega.
Default avatar
blabla bla bla je napisal/a:
10+
Ta je najbolj močna.
Tam se nažremo in to drži 2 dni.
Default avatar
Mini rožica je napisal/a:
Mogoče prišteva še vrtec, najemnino, lizing za avto?
Default avatar
Svetujte tudi meni je napisal/a:
Tvoje razmišljanje žal ni racionalno glede nakupa poceni hrane...vsa ta namreč ostane v hladilniku še vsaj nekaj dni...ker rok uporabe je vedno datum, ki pomeni NAJMANJ DO TAKRAT. Glede dodatnih nakupov pa se moraš disciplinirati SAMA. Če so ti tile predlogi nekoristni, pol pač sama delaj na tem kje in kako😉Srečno
Default avatar
vzemite poceni pakete na mobitele, ki so okrog 10 evrov, nič drugega ne rabite, pa je že stotka v žepu. glede na to, da je otrok že večji, začnita še kaj dodatno delat, ker spod 400-500 evri za hrano in ostale gospodinjske pripomočke ne bosta prišla.
Default avatar
Imam kredit za avto, septembra bo vrtec, mercator nakup na obroke, pike...ampak tega ne štejem med položnice.

Če pa češ prišparat pri hrani potem pa kupuj osnovne "bele" sestavi, nič sladkarij, nič priboljškov in boš prišparala.
Default avatar
Če živite v hiši potem si omisli zelenjavni vrt, sama pridelaj čim več ozimnice, omisli si kakšne kokoši, piščance. Meso kupi pri kmetu, ko ima koline in ga daj v zamrzovalnik. Seveda ne samo talepih kosovo.
Default avatar
Svetujte tudi meni je napisal/a:
... kera glupača
Default avatar
Hehe, na minimalcu, pa cela familija vsak svoj iPhone. Avto je Golf ali Passat?
Default avatar
Položnic je preveč... mogoče bo treba ukinit 500 tv kanalov in najvecje pakete telefonije.

Če imaš male dohodke, ne rabiš avta... avto je vsaj 300eur na mesec.

Hrana in ostalo je poceni, če kupuješ sezonske zadeve.... če bi pa sredi januarja lubenice, je pa druga zgodba.
Default avatar
Svetujte tudi meni je napisal/a:
A ste cele dneve na telefonih, da vam uspe zagonit 100€? Če imate Telemach, je najcenejši paket (2 uri pogovorov + neomejeno SMS + 2GB podatkov) 6 €. Pa med sabo se lahko zastonj kličete in še koga, ki je na Telemachu. Evo prišparate 80€ mesečno, kar je cca jurja letno. Samo z manj čvekanja po telefonu. Meni se zdi to res simpl.
Pa začnite si pisat stroške, čisto vsak evro. Ker glede na tole počez seštevanje stroškov se mi zdi, da ne znate ravno najbolj z denarjem.
Default avatar
Telemach in mobiteli.. nene. Če nočeš gagati, moraš tule nekaj narediti.
Plačevanje s karticami nene. Samo z gotovino. Šele potem ti bo jasno, koliko daš iz rok.

Zdi se mi, da si ena tistih, ki bi rada instant rešitev za resen problem in potem dolg nos ob nasvetu, ki bi res deloval. Ne bo šlo.

Sicer pa: Hoferjev včerajšnji kruh ali spečeš, ne kupuješ predpripravljenega. Je več dela, ampak manj stroškov.
Če hočeš pa konkretne nasvete za živila, jih pa ne boš dobila, ker mi nimamo pojma, kaj nepotrebnega kupuješ.

Nekako oddaljeno se mi zdi, da se boš morala kar sama naučiti loviti ribe, ker tujci jih ne bodo ves čas dajali.

Keč je v tem, da je treba spremeniti navade, kar pa ni lahko.
Default avatar
Da sem se spravila v red, sem spremenila prioritete, odpovedala kabelsko, bili 1 leto brez tv, gotovinsko plačila, hrano samo to kar nujno rabimo, brez cipsov in ostale junke food, kuhamo raznovrstno in poceni, ne zapravlja na kavah, revijah, alkoholu..... Kruh pečem sama, tudi priboljške, Imam porabo energije večjo pri nizki porabi, avto samo za službo, ostalo pesacim, hrana se največ kuha enolončnice, na srečo imam vrt.... Gre počasi na bolje